- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem
Wiosenne i letnie weekendy to dobry czas na odwiedzenie klimatycznych restauracji. Niektórym też zależy, aby smaczne jedzenie szło w parze z odpowiednią obsługą i estetycznym wystrojem lokalu. Wybraliśmy zatem siedem restauracji w Trójmieście, z których rozciąga się piękny widok lub gdzie możemy przebywać w gustownym ogródku.
Szafarnia 10, Gdańsk
W centrum Gdańska, z widokiem na Motławę, znajduje się restauracja Szafarnia 10. Organizowane są tutaj zarówno dużo przyjęcia, jak i kameralne spotkania. Niezależnie od pogody można odpoczywać tu spoglądając na przepływające niedaleko jachty.
W nowej karcie, oprócz tatara z dorsza, z którego słynie szef kuchni k2455.html' class='parse-link' title='Grzegorz Labuda'>Grzegorz Labuda, znajdziemy również m.in.: kaszubską jagnięcinę, kaszubskiego miętusa, zupę rybną z halibutem i pstrągiem czy pierogi z cielęcą grasicą. Restauratorzy jak najmniej ingerują w produkty - delikatnie marynują lub przyprawiają, żeby wydobyć ich pierwotny smak.
- Na przełomie maja i czerwca lifting przejdzie wystrój restauracji Szafarnia 10. Wnętrze będzie bardziej przytulne, kolorowe, zostanie nieco ocieplone. Wszystko po to, by jeszcze intensywniej delektować się serwowanymi tu daniami i jeszcze chętniej spoglądać za okno na niezwykły widok gwarnego Głównego Miasta Gdańska - zapowiada Edyta Treder, menedżer ds. Marketingu i Komercjalizacji w restauracji Szafarnia 10.
GåRD Nordic Kitchen, Gdynia
Skandynawska restauracja GåRD Nordic Kitchen mieści się w sercu Gdyni tuż przy skwerze Kościuszki. W marcu tego roku restauracja wprowadziła nową, odświeżoną kartę, w której główne skrzypce grają tradycyjne skandynawskie dania, takie jak tost skagen, danish smørrebrød oraz norweska zupa rybna.
Wystrój restauracji pozwala poczuć się komfortowo, a dodatkowym atutem jest widok z okien na morze. Od kilku tygodni przed restauracją otwarty jest letni ogródek z panoramą na Południowe Molo.
- Staramy się wspierać lokalnych przedsiębiorców. Nasza deska serów składa się wyłącznie z serów produkowanych na Kaszubach. Stawiamy też na sezonowe produkty, dodatkowo co miesiąc wprowadzamy tematyczne menu. Po majówce zapraszamy na dania ze szparagami - zachęca szef kuchni, Przemysław Woźny.
Art Deco w Hotelu Sofitel, Sopot
W sopockim hotelu Sofitel Grand Hotel, znajduje się restauracja Art Deco. Sopocką plażę i molo obserwować można zarówno z samej restauracji, jak i korzystając z ogrodu mieszczącego się na terenie obiektu. Szef kuchni, Tomasz Koprowski, zadbał o smaczne i estetycznie wyglądające dania, dzięki którym poczujemy prawdziwy wiosenny klimat.
- Z naszej karty szczególnie polecamy dwa dania. Pierś z kaczki, czyli flagowe danie restauracji, na które specjalnie przychodzą goście, a jest ono oczkiem w głowie samego szefa kuchni. Danie jest przygotowywane bardzo skrupulatnie: kaczka leżakuje dobę w roztworze z soli morskiej i cukru, przez następną dobę w słodkiej wodzie, a później jest wakowana i gotowana przez 50 min w niskiej temperaturze - opowiada Agata Kielan, PR & Marketing Manager w hotelu Sofitel. I dodaje:
- Drugim daniem jest pierś z gołębia. Gołębie są sprowadzane z Francji w całości, świeże. Gołębie rzadko są sprzedawane w Polsce, a ich mięso jest delikatne i wymaga dużej uwagi w trakcie przygotowania. Gołąb leży w 4-proc. roztworze solanki przez 2 godziny i później bez przypraw jest wakowany i gotowany w niskiej temperaturze przez 10 minut. W czasie smażenia, które trwa 3 minuty, należy przytrzymywać całość ręką, aby skóra się na nim nie skurczyła. Danie podawane jest z foie gras, kukurydzianym musem i płatkami oraz z soczewicą.
