- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Podwodny świat na talerzu
Jak przygotować wyborne danie z kraba i łososia w 10 minut? Poznajcie przepis szefa kuchni sopockiej restauracji Pescatore.
Cały wachlarz ryb to stanowczo za mało, aby zadowolić wybredne podniebienia miłośników białego mięsa. Głód oryginalnych potraw może z pewnością zaspokoić rodzina skorupiaków, która coraz częściej pojawia się na polskich stołach.
Mistrzowie kuchni doceniają walory smakowe tego skorupiaka i wymyślają coraz to nowe potrawy, w których krab jest nie tylko dodatkiem, ale występuje w głównej roli. Kraby można gotować, smażyć i faszerować różnorodnymi nadzieniami. Przecierane mięso doskonale sprawdza się jako składnik sosów i kremów. Najbardziej wartościową jadalną częścią tego skorupiaka jest białe mięso pochodzące z pancerza i ciemniejsze z kończyn przednich.
Kraby serwuje się na różne sposoby. W Wietnamie podawane są z dodatkiem chili i trawy cytrynowej. Można je również zapiekać z sosem beszamelowym, serwować z majonezem, dodawać do zup. Niezależnie od tego czy krab jest częścią koktajlu, sałatki, kremu czy też pojawił na talerzu w całej swojej okazałości, zawsze smakuje wybornie. Delikatne mięso tworzy ciekawą kompozycję wraz z rybami.
- W naszej restauracji mięso z kraba jest istotą puree ziemniaczanego, które podajemy do smażonego łososia - mówi Vittorio di Sora, szef kuchni sopockiej restauracji Pescatore, w której przeważają potrawy z ryb i owoców morza. - To nasza nowa propozycja w jesiennym menu - dodaje.
Kraby należą do najczęściej spożywanych owoców morza na świecie. Stanowią aż 20 proc. połowu skorupiaków morskich, przy czym najwięcej łowi się u wybrzeży Chin. Połowy roczne na całym świecie sięgają ok. 100 tys. ton.
- W codziennym menu mieszkańców krajów śródziemnomorskich są bardzo popularne, ponieważ stanowią źródło wysokowartościowego białka i witamin z grupy B - mówi Vittorio di Sora.
Kraby są najliczniejszą grupą dziesięcionogów. Odznaczają się zróżnicowaną wielkością. Najmniejsze mają odnóża o długości kilku milimetrów, natomiast największe mogą sięgać do 4 metrów. Mają szeroki głowotułów, który dodatkowo chroniony jest twardym pancerzem. Przednie odnóża przekształciły się w szczypce. Tułów jest wyjątkowo krótki, schowany w całości pod skorupą.
Większość gatunków krabów żyje w ciepłych morzach, nieliczne zasiedliły wody słodkie i morza zimne, natomiast w tropikach wiele gatunków żyje w wilgotnych środowiskach lądowych, wracając do morza tylko na okres rozrodu.
W Bałtyku żyją trzy gatunki krabów: brzegowy, wełnistoszczypcowy i amerykański. Ten ostatni pojawia się również w Martwej Wiśle.
W kuchni wykorzystuje się kilka rodzajów krabów. Największa odmiana to kraby kamczackie, inaczej zwane królewskimi. W Polsce, w sprzedaży są tylko kraby gotowane lub mrożone. Świeżymi okazami mogą się poszczycić niektóre restauracje. Warto pamiętać, że kraby podawane w całości spożywa się za pomocą specjalnego widelca z dwoma ząbkami.
Miejsca
Opinie (20) ponad 20 zablokowanych
-
2012-09-21 14:07
TO LUBIE ! :) Uwielbiam ten '' deluxe '' (3)
Lubie sobie pojesc wysmienite kraby i przy tym zaczytac sie w '' prestizu '' ;) i jak sobie tak pojem i poczytam o tym wspanialym swiecie to az lepiej sie czuje a szczegolnie uwielbiam tego kraba '' wełnioszczypcowego ''. Ogolnie polecam jedzenie krabow i homarow . Nawet nie trzeba jesc bo juz samo odpowiedzenie np. sasiadowi na pytanie ?::::::: '' Dokąd pan tak ochoczo zmierza drogi sasiedzie ?? i wtedy mowimy :::::'' Dzien taki piekny ! wiec zmierzam do delikatesow po homara i kraby na obiad ktory dzis zamierzam zjesc w wyjatkowym towarzystwie a jutro jak mi sie tez zachce to sobie znowu homara kupię lub tez dwa '' :) ,,,,,, Sam taki poranny dialog z sasiadem juz nas przenosi w strefe '' deluxe '' :)
- 32 2
-
2012-09-21 22:28
10/10!
