- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Kawa w domu jak z kawiarni. Dobre ekspresy do kawy
Jedni najchętniej piją ją tylko na mieście, inni w pracy, jeszcze inni nie wyobrażają sobie rozpoczęcia dnia bez aromatycznej filiżanki kawy wypitej w domu. Żeby jednak uwolnić wszystkie jej walory i bogactwo smaku, potrzebne będą nie tylko dobrej jakości ziarna, ale też ekspres. Jaki? Zapytaliśmy ekspertów.
Salony ze sprzętem AGD w Trójmieście
Jaki ekspres do kawy? Dla każdego coś dobrego i... innego
Czy ważny jest dla nas design, a maszyna ma być ważnym elementem wystroju kuchni? Wygląd też jest istotny, zwłaszcza że ekspres do kawy często jest pierwszą rzeczą, jaką widzimy chwilę po przebudzeniu. Niech cieszy nie tylko kubki smakowe, ale również nasze oczy.
W dużym skrócie: na rynku dostępnych jest wiele modeli ekspresów do kawy, a podzielić je można na kilka rodzajów. Wybierać możemy spośród ciśnieniowo-przelewowych, przelewowych oraz ciśnieniowych (automatyczne, kolbowe i kawiarki). Te ostatnie mogą być stworzone z myślą o zabudowie lub wolnostojące, z wbudowanym młynkiem albo saszetkowe (nie mylić z kapsułkowymi).
Wybór jest ogromny w każdym przedziale cenowym. Tylko na co się zdecydować? Która firma jest najlepsza? Co wziąć pod uwagę? O to zapytaliśmy ekspertów z Trójmiasta.
Ekspresy do kawy - opinie baristów
Nie każdy szuka w ekspresach "wszystkiego w jednym". Niektórzy doceniają urządzenia skoncentrowane na wybranych funkcjach, które wymagają już obycia z tematem i doświadczenia.
- Najważniejszy jest napój ze świeżo wypalonej kawy (najlepiej do trzech miesięcy od palenia) i zmielony bezpośrednio przed parzeniem. Dlatego nie polecam ekspresów na kapsułki oraz kawy mielonej w paczkach - mówi Mariusz Bulak, miłośnik kawy i barista w palarni kawy Kawana. - Osobiście polecam sprzęty tzw. przelewowe, dające mocny kofeinowy i aromatyczny napój. Urządzenia działające na zasadzie trzy w jednym, czyli "młynek, spieniacz i jeden guzik" dają napój kawowy o obniżonych wartościach smakowych. Jakość traci w starciu z szybkością parzenia.
Palarnie kawy w Trójmieście
Marcin Potkański z Mitte chleb i kawa jest podobnego zdania, że do domu sprawdzi się dobrej jakości ekspres przelewowy. Ci, co kochają kawę z mlekiem, muszą zwrócić uwagę na elementy, które mają z nim styczność.
- Decydując się na ekspres, dobrze odpowiedzieć sobie na pytanie: jaką kawę głównie pijam? Czy jest to cappuccino, caffe latte, a może klasyczna czarna? Z ekspresem do kawy, podobnie jak z każdą inną rzeczą, powinniśmy unikać rozwiązań tzw. od wszystkiego, czyli "all in one". Jeżeli decydujemy się na kawę czarną, to w zupełności wystarczy nam klasyczny ekspres przelewowy. Gustując w kawach mlecznych, kupując ekspres, zwróćmy uwagę na prostotę czyszczenia mechanizmu do spieniania mleka. Częste awarie są spowodowane brakiem odpowiedniego dbania o tę część. Z reguły nie chce nam się czyścić/przepłukiwać systemu mlecznego, bo trwa to za długo. Taki system powinien być czyszczony co najmniej raz dziennie. Dlatego też łatwy i szybki demontaż i ponowny montaż jest bardzo ważny przy codziennym zastosowaniu.
Praktyczne podejście do ekspresu do kawy prezentuje także Jacek Kosowski z Gdyńskiej Palarni Kawy. Taki napój ma być smaczny i pieścić zmysły, ale nie zapominajmy, że trzeba go codziennie czyścić, a z tym bywa już różnie...
