- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Nasze podróże: autorskie menu w Eliksirze
Cykliczna zmiana menu stała się domeną większości autorskich restauracji. Również restauracji Eliksir, w której pieczę nad smakiem sprawuje szef kuchni, Paweł Wątor. W środku tygodnia odbyła się premiera nowego menu, zatytułowanego "Nasze podróże".
Na Hemara 1 w Gdańsku , gdzie mieści się restauracja Eliksir, zebrało się kameralne grono gości, których powitał główny komentator kolacji i twórca tegoż menu, Paweł Wątor. Nowa karta, nazwana: "Nasze podróże", zawiera inspirowane głównie europejską kuchnią, choć nie tylko, dania połączone z koktajlami, w których specjalizuje się to miejsce. Degustacja składała się z siedmiu dań i sześciu koktajli.
- "Nasze podróże" to kolejne menu, na które przyszło państwu poczekać aż trzy miesiące. Z różnych względów. Postaramy się przybliżyć wam historię tych dań i koktajli w trakcie degustacji. Jak zwykle u nas nie wszystko jest takie, jakim się wydaje: niektóre dania są proste, niektóre bardziej złożone. Liczymy na wasze opinie, możecie być z nami szczerzy - rozpoczął Paweł Wątor, szef kuchni.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście: w tym tygodniu
W ostatnich tygodniach w restauracji Eliksir zaszły pewne zmiany. Dlatego podczas tego wieczoru oficjalnie przedstawiono nowego szefa baru, którym został obecny i współprowadzący wydarzenie Pablo Gorianskyi.
Na dobry początek podano kwaśnicę przygotowaną na wywarze jagnięcym. W zupie znalazł się bigos z baraniny, pieczone ziemniaki, chipsy z boczku i oliwa z lubczyku. Podano również pieczywo własnego wyrobu z palonym masłem.
Pierwszą przystawkę stanowił wędzony łosoś podany na ciepło z sałatką z kopru włoskiego, musem z pomarańczy, piklowaną czerwoną cebulą i podpalanym fenkułem baby. Towarzyszył mu koktajl o nazwie "Holenderska odwaga", skomponowany z odpowiedniej ilości wódki Bols Genever, sody jabłkowej i również kopru włoskiego. Był orzeźwiający i lekko kwaśny. Szef baru przygotowywał go na oczach gości, jednocześnie zapowiadając, że od teraz koktajle przygotowywane będą przy stoliku, jeśli klienci będą sobie tego życzyć.
Intensywne doznania zapewniło z pewnością pate, czyli delikatny pasztet z kaczych wątróbek z jabłkowym chutneyem (gęstym sosem), żurawiną i rozmarynem. Danie nawiązujące do kuchni francuskiej zaserwowano w towarzystwie "Dziedzictwa Peru" opracowanego na ziołowym rumie Pimento Dram, z dodatkiem Pisco Torontel i żurawiny.
Danie klasyczne, ale w autorskim wydaniu, to risotto na białym winie z serem i piklowanym selerem naciowym na wierzchu. Dodatek stanowiły chipsy z jarmużu i rozdrobnione orzechy. Do risotto podano, można by powiedzieć: koktajl, który przypadnie do gustu każdej kobiecie, to Bordeaux Spritz. Oparty jest na likierze Lillet i prosecco z dodatkiem soku z pomarańczy i nutą marchwi.
Choć szef kuchni wielokrotnie powtarzał, że w Eliksirze nie będzie owoców morza, to przy okazji tego menu zrobił wyjątek, podając danie inspirowane Afryką. Małe ośmiorniczki podano na kaszy kuskus, sałacie rzymskiej, a dodatek stanowiły chipsy z manioku, konfitowany pomidorek cherry oraz dwa rodzaje majonezu. W duecie pojawił się klasyczny meksykański koktajl "La Paloma", składający się z tequili Olmeca Altos Plata, grejpfruta i sody.
Bardzo miękkie, delikatnie duszone policzki wołowe zaserwowano w klasycznym duecie z ziemniaczanym puree z gałką muszkatołową, puree z dyni, muskat z chrupiącą natką pietruszki. Całość dopełnił "Włoski sour" składający się z Chivas Extra, wina Acanto Primitivo, powideł śliwkowych, cytryny i czekolady.
Na deser podano klasykę: czekoladowy fondant z powidłami śliwkowymi, kokosem, granitą śliwkową (ze śliwowicą) przyprószoną migdałami. Do niego zaserwowano kawę w wysokoprocentowym wydaniu, czyli koktajl z rumem, śliwką i biterem korzennym Aamer Picon.
