- 1 Czy pod Gdańskiem powstanie fabryka za 2 mld euro? (187 opinii)
- 2 Ursa już pod polską banderą (78 opinii)
- 3 Polsko-chiński statek wyrusza w pierwszą podróż (65 opinii)
- 4 Czy trudne studia gwarantują najwyższe zarobki? (102 opinie)
- 5 GDDKiA ogłasza przetarg, a Bałtyckie SOS protest (193 opinie)
- 6 Ile za lody, gofry i frytki nad morzem? (214 opinii)
Spór o opakowania. Dr. Oetker Polska znów spotka się w sądzie z FoodCare
Sąd w Katowicach zakazał wprowadzania do obrotu gospodarczego ośmiu produktów marki Gellwe. W ten sposób zabezpieczono roszczenia gdańskiej firmy Dr. Oetker Polska, która uznała, że spółka FoodCare wprowadza do obrotu produkty w zbyt podobnych opakowaniach. Firma pozwana może się odwołać. To już kolejny spór między tymi firmami, w ub. roku poszło o pierniczki.
Sprawa trafiła do sądu, ponieważ spółka Dr. Oetker Polska uznała, że na opakowaniach produktów Gellwe wykorzystano "utrwalony wizerunek dobrze znanych i wprowadzonych wcześniej na rynek opakowań produktów marki Dr. Oetker". Gdańska spółka uważa, że FoodCare w ten sposób popełnił czyn nieuczciwej konkurencji. Zaznaczono, że przed skierowaniem wniosku do sądu prowadzono rozmowy w sprawie polubownego rozwiązania sporu, jednak nie przyniosły one oczekiwanych rezultatów.
To już kolejny konflikt między firmą Dr.Oetker a FoodCare. W grudniu ub. roku Sąd w Katowicach zakazał wprowadzania do obrotu gospodarczego pierniczków marki Gellwe w opakowaniu świątecznym. Firma Dr. Oetker Polska uważa, że produkt ten jest zbyt podobny do pierniczków, które gdańska firma od lat sprzedaje w opakowaniu z foremką w środku.
Spory o podobieństwo opakowania, produktu czy nazwy co jakiś czas się zdarzają, także na naszym lokalnym rynku. Jedną z najgłośniejszych spraw dotyczących nazwy i marki był konflikt między znanym bokserem Dariuszem Michalczewskim a firmą FoodCare o napój Tiger Energy Drink. Dopiero w marcu tego roku, czyli po prawie 11 latach batalii, Sąd Najwyższy potwierdził prawo Dariusza Michalczewskiego do wyłącznego korzystania z oznaczenia "Tiger" dla napojów energetycznych.
Czytaj też:
Michalczewski wygrał w Sądzie Najwyższym
Kilka lat temu gdańska spółka Atlanta Poland walczyła ze spółką Helio o nazwę "Bakal". Obie firmy operują na tym samym rynku, handlują bakaliami. Spółka Helio sprzedawała bakalie pod nazwą Bakal Planet, a to nie spodobało się gdańskiej firmie, która używała nazwy "Bakal".
Spór o nazwę "Filety śledziowe kaszubskie" trafił aż do Sądu Najwyższego. Wyrok był pomyślnym dla nieistniejącej już firmy Proryb z Rumi. Firma przez siedem lat dochodziła praw w sądach gospodarczych o nazwę zastrzeżoną w Urzędzie Patentowym. Podobne kłopoty miała nieistniejąca już Spółdzielnia Mleczarska Maćkowy. Pozwała ona do sądu konkurencję. Chodziło o serek "Makulki". Problem z konkurencją miały także Zakłady Porcelany Stołowej Lubiana z Łubiany, które oskarżyły Fabrykę Porcelany w Wałbrzychu o podrabianie popularnej kwadratowej zastawy.
Problemy miał też Browar Amber z Bielkówka na Kaszubach, który zarzucił konkurencji, spółce Barlan Beverages Group z Warszawy, plagiat. Chodziło o jeden z czołowych produktów pomorskiego producenta - piwo Koźlak. Produkt BBG to także Koźlak, na dodatek sprzedawany był w podobnej butelce z malowaną etykietą z wizerunkiem koziołka.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-05-28 19:12
Osobiście nie widzę podobieństwa w opakowaniach, pomimo ze nosze okulary minus 10 (4)
- 30 69
-
2021-05-29 06:54
widocznie jesteś i..tą także zasmucę Cię: niestety ale nie ma to nic wspólnego z wadą wzroku :)
- 3 0
-
2021-05-29 02:21
dziękuję,
uśmiałem się
- 2 0
-
2021-05-28 22:32
Bajt
- 2 0
-
2021-05-28 22:18
Daltonisto
Wyrzuć te bryle!