Deser polecany przez restaurację to dekonstrukcja tarty rabarbarowej - młody rabarbar, który jest kompresowany w syropie prostym. Deser podawany jest w trzech postaciach: w kawałkach, jako mus oraz jako brunoise.
White Marlin, Sopot
Restauracja White Marlin zachwyca pięknym widokiem na sopocką plażę, który można podziwiać także z dużego tarasu. Wystrój wnętrza jest dopracowany, pełen ozdób w morskim stylu. Jeśli chodzi o kolorystykę, to zdecydowanie dominuje tu biel z granatowymi akcentami.
W karcie dań znajdziemy zarówno szeroki wybór ryb i owoców morza, jak i potrawy typowe dla kuchni chińskiej. Spędzając długie popołudnie z widokiem na morze, warto spróbować smacznych ciast i deserów, które kuszą od samego wejścia.
W sezonie letnim organizowanych jest tutaj wiele spotkań i wydarzeń plenerowych, wykorzystujących malownicze położenie restauracji.
Vinegre di Rucola, Gdynia
Na najwyższym piętrze budynku Muzeum Marynarki Wojennej przy ul. Zawiszy Czarnego 1B, mieści się restauracja Vinegre di Rucola. W karcie dominują smaki kuchni śródziemnomorskiej: ryby i owoce morza, grillowane mięsa, aromatyczne warzywa i owoce z dodatkiem oryginalnej oliwy z oliwek - czyli jest prosto i smacznie. Obecny w restauracji sommelier podpowie nam, jakie wino wybrać do danego dania. Można również zakupić wino na wynos, a wybór jest spory.
W lokalu wprowadzono koncepcję tzw. live cooking, dzięki czemu możemy oglądać, jak powstaje zamówione przez nas danie - od doboru składników aż po przygotowanie kompozycji na talerzu. Z tarasu restauracji rozciąga się widok na gdyńską plażę, a restauratorzy zapewniają, że jest to miejsce spotkań, do którego możemy zabrać rodzinę, przyjaciół czy współpracowników.
Mondo di Vinegre, Gdynia
Na drugim piętrze Muzeum Emigracji w Gdyni znajduje się restauracja Mondo di Vinegre. Koncepcją twórców miejsca jest serwowanie wszystkiego, co związane jest z wodą. W restauracji działa co prawda karta sezonowa, w której pojawiają się mięsa, ale głównym trzonem oferty są wysokiej jakości ryby słono- i słodkowodne oraz owoce morza. Szefem kuchni, a także współwłaścicielem Mondo di Vinegre jest Marcin Kowalski, który w gastronomii posiada wieloletnie doświadczenie.
Spróbujemy tu m.in.: węgorza pieczonego pod wędzoną słoniną, pstrąga pieczonego w soli morskiej z moussaką warzywną, krewetek w chilli i mango czy steka z marlina z omułkami po prowansalsku.
Restauracja Filharmonia, Gdańsk
Gdańska Restauracja Filharmonia od lat zachwyca widokiem na Motławę. Znajdujący się od jej strony taras z charakterystycznym białym zadaszeniem, nawiązującym do masztu statków, jest widoczny z daleka. Do dyspozycji gości są stoliki ustawione właśnie na zewnątrz zabytkowego budynku.
Szefem kuchni jest Mariusz Szlagowski, który serwuje menu oparte na sezonowych produktach.
