- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Rusza Tydzień Kuchni Polskiej w trójmiejskich restauracjach
Tydzień Kuchni Polskiej to akcja zorganizowana z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości, która ma promować rodzimą kuchnię. Biorą w niej udział restauracje z całego kraju, w tym sześć z Trójmiasta. W dniach 5-11 listopada będzie można spróbować autorskich dań z menu przygotowanych specjalnie na tę okazję.
- Naszym pomysłem jest Tydzień Kuchni Polskiej. Cieszymy się, że ta koncepcja się spodobała i wydarzy się w wielu restauracjach w całej Polsce w dniach 5-11 listopada. Wszystkie serwowane dania znajdują się w książce, łącznie 100 przepisów. Naszym celem było zjednoczenie Polaków przy stole, przy polskich historycznych potrawach, pokazanie naszego bogatego dziedzictwa kulturowego w wymiarze kulinarnym - mówi Marta Pieterwas, współwłaścicielka restauracji Pieterwas Krew i Woda.
Z tej okazji ukaże się również książka zatytułowana "Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)". Selekcji receptur do książki dokonał profesor Jarosław Dumanowski z Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Wszystkie pochodzą z XIX-XX-wiecznej Polski, a szefowie kuchni przełożyli je na język współczesnej gastronomii i wzbogacili o regionalne elementy i nowoczesne techniki kulinarne. Książka wydana będzie w grubej oprawie i zawierać ma aż 300 stron przepisów. Jej premiera odbędzie się 8 listopada w Warszawie.
Sprawdź wydarzenia odbywające się w Trójmieście z okazji Święta Niepodległości
W Trójmieście udział w akcji bierze sześć restauracji: Pieterwas Krew i Woda, Szafarnia 10, Petit Paris, Fino, Art Deco i Tłusta Kaczka. Szefowie kuchni każdego z tych miejsc przygotowali autorskie menu specjalnie na tę okazję.
Ambasadorami Tygodnia Kuchni Polskiej w Trójmieście zostali trzej szefowie kuchni: Mariusz Pieterwas, Grzegorz Labuda i Philippe Abraham.
- Jako Francuz mieszkający w Polsce od 16 lat, inspirujący się tradycyjnymi przepisami polskiej kuchni, chciałbym przedstawić je w innowacyjny sposób wyrażając w ten sposób swoje uznanie i szacunek dla tego kraju - przekonuje szef kuchni restauracji Petit Paris, Philippe Abraham.
Przeczytaj również nasz cykl: Smaki deluxe
Szef kuchni, Philippe Abraham, proponuje menu degustacyjne, 5 dań, w cenie 130 zł. W jego skład wchodzą takie potrawy jak: pieczony burak z kozim serem fromage, piklowaną dynią, prażonymi pestkami dyni i kawiorem z pstrąga. Spróbujemy również cebularza, filetu ze szczupaka z puree i chipsami z korzenia pietruszki z jabłkiem, duszonym szpinakiem i kremowym sosem z oliwą koperkową. Jako danie główne poleca się glazurowany boczek z dzika z piernikową kruszonką, zasmażanymi burkami i musem z konfitowanej gruszki z goździkami. Na deser zjemy karmelizowaną domową drożdżówkę z jabłkiem flambirowanym cydrem z dodatkiem kwaśnej śmietany. Każde z dań będzie dostępne również osobno.
W karcie przygotowanej przez Mariusza Pieterwasa znajdziemy trzydaniowe menu z deserem. Rozpoczniemy je od zupy rybnej z kluskami lanymi, żółtkiem sous-vide i olejem koperkowym (15zł), następnie spróbujemy szczupaka na niebiesko z galaretką cytrynową, majonezem chrzanowym i z palonego masła(24zł). Jako danie główne szef kuchni proponuje sztukę mięsa z wieprzowiny w towarzystwie szarych klusek, kapusty czerwonej z owocami i nalewką śliwkową (36zł). Całość zakończy strudel z jabłek (15zł).
Szef kuchni restauracji Art Deco, Tomasz Koprowski, proponuje trzydaniowe menu. Każda z pozycji w karcie jest autorską interpretacją oryginalnych przepisów staropolskich. Jako pierwsze danie proponuje zupę rybną z żabimi udkami i czarnym czosnkiem (28zł), przy której w oryginalnym przepisie, możemy znaleźć taką informację:
- W niektórych krajach, jak we Włoszech, we Francji, w północnych Węgrzech, a nawet i u nas w Galicji - jadają żaby, ale tylko w zimie, dopóki trwają mrozy i jedynie tylko uda. Smak żab zbliżony jest do mięsa młodych kurcząt, tylko jeszcze delikatniejszy i dlatego też żabki mogą stanowić bardzo przyjemną potrawę postną - przekazuje nam Tomasz Koprowski.
