- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Klasyczne drinki w nowej odsłonie. Propozycje na sylwestra
30 grudnia 2017 (artykuł sprzed 6 lat)
Najnowszy artykuł na ten temat
Radni Gdyni chcą laserów zamiast fajerwerków
Sylwestrowa noc zbliża się wielkimi krokami. Niezależnie od tego, czy spędzimy ją na wielkim balu, czy w domu ze znajomymi, warto pomyśleć o smacznych koktajlach, które umilą nam zabawę. Warto postawić na klasyczne drinki, które mają wielu fanów. Trójmiejscy barmani podpowiedzieli, jak przygotować kilka znanych koktajli, ale w nowej odsłonie.
Szampan w roli głównej
Szampan kojarzy się z celebrowaniem ważnych chwil i luksusem, dlatego w sylwestrową noc nie może go zabraknąć. Kiedyś był dostępny wyłącznie dla arystokracji, dziś dostęp ma do niego każdy, co nie znaczy, że kupno dobrego szampana nie wiąże się z wydatkiem.
Co ważne, drinki na bazie szampana są dosyć proste w przygotowaniu i pozwalają celebrować wyjątkowe chwile wraz z tymi, którym odpowiada smak musującego alkoholu.
- Istnieje wiele barmańskich klasyków wykorzystujących bąbelki, jak np. French 75, czyli połączenie wytrawnego, jałowcowego ginu ze świeżym sokiem z cytryny i cukrem na słodko-kwaśno, a całość topowana szampanem lub prosecco. Jeśli mamy ochotę na coś nieco bardziej wytrawnego, to polecam uzupełnić swoje ulubione negroni (czyli połączenie ginu z czerwonym wermutem i likieru ziołowego campari) szampanem - nadaje to koktajlowi nowej głębi i wymiaru, staje się on bardziej rześki i lekki. Istnieje oczywiście o wiele więcej takich koktajli, jak Old Cuban, Southside Royal, Mimosa, Kir Royal, Champagne Cocktail i wiele innych. Z kolei w lokalu Eliksir podczas sylwestra serwowana będzie polska wersja koktajlu Pornstar Martini. Połączenie wódki Absolut Elyx z likierem waniliowym 43, do tego polski rokitnik w postaci słodko-kwaśnego syropu. Całość serwowana w małej kupetce z shotem cydru obok dla balansu - mówi Oskar Waręża z restauracji Eliksir.
Najpopularniejszym klasycznym drinkiem na bazie szampana jest champaigne cocktail. Oryginalna receptura pochodzi z XIX-wiecznej Ameryki. Składają się na nią: 5 kropli angostury (gorzka wódka z Ameryki Południowej o ciemnoczerwonej barwie i ziołowym aromacie), 10 ml koniaku, 120 ml szampana lub prosecco oraz łyżeczka cukru trzcinowego. Podaje się go w tradycyjnym kieliszku do szampana.
Wariację na temat klasycznego champaigne cocktail przedstawił Maksymilian Dobroczek, barman z restauracji Mercato i baru High5 w hotelu Hilton.
- Southern cocktail powstał na południu Stanów Zjednoczonych. Ma lekko słodki i owocowy aromat. Za pomocą łyżki barmańskiej lub słomki mieszamy: 40 ml likieru Southern Comfort, 3 krople angostury i 120 ml szampana lub prosecco. Do środka wrzucamy skórkę pomarańczy, a żeby miała jeszcze intensywniejszy aromat, możemy ją delikatnie podpalić.
Jeszcze inny drink z szampanem w roli głównej, który proponuje Maksymilian Dobroczek, nosi nazwę Marlin Monroe, gdyż wymyślono go na specjalne życzenie artystki. Gwiazda pijała go z szampanem Dom Pérignon, jednak równie dobrze smakuje z bardziej dostępnymi szampanami lub prosecco. Najlepiej prezentuje się w płaskim szkle do szampana typu pucharek, a tworzą go trzy składniki: 20 ml Calvadosu (alkohol o silnym jabłkowym aromacie), 80 ml szampana oraz 10 ml grenadyny.
Z czym podawać whisky?
