- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Smaki deluxe: dietetyczne karczochy
14 sierpnia 2014 (artykuł sprzed 10 lat)
Najnowszy artykuł na ten temat
Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Są sprzymierzeńcami szczupłej sylwetki, a ukryte w sercu ich kwiatostanów wnętrze ma niespotykany smak. Są bardzo popularne we Włoszech, w Polsce zaś - ze względu na ograniczoną dostępność - uznawane za rarytas.
- Karczochy nie lubią naszego klimatu. Ich uprawom sprzyja natomiast klimat śródziemnomorski. Stąd też spora popularność tego warzywa we Włoszech, Hiszpanii czy Grecji - mówi Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni restauracji Brasserie de Verres en Vers w hotelu Radisson Blu.
- Karczochy są wskazane przy odchudzaniu, ponieważ zawierają substancje poprawiające metabolizm: cynarynę oraz inulinę - mówi Kamila Ziemann, dietetyk. - Usprawniają procesy trawienia, utrzymują stały poziom glukozy we krwi oraz zmniejszają odczucie głodu. Karczochy są cenione również ze względu na pozytywny wpływ na regenerację wątroby, ponieważ wpływają na wytwarzanie żółci oraz stymulują opróżnianie pęcherzyka żółciowego. Mają silne działanie antyoksydacyjne, więc nie może ich zabraknąć w naszej diecie.
Cynaryna usprawnia działanie układu pokarmowego, kontroluje hormony odpowiedzialne za regulację poziomu cukru we krwi i przyspiesza metabolizm lipidów w organizmie; inulina wiąże duże ilości wody i pod jej wpływem pokarm pęcznieje w żołądku, co powoduje uczucie sytości, ponadto jest prebiotykiem stanowiącym pożywkę dla pożytecznych bakterii, korzystnie wpływających na system immunologiczny jelit; kwas chlorogenowy to silny antyoksydant, który zmniejsza absorpcję cukrów w przewodzie pokarmowym, a niacyna (czyli witamina B3 czy PP) bierze udział w procesie przemiany węglowodanów i kwasów tłuszczowych.
Karczochy zbierają się w kuliste, zielone lub zielono-fioletowe kwiatostany, które składają się z łuskowatych, twardych liści zewnętrznych, o mięsistych nasadach. W pierwszej kolejności musimy je obrać - co wcale nie jest takie proste.
- Karczochy nie są zbyt ekonomiczne. Z jednej główki kwiatowej mamy około 50-80 g produktu, który możemy zjeść. Ponadto, jest to warzywo kłopotliwe w obróbce. Każdy kwiat trzeba obrać, usunąć włoski, środek szybko ciemnieje, więc trzeba skropić je cytryną w odpowiednim momencie - mówi Kowalczyk.
Co przyrządzić z tego dietetycznego warzywa?
- Karczocha można upiec, ugotować, zjeść z sosem beszamelowym, zrobić z niego farsz, czy dodać do sałatki. W tej ostatniej wersji świetnie smakują w towarzystwie cytrynowego dressingu. Karczochy pasują do ryb, owoców morza, innych warzyw i grzybów - mówi Kowalczyk.
- Świeże karczochy nieczęsto można spotkać w sklepach i na targach w naszym regionie. Sprowadzenie tych warzyw jest dość kosztowne - za jedną sztukę musimy zapłacić około 6-10 złotych - zdradza szef kuchni restauracji Brasserie de Verres en Vers.
W poszukiwaniu świeżych karczochów, udaliśmy się na hale targowe (gdańską i gdyńską) i niestety, nie znaleźliśmy ich na żadnym straganie. Niemniej, w dobrze zaopatrzonych sklepach dostępne są karczochy w zalewie (w słoiku i puszcze). Można spożywać je jako przystawkę, zmiksować z odrobiną oliwy na krem, który doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem czy warzywami (spożywany jako dip), czy też dodać do sosu do spaghetti ze sporą ilością pieprzu i zielonej pietruszki. Karczochy lubią również towarzystwo startego parmezanu.
Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.
Miejsca
Opinie (23) 3 zablokowane
-
2014-08-17 23:37
ojejjjjj
'insulina wiąże duże ilości wody' raczej INULINA
Odpowiedź redakcji:
Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.
- 4 0
-
2014-08-18 18:58
Piotr
Chorizo jest odmianą kiełbasy a nie szynki!!! Fachowość!!! Potem proszę się wypowiadać;)
- 2 0
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.