- 1 Co Tesla Cybertruck robiła w Trójmieście? (68 opinii)
- 2 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (14 opinii)
- 3 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Piwnica Rajców oficjalnie otwarta
22 września 2018 (artykuł sprzed 5 lat)
W piątkowy wieczór oficjalnie otwarto odrestaurowaną Piwnicę Rajców. Jedna z najstarszych restauracji w Gdańsku zyskała nowe wnętrze i menu. W wydarzeniu udział wzięło ponad stu zaproszonych gości. Nie zabrakło wspólnej degustacji autorskich dań przygotowanych przez szefa kuchni oraz piw wytwarzanych w tutejszym browarze.
Piwnica Rajców mieści się w historycznych podziemiach Dworu Artusa na Długim Targu
![zobacz na mapie Gdańska zobacz na mapie Gdańska](/_img/icon_map_16x12.gif)
Zobacz także: Kolacja degustacyjna w Piwnicy Rajców
- Wnętrze Piwnicy Rajców zostało całkowicie zrewitalizowane, a wszystko po to, aby zapewnić tejże lokalizacji nowe życie. Dodatkiem, który podkreśla historyczną rolę Piwnicy (tzn. magazynu alkoholi) jest własny browar pod nazwą Piwnica Rajców. Jesteśmy dumni, iż dziś wraz z państwem, naszymi gośćmi, tworzymy wspólną historię tego miejsca - mówił Dariusz Strot, właściciel Piwnicy Rajców.
Piwnice Rajców to połączenie historycznej atmosfery i tradycji piwnic z nowoczesnością i innowacyjnością miasta, w którym się one znajdują. Obecnie mieści się tutaj pięć sal, w tym jedna balowa, mogąca pomieścić nawet 300 osób, w której to odbyło się oficjalne otwarcie w piątkowy wieczór. W wystroju restauracji mocny akcent postawiono na wyeksponowanie znajdującego się tu browaru. Na pierwszym planie znajdują się sprzęty warzelnicze i tzw. ściana piwna, czyli elektroniczny panel z kranami, za pomocą którego możemy samodzielnie nalać sobie piwa. Natomiast w sali balowej czuć historyczny klimat, a środek przypomina piwnice zamkowe.
Przeczytaj także: Oktoberfest w Trójmieście. Gdzie uczcić bawarskie święto piwa?
Szefem kuchni w restauracji jest Paweł Klemienko, który tego wieczoru zapewnił wiele smacznych dań. Do dyspozycji gości był bufet deserowy, wiele słonych przekąsek do wyboru. Na ciepło podano zupy: strogonow i grzybową, pierogi ruskie lub z mięsem z kaczki, sandacza na czarnym ryżu z fasolką szparagową oraz polędwiczki wieprzowe z sosem śliwkowym. Atrakcją był specjał szefa kuchni, a mianowicie pieczony prosiak.
Goście mogli spróbować tutejszych piw. Historię ich powstawania i wiele innych ciekawostek dotyczących produkcji piwa przekazywał Łukasz Mila, główny piwowar w Piwnicy Rajców. Kilkunastu gości wybrało się także na wycieczkę po lokalu, podczas której wspomniany piwowar zaprezentował m.in. kadzie i elektroniczną ścianę do nalewania piwa samodzielnie.
Wspólne biesiadowanie zwieńczył tort podany około godz. 21.
Oprawę muzyczną zapewniał przez cały wieczór nastrojowy duet - zespół Megi Mint&Band.
Wszystkie zbliżające się wydarzenia znajdziecie w naszym kalendarzu imprez