- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Czarna rozkosz dla podniebienia
Jak przygotowac czarny makaron z owocami morza zdradza kucharz restauracji White House Piotr Kozak.
Na kulinarnym szlaku "Trójmiejskie smaki" odkrywamy kolejną niebanalną potrawę. Tym razem prawdziwą rozkoszą dla podniebienia jest czarny makaron, który z owocami morza tworzy na talerzu wyjatkową kompozycję smaków.
Powszechnie znane są makarony jasne, stosowane w wielu kuchniach świata. Ciasto - zwykle sporządzane z mąki pszennej lub innych zbóż - ma barwę jasnożółtą. Coraz częściej na stołach goszczą jednak makarony kolorowe. Aby otrzymać makaron o innej barwie, do ciasta dodaje się przed suszeniem naturalne barwniki lub barwne ekstrakty roślinne. Jak powstaje czarny makaron?
- Sepia z mątwy zrobiła w kuchni prawdziwą karierę, to największy hit włoskich restauracji - przyznaje Piotr Kozak, kucharz z sopockiej restauracji White House, który przygotował na naszych oczach czarny makaron z owocami morza.
Barwiony atramentem z kałamarnicy jest niezwykle efektowny. Nazywany królem makaronów, obrósł w legendy. Podawany w towarzystwie owoców morza stał się prawdziwym rarytasem, który cieszy się niegasnącą popularnością w sztuce kulinarnej. Niestety rzadko pojawia się w codziennym menu.
Wyjątkowości nadaje mu z pewnością czarny kolor, którego nie traci w czasie gotowania. Nie zabarwia wody, a po wyjęciu z wrzątku pozostaje lśniący i niezmiennie intensywny. Jego barwa nie wpływa na czas gotowania - wystarczy kilka minut, by osiągnął oczekiwaną sprężystość. Najlepiej smakuje al dente.
Idealnie komponuje się z owocami morza, które szczycą się mianem kulinarnych afrodyzjaków. O ich niezawodnych właściwościach wiedziała podobno już sama Afrodyta, codziennie jadał je słynny uwodziciel Casanova. Moda na frutti di mare trwa nadal, a czarny makaron, z którym można je serwować dodaje im nie tylko walorów smakowych, ale odświętnego wyglądu.
Czarny makaron doskonale sprawdza się ponadto w połączeniu z białymi sosami, rybami, czy też skorupiakami. Nie jest wprawdzie ani tani, ani łatwo dostępny, ale za to bardzo elegancki, dlatego właśnie polecamy go na szczególne okazje.
Zobacz też pierwszy odcinek "Trójmiejskich smaków", w którym szef kuchni restauracji Avocado przygotowuje grillowanego homara.
Miejsca
Opinie (46) 10 zablokowanych
-
2012-01-08 12:45
czaena polewka
na zlych
- 1 0
-
2012-01-09 19:09
a ja myslalem, ze mowa o chlebie razowym
a tu kiszka )))
- 0 0
-
2012-01-10 09:30
kucharz tragedia w kitlu firmy mrożonek (2)
Kucharz tragedia w kitlu firmy mrożonek .Jak on przy jednym daniu ma taki bałagan na kuchni Panie Radku Porażka
- 0 3
-
2012-01-10 18:43
sam jestes porazka !
- 0 0
-
2012-01-12 21:14
WZROK
GRATULUJE
- 0 0
-
2012-01-23 20:59
Rewelka! Jadłam u nich ten makaron z rodzinką pewnej niedzieli. Wszyscy klaskaliśmy uszami ;) Pyszności!!!!
- 2 0
-
2012-03-24 00:27
Mrożonka jak w biedronce...
Niestety tania reklama się nie udała....Makaron mrożony, bo się kruszy,owoce morza wszystkie oprócz muli mrożone.....masakra kulinarna przygotowana przez młokosa w zaparowanych okularach i wymiętej bluzie.
Pytam się kto uczył tego kucharczyka robić to danie,gdzie inne owoce morza,gdzie pomidorki,wywar rybny?Widać,że macie pojęcie na temat makaronów.
Jak tak dalej będziecie się promować to lokal wciąż będzie pusty.I jedzenie jeszcze gorsze.Szkoda czasu nawet na oglądanie tego artykułu.- 0 1
-
2012-04-03 00:01
Dobre dla kogoś, kto się stołuje w barach
a nie dla kogoś,kto poznał tajniki kuchni włoskiej.Szkoda tylko,że obecnie ten makaron jest podawany zupełnie inaczej niż na początku roku...nazwa ta sama ,więc nie rozumiem, czyżby kolejna nieudolność młodego właściciela?
Następnym razem dajcie kogoś starszego i bardziej doświadczonego niż ten trzęsący się okularnik udający prawdziwego kucharza.- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.