- 1 Co Tesla Cybertruck robiła w Trójmieście? (73 opinie)
- 2 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (14 opinii)
- 3 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Dlaczego warto jeść krewetki?
Najpopularniejszymi skorupiakami z bogactwa frutti di mare są krewetki. Są cenione nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale również wartości odżywcze oraz niską kaloryczność. Dlaczego warto włączyć je do diety i jak je serwować?
- Charakterystyka krewetek
- Na co zwrócić uwagę kupując krewetki?
- Czy krewetki są zdrowe?
- Przepisy na dania z krewetkami
Niektórzy ludzie krewetki uważają za wykwintne, w związku z czym spożywają je sporadycznie, zazwyczaj przy okazji wizyty w restauracji. Tymczasem przyrządzenie ich w domu jest bardzo łatwe, ponadto nie ma najmniejszego problemu z dostępnością skorupiaków - kupimy je nie tylko w sklepie rybnym, ale również niemal we wszystkich marketach (mowa o produkcie mrożonym). Zanim zabierzemy się za ich przyrządzanie, poznajmy je trochę bliżej.
Charakterystyka krewetek
Krewetki (Caridea) są morskimi i słodkowodnymi skorupiakami, zaliczanymi do rzędu dziesięcionogów. Opisano około 2500 gatunków krewetek, jednak w celach konsumpcyjnych poławia się tylko część z nich. Występują w wodach całego świata - w tym w Bałtyku, jednak ze względu na niewielki rozmiar, ta odmiana używana jest tylko jako przynęta. Na dużą skalę poławia się gatunki: garnela (Crangon crangon) oraz krewetka północna (Pandalus borealis). Ponad połowa światowych połowów pochodzi ze sztucznych hodowli w zbiornikach wodnych na Filipinach.
Na rynku często występują pod angielską nazwą "shrimps" oraz "prawns" - to słowo odnosi się do większych osobników (do 15 cm). Pod określeniem "krewetka pacyficzna" kryją się różni przedstawiciele gatunku Penaeus, w tym popularna krewetka tygrysia (Black tiger prawn). Największym jadalnym skorupiakiem z tej klasy jest krewetka królewska (olbrzymia), a najczęściej kupowanym - krewetka mała, potocznie zwana koktajlową.
Na co zwrócić uwagę kupując krewetki?
Prawdziwym rarytasem są krewetki świeże - pełnia sezonu trwa między początkiem sierpnia a końcem października. Głównymi eksporterami są Tajlandia, Japonia i Stany Zjednoczone. Skorupiaki docierają również do naszego kraju, jednak podczas zakupów warto być naprawdę ostrożnym.
Pierwszą cechą, która powinna przykuć naszą uwagę, jest zapach. - Większość z nas przy kupnie owoców morza kieruje się powonieniem. Jest to podstawowa zasada do określenia świeżości produktu. Jeżeli wyczuwamy zapach zbliżony do morza i wodorostów, możemy zdecydować się na wybór krewetek. Jeśli zaś odczuwamy nieprzyjemne powonienie, które drażni nasze nozdrza, zdecydowanie proponuję zrezygnować z zakupów - radzi mgr inż. Monika Turniak, dietetyk z firmy Mój Dietetyk.
Ponadto, należy upewnić się, że ich ciało jest złączone ze skorupką. O tym, że krewetki są stare lub zepsute, świadczą czarne przebarwienia. Po zakupie świeżych skorupiaków, możemy przechowywać je w lodówce przez dwa dni. Po tym czasie nie powinniśmy ich spożywać, bowiem mogą nam poważnie zaszkodzić.
Warto pamiętać, że zależnie od gatunku, surowe krewetki mogą mieć kolor kremowy, żółty, jasnobrązowy lub niebieski. Charakterystyczna różowa barwa jest wynikiem obróbki w wysokiej temperaturze. Przygotowanie świeżych krewetek rozpoczynamy od wyczyszczenia odwłoka skorupiaków z resztek dróg pokarmowych (jest to ciemna niteczka biegnąca wzdłuż grzbietu), a następnie zabieramy się za obróbkę termiczną, zgodną z naszym gustem.
