- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz cz.4
O wystroju wnętrz restauracji mówi się coraz częściej. Oferta kulinarna zmienia się co chwilę, przynosząc nowe doznania smakowe. Otoczenie, w którym spożywamy posiłki, degustujemy i spędzamy czas z bliskimi nie powinno być nam obojętne. Dla komfortu gości, z pasji do dobrego wzornictwa i z wyczuciem estetyki powstają wnętrza restauracji i kawiarni, z których nie chce się wychodzić. Oto kolejny odcinek cyklu "Restauracje z ciekawym wystrojem wnętrz".
Crudo
Spacerując po najpopularniejszej ulicy w Sopocie, Bohaterów Monte Cassino , warto wstąpić do restauracji Crudo. Naturalne materiały, głównie drewno, przeplatają się z dodatkami w klasycznych kolorach: białym, czarnym i szarym. Industrialne lampy w kilku wzorach nadają wnętrzu nowoczesny charakter. Autorem projektu jest architekt z Trójmiasta, Maciej Ryniewicz.
- "Crudo" w języku hiszpańskim oznacza "surowy". Odzwierciedleniem nazwy jest wnętrze restauracji - nieformalne z charakterystycznym sznytem. Betonowe ściany, obecność drewna i metalowe elementy tworzą szczególny klimat położonej w sercu Monte Cassino restauracji Crudo. Surowość rozumiana jest również jako prostota dań. Zespół, z szefem kuchni na czele, proponuje gościom nieszablonową kartę, kusząc prostymi, cieszącymi czystością smaku daniami - opowiada manager restauracji, Tomasz Materek.
Przeczytaj także: To on zaprojektował cztery stylowe restauracje w Trójmieście
Cider Garden Papieroovka
Restauracja Papieroovka daje nam do wyboru dwie przestrzenie: restauracyjną i ogród zimowy. Pierwsza z nich jest utrzymana w butikowym stylu w ciemnej kolorystyce i surowym wykończeniu ścian. Natomiast w drugiej znajdziemy ogród przez duże "o": przestrzeń wypełniają rozłożyste kwiaty i palmy, do których dopasowano zielone fotele. Obszerne, ratanowe lampy, drewniane stoły i podłoga, a także utrzymanie wszystkiego w kolorach ziemi sprawiają, że możemy się poczuć naprawdę jak w ogrodzie, pozostając w środku miasta. Za projekt i wykonanie restauracji, która znajduje się w Hotelu Sadova, odpowiedzialna jest Marta Czurakowska z trójmiejskiej pracowni KaCeDe.
- W naszej restauracji można znaleźć bardzo ciekawe rozwiązania. Pierwszym przykładem może być odwrócony ogród wertykalny, zawieszony w suficie w części restauracyjnej. Dzięki intensywnej zieleni jednocześnie ociepla on wnętrze i nadaje mu swobodniejszy charakter. Część restauracyjną wyposażono ponadto w bar oferujący ponad dwadzieścia rodzajów cydrów oraz autorskie koktajle na bazie tego trunku. Ciekawym i mało spotykanym zabiegiem jest zabudowanie nalewaków z cydrami. Ściana za barem przykuwa zatem wzrok czarnymi błyszczącymi kaflami oraz prostymi kranami wystającymi z niej. Największą niespodzianką jest jednak dobudowany od strony parkingu hotelu ogród zimowy, który swą aranżacją zaprasza do relaksu i odpoczynku. Oprócz wielu roślin zielonych, mebli prostych i lekkich w wykończeniu, w centralnym miejscu ustawiono wysoki, podłużny stół integracyjny, który wyróżnia się grubym drewnianym blatem i trójkątnym metalowym stelażem - opowiada Marta Rybacka-Odolińska, Revenue & Marketing Manager Hotelu Sadova.
Zobacz również: Niebanalne otwarcie pijalni cydru
Restauracja Fino
W środku Gdańska, na ul. Grząskiej , znajduje się autorska restauracja szefa kuchni, Jacka Koprowskiego - Fino, która powstała w tym roku. Oferuje sezonowe menu będące pomysłem samego właściciela. Wygląd sali może zaskakiwać: wybrano pastelowe kolory na ściany, meble w żywych kolorach, a płytki pokrywające podłogę i fragment ściany o orientalnym wzorze przykuwają uwagę.