- Przygotowaliśmy specjalną kartę menu, w której stawiamy na produkty regionalne i kuchnię kaszubską. Szef kuchni proponuje m.in. kaszubską zupę musztardową z chipsem z boczku, chrupiącą sałatę z fenkułem, wędzoną gęsią, jeżynami i różanym winegretem, gęś pieczoną z golcami kaszubskimi, modrą kapustą i sosem żurawinowym lub dorsza z rozmarynowymi warzywami, kopytkami i sosem kremowym - zapewnia Anna Laskowska, specjalista ds. sprzedaży w Restauracji Filharmonia.
Miejsca
Opinie (80) ponad 10 zablokowanych
-
2018-05-06 10:05
A Panorama? A Olimp ? To już bez widoku? (8)
- 147 6
-
2018-05-06 10:47
One nie są deluxe :-p
więc nie ma ich tutaj
- 29 5
-
2018-05-06 11:54
Panorama ma widok, z kolei jedzenie mniej smaczne (zapach smażalni na starym oleju). Myśleliśmy, że to jednorazowa wpadka z zapachem starego oleju i niesmacznymi daniami. Po drugiej szansie niestety trzeciej nie będzie..
- 25 4
-
2018-05-06 12:07
W Olimpie może i byłby ładny widok,
gdyby częściej myli okna.
- 28 2
-
2018-05-06 16:43
Panorama ma ładny widok, ale jedzenie to totalny syf. Na początku jak się otworzyli pare lat temu (wcześniej było rodizio) było przepysznie. A teraz to wręcz żałośnie. Wszystkie uwagi zgłoszone w restauracji :) kucharz to chyba praktykant.
- 25 1
-
2018-05-06 19:09
Kebab
Na Wielkopolskiej w Gdyni
- 9 2
-
2018-05-06 22:18
To są artyk.sponsorowane . Jak wykupią to będą
- 20 0
-
2018-05-07 11:16
chyba nie zapłacili za ten tekst, to ich nie ma...
- 11 0
-
2018-05-07 12:20
Olimp to tragedia, tam juz od dawna nic nie ma. Byl jakis szajs pozniej suszi a pozniej nic )))
Panorama? Bylem tam po Gesslerowej. W srodku syf jakich malo, brudno, kurz itd. Obrusy poplamione, jedzenie co najwyzej przecietne. W srodku ponuro jak w bunkrze poniemieckim.
- 8 3
-
2018-05-06 10:17
O la (3)
- 2 1
-
2018-05-06 10:22
Czy można prosić o opis??? (2)
Kuchni w Grand Hotelu???
- 10 2
-
2018-05-06 11:43
pracy szukasz na zmywak
- 8 3
-
2018-05-06 16:44
Kuchnia polsko francuska
- 4 0
-
2018-05-06 11:09
Polecam ArtDeco w Sofitelu. (5)
Ostatnio byl tu moj chlopak z Dubaju co jest szejkiem i spedzilismy tam weekend. Jeszcze nigdy sie tak nie najadlam jak tam.
- 56 51
-
2018-05-06 11:23
lody czekoladowe (1)
szempejn poppyn i do przodu
- 28 2
-
2018-05-08 18:10
Zazdroscisz ze cie na to nie stac ?
- 0 5
-
2018-05-06 12:10
Zgadzam się
Byłam tam raz. Za każdym razem wszystkie potrawy były wyśmienite.
- 7 3
-
2021-08-24 13:54
szejk
pomylil Ci szejk z szejkiem z McDonald. haha moj chlopak szejk. po pierwsze nikogo to nie obchodzi za co i jak chlopak sue bawi na weekend a po drugie jak tobie tylko chodzi zeby się na.. to do baru mlecznego.
- 1 0
-
2022-10-06 08:35
Jean-Paul
Oczywiście, była to kuchnia francuska ...
- 0 0
-
2018-05-06 14:54
Gdzie Tawerna Orłowska ? (9)
Tam widok jest piękny , połowa z waszego artykułu się chowa .
- 92 14
-
2018-05-06 15:58
czasami mam wrażenie, że to są art sponsorowane... (3)
albo pismakom nie chce się ruszyć bo wielu miejscach aby napisać coś więcej
- 22 1
-
2018-05-06 17:16
są, tylko nie informują.. o tym (1)
- 11 0
-
2018-05-07 10:27
no niestety masz rację...