Mrożone krewetki, które są dostępne w niemal każdym markecie, mogą być albo wcześniej obgotowane, albo zupełnie surowe. Warto zwrócić na to uwagę podczas zakupów spożywczych. Również i tu łatwo możemy stwierdzić, czy produkt jest wart zakupu.
- Podstawowym kryterium oceny świeżości i dobrej jakości mrożonych krewetek jest glazura, czyli warstwa lodu, którą są one pokryte. Powinna być przejrzysta oraz zachowywać jednakową grubość na całej powierzchni krewetki. Zbyt gruba warstwa glazury może świadczyć o niewłaściwych warunkach przechowywania krewetek w sklepowych mroźniach - komentuje dietetyk, Monika Turniak. - Lepszą alternatywą są krewetki mrożone w opakowaniach próżniowych. Mamy wówczas gwarancję, że nie tylko aspekty prawidłowego zamrażania, ale również higieny zostały w pełni zachowane - dodaje.
Przed gotowaniem, mrożone krewetki należy przesypać do miseczki, przykryć i wstawić do lodówki, aby powoli odtajały.
Czy krewetki są zdrowe?
Krewetki są doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, którego zawartość w 100 g produktu wynosi aż 18,1 g. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczu (0,8 g na 100 g mięsa) i są lekkostrawne. Ich niska kaloryczność jest kolejnym powodem, dla którego warto włączyć je do diety - w 100 gramach produktu jest zaledwie 86 kcal.
Skorupiaki zawierają witaminy z grupy B - kobalaminę (wit. B12), odpowiedzialną za produkcję czerwonych krwinek, niacynę (wit. B3), która reguluje pracę układu nerwowego i metabolizm. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor oraz - w mniejszych ilościach - żelazo, magnez i cynk. Niestety, mają w sobie również coś, co może nam zaszkodzić.
- Krewetki zawierają stosunkowo dużo cholesterolu, jednak jest on zlokalizowany głównie w głowie i ikrze, których raczej nie spożywamy. Jednak amatorzy krewetek borykający się z podwyższonym poziomem cholesterolu nie muszą rezygnować z ulubionych skorupiaków: wystarczy doprawić krewetki czosnkiem, cebulą i oliwą - składnikami, które mają działanie obniżające poziom cholesterolu - radzi Joanna Matuszyńska z firmy Na Zdrowie.
Przepisy na dania z krewetkami
Nie trzeba być mistrzem patelni, aby przyrządzić przepyszne krewetki. Najprostszą metodą jest doprawienie obranych krewetek (np. tygrysich) solą, pieprzem i cytryną oraz usmażenie na maśle lub odrobinie oleju rzepakowego wraz z czosnkiem. Smażyć należy przez 2-3 minuty. Tak przygotowane skorupiaki możemy zjeść z chrupiącą bagietką lub sałatką.
Inne proste przepisy Joanny Matuszyńskiej:
Krewetki w winie
Obrane krewetki tygrysie przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, cytryną, wrzucić na rozgrzany olej, po 1 min podlać białym winem, odparować, dodać śmietanę 18 %, zredukować, podawać na makaronie orkiszowym posypane parmezanem i siekaną natką pietruszki.
Krewetki Scampi po królewsku
Świeże krewetki obrać z pancerza, naciąć i wyciągnąć żyłkę kręgosłupa, przyprawić solą, pieprzem, panierować ogon w jajku i bułce tartej, krótko obsmażyć na oleju. Podawać z bukietem jarzyn z czosnkiem, udekorowanym cytryną.
Osoby bardziej wymagające, które z krewetkami zdążyły się już zaprzyjaźnić tudzież lubią kuchenne wyzwania, mogą skorzystać z jednego z przepisów, jakie zdradził nam Łukasz Fulara, szef kuchni w restauracji Malinowy Ogród.
