• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Ceny mięsa wyższe nawet o 50 proc.

erka
13 lipca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Ceny detaliczne mięsa mogą być w grudniu 2022 r. wyższe nawet o 50 proc. Ceny detaliczne mięsa mogą być w grudniu 2022 r. wyższe nawet o 50 proc.

Ceny detaliczne mięsa wieprzowego mogą być w grudniu 2022 r. wyższe o 35-40 proc. niż w grudniu 2021 r., a wołowiny wzrosną o ok. 50 proc. - poinformował Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.



Inflacja wyniosła już 15,6 proc.



Analitycy instytutu oceniają, że w 2022 r. spożycie wieprzowiny może obniżyć się z 41 kg na mieszkańca w 2021 r. do 39 kg, a wołowiny z 2,5 kg do 2,4 kg, spożycie drobiu zaś z 28,5 do 28 kg/mieszkańca. W rezultacie ogólne spożycie mięsa (wraz z podrobami) prawdopodobnie zmaleje o ok. 3 kg do 73,5 kg/mieszkańca.

Podwyżki cen prądu. Rachunki za energię w górę



- Można przypuszczać, że w grudniu 2022 r. ceny detaliczne mięsa wołowego wzrosną o ok. 50 proc., gdyż wspierać je będzie osłabienie złotego. Wynikająca z wojny na Ukrainie recesja gospodarcza może oddziaływać w kierunku przesunięcia popytu w kierunku tańszych rodzajów mięsa, w tym głównie drobiu. Ceny detaliczne mięsa drobiowego też wzrosną o 25-30 proc., ale i tak drób pozostanie najtańszym mięsem - czytamy w raporcie IERiGŻ.
erka

Opinie (25) 4 zablokowane

Wszystkie opinie

  • W sumie to bardzo dobrze (7)

    Spożycie mięsa jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych oraz nowotworów.

    Z drugiej strony hodowla zwierzęta odpowiada za 50% emisji co2 i zużywa 40% słodkiej wody. Do tego karczowanie lasów pod pastwiska jest jedną z głównych przyczyn zmian klimatu.

    • 7 3

    • Popieram (2)

      W dodatku kto to widział, żeby mięso było tańsze od świeżych warzyw :/

      • 4 1

      • Bo mięso jest dotowane. (1)

        • 4 1

        • tak samo jak uprawy roślinne

          • 1 2

    • Opinia wyróżniona

      97% emisji CO2 jest wytwarzane przez środowisko (2)

      Człowiek odpowiada za 3%. Model, że zwierzęta odpowiadają za 50% emisji jest tak samo wiarygodny jak rządowy model przewidywanej inflacji w Polsce.

      • 8 6

      • dokładnie 90%co2 odpowiada planeta ziemie bo potrzebuje co2, (1)

        w konia z co2 to mozecie robić tępaków na zachodzie, ale nie w Polsce śmierdzący globaliści

        • 0 4

        • Zapomniales napisać: głosujcie na konfederację i kupujcie ruski węgiel:)

          • 3 0

    • To nieprawda.

      To spożycie węglowodanów - cukru, mąki i olejów roślinnych - zwłaszcza przerobionych do tłuszczów trans, i w postaci wysoko przetworzonej jest przyczyną chorób cywilizacyjnych.
      Zaraz po mleku matki, mięso i jaja są najlepiej przyswajanym i mającym najwięcej wartości odżywczych pokarmem dla człowieka.

      • 1 1

  • Opinia wyróżniona

    W zasadzie to bardzo dobra wiadomość (9)

    Produkcja mięsa zużywa absurdalną ilość zasobów i jest głęboko nieetyczna, w końcu mordujemy inne świadome istoty.
    Dużo lepiej i zdrowiej dla każdego byłoby zmniejszyć spożycie mięsa na rzecz roślin, a presją ekonomiczna może w tym pomóc.

