- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Degustacja win Haut-Brion za ponad 4 tys. zł. Kolacja w Crazy Butcher
Takie wina rzadko otwiera się we dwoje, a ich ceny na polskim rynku sięgają nawet 4 tys. zł. W czwartek, 26 stycznia, w restauracji Crazy Butcher odbyła się kolacja komentowana, podczas której spróbować można było wyjątkowych win Chateau Haut-Brion i La Mission Haut-Brion w rocznikach, które nie są ogólnodostępne, oraz poznać przedstawiciela tych winnic.
Nadchodzące wydarzenia kulinarne
Czwartkowa kolacja była kolejnym wydarzeniem, kiedy Wine Taste i Crazy Butcher połączyły siły. Tym razem uczestnicy kolacji spróbowali win Clarence Dillon, jednego z najważniejszych graczy w Bordeaux. Obok win Château Haut-Brion Château i La Mission Haut-Brion trudno przejść obojętnie. To pierwsza piątka Bordeaux według klasykifkacji z 1855 r. Choć wina te traktowane są jako kolekcjonerskie i inwestycyjne, ich miejsce jest oczywiście też na stole.
Czym byłaby degustacja bez dobrej opowieści? Przez meandry smaków, aromatów i historię najważniejszego regionu winiarskiego na świecie przeprowadził gości Piotr Kamecki, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce, oraz wyjątkowy gość, Nicolas Chemineau z Clarence Dillon Wines.
Historia rodzinnej posiadłości Domailne Clarence Dillon sięga 1935 r., kiedy to Clarence Dillon, nowojorski bankier rozmiłowany we francuskiej kulturze, zakupił słynną winnicę Chateau Haut-Brion. Jej tradycja sięga jeszcze czasów rzymskich, a obecnie z dumą może pochwalić się produkcją jednych z najwyśmienitszych win na świecie: pochodzących z najlepszych w Bordeaux parceli Chateau Haut-Brion oraz Chateu La Mission Haut-Brion. W 2005 r. jej właściciel, książę Robert Luksemburski, zainicjował powstanie marki Clarendell, której produkcję nadzoruje ten sam zespół winiarzy, pracujących też dla Chateau Haut-Brion. Degustowano wina białe, czerwone oraz słodki Monbazillac.
Gości powitano najmłodszym z win serwowanych tego wieczoru - Clarendelle Bordeaux Blanc AOC 2021. To subtelne i rześkie wino, w którym można wyczuć aromaty cytrusów, brzoskwiń i owoców egzotycznych z subtelną domieszką nut różanych i liczi. Do wina podano amuse bouche w postaci tatara wołowego z graten (zapiekanka z ziemniakami) i grzybami shime.
Kolejnym degustowanym winem było La Clarte de Haut-Brion Pessac-Léognan Blanc AOC 2017, dużo bardziej cieliste, w którym znaleźć można aromaty marmolady z żółtych owoców pestkowych, melona, wiciokrzewu, skórki z limonki, kwiatów i wosku. Zaserwowano do niego przystawkę - ceviche z przegrzebków z cytrusami, granatem i kolendrą.
Najbardziej wyczekiwanym punktem wieczoru było danie główne - zacna porcja Beef Wellington z puree i sosem z czerwonego wina, do którego podano najdroższe wino tego wieczoru (ponad 4 tys. zł na polskim rynku) - Château La Mission Haut-Brion Pessac-Léognan Rouge AOC 2006. Jeszcze przed degustacją wino to zachwyciło intensywną, purpurową barwą w kieliszku. To francuskie wino jest niezwykle żywiołowe i złożone, zaskakuje eksplozją aromatów i smaków. W jednym łyku wyczujemy maliny, jeżyny, akcenty dymne i cygara, cedr, kawę i lukrecję.
Po daniu głównym goście spróbowali specjalnej selekcji serów zestawionych z Chateau Bahans Haut-Brion Pessac-Léognan AOC Rouge 1998 w pięknym, głębokim, ceglastym kolorze i o intensywnym aromacie bardzo dojrzałych czarnych owoców z nutą ziaren kakaowca i tytoniu. Można jednak było odnieść wrażenie, że sery zdominowały kubki smakowe gości i wino nieco ginęło w odbiorze. Kolację zwieńczył deser - creme brulee i Clarendelle Amber Monbazillac AOC 2015 - subtelne, deserowe wino z bardzo dojrzałych, wręcz przejrzałych winogron.
Jak to zwykle bywa podczas kolacji degustacyjnych, było to kameralne, eleganckie spotkanie kilkunastu pasjonatów mocnych win i konkretnych smaków.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (57) ponad 20 zablokowanych
-
2023-01-27 19:27
Ale napinka (1)
Ciumkają nad tymi winiaczami, aż pęknąć ze śmiechu idzie. To jak z audiofilami, tylko ci co pracują przy produkcji poczują różnicę, ale czy ta różnica coś wnosi?
- 4 3
-
2023-01-29 20:13
prawdziwy audiofil uzywa kabla USB w jedwabnej oslonie, bo wtedy basy brzmia bardziej soczyscie
- 1 2
-
2023-01-27 21:57
La Mission Haut Brion 2006 można kupić za ok 270 Eur. Skąd więc taka cena w waszym artykule, nie wspominając już o tych wszystkich naiwnych klientach restauracji.
- 10 0
-
2023-01-27 23:07
Szato co?
Najlepszd. Odlecieli.
- 2 2
-
2023-01-28 12:26
Spróbował bym
- 0 3
-
2023-01-28 19:02
co Francuz wymyśli to Polak pochwali
- 5 1
-
2023-01-29 20:51
Fanaberię
Nazwa a w środku normalny sikacz
- 5 1
-
2023-01-31 11:54
a ja bylem na degustacji kaszanki i tez mnie prawie 3000 zl.kosztowalo,to byla cena za leczenie zatrucia
- 2 0
-
2023-01-31 15:49
Najlepsze
Wina siarczany zdrowie , cena , smak ale pewnie znow skasuja mediator dostal flaszke to broni
- 0 0
-
2023-02-16 13:26
Najlepsze są półwytrawne wina gruzińskie.
Jakieś tam bełty francusko niemieckie nawet nie dorastają im do pięt!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.