- Wnętrze Restauracji Fino w Gdańsku to połączenie nienarzucającej się elegancji z komfortem i przytulnością domowego zacisza. Elegancka kolorystyka w formie szlachetnych odcieni turkusu i koralu w połączeniu z blaskiem złota, miedzi, srebra i zimnej, balansującej całość, ukrytej we fragmentach konstrukcyjnych czerni. Przeciwstawione temu elementy drewna, ciepłe, przytłumione oświetlenie, forma okien oraz orientalne wzory kafli uzupełniające całość, dają natomiast poczucie przytulności i "swojskości". Nieodzownym elementem wnętrza Fino jest oczywiście motyw kopru, zarówno jako wyłaniające się z ciemnej zieleni baldachimy kwiatów kopru zajmujące całą ścianę restauracji, jak i przeciwstawione im na jasnej ścianie obrazy z elementami kwiatów i bulwy kopru włoskiego. Całe wnętrze, pomimo pozornego teoretycznie bogactwa, jest jednak zbalansowane i pełne wyobraźni - mówi Agnieszka Koprowska.
Osteria Fino
Druga restauracja, której współwłaścicielem jest Jacek Koprowski, znajduje się w Gdyni . Osteria Fino charakteryzuje się zupełnie innym wnętrzem. Dominuje kolor niebieski, który pojawia się przede wszystkim na meblach. Połączono go z szarymi, loftowymi lampami, surowym wykończeniem ścian, a także ze wspomnianymi przy okazji poprzedniego obiektu malowidłami na ścianach.
- Motywem przewodnim ukazanym na ścianach naszej restauracji jest koper włoski. Widzimy różne jego postaci, zarówno bulw namalowanych w łazienkach, jak i pięknych, rozłożystych baldachów przedstawionych na ścianie głównej, tuż przy wejściu. Wnętrze restauracji, poprzez wiele wydzielonych miejsc, jak np. cztery loże w sali górnej, zachęca do spędzenia czasu w sposób niekrępujący i kameralny - mówi Marta Dyś z restauracji Osteria Fino.
Pomysł wspomnianego motywu wywodzi się nie tylko od nazwy warzywa, ale również od nazwiska współwłaściciela i szefa kuchni, który potrafi z rzeczy zwykłych, pozornie bezwartościowych, przygotować autorskie dania zgodnie ze słowami słynnego Massimo Bottury, umieszczonymi na honorowej zielonej ścianie w sali górnej.
Zobacz także: Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem
Restauracja Tabun
Sielski klimat, ciszę i spokój znajdziemy w restauracji Tabun. Oprócz restauracji znajdziemy tu również stadninę koni i kompleks noclegowy. Mimo że restauracja nie znajduje się blisko centrum Gdańska, tylko w Otominie , jest to ciekawe miejsce dostępne dla mieszkańców Trójmiasta na co dzień. Znajdziemy tutaj kaszubskie smaki i cydr własnej produkcji. Karta dań zmienia się co kilka tygodni. Większość budynków pokrywa czerwona cegła, dzięki czemu wygląd całego kompleksu jest spójny. Restauracja posiada dwie sale: pierwsza z nich jest starsza, dominują w niej drewniane elementy, druga, nowsza, zaskakuje przestronnością, a dzięki dużym oknom jest tutaj bardzo jasno. Wnętrze zaprojektowali wspólnie właściciele restauracji.
- Pierwsza sala restauracyjna, przy barze, powstała w miejscu stajni, którą przenieśliśmy do nowego budynku, Chociażby z tego powodu naturalną koleją rzeczy wystrój nawiązywał do stajni - do dzisiaj drzwi ze starej stajni są elementem wystroju wnętrza. Po jakimś czasie pojawił się pomysł podniesienia budynku i zaadoptowania piętra na niewielką bazę noclegową - mówi Agata Falkiewicz-Ponikowska, właścicielka restauracji.
Kolejny etap, czyli duża, nowa sala połączona została harmonijnie, dając ciekawy efekt, jakby fragmentu uliczki.
- Pragnęliśmy odmiany, więc wystrój nowej sali ewoluował w kierunku stylu industrialnego z dużą ścianą ze starej cegły rozbiórkowej z wielkim kominkiem, mającej na celu jeszcze bardziej spoić stare z nowym, tak jak próbujemy spajać stare pokolenie z nowym poprzez czasami niełatwą, ale satysfakcjonującą współpracę - dodaje Agata Falkiewicz-Ponikowska.