Smażony sandacz na potrawce z krewetek i kurek
- krewetki 16/20 3 szt. obrane surowe ogony
- filet z sandacza
- kurki
- zielone szparagi
- pieprz zielony
- śmietana
- białe wino
- przyprawy
- szalotka
Filet sandacza smażymy od strony skóry około 3 minuty. Następnie obracamy na drugą stronę, dodajemy na patelnię masło i rybę ściągamy z ognia tak, aby mogła powoli się dosmażyć. Dodajemy gałązki świeżego tymianku i kawałki cytryny, aby ryba nabrała przyjemnego aromatu. Obrane i oczyszczone krewetki przesmażamy na czosnku z dodatkiem szalotki, następnie dodajemy kurki i zielony pieprz. Po krótkim smażeniu dodajemy białe wino i gdy alkohol odparuje, dodajemy kawałki zielonych szparag i całość podlewamy małą ilością śmietany, tak aby połączyć wszystkie składniki. Tak przygotowaną potrawkę podajemy w głębokim talerzu, układając na wierzch usmażonego sandacza.
Tagliatelle z atramentem kałamarnicy, krewetkami i świeżą bazylią
- krewetki 16/20 obrane surowe ogony
- tagliatelle zabarwione atramentem kałamarnicy
- czosnek
- białe wino
- śmietana
- bazylia
- przyprawy
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Krewetki kroimy na mniejsze kawałki i przesmażamy na rozgrzanej patelni z posiekanym czosnkiem. Następnie skrapiamy cytryną i dodajemy białe wino. Gdy alkohol odparuje, dodajemy śmietanę i porwane liście świeżej bazylii. Doprawiamy. Całość delikatnie łączymy z makaronem. Do tak przygotowanego makaronu nie dodajemy parmezanu, którego intensywny smak mógłby przytłoczyć smak krewetek.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (67) ponad 10 zablokowanych
-
2013-10-01 22:42
kogo na to stać (1)
:(
- 4 11
-
2013-10-01 22:57
mnie
- 14 5
-
2013-10-02 01:51
na sniadanie krewetki, na lancz suszi a na kolazje muszle (1)
najwazniejsze zeby byc 'trendi'
- 17 6
-
2013-10-02 22:41
niektórzy wolą dzień w dzień schabowego z ziemniakami, inni nie
- 8 0
-
2013-10-02 08:37
Dlaczego lepiej darowac sobie wożenie jedzenia tysiącami km:
Youtube: "eat real eat local"
Kanadyjczycy już to wiedzą, może warto by i Polacy się zastanowili...- 4 1
-
2013-10-02 08:55
Ja mam substytut krewetki na talerzu.
Cienka parówka z biedronki(8 zł/kg) polana olejem po szprotkach.
- 23 1
-
2013-10-02 18:51
"Obrane krewetki tygrysie przyprawić solą...."
Dalej nie było sensu czytać.- 5 2
-
2013-10-03 03:52
srimps (1)
Z tego co sie orientuje srimp piszemy w liczbie pojedynczej ,jak i mnogiej bez litery '"s
- 2 2
-
2013-10-04 00:04
Masz na myśli słowo "Shrimp"?
- 1 0
-
2013-11-06 10:54
Bo są drogie!?
- 1 0
-
2013-11-29 16:25
olej sezamowy
Uwielbiam krewetki. Gorąco polecam zamiast masła, oliwy, - olej sezamowy do ich usmażenia. Nie wpływa na smak, daje piękną woń i jest idealny do krewetek.
- 0 2
-
2014-05-08 15:29
Krewetki na surowo
"Charakterystyczna różowa barwa jest wynikiem obróbki w wysokiej temperaturze" nie tylko. W krajach karaibskich popularne jest tzw. ceviche. Surowe krewetki moczy się przez 24h w soku z limonek. Zachodzi reakcja chemiczna i wytrącenie białka, no i krewetki, mimo, że nie pieczone stają się różowe. Z cebulką i posiekanym pomidorem i pikantnym sosem pyyycha
- 3 0
-
2015-03-03 08:59
Cholesterolowa propaganda widzę ma się dobrze.
...
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.