Daniem głównym będzie comber z sarny duszony w słoninie wędzonej z pęczotto buraczanym, warzywami confi z tymiankiem i sosem rozmarynowym (75zł). Zwieńczeniem obiadu lub kolacji będzie deser: legumina z białą czekoladą, pieczonymi jabłkami i sosem anyżowym. (25zł) Jeśli zdecydujemy się na całe menu, to zapłacimy 100 zł za osobę.
Odwołanie dla klasyków kuchni polskiej znajdziemy również w menu szefa kuchni, restauracji Szafarnia 10, Grzegorza Labudy. Na przystawkę proponuje szczupaka na niebiesko (29zł), jako pierwsze danie: flaki na sposób pomorski (39zł), a daniem głównym będzie: sztuka mięsa z wieprzowiny z suszoną brukwią i pierogami z kaszą gryczaną na sosie naturalnym (44zł). Podsumowaniem będzie placek drożdżowy z jabłkami i śliwkami (19zł).
W swojej autorskiej restauracji Fino, Jacek Koprowski, przygotował siedmiodaniowe menu degustacyjne. Na początek serwowane będą suchary generała Hallera ze smalcem z fasoli i cebulą. Kolejna przystawka to blin (naleśnik przyp.red.) z tatarem z pstrąga z kawiorem i koperkiem. Następnie: pomorska zupa rybna w towarzystwie omletu rakowego, grasicy i ostrygi, a daniem rybnym będzie sandacz po żydowsku z kiszonymi burakami i czulentem (wolno gotowany gulasz przyp.red.) z gęsiną. Dla zneutralizowania smaku podana zostanie bezkrwawa czernina w formie granity. Daniem głównym będzie sznycel cielęcy, ziemniaki i gulasz warzywny. Degustację podsumuje deser: zefir jabłeczny ze śmietaną. Za całość zapłacimy 139 zł od osoby.
Sprawdź wszystkie wydarzenia kulinarne odbywające się w Trójmieście
Własną interpretację oryginalnych receptur z czasów zaborów zaprezentuje, szefowa kuchni, Magdalena Świątkowska. W gdyńskiej restauracji o nazwie Tłusta Kaczka czeka na nas pięciodaniowe menu, które rozpoczyna amuse-bouche: smalec z białej fasoli z szarą renetą. Dalej jest soljanka rybna, czyli zupa rybna (18zł). Przystawką będzie: polenta z bryndzą w panierce z domowego żytniego chleba, konfitura z czerwonej cebuli i czarne kurki (19zł).
Smaki z kuchni żydowskiej znajdziemy w daniu głównym, którym będzie: udo z gęsi pieczone z jabłkami i rodzynkami, kopytka pełnoziarniste i kapusta czerwona (49zł). Danie inspirowane kuchnią wojskową, to fasolka po bretońsku z dzikiem (32zł). Jesiennym deserem będzie mus z dyni na cieście piernikowym z pigwowcem w towarzystwie lodów makowych (19zł).
Zobacz również: Bal sylwestrowy w październiku? Szefowie kuchni świętują wcześniej
Wydarzenia
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (104) 5 zablokowanych
-
2018-11-04 08:09
Proponuję tym garkotłukom zajrzeć do Kuchni Polskiej.
Bo to co proponują nie ma nic wspólnego z rzeczoną.
- 69 6
-
2018-11-04 08:17
I już zaczyna się jazda w komentarzach. (12)
Będą poszkodowani, spoliczkowani, śmiertelnie uburzeni. Bo jak ktoś śmiał. Bo on ze szwagrem zrobi taniej, lepiej i szybciej. I tylko frajer da się na to wszystko nabrać.
A poza tym potwierdza się jedno: wszystko smakuje jak kurczak.- 36 33
-
2018-11-04 11:25
32zł za fasolkę po bretońsku? (7)
No są pewne granice :)
- 16 4
-
2018-11-05 08:46
(6)
Bo z dzikiem, dlatego.
