- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Degustacja szkockiej whisky w Eliksirze
Piątkowy wieczór w Eliksirze upłynął pod hasłem degustacji szkockiej whisky. Spotkanie przyciągnęło do lokalu kilkudziesięciu miłośników tych złocistych trunków, w większości mężczyzn. W nieformalnej atmosferze oceniali aromat i smak pięciu rodzajów whisky, jednocześnie degustując przekąski, serwowane przez szefa kuchni.
Przed gośćmi rozłożono matę degustacyjną, a na niej pięć, odpowiednio ponumerowanych rodzajów whisky. Przy każdej z nich, Puchalski wprowadzał gości w historię trunku, zdradzając m.in. markę i region pochodzenia alkoholu. Następnie, goście oceniali smak i aromat według własnych doświadczeń. Ponadto, szef kuchni Paweł Wątor przygotował foodparing, czyli specjalnie dobraną przekąskę, która miała podkreślić walory smakowe alkoholu, wydobywając z niego to, co najlepsze.
Pierwszym degustowanym trunkiem była delikatna whisky o złoto-miodowym kolorze - Auchentoshan 12 Years Old. Trunek przypadł do gustu tym, którzy zaczynają przygodę z degustacją. Pochodząca z regionu Lowlands, 3-krotnie destylowana, przechowywana w beczkach po bourbonie z dodatkiem beczek po sherry. Owocowa, delikatna, z lekką nutą miodu. Dobrze komponowała się z kaczym foie grass, serwowaną na Gallete jabłkowym, czyli cieście francuskim zapiekanym z jabłkami i odrobiną brązowego cukru. Całość została okraszona sosem czereśniowym oraz drobiowym demi-glace z porto i czereśniami, dosłodzonym miodem dla balansu i słodyczy. Pierwsza testowana whisky doskonale łagodziła tłustość foie grass, orzeźwiając kubki smakowe.
Następnie, goście spróbowali whisky Dalmore Valour z regionu Highlands. Nazwa tego trunku oraz charakterystyczne poroże jelenia na butelce nawiązuje do waleczności klanu Mackenzie. Znaczna część destylatów dojrzewała w beczkach po bourbonie oraz po sherry, aby po zmieszaniu leżakować jeszcze w beczkach po porto. Trunek o karmelowym kolorze był znacznie bardziej złożony niż pierwszy z prezentowanych. W pierwszym odczuciu wyczuwalny był mocny aromat owoców - słodkich śliwek i soczystych cytrusów, z lekką nutą kakao. Po spróbowaniu uwalniał się smak suszonych owoców z nutą orzechów. Do tego, szef kuchni zaserwował dojrzewającą 21-dni polędwicę wołową z Pniew, serwowaną z gruszką, z lekką nutą tymianku z dodatkiem sosu z redukcji wywaru drobiowego.
Trzecim gatunkiem był Aberlour a'bunadh z regionu Speyside. Nazwa z języka gaelickiego oznacza "u źródeł". Whisky, która leżakowała wyłącznie w beczkach po sherry (po wyjęciu została od razu zabutelkowana) roztaczała bardzo głęboki, czekoladowy aromat, z lekką owocową i pikantną nutą. W smaku bogata i pełna, nawiązująca do suszonych owoców, z dodatkiem imbiru, gorzkiej czekolady i odrobiny przypraw korzennych. Dla niektórych była zbyt mocna, więc rozcieńczali ją z wodą. Inni wskazali ją jako faworyta. Do tej whisky, szef kuchni zaproponował: wędzoną czekoladę w formie gąbki z gorzkiej czekolady Callebaut, z dodatkiem kruszonej w ciekłym azocie gorgonzoli oraz fioletowej, piklowanej marchewki starych odmian.
Jako czwartą degustowaliśmy Highland Park z regionu Orkney. Ta kolekcja poświęcona jest nordyckim wojownikom. Dojrzewała w beczkach z amerykańskiego oraz europejskiego dębu. Wyczuwalny był mocny aromat wrzosowiska. Dymny i ziemisty, przywołujący wspomnienia związane z paleniskiem. Delikatnie przebijały owocowe nuty pomarańczy oraz rodzynek, z dodatkiem odrobiny wanilii. Intensywna w smaku, z wyczuwalnym aromatem gałki muszkatołowej. Dla niektórych wciąż zbyt mocna, więc rozcieńczali ją z wodą. Pozostawiała w ustach słodki posmak drewna dębowego. Aby pobudzić kubki smakowe, szef kuchni zaproponował jagnięcinę rillette, która została najpierw poszarpana, oczyszczona i przyprawiona ziołami. Następnie, naturalny kolagen występujący w mięsie ściągnął je w formę kostki. Całość została przyprawiona salsą verde, czyli zielonym sosem ze świeżych ziół, z dodatkiem posiekanych kaparów.