- 14 3
-
2021-05-28 22:49
(2)
Podobna tylko kolotystyka. Ale jak wszystkie produkty bez laktozy są fioletowe to znaczy że siebie podrabiają? Trudno o mleko nie w białym kartonie, a brązowe ciastka na opakowaniu są brązowe, a do tego tło kontrastujące też jest jedno.
- 21 59
-
2021-05-29 11:23
czepiaja sie byle g..a, a co? maja zamiast napisu Cukier Waniliowy napisac Sol Waniliowa zeby sie przyglupy nie czepialy, a co ma byc na opakowaniu proszku do pieczenia zamiast babki? tramwaj?
- 1 10
-
2021-05-29 02:29
Jeden komentarz
wytłumaczył mi problem pastelowej kolorystyki, polskich współczesnych dworków i styropianowych sztukaterii.
Będąc aż tak niedowidzącą osobą, obiecaj, że jak będziesz na dworcu, to będziesz uważać by nie pomylić węglarki z Pendolino.- 14 0
-
2021-05-28 22:42
Rzetelność (7)
Szkoda, że kolejne 'media' nie zwracają uwagi na znacznie poważniejszy problem jakim jest wprowadzanie w błąd konsumentów: jest różnica między waniliowy i wanilinowy.
- 86 17
-
2021-05-31 10:55
Przemysłowo wanilina otrzymywana jest syntetycznie z gwajakolu oraz wyodrębniana z ługów powstających podczas produkcji papieru. Natomiast Wanilia prosze pana to naturalnie istniejąca roslina. Bon apetit drewnojady
- 0 0
-
2021-05-31 10:44
doktor oetker jest równie transparentny co doktorzy eksperci rządowi
mają obrzydliwe budynie, zupełnie nie takie jak kiedys robiły nasze mamy i babcie, lejące się smarki, pisał nawet kiedys niejaki Kominek.Tv jak to etkery chciały na nim wymusic zmiany w opisach tych legumin zwanych budyniami, włacznie z grożbami procesów, jak widac niewiele albo nic sie nie zmieniło.
- 0 1
-
2021-05-28 23:26
Przecież istnieje zarówno wanilia jak i wanilina, (1)
więc jak mają nazwać cukier z dodatkiem waniliny, jak nie cukier wanilinowy?
Gdzie tu jest wprowadzanie w błąd?- 38 4
-
2021-05-31 10:53
Wanilina jest alternatywą ekstraktu waniliowego wykonanego z pulpy drzewnej. Jest ona powszechnie stosowana w celu zmniejszenia kosztów produkcji, ponieważ laska wanilii jest dość droga. Oczywiście w przeciwieństwie do naturalnej wanilii, ekstrakt wanilinowy wytwarzany jest z syntetycznych produktów. Niestety, wanilina jest bardzo tania i
Wanilina jest alternatywą ekstraktu waniliowego wykonanego z pulpy drzewnej. Jest ona powszechnie stosowana w celu zmniejszenia kosztów produkcji, ponieważ laska wanilii jest dość droga. Oczywiście w przeciwieństwie do naturalnej wanilii, ekstrakt wanilinowy wytwarzany jest z syntetycznych produktów. Niestety, wanilina jest bardzo tania i zdominowała rynek cukierniczy. W 90 procentach ciast i placków znajdziemy wanilinę, a nie prawdziwą wanilię.
Zwykle wanilina nie powoduje większych objawów niż ból głowy czy alergia. Jednak jeśli szykujemy placek czy tort, który będzie spożywany w szczególności przez dzieci, to warto jednak zapłacić parę złotych więcej i kupić prawdziwą wanilię.
Panie a ten samochód to z blachy czy z kartonu? A co to za roznica?- 0 1
-
2021-05-28 23:10
(2)
Konsumenci sami się wprowadzają w błąd nie czytając co jest napisane na opakowaniu. Można kupić cukier wanilinowy i cukier waniliowy. Widziałeś żeby ktoś sprzedawał jedno pod nazwą drugiego?
- 38 5
-
2021-05-30 17:55
(1)
Idź i kup cukier waniliowy, powodzenia.
- 9 2
-
2021-05-30 22:33
Teraz - bez problemu. 10 lat temu faktycznie niemozliwe.
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.