- 2 1
-
2018-11-05 10:35
Dzik jest tańszy w sklepie od wołowiny... (5)
- 0 2
-
2018-11-05 12:08
(4)
No chyba nie. Poza tym co to za cebulackie płacze o ceny? :D
- 1 1
-
2018-11-05 13:58
No chyba tak, 36pln/kg (3)
Cebulactwo to żądanie takich cen za wyrób ich nie warty.
- 1 2
-
2018-11-05 14:44
(2)
Nie podoba się, to nie kupujesz cebulaku.
- 2 2
-
2018-11-05 16:12
I nie kupuję. (1)
Szkoda mi tylko frajerów którzy nabierają się na gadkę, jak Twoja.
- 1 1
-
2018-11-06 07:19
Jaką gadkę? Kup co chcesz a nie biadolisz. Jak cie nie stać, to sobie sam ugotuj.
- 1 1
-
2018-11-05 09:23
i dobrze że będzie jazda w komentarzach. ty to bys zjadł nawet psie gów...gdyby tylko podałby ci (3)
je jakiś misczuniu kuchenny typu makłowicz czy tam pascal
- 3 4
-
2018-11-05 10:39
(2)
jeżeli smaczne i nie zagrażało by życiu/zdrowiu? Z dużym oporem ale nie wykluczam.
Sztuka kulinaria polega na tym, by ciągle przesuwać granicę i poznawać nowe smaki.
Próbowałem już wielu dziwnych przysmaków, od świerszczy, przez koninę po żaby i ślimaki.
Gdyby wszyscy byli jak Ty, to byśmy wpie.rzali jagody i raz na miesiąc mięso bez przypraw opieczone nad ogniem...- 3 3
-
2018-11-06 03:41
Ogień? Bez sensu. (1)
Przodkowie jedli surowe mięso i jacy zdrowi byli.
- 0 0
-
2018-11-06 07:17
No właśnie nie byli.
- 1 0
-
2018-11-04 08:23
Jest jakas restauracja polska w Gdansku? (6)
Taka, ktora na codzien serwuje polskie dania?
(Ale nie chodzi mi o bar stydencki)- 35 3
-
2018-11-04 08:39
bary mleczne
- 12 4
-
2018-11-04 11:26
A przejdź się kiedyś do baru studenckiego
Jeżeli chodzi o smak i tradycyjne polskie jedzenie, bary mleczne nie mają sobie równych.
- 14 2
-
2018-11-04 11:44
Kubicki, Pod Łososiem, Kurkowa, Pierogarnia u Dzika i kilka innych też by się znalazło
- 11 3
-
2018-11-04 21:20
Odp nasuwa się sama najbardziej krajowa to U Kucharzy Sopot
Cały rok serwują Polską kuchnię a nie od święta ze starych receptur Adama Gesslera .
Szef kuchni Pan Piotr dba aby była prosta, smaczna, niedroga i przede wszystkim tradycyjna .
Nie dworska czy szlachecka ,nie wykwintna porostu nasza krajowa od 100 lat .- 3 2
-
2018-11-05 10:41
Motlava
- 1 1
-
2018-11-05 10:49
motlava
restauracja Motlava - w 100% polska kuchnia w przystępnej cenie! rewelacja
- 3 2
-
2018-11-04 08:29
dobra rada
Wszystko, co dobre w polskiej kuchni, przyszło z Kresów. To co pokazaliście, to kuchnia dworska.
- 34 8
-
2018-11-04 08:42
"Własną interpretację oryginalnych receptur z czasów zaborów zaprezentuje, szefowa kuchni..." (1)
O czasach przed pierwszą wojną w książce wydanej przed drugą wojną...
"Przez cały wiek 19 rząd pruski ze względów politycznych nic tu nie uczynił dla podniesienia bytu materialnego mieszkańców. W połowie ubiegłego stulecia handel zbożowy i bławatny znajdował się w ręku żydów, niemal każda wioska miała swego żyda. Przemysłu domowego wśród ludu wiejskiego niemal że nie było. Odżywienie się było więcej niż skromne. Poseł kaszubski Thokarski powiedział w roku 1881 w sejmie pruskim, że biedny lud kaszubski wcale mięsa nie jada, chleb bardzo rzadko, żyje tylko żurem, kartoflami, brukwią i kapustą. Bydło, masło i mleko itd. sprzedawać musi w mieście żydom i Niemcom, aby miał na sól i podatki. Mieszkania i zagrody kaszubów były aż do najnowszych czasów drewniane. Domy miały z frontu lub szczytu tak zwane podcienia. "- 20 4
-
2018-11-04 09:32
Ale tylko Kaszuby były pod zaborami czy jakieś inne regiony też?
