- 1 Co Tesla Cybertruck robiła w Trójmieście? (73 opinie)
- 2 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (14 opinii)
- 3 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Kulinarna podróż zagranicznych dziennikarzy po Pomorzu
23 września 2013 (artykuł sprzed 10 lat)
Trzy natury Gdańska i Pomorskiego "WODA-ŁĄKA-LAS", czyli kulinarny press tour zorganizowany przez miasto Gdańsk, Pomorską Regionalną Organizację Turystyczną oraz Justynę Zdunek, właścicielkę restauracji Metamorfoza w Gdańsku, został jednogłośnie uznany za jedną z najlepiej zorganizowanych imprez kulinarnych ostatnich miesięcy.
Przez cztery dni (15-18.09) kilku światowej sławy dziennikarzy kulinarnych miało możliwość poznawania sekretów najlepszych trójmiejskich kuchni, jak również odkrywania darów i bogactw naturalnych naszego regionu.
- Gdańsk, miasto otwarte, wielki europejski port, od wieków stanowi konglomerat różnych kultur. Stąd niezwykłe bogactwo naszej kuchni, dziś również ważny element tożsamości gdańskiej i kolejny atut turystyczny. Ten projekt ma przybliżyć nasze dziedzictwo, ale i twórczo nowocześnie je rozwijać - mówi Anna Zbierska, dyrektor Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się miedzy innymi: najsłynniejszy amerykański łowca smaków, Mark Brownstein oraz europejscy dziennikarze reprezentujący następujące magazyny: Datagraf, ELLE Eten, Le Monde, FOUR.
Całość imprezy została tematycznie podzielona na trzy historie kulinarne, z których każda odkrywała inne oblicze naszej kuchni - woda, łąka i las.
Podróż rozpoczęła się 15 września 2013 roku od rejsu po Motławie, wieczornego spaceru po Gdańsku oraz kolacji w restauracji Metamorfoza.
Las stanowił temat przewodni drugiego dnia. W pierwszej kolejności zaproszeni goście przyjechali do gospodarstwa "Od Kaszuba" w Stężycy koło Żuromina. Tam mieli możliwość porozmawiania z Barbarą i Marcinem Michalakami, właścicielami gospodarstwa. To właśnie tutaj powstaje znany chleb na zakwasie z mleka koziego. Kanapki z "Nutellą wszech czasów", czyli smalcem, świeże mleko, ciepłe ciasto, ogórki i wszystko to, czym chata bogata, niewątpliwie pozwoliły gościom zdobyć energię potrzebną na wyprawę do lasu.
Następnie goście odwiedzili Tomasza i Honoratę Stubińskich w gospodarstwie "Kaszubska Koza", w którym wyrabia się kozie sery znane w całej Polsce. Sery te słynne są nie tylko dzięki wyjątkowym smakom, ale również za sprawą oryginalnych nazw, jak chociażby: "Kozia rura", "Knopek kaszubski", "Pijana koza", "Czyścioszek", "Kozi dymek". Główna atrakcja dnia - wspomniana wyprawa do lasu - odbyła się przy wsparciu ekspertów kulinarnych, Justyny Zdunek oraz Macieja Nowickiego. Zaproszeni dziennikarze uczyli się oprawiać sarnę, wytwarzać ser, zbierać grzyby. Nie obyło się także bez degustacji lokalnych nalewek. Uwieńczeniem dnia była kolacja przygotowana przez szefa kuchni, Łukasza Toczka.
Spacer po plaży, połączony ze zbieraniem bursztynu, to początek dnia trzeciego, który tematycznie związany był z wodą. Goście tym razem mieli okazję wziąć udział w połowie ryb słodkowodnych, węgorzy i raków, przy wsparciu ekspertów Andrzeja Bogdańskiego z gdańskiej Metamorfozy oraz Adama Wójtowicza, eksperta w dziedzinie ichtiologii. I tym razem nie zabrakło degustacji regionalnych nalewek. Uczestnicy wyprawy byli również świadkami przygotowywania księżycówki wraz z Damianem Godek. Tym razem kolację kończącą rozdział historii przygotował szef kuchni, Adam Woźniak z restauracji Mercato w Gdańsku.
Łąka to miejsce spotkania dnia czwartego. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Laskowicach udzieliły mistrzowskiej lekcji przygotowywania czerwonego barszczu, świeżonki, żurku i czerniny. Uczestnicy mieli wówczas okazję obserwować etapy przygotowywania tradycyjnego zsiadłego mleka, masła i kaszanki.
Ostatnim punktem całej wyprawy była kolacja na zamku w Malborku, poprzedzona "Historycznym spacerem" po zamku wraz z przewodnikiem, Katarzyną Czajkowską. Kolację przygotował szef kuchni, Bogdan Gałązka, z restauracji Gothic Cafe. Gospodarz spotkania nie tylko zafundował wszystkim niesamowite doznania kulinarne, ale również zadbał o najdrobniejsze szczegóły oddające charakter średniowiecznej uczty.
- Za cel postawiliśmy sobie promocję Gdańska i regionu pomorskiego przez pryzmat pięknych tradycji kulinarnych oraz produktów typowych dla tegoż regionu. Jednocześnie pragniemy wyeksponować kunszt szefów kuchni i doskonałość prowadzonych przez nich restauracji. Połączenie tradycyjnych receptur i składników z nowoczesną finezją i technikami kulinarnymi wydaje się być połączeniem idealnym. Turystyka kulinarna stanowi obecnie jeden z wiodących tematów motywujących do przyjazdu, a potencjał tej części kraju w tym temacie jest niezaprzeczalny, tak więc tego typu eventy mogą przynieść bardzo pozytywny wydźwięk - mówi Krystyna Hartenberger-Pater, dyrektor Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Uczestnictwo w kulinarnej wyprawie "Trzy natury Gdańska i Pomorskiego. Woda-Łąka-Las" było niewątpliwą przyjemnością. To okazja nie tylko do poznania znakomitych dziennikarzy kulinarnych z różnych zakątków świata, ale również do odkrycia mnóstwa inspiracji związanych z naszym regionem. Była to wspaniała podróż kulinarna przygotowana przez znakomitych szefów kuchni i wielu pasjonatów dobrego, zdrowego jedzenia. Organizatorzy wysłali w świat wiadomość o naszej gościnności, niezwykłości i bogactwie naturalnym w ujęciu kulinarnym oraz turystycznym.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (18) 6 zablokowanych
-
2013-09-29 19:07
Fantastyczny pomysl
Gdzie mozna przeczytac recenzje gosci z tej wizyty.
- 0 0
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.