- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Słodki luksus, czyli tort w cenie samochodu
Historia tortów zaczyna się we Włoszech, a ich polska nazwa pochodzi od włoskiego słowa "torta", co oznacza placek. Współczesne torty nie przypominają już swoich prostych i praktycznych poprzedników z przeszłości. Coraz częściej formą bliżej im do dzieł sztuki, a ceną czasem do... luksusowych samochodów czy nawet posiadłości. Sprawdziliśmy, ile kosztowały te najdroższe na świecie.
- Bardzo wzrosła świadomość klientów, co można z tortami zrobić. A zrobić można naprawdę wiele. Oczekują od nas coraz więcej i są gotowi coraz więcej za to zapłacić. Stosujemy wiele technik i produktów, np. jadalne koronki, diamenty, malowanie aerografem i ręczne, ale najbardziej jesteśmy dumni z modelowanych na podobieństwo konkretnych osób figurek - mówi Krzysztof Knitter z Pracowni Tortów Róg Wojskiego.
Knitter zapytany o tę najdroższą i najbardziej ekstrawagancką realizację nie potrafi wybrać jednej. Były zamówienia na m.in. luksusowe torebki, a nawet antyczne popiersie, które pewna żona zamówiła na urodziny swojego męża.
Cukiernicy z firmy T. Deker Patissier & Chocolatier wśród tych najbardziej ekstrawaganckich wspominają tort Bolid Formuły 1. Każdy detal, a było ich bardzo dużo, odwzorowywał oryginał. Tort osiągnął imponujące rozmiary, jego waga przekroczyła 50 kg, a cena wyniosła około 12 tys. zł.
Tort ślubny księżnej Diany - 40 tys. dolarów
Ślub Diany Frances Spencer i księcia Karola w 1981 roku był wielkim wydarzeniem, które w telewizji oglądały miliony. Tego dnia wszystko było wyjątkowe, zaczynając od sukni ślubnej z 8-metrowym trenem, kończąc oczywiście na torcie wartym 40 tys. dolarów. Chociaż od ślubu minęło prawie 35 lat, do dziś zachowało się kilka kawałków tortu, które zostały wystawione na aukcji za 2 tys. dolarów każdy.
Reklama platyny - 130 tys. dolarów
W jaki sposób zareklamować biżuterię, aby reklama była skuteczna? Ozdobić nią kilkumetrowy tort! Na taki pomysł wpadł japoński cukiernik Nobue Ikara. Zaprojektował i stworzył kilkumetrowy tort, który ostatecznie ozdobił naszyjnikami i zawieszkami z platyny.
Diamentowy i mocno czekoladowy - 850 tys. dolarów
Jaki jest idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia? Zdaniem japońskiego cukiernika Masami Miyamoto - tort czekoladowy pobłyskujący diamentami. Niestety wszystko ma swoją cenę, więc jeżeli chcemy podczas świątecznego obiadu podzielić się diamentowym tortem, musimy przeznaczyć na tę przyjemność 850 tys. dolarów. Szczęśliwy nabywca nie znalazł się do tej pory, więc póki co, tort świeci w japońskiej witrynie sklepowej.
Lśniąca polewa owocowa - 1,3 mln dolarów
To jedyny tort na liście, który nie jest przeznaczony do spożycia. Można go jednak podziwiać, wyobrażając sobie owocowy smak, warty ponad milion dolarów. Został stworzony z myślą o targach ślubnych w Dallas w 2010 roku. Część zewnętrza tortu została pokryta błyszczącą warstwą z biżuterii wartej 1,3 mln dolarów.
Diamentowa Afryka - 5 mln dolarów
Marzenia o czekoladowo-diamentowej Afryce narodziły się w Tokio. Pomysłodawcą tortu w kształcie drugiego pod względem wielkości kontynentu na świecie jest jeden z właścicieli tamtejszych sklepów z biżuterią. Tort, chociaż jednokolorowy, wydaje się całkiem smaczny. Nie wzbudzałby jednak tak wielu emocji, gdyby nie jego dolna partia, na wysokości Republiki Południowej Afryki, wysadzana ponad 2 tys. diamentów.