- 4 0
-
2018-11-04 08:44
(11)
wszystkie te ceny w restauracjach są nie na naszą polską kieszeń...Nie twierdzę, że restauratorze chcą z nas zedrzeć, ale nasze pensje nie są takie, abyśmy mogli wybrać się do restauracji częściej niż raz w miesiącu
- 41 6
-
2018-11-04 10:47
(6)
To zmień pracę
- 5 18
-
2018-11-04 11:27
A gdzie wolny rynek? (5)
Restauratorzy zamiast obniżać ceny płacą za artykuły jak powyżej...
- 11 2
-
2018-11-05 08:47
(4)
Jak nie masz 50 zł na obiad to jesteś biedakiem.
- 2 6
-
2018-11-05 14:01
Jak nie masz 200 pln na pudełko zapałek które trzymam w ręku, jesteś biedakiem. (3)
Nie stać cię? Pokaż kumplom, że Cię stać i kup.
Restauracje wykorzystują dokładnie ten sam schemat.- 2 0
-
2018-11-05 14:46
(2)
Pudło. Jak mnie nie stać, to nie kupuję i nie biadolę w komentarzach.
- 0 1
-
2018-11-05 16:17
Czyli Cię nie stać? (1)
Dawaj biedny cebulaku.
- 0 0
-
2018-11-06 07:19
Zaplułeś się
- 0 0
-
2018-11-05 10:50
(3)
To że Ciebie nie stać, to nie znaczy że innych.
I nie odbieraj proszę tego jako atak - wiem że są ludzie, co ledwo koniec z końcem supłają. A do tego mają gromadkę dzieci, i wyjście do restauracji to nie wydatek 150-200 złotych a 400-500. Problem polega na tym, że w Polsce nie jest kłopot z pensjami a podejściem.
Zarabiając minimalną krajową ludzie chcą chodzić do eleganckich restauracji. Brak też tzw. jadłodajni czy bistro, gdzie można zjeść niskim kosztem smaczne dania. Coś pośredniego między restauracją a barem mlecznym.
Przy czym nota bene, dużo ludzi patrzy wilkiem na bary mleczne, że to dla biedoty... Otóż nie - naprawdę polecam zajrzeć do tych instrytucji i zmienić swoje zdanie. Nie dostaną gwiazdki Michelene ale zjeść smacznie we dwie osoby za 25-30 złotych to już coś.- 7 0
-
2018-11-05 15:20
mnie nie stać na helikopter ale nie użalam się na forum, że helikoptery są za drogie (2)
kiedy ci ludzie to zrozumieją?
- 3 1
-
2018-11-05 16:19
A nie narzekasz, że Janusze sprzedają spawane z dwóch połówek passaty w cenie sprawnego? (1)
Tyle że na to jest paragraf. W restauracjach golenie frajerów jakoś jest legalne...
- 1 2
-
2018-11-06 06:17
Marzy Ci się narzucona cena przez państwo w restauracjach? No pogrzało gościa...
- 0 1
-
2018-11-04 08:53
(2)
Żabie udka jako polskie danie postne?
- 34 4
-
2018-11-04 15:22
Tak
Żaby były zaliczane do królestwa ryb :)
- 3 0
-
2018-11-05 10:51
Widzisz, to że PRL wybił wiele tradycji kulinarnych w Polsce nie znaczy że tak kiedyś też było.
W ilu domach gęsina gości na stołach? A niegdyś to była podstawa rodzinnego obiadu.- 3 0
-
2018-11-04 08:54
Polska kuchnia (5)
Pierogi ruskie, placek po cygańsku i fasolka po bretońsku
- 30 7
-
2018-11-04 09:19
A u mojej babci zawsze na stole... (4)
... ryba po grecku, śledź po żydowsku i barszcz ukrainski:-)
- 16 3
-
2018-11-04 11:48
Do tego sałatka szwedzka i sernik wiedeński... (3)
- 10 3
-
2018-11-05 11:01
(2)
I sznycel wiedeński! Mniam!
- 3 0
-
2018-11-05 11:15
(1)
I Finlandia
- 1 1
-
2018-11-05 11:52
Po północy
kołduny litewskie, a rano na kaca chłodnik litewski
- 3 1
-
2018-11-04 09:05
mam nadzieję że jaszcze pamiętają (5)
jak, polska kuchnia smakuje.