- Wybierając domowy ekspres do kawy, należy zwrócić szczególną uwagę na możliwość czyszczenia ekspresu. Niektóre dobre marki dają możliwość łatwego wyjęcia bloku zaparzającego. Warto przynajmniej raz w tygodniu wyjąć blok i wypłukać pod bieżącą wodą. W ekspresie jest wilgotno, ciepło, a w kawie jest tłuszcz, to idealne warunki do rozwoju pleśni. Jeśli nie ma możności wyjęcia bloku, należy systematycznie korzystać z programu czyszczenia z użyciem odpowiedniej chemii. Ważne też, aby system spełniania mleka był jak najprostszy i jak najłatwiejszy do utrzymania w czystości - mówi Jacek Kosowski. - Poza tym dobrze, jeśli ekspres ma możliwość stosowania filtra do wody i regulację stopnia zmielenia kawy w młynku. Według mnie młynek koniecznie musi być żarnowy. Polecam marki specjalizujące się w ekspresach do kawy.
Najlepsze ekspresy do kawy - propozycje znawców
Poprosiliśmy przedstawicieli trójmiejskich firm zajmujących się dystrybucją ekspresów do kawy o wskazanie jednego konkretnego modelu, który szczególnie polecają. Co wybrali?
Ekspres do kawy Miele CM5 Silence
Spośród firm, które produkują ekspresy, wyróżnia się Miele. W ofercie mają wiele modeli, które przypadną do gustu miłośnikom kawy. Najmłodszym "dzieckiem" w rodzinie Miele jest wolno stojący CM5 Silence (wejdzie do sprzedaży w połowie czerwca 2020). To urządzenie stworzone z myślą o tych, którzy rano lubią rozsmakować się w pysznym naparze bez konieczności budzenia całego domu.
- Za redukcję hałasu podczas mielenia kawy w nowych modelach ekspresów CM5 Silence odpowiada nowy, znacznie cichszy silnik młynka. Kawa zrobiona w CM5 Silence jest wyjątkowo aromatyczna. AromaticSystem sprawia, że dynamiczny zaparzacz rozszerza się przy napływie wody i zmielona kawa intensywnie miesza się z wodą. W CM5 Silence możesz zrobić wiele rodzajów kaw, m.in. ristretto, espresso, cappuccino czy latte. Przygotowanie odpowiedniej kawy ułatwia też regulowana wysokość dyszy od 8 do 13,5 cm, co oznacza, że możesz mieć swoją ulubioną latte także w wysokiej szklance - mówi Barbara Prange z Miele Experience Center.
To model, który sprzyja spotkaniom z bliskimi. Dzięki funkcji "dzbanek kawy" można przygotować większą ilość napoju naraz.
Ekspres do kawy Jura J6 Piano White
Kolejną firmą z tradycją jest Jura. W jej pokaźnej ofercie warto zwrócić uwagę na model J6 Piano White, który docenią koneserzy kawy, nowoczesnego designu oraz technologicznych rozwiązań - można go obsługiwać za pomocą smartfona lub tabletu. Zakupimy go w salonie Coffema w Gdańsku.
- Dzięki aplikacji J.O.E. można łatwo sterować ekspresem do kawy JURA, korzystając z ekranu dotykowego smartfona. Aplikacja na bieżąco informuje o aktualnym statusie urządzenia i wezwaniach do działania, np. kiedy trzeba uzupełnić wodę lub ziarna kawy. J.O.E. jest kompatybilny ze wszystkimi ekspresami automatycznymi JURA wyposażonymi w funkcję Smart Connect - mówi Beata Mozer z Coffema.
Oprócz tego ten automatyczny ekspres oferuje najwyższą jakość specjałów kawowych dzięki zastosowaniu młynka AromaG3 i Procesu Ekstrakcji Pulsacyjnej, 13 specjałów kawowych (od klasycznego espresso po flat white), opatentowaną technologię filtracji wody oraz dopracowany design.