Ostatnim degustowanym trunkiem była whisky Laphroaig Triple Wood regionu Islay. Chociaż jej butelka niczym nie zachwyca, ma bogate wnętrze. Jest potrójnie starzona, początkowo leżakując w beczkach po bourbonie, przelana następnie do mniejszych beczek typu quarter cask, aby ostatecznie zawędrować do beczek po cherry. Jej aromat jest tak zróżnicowany, że goście wyczuwali m.in.: palone kable, kompot z suszu, pomarańcze czy starą bibliotekę. Intensywny aromat nawiązywał do toffi, wanilii, masła oraz dymu torfowego. W smaku można było wyczuć m.in.: sherry, orzechy oraz wilgotny las. Do tej kompozycji, szef kuchni przygotował słoninę marynowaną w solance z anyżem, tymiankiem i rozmarynem, a następnie spaloną w piekarniku w 200 stopniach, co nadało jej pożądanej chrupkości. Do tego podano listki szałwii wysmażone w maśle klarowanym.
Spotkanie degustacyjne trwało dwie godziny i miało charakter nieformalny. Jak przekonują organizatorzy, w związku z dużym zainteresowaniem, niedługo zorganizują drugą edycję. Koszt udziału w degustacji wynosił 150 zł od osoby.
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (79) 4 zablokowane
-
2016-02-06 10:08
a podobno reklama trunków wysokoprocentowych jest niezgodna z prawem (1)
- 38 10
-
2016-02-06 17:05
haha ankieta - jestem smakoszem, ludzie łycha z lidla nie stała nigdy koło szkockiej a smaczku dodaje fakt że mieszacie ten lidlowy trunek z sokiem pomarańczowym - to nie wóda !
- 6 3
-
2016-02-06 10:34
Czy broda drwala... (5)
... też jest de Luxe? Co artykuł w tym dziale to drwale obowiązkowo na fotach. Pojawiła się nowinka na salonach... kaiserowski wąs. Strach pomyśleć jeśli przyjdzie moda na zapuszczone męskie paznokcie i dziurawe skarpety....
- 60 6
-
2016-02-06 10:37
A co dawali do łyski?
Pepsi czy hoopcole. Bo inaczej nie przełknąłbym
- 16 4
-
2016-02-06 11:05
brodacz (2)
No ta ... lepiej wszystko gillettem na zero zrobic. Dwoch brodaczy tu jest reszta bez brody - tobie broda nie rosnie ze sie tak burzysz?;)
- 7 20
-
2016-02-06 13:00
heheheh
Hipsterka widać przerzuciła się ze Starbunia na salony , kielonek w ręcę , havańskie w pyszczku.....trzeba tylko uważać ,żeby bródka nie spłonęła.
- 24 4
-
2016-02-06 14:37
A rurki...
...tez masz?
- 11 1
-
2016-02-07 10:01
Niezłe przystojniaki na tym trzecim zdjęciu od końca ! :) :)
- 1 2
-
2016-02-06 10:57
(3)
Po whisky glowa mnie boli i mam nudności
- 12 20
-
2016-02-06 12:31
(2)
ja tak mam po wódce
- 7 1
-
2016-02-06 14:12
Ja po jogurcie
- 5 1
-
2016-02-08 20:26
A ja po seksie
- 1 0
-
2016-02-06 10:58
I co w związku z tym? (2)
Trzeba pić?
- 12 7
-
2016-02-06 11:00
Obowiązkowo ! (1)
bo kto pije i pali ten nie ma robali !
A i dokłada sie sporo do budzetu bo około 70-80% ceny tych wyrobów to tylko podatki !- 9 1
-
2016-02-06 11:10
dziękuję
wiedziałem o tym, chciałem się tylko upewnić
- 6 1
-
2016-02-06 11:07
(6)
Wiecie jak jest różnica np. Balantinesa kupioną w biedrze a kupioną w sklepie w zach. Europie? Ogromna. Nie wiem dlaczego tak jest.
- 20 7
-
2016-02-06 11:11
balant to syf (1)
Czy tu czy tam.
- 22 5
-
2016-02-07 22:07
balant
Wśród znawców nazywana "pluskwiakówką' - smacznego
- 4 1
-
2016-02-06 15:31
A zach. Europa to juz pierwszy Lidl za Odrą czy Kaufhof przy Alexanderplatz?