- 21 0
-
2018-11-04 09:21
(4)
Polska kuchnia = kuchnia północnoniemiecka, wymieszana z kuchnią rusińską, przyprawiona kuchnią żydowską i jeszcze doprawiona kuchnią francuską oraz włoską.
- 11 6
-
2018-11-04 16:26
Pozdrawiam minusujących tłuków nie mających pojęcia o polskiej kuchni. (2)
"Kuchnia polska - na kształtowanie się swoistych cech kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. Na przestrzeni dziejów kuchnia polska ulegała wpływom i zmianom regionalnym, zwłaszcza że tereny Rzeczypospolitej Polskiej historycznie zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów. W efekcie silne są kulinarne wpływy wschodnie (tatarsko-tureckie, wcześniej mongolskie), rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie. "
- 6 4
-
2018-11-04 21:58
Kultura ma to do siebie, że oprócz oryginalnych elementów zawiera obce (1)
Wystarczy poznać historię tzw. polskiego stroju szlacheckiego
- 1 1
-
2018-11-05 20:11
i sprowadzonej z Serbii przez księcia rumuńskiego Batorego husarii
- 0 0
-
2018-11-06 12:51
piszesz do ludzi, którzy myśla ze schabowy to staropolskie danie narodowe
i dziwisz sie, ze jestes minusowany
- 2 0
-
2018-11-04 09:06
A co to są polskie dania? (15)
Ziemniaki pochodzą z Ameryki, pierogi z Azji, gulasz z Węgier, a warzywa z Włoch. Zostaje tylko mięso i kasza?
- 25 4
-
2018-11-04 10:58
(9)
Tradycyjna kuchnia polska to przedewszystkim dzikie ptactwo i warzywa okopowe.
- 13 1
-
2018-11-04 11:01
(8)
Oraz pieczenie i pasztety głównie z dziczyzny.
- 14 0
-
2018-11-04 11:07
(7)
Nie można zapomnieć o wszelkiej maści wywarach z warzyw i mięs. Potrawy z kiszonych warzyw również są domena polskiej kuchni tradycyjnej.
- 8 3
-
2018-11-04 12:37
nie są, nie wymyślaj własnych teorii (6)
- 5 6
-
2018-11-05 14:03
Kiszona kapusta, czy kiszony ogórek? (5)
Jak dla mnie bardzo tradycyjne polskie składniki...
- 2 2
-
2018-11-05 15:22
cały świat kisi , Niemcy kiszą, Wietnamczycy kiszą, Chińczycy kiszą, Japończycy kiszą (4)
Szwedzi kiszą, Norwegowie kiszą
więc nie wymyślaj własnych teorii, że to baaaaardzo tradycyyyyjne pooooolskie- 3 5
-
2018-11-05 16:20
Pół świata je też kaszę (3)
Co nie zmienia faktu, że jest częścią polskiej tradycyjnej kuchni.
- 3 1
-
2018-11-05 20:08
ale nie gryczaną (2)
- 0 0
-
2018-11-05 21:34
Gryczana jest importowana z Rosji... (1)
- 0 0
-
2018-11-07 19:19
kasza gryczana nie jest importowana z Rosji tylko eksportowana do Rosji
Polska jest największym producentem kaszy gryczanej w Europie a Niemcy są naszym największym klientem, mit geo dane
- 0 0
-
2018-11-04 12:36
buraki i kasza, masz rację absolutną (3)
kasza była podstawą przed sprowdzeniem ziemniaków
- 13 0
-
2018-11-05 08:48
(2)
Rzepa, szcz*w, barszcz (taki krzak)... - to się dawno temu jadło.
- 1 1
-
2018-11-05 15:27
do dziś się je, rzepa i jarmuż w supermarketach w UK to standard (1)
w restauracjach dostaniesz colcannon, ziemniaki z jarmużem,
to tego samphire i kelp. To samo w Japonii.
Polska teraz przechodzi okres zachłyśnięcia się żywnością przetworzoną
a jeszcze 30 lat temu jadło się ziemniaki z pokrzywą z parnika na wsi.
Dziś tylko w sklepach zielarskich mamy w Polsce coś co niedawno było standardem i codziennością. I nie z biedy. Ta różnorodność jest tradycyjna dla całej planety. Rozwinięte kraje wracają do korzeni (i krzaków jak to słusznie zauważyłeś).- 1 0
-
2018-11-05 20:12
dziś jadłem włoskie danie, spaghetti z jarmużem
dobre
- 0 0
-
2018-11-04 19:15
Składniki nie są polskie,ale dania już tak
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.