- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Ryby i owoce morza w nowych odsłonach - rozmowa z Kamilem Sadowskim
Gotuje dla ludzi i pije czarną kawę - zazwyczaj w pracy. Nie pamięta kiedy zaczął gotować - pamięta za to gdzie. Było to miejsce, w którym zaczynali gotować wszyscy wielcy kucharze - od najmłodszych lat pomagał w kuchni mamie i babci. Nie czyta się o nim w towarzyskich zakładkach kolorowych pism i nie spotyka na celebryckich after party. Kamil Sadowski - szef kuchni gdyńskiej restauracji Barracuda. Jako głównodowodzący w kuchni codziennie podejmuje starania, aby sprostać wymaganiom gości i przyrządzić dania, które będą przede wszystkim smakować.
Od lipca 2013 roku Barracuda posiada certyfikat TripAdvisor, będący dowodem uznania doskonałej obsługi gości. Portal turystyczny TripAdvisor stanowi największą społeczność turystyczną na świecie, skupiającą ponad 32 miliony użytkowników. Serwis zawiera ponad 100 milionów recenzji i opinii na temat hoteli, restauracji i miejsc wartych zobaczenia. Na podstawie opinii użytkowników, TripAdvisor przyznaje najlepszej restauracji "Certyfikat jakości", którym obecnie może pochwalić się właśnie restauracja Barracuda.
W sezonie letnim, każdego dnia, restauracja Barracuda obsługuje około 500 klientów. Bez zgranego zespołu nie byłoby to możliwe. Nie ma tam miejsca na kłótnie i obrażanie się. Ta praca wymaga działania zespołowego. W restauracji codziennie rano załoga przeprowadza rozmowy na temat dnia poprzedniego, aby wyłapać ewentualne niedociągnięcia i obmyślić plan ich eliminacji. Jest to również najlepszy moment, aby docenić czyjąś pracę.
- Poza pozytywnymi opiniami zdarzają się i te niepochlebne, które staramy się od razu omówić i uwzględnić w dalszej pracy - zarówno z punktu widzenia obsługi, jak również kuchni.
Kamil Sadowski został szefem kuchni Barracudy w bardzo młodym wieku, przy czym nie była to jego pierwsza tak poważna funkcja w zawodzie.
- Odkąd zacząłem pracować w Barracudzie karta dań została całkowicie zmieniona. Na początku właściciel patrzył na moje poczynania z pewną rezerwą i niepewnością, zadając szereg pytań odnośnie każdej z proponowanych zmian. Z czasem jednak całkowicie zaufał w ich słuszność i teraz ... są tego efekty. Obaj jesteśmy z tego stanu rzeczy bardzo zadowoleni - dodaje Kamil.
W karcie dań Barracudy znajdziemy między innymi zupy z warzyw sezonowych w nowych odsłonach oraz makarony, jednak królują w niej potrawy z ryb i owoców morza. Filet z dorsza w ziołowej panierce, pieczony halibut, grillowany łosoś lub pieczony pstrąg stanowią główne pozycje w karcie, oczywiście nie pomijając popisowego dania restauracji - półmisku Barracuda, przygotowywanego dla 3-4 osób. Ryba Barracuda podawana jest w całości, w akompaniamencie dorsza, łososia, pstrąga, halibuta, kalmarów i krewetkowych szaszłyków. Dla smakoszy tradycyjnej kuchni serwowane są również steki, przyrządzane z wołowiny najwyższej jakości.
Znakiem rozpoznawczym szefa kuchni są desery. To przy nich Kamil Sadowski spędza najwięcej czasu łącząc dotychczas znane smaki i wymyślając nowe. Opowiada o setkach prób, kiedy to smakował sernik tak długo, aż przypadł on do gustu całej załodze restauracji.
Jako miejsce docelowe w swojej gastronomicznej karierze szef kuchni dzisiaj wskazuje wprost - Restauracja Barracuda. To jego miejsce.
- Nie widzę siebie w pracy w innej kuchni lub z innym zespołem. Podjąłem kiedyś próbę pracy w innym miejscu, jednakże to doświadczenie jedynie umocniło mnie w przekonaniu, że nie ma na pomorskiej restauracyjnej mapie innego miejsca, w którym chciałbym pracować - przyznaje szef kuchni.
Restauracja Barracuda, poza spektakularną karta dań, zdobyła popularność również ze względu na swoje położenie. Widok na Zatokę Gdańską i port w Gdyni stawia tę restaurację na bezkonkurencyjnym miejscu. Niewiele jest w Trójmieście lokali, które mogą pochwalić się taką panoramą za oknem.
Miejsca
Opinie (21) ponad 10 zablokowanych
-
2013-08-15 09:13
Na pewno jedna z lepszych
Fakt barracuda jest jednak lepszych restauracji w trojmiescie ,owoce morza ,i zmieniającą sie dość często karta z wyszukanymi daniami daje dużo satysfakcji konsumentom ,często bywam jak komuś za drogo posiadam ichkarte rabatową z 15/ wą zniżką
- 8 4
-
2013-08-16 09:56
Sama prawda
Mialem przyjemnośc widziec w akcji Pana Kamila. Jego Kuchnia jest po prostu obłędna.
- 6 2
-
2013-08-18 19:01
doscy regularnie bywalem w Barracudzie i musze przyznac, ze po zmianie szefa kuchni (co wyjasnila kelnerka)
smak dan sie pogorszyl......
nawet nalesniki, ktore uwielbialo moje dziecko - sa teraz mniejsze, pokrojone, i duzo gorsze w smaku...a to chyba nie majstersztyk, zeby zrobic?
tak wiec, niestey sytuacja jak z "La Vita" z Wladzia IV - wyglada na to, ze za sukcesem idzie spadek jakosci dan... szkoda...- 5 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.