- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Smaki deluxe: aromatyczne trufle
Są obiektem westchnień smakoszy i restauratorów. Mają intensywny aromat, a ich smak trafia w gusta nawet bardzo wymagających znawców kuchni. Ludzkość zna je już od czasów antycznych - już wówczas uznawane były za rarytas.
To najdroższe grzyby świata - trufle mogą kosztować nawet kilka tysięcy złotych za kilogram. W XVIII wieku poszukiwania trufli były rozrywką elit dworskich, dzisiaj nie jest to już rozrywka tak elitarna, acz pozyskiwanie tych grzybów odbywa się pod ściśle określonymi warunkami.
Zbiory mają miejsce właśnie teraz, jesienią. O dojrzałości trufli świadczy lekko zwiędły kapelusz. Jako że grzyby te rosną pod warstwą gleby, niemal niemożliwym jest znalezienie ich przez człowieka. Dlatego w tym celu używa się specjalnie tresowanych świń lub psów rasy lagotto romagnolo, które wywąchują je pod ściółką. Możliwym jest znalezienie trufli również w Polsce - ich niewielkie ilości znajdziemy w Borach Tucholskich i na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Trufle są bardzo delikatnymi grzybami i niestety, coraz większe zanieczyszczenie środowiska im absolutnie nie służy. Rośnie ich coraz mniej, tym samym cena za kilogram jest rokrocznie coraz wyższa.
Na smak i aromat trufli największy wpływ ma otoczenie, w którym rosną. Dominującą nutą mogą być m.in.: dąb, buk czy sosna. Najsmaczniejsze są świeże grzyby, które ściera się na tarce bezpośrednio do dania na chwilę przed jego podaniem. W wielu restauracjach proces ten odbywa się przy gościu.
Niemniej, trufle można zakonserwować i przechowywać przez długi czas. Doskonałym sposobem jest zakonserwowanie trufli w oliwie z oliwek. Dzięki temu oliwa nabiera intensywnego aromatu i uszlachetnia smak potraw i sałatek.
Trufle są częstym składnikiem sosów i musów, dodawanych do mięs i owoców morza. Możemy ich również użyć do zup, omletów, foie fras, makaronów. Z uwagi na bardzo silny aromat grzybów, wystarczy użyć ich niewielką ilość. Znacznie droższe i rzadziej spotykane są trufle białe, które charakteryzuje delikatniejszy bukiet od trufli czarnych.
Poza tym, że są pyszne, są też cenne dla naszego organizmu. - Trufle to grzyby z klasy workowców. Zależnie od gatunku oraz stopnia dojrzałości zawierają ogromne ilości składników mineralnych, dlatego mają właściwości wzmacniające i odżywcze. Mają niską wartość kaloryczną i są bogate w białko oraz węglowodany przy niskiej ilości tłuszczy. Posiadają duże walory smakowe - mówi Kamila Ziemann, dietetyk.
Co więcej, ich zastosowanie może być znacznie szersze. - Trufle pustynne mają działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne i znalazły zastosowanie w medycynie ludowej do leczenia chorób oczu i skóry. Obecnie trwają badania nad właściwościami antynowotworowymi - dodaje dietetyk.
Trufle pojawiają się w kartach jesienno-zimowych niektórych trójmiejskich restauracji (np. Szafarnia 10), tematycznych wkładkach do kart (np. Brasserie Verres en Vers), czy też kolacjach z menu degustacyjnym (Sztuczka). Szukając inspiracji na dania z ich udziałem, utwierdziliśmy się w słowach Krzysztofa Szulborskiego, jakoby trufle najlepiej smakowały z prostymi daniami, skomponowanymi na bazie kilku składników.
- Najbardziej lubię tradycyjną carbonarę sycylijską, z boczkiem i czosnkiem, jajkiem roztrzepanym z parmezanem, bez śmietany, posypaną truflami. Dzięki tym grzybom, to proste danie zyskuje szlachetny wymiar - zdradza Szulborski.
Piort Sawczenko, szef kuchni restauracji Szafarnia 10, zdradził nam przepis (znajduje się poniżej, w podpisach pod kolejnymi zdjęciami) na swoje ulubione danie z truflami.
Miejsca
Opinie (51) 10 zablokowanych
-
2014-11-20 10:13
Prawdziwy smakosz to musi od razu po wygrzebaniu posmakować tego trufla na surowo - żadne potrawy nie są potrzebne ażeby się w nich rozsmakowywać. Wszelkie wymyślne potrawy tylko psują prawdziwy smak. Tego nie da się opowiedzieć.
- 0 0
-
2014-11-20 12:07
Dla 13% ulubione grzyby to trufle. (4)
a mówią że w kraju bieda...
- 7 1
-
2014-11-20 14:51
w kraju może tak
ale nie wśród czytelników portalu 3miasto
- 3 0
-
2014-11-20 19:06
Ulubione to nie znaczy najczęściej jedzone.
- 1 0
-
2014-11-22 01:33
Te 13% (1)
może myli trufle z jakimś tam jedzeniem o smaku trufli? Może czekolada z truflami... albo inne wynalazki? ;) ;)
- 1 0
-
2014-11-22 21:26
Nie ma czekolady z truflami. Ew. mogą być słodycze "trufle", które nic z truflami wspólnego nie mają. Chyba że ktoś lubi czekoladę o borowikowym posmaku.
- 0 0
-
2015-10-20 13:10
To sa najlepsze grzyby do bigosu i sosów.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.