Luksusowe targi ślubne - 20 mln dolarów
W Beverly Hills odbywają się targi ślubne, które z roku na rok stają się coraz bardziej ekstrawaganckie. W 2006 roku organizatorzy postanowili zaimponować gościom luksusowym tortem. To śmietankowe, ociekające pieniędzmi dzieło sztuki zostało obsypane diamentami oraz płatkami złota.
Szaleństwa redaktor naczelnej - 30 mln dolarów
Devorah Rose, redaktor naczelna magazynu "Social Life" to prawdziwa miłośniczka przepychu. Z okazji swojej Diamentowej Gali, postanowiła nawiązać współpracę z twórcą amerykańskiego programu reality show "Mistrzowie Tortów", proponując im stworzenie dzieła wartego, bagatela, 30 milionów dolarów. Tort wysadzany klejnotami był urzeczywistnieniem jej najskrytszych marzeń. Wart swojej ceny?
Fantazja pirata - 35 mln dolarów
Ten tort to jadalna kopia pirackiego statku, która zawiera w sobie niejadalne łupy pod postacią szlachetnych kamieni oraz biżuterii. Stworzył go w 2012 roku indyjski szef kuchni Dimuth Kumarasinghe. Tart składał się z kilku warstw o różnych smakach - czekoladowej, dyniowej oraz cytrynowej.
Urodziny z przepychem - 75 mln dolarów
I oto on - najdroższy na świecie. Powstał na zamówienie arabskiego miliardera, który wyprawiał urodziny dla swojej córki. Wykonawcą tortu była Debbie Wingham, która najpierw go upiekła, później udekorowała, a na końcu ozdobiła 4 tys. diamentów, m.in. 6,4-karatowym żółtym oraz 5,2-karatowym różowym. Wykonanie prawie 2-metrowego tortu, imitującego pokaz mody zajęło cukierniczce prawie 1100 godzin, co po zsumowaniu daje około 45 dni nieprzerwanej pracy.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (55) ponad 10 zablokowanych
-
2015-10-24 09:28
Najlepszy jest tort cygański na wycieraczce znienawidzonego sąsiada :D
- 6 2
-
2015-10-24 09:54
piekarnia cukiernia PROVIT (1)
Zamawiałam u nich tort czarno las na wesele był przepiękny w każdym detalu a smaku nie da się opisać... a serniki maja po prostu pyszne goście byli zachwyceni polecam
- 1 25
-
2015-10-24 11:45
Reklama jest w innym dziale. Cwaniaczka
- 16 0
-
2015-10-24 10:22
mniam,mniam....
Skosztujcie tortów z cukierni Konik Morski,pechotka wszystko naturalne
- 0 16
-
2015-10-24 11:24
nie lubię tortów
a mój samochód (w pełni sprawny, prawie pełnoletni) kosztował mnie tyle co 4 skrzynki drożdżówek
- 5 0
-
2015-10-24 11:43
Ja z tortów najbardziej lubię ...golonkę ;)
- 12 1
-
2015-10-24 11:48
Najlepszy tort robi moja mama. Ze śmietany tortowej , ananasów, biszkopta :)
- 11 0
-
2015-10-24 13:15
Tort robiony 45 dni? (1)
Napewno byl swiezy i smaczny...
- 9 1
-
2015-10-24 14:26
Pewnie wekowany
- 5 0
-
2015-10-24 13:25
tort deckera (1)
Tort bezowy z deckera po tygodniu dalej kruchy i bez pleśni.Sprawdzone z ciekawości.Mój bezowy jest świeży góra 2dni.Co oni tam dają ?
- 15 2
-
2015-11-14 19:37
Domestos
- 1 0
-
2015-10-24 15:09
(1)
Nie lubię tortów. A kupowanie takich powyżej 200zł uważam za przejaw czystej głupoty... ale śmiało jak ktoś lubi...
- 12 4
-
2015-10-24 16:47
Czytałem kiedyś wspomnienia Afrykańczyka, który przyjechał sobie na jakiś czas do Europy.
Uznał za czystą głupotę spuszczanie wody w toalecie. Żyje tam, gdzie jest to nie do pomyślenia. Całe życie musiał pić taką, która nie spełnia norm unijnych.
Poszukaj belki we własnym oku, zanim zaczniesz pouczać innych.- 5 7
-
2015-10-24 16:45
Barbarzyństwem jest to jeść.
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.