Słodki, lekki i głęboki smak ma drink na bazie whisky z białą czekoladą, który proponuje Maksymilian Dobroczek.
- Idealnie sprawdzi się tu kieliszek typu kir. Możecie wcześniej wstawić go do lodówki/zamrażarki albo na czas przygotowywania drinka wsypać do niego lód. Składniki drinka to: 40 ml whisky, 10 ml likieru orzechowego Frangelico, 20 ml likieru Bailes, 30 ml mleka, 10 ml syropu o smaku białej czekolady. Wszystko wlać do shakera z lodem i intensywnie potrząsnąć. Przelać do kieliszka uważając, by lód pozostał w środku. Drinka można udekorować laską cynamonu lub tartą białą czekoladą.
Znanym klasykiem jest Old fashioned, który składa się z: 40 ml whisky, łyżeczki cukru, 40 ml wody (może być gazowana), 2-4 kropel angostury i dodajemy skórkę z pomarańczy dla aromatu. Możemy wpływać na smak i aromat drinka dobierając odpowiednią liczbę kropel angostury oraz za pomocą pomarańczy.
Ciekawą propozycją dla miłośników kawy będzie Revolver. W podstawowym składzie znajduje się 80 ml whisky, 20 ml likieru kawowego i 2-3 krople angostury. Niektórzy dodają odrobinę tego koktajlu do kawy, natomiast w wersji sylwestrowej możemy zrobić odwrotnie i skropić drinka kilkoma mililitrami espresso.
Whisky sour to propozycja dla miłośników kwaśnych smaków. Połączenie whisky z syropem cukrowym oraz sporą ilością soku z cytryny, to także duża dawka witaminy C, która pomoże się nam zregenerować po długiej nocy. Najbardziej wytrwali mogą dodać jeszcze więcej soku z cytrusów.
Koktajle na bazie ginu
- Jeśli jesteśmy amatorami koktajli i chcemy zaskoczyć znajomych na przyjęciu sylwestrowym, proponowałbym najpierw wybrać alkohol bazowy, wokół którego kręcić się będzie nasz wieczór. W oparciu o gin możemy wykonać kilka naprawdę ciekawych koktajli z kategorii 'sour', czyli takich, które zapewniają odpowiednią porcję witaminy C, która pomoże zredukować negatywne skutki spożycia alkoholu - mówi Łukasz Piotrowski, barman Le Bar w Sofitel Grand Sopot, który przygotował kilka propozycji drinków.
Nie każdy wie, że z ginem idealnie komponuje się malina. Clover club to legendarny koktajl z lat 20. ubiegłego wieku, który charakteryzuje się wyrazistym różowym kolorem z atrakcyjną białą pianką. Kluczowym składnikiem, oprócz ginu (40 ml), jest syrop z malin (20 ml). Dodajemy jeszcze sok z cytryny (20 ml), Martini Extra Dry (10 ml) oraz ubite białko z połowy jaja kurzego.
Drugi koktajl na bazie ginu, czyli Gin Fizz, powstał prawdopodobnie już w połowie XIX wieku. Ze względu na charakter popularnego wtedy w Anglii typu ginu (Old Tom) nosił również nazwę Tom Collins. Gin (40 ml), sok z cytryny (25ml) i syrop cukrowy (20 ml) mieszamy w shakerze. Następnie przelewamy do długiej szklanki, tzw. highball i dolewamy wody gazowanej. Dla urozmaicenia możemy dorzucić owoc drylowanej wiśni, malinę lub inny owoc, który akurat mamy w domu.
Dzięki ciekawym koktajlom sylwestrowa noc upłynie nam w przyjemnym nastroju, a nasi goście z pewnością poczują się dobrze przyjęci.
Miejsca
Opinie (19) 10 zablokowanych
-
2017-12-31 17:43
ja tam z Lusią wolę żaka danielsa
- 3 0
-
2018-01-01 15:57
zamiast tych wszystkich drinkow zapalic jointa albo zjesc grzybki halunki.
- 2 0
-
2018-01-05 07:24
Portalu, czy każdy tydzień musi zawierać alkoholowy artykuł?
- 1 1
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.