- 5 0
-
2018-05-09 07:44
Tawerna piekny widok, obsługa denna
Kiedys zabieralam tam gości na służbowe obiady, teraz wstyd z powodu niskiej jakości obsługi
- 5 0
-
2018-05-06 16:44
(1)
Ale w tawernie jedzenie bardzo przeciętne
- 13 8
-
2018-05-08 18:30
raz zupa rybna była świetna
ale pamiętam problem z zarządzaniem mieli
- 0 0
-
2018-05-06 19:25
ale sposób podania jedzenia, ja w bufecie z lat 70
- 6 1
-
2018-05-06 23:10
nie mówimy o jadłodajni
z jedzeniem z biedronki czy inne odgrzewane kotlety
- 3 2
-
2018-05-07 23:11
Tawerna nie kwalifikuje sie jako restauracja. Klasa obslugi sprowadza Tawerne do poziomu dawnego baru Lesne Echo.
Wycieranie stolu (kiedy siedza przy nim klienci) szmata Jan Niezbedny, glosne komentowanie meczu pokazywanego w TV I glosne opowiesci o tym jak spedzali poprzedni wieczor I z kim naprawde nie powinny miec miejsca w restauracji.
- 9 2
-
2018-05-06 16:36
zupa musztardowa z chipsem (2)
- a ten "chips" to tylko jeden? bo to strasznie biednie jak na taka restaurację.
Taka bida jak w Juszkach - bo tam taka bida była że tylko (chude) kozy się udawały.
Swoją drogą to ciekawostka jak ludzie nazywają dania nijak nawiązujące do regionu i kuchni danego regionu. Chętnie zjadłbym w restauracji zupę brukwiową na gęsinie ale widocznie łatwiej jest zrobić zupę z chipsem :)- 44 1
-
2018-05-07 02:21
Prawda, zupa z brukwi niby prosta sprawa, talerz tej zupy po 16 zł?. Próbuje tę zupę, w wielu resturacjach, najlepsza w m. Garcz.
- 2 1
-
2018-05-07 09:45
CJFJFKF
a co Ty chcesz od juszek? fajna wiocha :D
- 0 1
-
2018-05-06 16:48
Drogo i mało ale za to (2)
Masterchef
- 32 3
-
2018-05-06 22:13
Napisane całkiem z Senso ;)
- 1 0
-
2018-05-07 09:55
dużo i tanio jest w knajpie dla tirowców
przy krajowej 91
- 1 3
-
2018-05-06 17:08
zawsze bary mleczne
- 26 8
-
2018-05-06 17:10
(2)
Szkoda ze większość restauracji prócz ładnego widoku nie maja nic innego do zaproponowania np. Vinegre Di Rucola w Gdyni przy plazy ..
- 38 3
-
2018-05-06 18:55
hymm (1)
Pizza pyszna - polecam Caponate - nie jestem pracownikiem....
- 0 7
-
2018-05-07 20:50
Pizza- fakt. Ale co z tego ze najłatwiejsza pizza jest najdroższa ?
- 0 0
-
2018-05-06 17:23
Zapomnieli dodać połowy restaruracji w trójmiescie ale spoko ważne że nasmarowali coś (4)
trojmiasto.pl to nawet faktowi może buciory czyścić poziom dziennikarstwa i niezależność tutaj jest na poziomie zero.
- 75 2
-
2018-05-06 17:49
(3)
ej ej, nie każdy facet z widłami to Zeus
- 5 4
-
2018-05-06 23:04
chyba neptun (2)
zeus mial pioruna
- 5 1
-
2018-05-07 05:58
(1)
Chyba Posejdon, Neptun był w Rzymie
- 3 0
-
2018-05-07 13:02
Posejdon był w Jelitkowie
- 9 0
-
2018-05-06 17:55
jak szumna nazwa (1)
to nie wchodzę
- 35 2
-
2018-05-19 14:22
racja, bo POtem szumna zapłata
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.