- 1 Państwowe firmy wymieniają zarządy (33 opinie)
- 2 "Kumulacja" wycieczkowców w Gdańsku (97 opinii)
- 3 Ile za lody, gofry i frytki nad morzem? (152 opinie)
- 4 Coraz więcej pracujących emerytów, także na Pomorzu (79 opinii)
- 5 Młodzi zarabiają na Jarmarku (70 opinii)
- 6 Spór o rurociąg pomorski. Z powodu kosztów wymaga dodatkowych analiz (176 opinii)
Segreguję Bio Rozumiem - naucz się gospodarować odpadami BIO
Bioodpady to ok. 37 proc. wszystkich odpadów komunalnych i aż 5 mln ton zmarnowanej żywności rocznie. Niesegregowane budują hałdy śmieci i zwiększają emisję gazów cieplarnianych. A drzemie w nich ogromny potencjał, który warto zbudzić - mówi Michał Guć, wiceprezydent miasta Gdyni ds. innowacji.
Segregacja odpadów bio to obowiązek każdego mieszkańca. Niestety często go ignorujemy. Błędnie zakładamy, że to kłopotliwe - trzeba je zbierać w dodatkowym pojemniku, wielu osobom wydaje się, że kuchenne odpady będą wydzielały nieprzyjemny zapach. Wystarczy jednak nieco lepiej "poznać" odpady kuchenne, a biosegregacja będzie nieuciążliwa i stanie się czymś tak oczywistym jak mycie zębów - dodaje Michał Guć.
Recykling - wspólna sprawa
Ponowne użycie odpadów komunalnych to nasz wspólny cel. Największy potencjał tkwi w większej i lepszej segregacji odpadów KUCHENNYCH (BIO), które zbyt często trafiają do POZOSTAŁOŚCI PO SEGREGACJI. Tym samym marnujemy szansę na ich ponowne wykorzystanie i stworzenie skarbu ogrodników - cennego kompostu, który poprawia właściwości gleby. O tym, jakie dobrodziejstwa płyną z kompostowania, w ramach kampanii Segreguję Bio Rozumiem opowiedzieli specjaliści od ogrodnictwa - @Roślinne Porady.
Dialog i edukacja
Ludzie chętniej włączają się w działania, gdy rozumieją ich cel i zasady. Gdynia realizuje szereg przedsięwzięć ukazujących korzyści z segregacji odpadów bio, a w działaniach zawsze stawia na dialog. Dlatego interaktywna forma edukacji - warsztat z @Panią od Odpadów - cieszył się dużym zainteresowaniem, można go obejrzeć pod tym linkiem.
Widzimy, że mieszkańcy chcą się kształcić i doskonalić wiedzę z zakresu gospodarki odpadami. Zarządcy nieruchomości podczas spotkań zasilali się wzajemnie pomysłami i inspiracjami dotyczącymi zwiększenia poziomu odzysku odpadów - to solidna baza do przyszłych kampanii. Warto pamiętać, że w grę wchodzi nie tylko ekologia, ale także ekonomia - chcąc utrzymać niskie stawki za wywóz odpadów, mieszkańcy muszą modyfikować swoje codzienne nawyki, a materiały dostarczane przez zarządców, w postaci ulotek czy tablic na wiaty śmietnikowe mają to zadanie uczynić łatwiejszym i bardziej intuicyjnym.
Z jabłek szarlotka, z resztek - ocet, a z resztek resztek? Kompost!
Informacja o właściwej segregacji odpadów, promocja domowego kompostowania oraz propagowanie ograniczania marnotrawstwa żywności w duchu zero waste mogą znacząco przyczynić się do poprawy stanu środowiska oraz do zwiększenia poziomu odzysku bioodpadów. Dlatego w akcję włącza się również Atelier Smaku z Jolą Słomą i Mirkiem Trymbulakiem - pokazując, że w kuchni nic się nie marnuje - u nich się gotuje i kompostuje.
Segregowanie odpadów bio jest wymogiem prawa. Ważne jest jednak zrozumienie, dlaczego to robimy - jak ważne jest to dla środowiska. Segregujmy z przekonania, a nie z przymusu.
Po więcej inspiracji i wiedzy zapraszamy na wyrzucamto.pl
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (23) 5 zablokowanych
-
2023-11-29 07:49
Zróbcie segregację w Szadółkach
I nie zawracajcie ludziom d
- 2 0
-
2023-11-29 08:51
Place miesiecznie 250zl i ciagle musze walczyc bo nie odebrali smieci. Taka nagroda za segregacje
- 1 0
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.