Swoją Astrę tez serwisujesz za Odra bo w polsce to nie ten poziom obsługi?
- 14 3
-
2016-02-07 17:23
A wiecie, że moje auto na niemieckiej benzynie robi więcej kilometrów, niż na kupionej w Polsce? Nie wiem dlaczego, ale tak
- 5 4
-
2016-02-08 09:23
Przypadek?
Nie sądzę...
- 2 1
-
2016-02-13 18:17
Ha,ha,ha.Dobry jesteś......ale na łyski to ty się nie znasz ;)
- 0 0
-
2016-02-06 11:16
Niko
Oooo, tym razem na zdjęciu kieliszki są odpowiednie :)
- 13 4
-
2016-02-06 12:29
(6)
tylko Johnnie Walker Red lub Black Rabel !
- 4 49
-
2016-02-06 15:32
Tak Rabel jest jedyny oryginał. (2)
- 15 0
-
2016-02-06 17:48
I koniecznie z Biedry :-P
- 8 1
-
2016-02-07 20:01
a może Luke Skywalker Red/Black REBEL :)
- 2 1
-
2016-02-06 18:49
dla biedoty (1)
- 5 5
-
2016-02-06 20:03
OO! dziad zabrał głos-spieprzaj dziadu! jak to powiedział klasyk.
- 2 3
-
2016-02-08 20:26
czerwony? fuuuj
Typowy szczoch
- 2 1
-
2016-02-06 13:27
Szału nie ma tak szczerzę... (4)
ciekawy food-pairing, ale "molty" bez ani jednej perełki,wszystko dostępne na dobrych barach, raczej tanie butelki, po degustacji oczekiwałbym czegoś innego, ale to moje zdanie.
- 18 10
-
2016-02-06 13:33
(3)
To była podstawowa opcja - podobno niedługo maja byc bardziej zaawansowana. Koszt 150zl za 5 pozycji z foodpairingiem to raczej mega niska cena
- 9 3
-
2016-02-06 16:35
mega niska? (2)
za pięć tanich single maltów, po 20 ml każdego? plus zakąska oczwiście. Moim zdaniem dość normalna cena...
- 4 1
-
2016-02-07 01:10
Uczestnik (1)
Jedliśmy np foie gras a nie jakies "przekąski"
- 2 4
-
2016-02-07 21:12
zabawne, ale...
twoim zdaniem pasztet sztrasburski (czy jak wolisz - foie gras) to co to jest jak nie przystawka (inaczej przekąska). Ludzie, zlitujcie się !
- 5 0
-
2016-02-06 14:25
hmm (3)
Z całym szacunkiem, ale co takiego Auchentoshan 12yo (bardzo mizerny skądinąd) i kilka budżetowych NAS-ów z innych destylarni ma wspólnego z "deluxe"?! Poza wybujałymi nazwami serwowanych zakąsek? Czasem zastanawiam się czy w tym wszystkim pierwszych skrzypiec nie gra słoma w butach.
- 52 8
-
2016-02-06 16:38
Słoma w butach...
... siano w głowach.
- 5 1
-
2016-02-06 19:39
wpadnij i zobacz - a nie zastanawiaj sie - ja bylem i nie zaluje :)
- 5 1
-
2016-02-07 14:31
Przecież jest napisane "Degustacja whisky" a nie "Degustacja najlepszych whisky"
Tylko dlatego że piłeś lepsze malt'y nie znaczy że trzeba ubliżać ludziom którzy dopiero postanowili spróbować!
- 6 0
-
2016-02-06 15:51
(4)
whisky to zwykły bimber no ale hipsterskie lemingi się zachwycają
- 29 27
-
2016-02-06 16:32
(1)
to że ciebie nie stać to już tylko twoja wina
- 4 11
-
2016-02-07 06:27
pieniądź to pusty argument.
whisky to przede wszystkim czas potrzebny aby trunek miał odpowiedni smak i barwę i zapach - to w przypadku bimbru nie istnieje. Whisky pijesz ze względu na smak ( o ile nie masz fastfudem zniszczonych kubków smakowych), bimber aby się nawalić.
- 7 2
-
2016-02-08 10:44
ja wolę rum
havana albo bacardi. Lepszy w smaku niż łycha.
- 3 3
-
2016-02-19 16:44
?
Dlaczego próbujesz obrażać ludzi, którzy mają o wiele bardziej wysublimowany i dojrzały zmysł smaku od Ciebie??
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.