Koszt kolacji wynosił 199 zł za osobę.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (40) 5 zablokowanych
-
2019-01-24 11:25
199 zł za kolację ? (6)
Stanowczo za drogo
- 30 10
-
2019-01-24 12:55
za 7 dań i 6 koktajli? (2)
?
- 9 1
-
2019-01-24 13:53
(1)
a kto tyle je?
- 6 1
-
2019-01-24 14:03
No właśnie
Kto tyle zje i wypije naraz?
- 4 2
-
2019-01-24 20:35
Aha (1)
A widziales rozmiar tych dan? Plasterek łososia... To sa raczej przystawki i tak 200zl to mega drogo
- 7 3
-
2019-01-28 15:33
pajac
- 0 1
-
2019-01-25 11:03
z jednej strony masz racje. to Sporo spokojnie mozna za to przezyc 4-5 dni. Z drugiej zarabiam 11 tys zlotych (tak wiem - jestem w mniejszosci), pracuje duzo i conajmniej raz w miesiacu w weekend mam ochote wyjsc z dziewczyna, dobrze zjesc, odpoczac i cieszyc sie zyciem na odpowiednim poziomie. Moze nie codziennie, ale raz na jakisc czas chetnie. props za artykul.
- 5 4
-
2019-01-24 13:34
Znowu te same twarze przypadkowych gości (10)
Chyba stali bywalcy
- 21 3
-
2019-01-24 13:36
A gdzie schabowy?
Splebsiał? Z drugiej strony tyle dań i tyle drinkow, to nie jest już namawianie do nałogu
- 4 3
-
2019-01-24 13:53
(3)
główny komentator kolacji i twórca tegoż menu, Paweł Wątor
komentator?- 8 1
-
2019-01-24 14:02
Teraz taka moda (2)
Nie może kucharz powiedzieć normalnie - przygotowałem wam danie z tego i z tego-tylko komentuje, na żywo, jak to komentator, oczywiście nowomową...
- 5 3
-
2019-01-24 19:11
(1)
to takie tłumaczenie co artysta miał na myśli..?
- 3 1
-
2019-01-28 15:34
ja chętnie usłyszę co kucharz miał na myśli
- 0 0
-
2019-01-24 13:59
(4)
inspirowane głównie europejską kuchnią
istnieje takie pojęcie, słyszałem o kuchni niemieckiej, hiszpańskiej, francuskiej ale o unijnej jeszcze nie- 8 2
-
2019-01-24 14:05
Człowiek uczy się codziennie nowych rzeczy
My dziś dowiedzieliśmy się o kuchni europejskiej
- 3 2
-
2019-01-28 17:53
a kuchnia azjatycka jest? (2)
- 0 1
-
2019-01-28 21:38
jest (1)
w każdym kraju azjatyckim inna
- 0 0
-
2019-01-28 22:00
to europejska jest już bardziej spójna
- 1 0
-
2019-01-24 13:41
(2)
a fenkul to nie jest koper wloski?
- 12 1
-
2019-01-24 13:55
(1)
koper podpalany staje się fenkułem
- 0 3
-
2019-01-28 17:54
tak samo jak gruszka staje się mielonym
- 2 0
-
2019-01-24 13:49
Ustawowo zobowiązał bym do opisu dania wyłącznie w języku polskim, choćby z tego powodu omijam tego typu pseudo super restauracje
- 16 3
-
Opinia została zablokowana przez moderatora
-
2019-01-24 14:21
Jedno muszę uczciwie przyznac -zawsze wychodzę z działu deluxe szczere rozbawiony. (1)
- 36 4
-
2019-01-28 22:01
bo głupiego to wszystko cieszy
- 0 3
-
2019-01-24 16:19
OOOO :D
Ooooo Piotruś Pan w Eliksirze . Pozdro Piotrek - nie poco Ci się dłonie w tych czarnych gumiakach .
Mam Twojo gazete z super przepisami . Elo- 4 4
-
2019-01-25 02:48
Wazne pytanie ?
„Samodzielnie wedzony losos”
Czy to oznacza,ze losos mial opinie samodzielnego w zyciu?
Moze to tez oznaczac swoisty wolontariat w zakonczeniu zywota w wedzarce?
A moze on sam sie uwedzil / na zlosc np.?
Jakie macie zdanie, bo spac przez to nie moge ?- 8 6
-
2019-01-25 06:14
Ten Pablo Pavlo to skąd? (2)
- 1 2
-
2019-01-25 22:01
z Senegalu (1)
chyba widać
- 1 2
-
2019-01-30 16:29
Pavlo z Ukrainy a skąd może być z takim imieniem.
- 0 0
-
2019-01-25 08:44
Ci sami goście...
...te same komentarze. Ciekawe czy dożyje czasów, w których hejt zniknie chociaż spod artykułów o tematyce gastronomicznej...
- 9 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.