Przeczytaj także: W Otominie powstała pierwsza na Pomorzu rzemieślnicza cydrownia
Sprawdź zbliżające się wydarzenia w naszym kalendarzu
Miejsca
Opinie (34) 5 zablokowanych
-
2018-12-03 08:22
Wspólny blat, niestety nie przemawia za mną... (2)
Co innego w fastfoodzie, gdzie siadasz, szybko jesz i wychodzisz. W restauracji nie jest fajne. Człowiek chce spokojnie posiedzieć, porozmawiać, a nigdy nie wiadomo, kto będzie naszym "sąsiadem". Miałem "przyjemność" zjeść taki obiad jakiś czas temu i niestety trafiłem na "sąsiada" który przyszedł mocno wczorajszy na żurek - nie był to miły obiad w towarzystwie oparów alkoholowych!!!!
- 51 8
-
2018-12-03 08:28
chyba : nie przemawia do Ciebie (1)
- 19 2
-
2018-12-03 13:08
i właśnie dlatego
- 5 0
-
2018-12-03 08:36
Czekać tylko kiedy padną
nie utrzymają się ,
- 25 20
-
2018-12-03 08:38
(1)
A może: Restauracje z ciekawym wystrojem w Trójmieście?
- 20 2
-
2018-12-03 10:31
Trójmiejsckie restauracje z ciekwaym wystrojem
- 4 1
-
2018-12-03 09:08
moze w tabunie ładnie( w nowej czesci) ale (2)
nad jedzeniem trzeba mocno popracowac no i ta masakryczna obsluga
- 26 8
-
2018-12-03 13:14
jak ktoś lubi konie lepiej pojechać do Bąkowa tam jest restauracja "Pousada" Super jedzenie i brazylijskie klimaty. Miła obsługa i podobny wystrój jak w Tabunie.
- 5 1
-
2018-12-16 17:11
To fakt. Słabe menu
- 0 0
-
2018-12-03 09:50
byłem w crudo na żeberkach , polecam każdemu mimo dość zaporowej ceny.
- 6 8
-
2018-12-03 09:50
(2)
Fajna ta sala w Tabunie. Jednak by było tam sielsko potrzeba zrobić bardziej po "wiejsku". Ładne obrusy,kwiat jakiś duży gdzieś w rogu. Nie pamiętam gdzie to było,ale Gesslerowa z podobnego wnetrza zrobiła właśnie taki typowo sielski klimat.
- 15 4
-
2018-12-03 13:15
(1)
tak ale jedzenie i obsługa się nie poprawiła.
- 13 0
-
2018-12-04 17:26
jedzenie tam tragiczne
- 6 1
-
2018-12-03 10:22
Sorry (1)
Ale wystrój Restauracji Fino jest nudny i bez polotu, ani to eleganckie ani przytulne. A cytaty na ścianach to najgorsze co może być. Najciekawiej z zestawienia wygląda Cider Garden - dużo zieleni i niebanalne rozwiązania i wiadomo o co chodziło projektantowi.
- 55 6
-
2018-12-03 14:46
W punkt. Cytaty, drewniane skrzynki i skandynawska prostota były modne 10 - 15 lat temu. Nie mówię , ze to było złe , jak na tamte czasy nawet bardzo Top . Dzisiaj trzeba się wysilić nieco bardziej żeby przyciągnąć klienta i tu widać , polot , gust i kompetencje dyrekcji / kierowników . Podobnie z kartą menu.
- 9 1
-
2018-12-03 12:10
Fino
W tym całym fino wygląda jak w dużym pokoju w bloku.Non stop te same restauracje.Przecież o fino i papierówce był już tydzień temu artykuł a propo restaurant week.
- 23 4
-
2018-12-03 12:26
najlepszy wystrój i jedzenie było w dawnej restauracji Amerykańskiej TG Friday,s naprzeciwko dworca... (4)
Pyszne hot wingsy, zupka cebulowa z serem na wierchu ,żeberka ...Kto pamięta?
- 33 5
-
2018-12-03 20:39
oj pamietam
stekuś, pieczony ziemnior i sr*nie do japy przechodniom ktorzy mogli jedynie pomarzyc o takim posilku
- 6 1
-
2018-12-03 21:06
A teraz kicha tam jest
- 5 0
-
2018-12-06 23:02
(1)
Może się reaktywują?
- 0 3
-
2018-12-07 10:33
za slaby managment zeby to zrozumiec
- 2 0
-
2018-12-03 18:16
Chyba sobie jaja robicie z tym zestawieniem (1)
- 21 1
-
2018-12-05 08:07
no jasne ze to prymitywna, zalosna kryptoreklama. Kompletna zenada! Ale na tym portalu to normalne - za grosz profesjonalizmu i dziennikarskiej rzetelnosci (nie pierwszy raz niestety).
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.