- 3 0
-
2012-09-23 21:14
???
widac ze w życiu nawet nie spróbowałas niczego takiego.wejdz do jakiejs restauracji i sie przekonaj jaka jest cena akiego kraba myslisz ze wydasz majatek? ha,ha,ha ceny sa na poziomie dobrych kolacji
- 0 0
-
2015-01-01 18:58
rybak
ja mam krabów dostatek ale mało jest przepisów po polsku
- 0 0
-
2012-09-21 14:45
Zdjęcia!! (2)
Szkoda tylko, że zdjęcia nie zachęcają spróbowania tych "luksusowych" dań. Niestety, bardzo słabe. A nazwa przecież zobowiązuje.
- 13 1
-
2012-09-21 15:03
Dziwne te dania (1)
Hotel piękny typowy dla zagranicznych turystów , tylko czemu ich częstują taką kuchnią .
Promować nasze śledzie , makrele , dorsze , truskawki, kurki prawdziwki , kozaki , kaczki, indyki itd. itd .
Na nikim nie robią wrażenia te niby wspaniałe dania a lobstera w tej formie to aż żal potraktował go kucharz ziemniakiem .- 12 2
-
2013-03-15 05:57
A to dlatego ze "tych waszych " kurek,makreli,sledzi nie ma!!!!!!!!
Wszystko jest sprowadzane z Niemiec albo innych zakatkow swiata,gdzy mimo nadmorskiej lokalizacji nie ma dostepu do swiezycjh produktow.
Pozdrawiam- 0 0
-
2012-09-21 15:31
mala uwaga (2)
Ten losos na zdjeciu jest przypalony.Nie wrzuca sie roznosci morza w jeden gar bo maja inny czas gotowania!A gdzie sa popularne krewetki czy pospolite raki jeziorowe?Nie ma tez mojej ulubionej salatki z kalmarow oraz frytwerownych rakow w ciescie.Calkiem zapomniano ze raki bez kopru to jak nieosolone ziemniaki oraz o kombinacji ryba sos rakowy.
- 6 5
-
2012-09-21 15:42
Smazenie lososia to sztuka,bo on ma byc chupiacy na skorce,upieczony z drugiej strony,ale lekko surowy w srodku.... (1)
Losos musi byc swiezy i bez mnogosci przypraw,ewentualnie koper i sos maslowy.
- 4 0
-
2012-09-21 22:33
Cicho, to jest strefa deluks, tutaj ma wyglądać a nie być autentycznie...
- 3 0
-
2012-09-21 17:20
Mam wątpliwości
"Warto pamiętać, że kraby podawane w całości spożywa się za pomocą specjalnego widelca z dwoma ząbkami"
Otóż w innym miejscu wyczytałem, że do spożycia kraba potrzebne są: szczypce do kraba, szpatułka lub widelec (najlepiej dwuzębny), czysty talerz, na którym będziesz kłaść wyciągnięte mięso, miseczka na skorupę kraba, woda z cytryną do umycia rąk, ręcznik.
Zapewne autorka artykułu uważa, że szczypce do kraba można zastąpić własnym uzębieniem.
Podanie jako warunku koniecznego, do spożycia kraba, samego dwuzębnego widelca, okazało się humbugiem.(...)- 6 6
-
2012-09-21 22:10
skóra z łososia (2)
nie ma jak to smażyc łososia ze skórą która jest niewyłuskowana :D - brawo - takiego lubimy najbardziej
- 7 3
-
2012-09-22 08:40
ja tez smaze w luskach, (1)
przeciez sie tego nie je...
- 0 1
-
2012-09-22 20:48
kurczak
usmaż sobie kurczaka z piórami - skóry z piórami przeciez się nie je
- 4 0
-
2012-09-22 12:19
Jak jadłem kraby w Baltimore (1)
To podawano cały zestaw rozmaitych sztućców i instrumentów kuchennych z młoteczkiem włącznie. To miasto słynie właśnie z krabów i jest uważane za amerykańską stolicę "krabowania".
Zatem sam widelec nie wystarczy.- 1 1
-
2012-09-22 14:51
Jeszcze nam daleko do tego;)
- 3 0
-
2012-09-22 12:23
lux lux
mrożone owoce morza, cóż za luksus i uczta dla podniebienia!
- 3 3
-
2012-09-22 20:43
Kupiłem sobie ostatnio w "biedronce" kilogram takich krabów
tylko widelca nie miałem z dwoma ząbkami to ułamałem dwa ząbki ze zwykłego widelca i stara na mnie nakrzyczała i juz mi nie smakowały.
- 10 0
-
2012-09-22 22:14
nowy przepis na puree ziemniaczane
"W naszej restauracji mięso z kraba jest istotą puree ziemniaczanego, które podajemy do smażonego łososia " fajnie, no to jutro na obiad ugniecione ziemniaki z kraba
- 7 0
-
2012-09-24 09:25
jesli owoce morza to tylko lokalne, prosto od rybaka. czyli u nas tylko dorsz, łosoś (najlepiej bałtycki), sledź, flądra, turbot i ewentualnie ryby słodkowodne z hodowli. jeśli krewetki, kraby, małze, ośmiornice to najbliżej od nas jest Adriatyk.
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.