- Ekspres został w całości wykończony podwójnie lakierowanym materiałem w kolorze lśniącej bieli. Szklana taca ociekowa i chromowane elementy dopełniają całości nowoczesnego wzornictwa - dodaje Beata Mozer.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (145) ponad 20 zablokowanych
-
2020-05-30 18:34
Tylko manualne maszyny. Nigdy nie piłam dobrej kawy z ekspresu automatycznego, chociażby kosztował 7 tys. Sekret to dobry młynek, ekspres może kosztować 1500 zł.
- 6 5
-
2020-05-30 18:35
mam jurę ena8, w pracy melitę za 8 kółek
moja domowa z jury to rarytas w pirównaniu z tą z pracy
- 4 4
-
2020-05-30 18:43
Baju baju (1)
Najbardziej polecanym przez znawców ekspresem jest model, którego jeszcze nie ma w sprzedaży. (dostępny od czerwca). To zwykły tekst sponsorowany a nie rzetelny poradnik.
- 18 2
-
2020-06-01 22:25
To samo pomyślałem jak zobaczyłem ekspres Miele od pani z centrum Miele :) a przecież nie jest to typowo kawowa marka a jedynie producent bądź co bądź dobrego AGD
- 0 0
-
2020-05-30 19:07
Super
Sterowanie smartfonem - przeginka. Niedlugo pojawią się sterowane muszle. Zdalnie bedziemy mogli podnieść klapę, splukać i opuścić klapę. Smartfon powiadomi nas także o kończącym się papierze. Nie mowiąc już o podzieleniu się na fejsie.
- 13 0
-
2020-05-30 20:31
dodra kawa (2)
kawa pazona ,zalewana wrzadkiem swierzo zagotowanym minimun 100 stopni C . To właściwy aromat i smak. Wszelkie barystyczne polecenia smakowe to , reklama procudentów ekspresów. Mało gdzie można zamówić prawdziwie zaparzoną kawe. Najciekawsze jes to że barman na zapleczu pije kawe nie z ekspresu.
- 2 12
-
2020-05-30 22:22
100 st to bzdura
96 st to optimum parzenia kawy
- 3 0
-
2020-05-31 08:38
najlepiej
jak wrządek ma 120 stopni
- 1 0
-
2020-05-30 20:37
Dobra kawa (1)
Kawa mielona ręcznym młynkiem tuż przed zapażeniem to jes właściwy stosunek kultury picia kawy .naturalnej. Inne metody , to wygodnickie substytuty spżywania szlachetnego napoju.
- 4 2
-
2020-05-31 08:04
Pranie ręczne w rzece to jest właściwy stosunek kultury prania odzieży, naturalnej. Inne metody, to wygodnickie substytuty szlachetnego prania szat.
- 4 0
-
2020-05-30 20:42
EJ TAM
Nie ma jak plujka. Kupuje kawę ziarnistą, mielę w młynku i potem wsypuję do szklanki, zalewam wrzątkiem i jest kawa. A ten aromat. Nie pojmuję jak ludzie dają się wkręcić w te kapsułki z pseudo kawą, toż to chemia w najczystszej postaci
- 10 0
-
2020-05-30 21:01
Dobra kawa
kto wykasował prawde o właściwym pażenui kawy > strach przed prawdą kto będzie kupował wyproduktowane badziewiaste ekspresy smak dobrze zapażonej kawy to jedno ale wygoda pseØdo kawoszy to biznes dla nie kawoszy
- 4 0
-
2020-05-30 21:36
jakieś no name 3 w 1 z lidla
i z głowy
7000 zaoszczędzone i sprzętu czyścić codziennie nie trzeba- 2 2
-
2020-05-30 22:16
Tylko i wyłącznie zastaw młynek + ekspres kolbowy
Cenowo wychodzi taniej niż automat, a jakość i smak są nieporównywalne. Jeszcze tańszą alternatywą może być kawiarka. Automat jest wygodniejszy ale w walorach smakowych jest dosłownie przepaść... nie bez powodu każda kawiarnia korzysta z tzw. kolby.
- 6 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.