    • 14 17

    • (2)

      Smaczny pomidorek z randapem ^^

      • 4 4

      • (1)

        Na pewno zdrowszy niż zwłoki krowy karmionej antybiotykami i mączką z mielonych mózgów innych krów - choroby neurodegeneracyjne z niczego się nie wzięły.
        A pomidorki to akurat mam świeże na balkonie, a jak tam Twoja krowa, mieści się w przedpokoju?

        • 6 3

        • Nawet cztery i dwie alpaki.

          • 1 2

    • zainteresuj się uprawami warzyw jak one niszczą swoje otoczenie i skończ powtarzać propagande !!! (1)

      • 3 5

      • No jak? Bardziej od przemysłowej hodowli zwierzat? Zaraz pewnie dasz jakiś dowód na paparcie tej tezy, prawda?
        No bo przecież nie pisałbyś tak sobie z d*py, prawda?

        • 4 2

    • Oczywiście najbardziej po d*pie dostanie biedota bez szkoły, czyli elektorat PiS.

      Będziecie zbierać chrust i wcinać szczaw, taka inflacja będzie - wszystko zasługa partii, sami żeście sobie taką władze wybrali.
      Jeszcze się trochę bardziej inflacja rozbuja, jeszcze PiS trochę więcej kasy dodrukuje i niedługo mięso to wy zobaczycie jak świnia niebo.
      I dobrze wam tam, durnie ekonomiczni.

      • 0 0

    • Jeszcze trochę inflacji

      ... i będzie jak za PRL.

      Połowa społeczeństwa zobaczy mięso w diecie jak świnia niebo.

      Z drugiej strony to właśnie podwyżki cen mięsa wywołały protesty za PRL - a teraz co? Nikt nie wychodzi na ulicę?

      Wszyscy zadowolenie z rozbujania inflacji przez rząd?

      • 1 0

    • Stek (1)

      Wole wiecej zaplacic niz trawe jesc.

      • 1 3

      • Ależ nie ma sprawy, zapłać.
        Przecież nikt mięsa nie zabrania.
        Ty zapłacisz więcej a ktoś inny kupi w zamian coś roślinnego - podaż i popyt, tak działa wolny rynek.

        • 2 1

  • Opinia wyróżniona

    (3)

    Może mi ktoś wyjaśnić, jakim cudem coś takiego ma miejsce w rolniczym kraju takim jak nasz xD? Coś mi się zdaje, że dużo w tym spekulacji. Przykładowo rolnik dostaje grosze za litr, cały zysk zgarniaja wszelkiej maści pośredniczące pijawki. A co w końcu z państwowym holdingiem, który miał zaradzić takim akcjom?

    • 8 1

    • Globalizacja

      Rolnik nie musi sprzedawać w Polsce po 10 zł jak może w Norwegii po 40 zł. Mamy otwarte rynki zbytu.

      • 1 0

    • komuch jesteś i tyle... (1)

      • 2 1

      • To wspieraj byznesy i plac 40 zł za litr mleka, nabijając kabzę cwaniakom- pijawkom "królu życia" xD

        • 0 0

  • Ale zamrożone te ceny mięsa ? W sensie wzrost czy zamrożono ? I będzie stabilny bez zmian ?

    • 0 1

  • Produkujcie mniej miesa ale dobrej jakosci,wlozysz mieso na patelnie za 2 minuty pelno wedy na patelni,fuj !!!

    • 0 0

  • No i dobrze.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Ludzie biznesu

Ryszard Gretkowski

Jest absolwentem Wydziału Mechanicznego Uniwersytetu Technologiczno- Przyrodniczego im.J.J. Śniadeckich w Bydgoszczy. W latach 1993-1999 zajmował kierownicze stanowiska w firmie KAMIS lidera na polskim rynku przypraw, bezpośrednio uczestniczył w kreowaniu marki Kamis od początku jej istnienia na Pomorzu. Następnie w latach 1999-2009 kierował sprzedażą w firmie FORCAN S.A. Fabryka Opakowań Różnych w Tczewie oraz zajmował stanowisko Dyrektora Handlowego, a także Członka Zarządu FORCAN S.A. Jako...

Najczęściej czytane