- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Restauracja Mercato z Gdańska wygrała w konkursie Wine&Food Noble Night
Restauracja Mercato z gdańskiego hotelu Hilton zajęła pierwsze miejsce w trzech z czterech kategorii konkursu Wine&Food Noble Night, w tym główną nagrodę za całokształt osiągnięć, przyznawaną przez międzynarodowe jury.
Wine&Food Noble Night to konkurs, w którym biorą udział kucharze ze ściśle wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju. Podczas uroczystej gali mają za zadanie zdobyć podniebienia gości przystawką, daniem głównym i deserem. Zwycięskie kuchnie otrzymują nagrody, promocję w mediach, a przede wszystkim prestiż i oficjalną rekomendację Noble Concierge, dzięki której znajdą się na liście sprawdzonych i polecanych miejsc.
W sobotę 22 września, podczas już piątej gali finałowej na warszawskim Służewcu, do konkursu stanęli szefowie kuchni 12 restauracji z całego kraju. Wszystkie zaprezentowały trzydaniowe menu złożone z przystawki, dania głównego i deseru. Na najlepsze danie głosowało prawie 1000 gości, w większości prestiżowych klientów Noble Banku. Wśród oceniających znajdowali się także polscy krytycy kulinarni, m.in. Maciej Nowak.
Dodatkową nagrodą wieczoru była ta za całokształt przygotowanej oferty, przyznawana przez jury składające się z międzynarodowych szefów kuchni, wśród których byli także kucharze nagrodzeni gwiazdką przez przewodnik kulinarny Michelin.
- Jury jednomyślnie zadecydowało o przyznaniu głównej nagrody naszej restauracji za całokształt kulinarnych dokonań wieczoru. Autorskie menu naszych szefów kuchni zyskało również największe uznanie blisko tysiąca gości obecnych na gali - cieszy się Monika Ugodowska, PR & marketing manager hotelu Hilton w Gdańsku.
Wśród wszystkich serwowanych tego wieczora dań, w kategorii przystawka i danie główne zwyciężyły dania podane przez szefów kuchni gdańskiego Hiltona - Adama Woźniaka i Pawła Wątor.
- Przystawka została wykonana z jaja zielononóżki w barollo z kurkami, bekonem i pianką hollandaise - opisuje Adam Woźniak, szef kuchni hotelu Hilton Gdańsk. - Z kolei jako danie główne zaproponowaliśmy zdekonstruowany boeuf strogonow - dodaje Paweł Wątor.
Konkursowe menu hotelu Hilton Gdańsk będzie dostępne w jesiennej karcie restauracji Mercato, której premiera planowana jest na 12 października.
Restauracja Amarylis z Krakowa
Biała Gęś Tradycyjna Polska z Warszawy
Restauracja Concept 13 z Warszawy
Flaming Restaurant z Warszawy
Goko Restauracja Japońska z Poznania
Restauracja India Curry z Warszawy
Restauracja Kaprys z Warszawy
Restauracja LA Bibliotheque z Giżycka
Restauracja L'arc Varsovie z Warszawy
Restauracja Locanda z Łodzi
Restauracja Mercato z Gdańska
Restauracja Rozbrat 20 z Warszawy
Miejsca
Zobacz także
Opinie (36) 7 zablokowanych
-
2012-09-26 17:17
Wysztko fajnie, ale
Zanim skończą stroić ten kawałek polędwicy tymi wszystkimi pierdołami, to mięso będzie już letnie ;-)
- 2 4
-
2012-09-27 00:06
Pomyłka (1)
Wydaje mi się, że pod adresem, który podajecie pod artykułem, a mianowicie Mercato ul. Prusa 3 Chwaszczyno, mieści się hurtownia farb, a nie restauracja...
Odpowiedź redakcji:
Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Treść została poprawiona.
- 1 0
-
2012-10-03 13:00
gdańsk baranie
- 0 0
-
2012-09-27 16:52
I tak ..
..w opinii The Guardian w Gdansku najlepszą knajpą jest bar przy Szerokiej.....
- 1 2
-
2012-10-01 15:31
Szef kuchni
A ja uważam , ze przede wszystkim to zasługa Pana Pawla , który jest szefem kuchni i bardzo dużo wnosi do niej pomysłów i nowości . Oby tak dalej Panie Pawle .
- 5 0
-
2012-10-01 17:59
Polecam restauracje Mercado w Gdansku Wrzeszczu
hiszpanska ))))
- 2 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.