- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Smaki deluxe: drogocenny turbot
To jedna z najbardziej cenionych ryb w Europie, przez wielu nazywana szlachetną. Jest trudno dostępna, co generuje wysoką cenę. Turbot, znany również jako skarp czy płaszczka, jest rybą z rzędu flądrokształtnych, lecz flądrę przypomina jedynie z wyglądu.
Turbot występuje w wodach Atlantyku, Morza Północnego oraz Bałtyku, a w Hiszpanii jest rybą hodowlaną, jednak smak i jakość mięsa odstają od tego pozyskiwanego z naturalnych zasobów.
- Jakość mięsa dzikich ryb jest znacznie lepsza niż tych pochodzących z kontrolowanych hodowli. Ryby hodowlane są dokarmiane różnymi niezdrowymi paszami, np. z beta-karotenem, dzięki któremu mięso łososia jest różowe czy też z antybiotykami. Inną sprawą jest jakość wody, w której występują dzikie ryby, można by doszukiwać się tu kontrowersji, ale wciąż są one znacznie zdrowsze - mówi Aleksandra Marchwińska, dietetyk z Naturhouse.
- Turbot to szczególna ryba oceaniczna, która dla rybaków stanowi niezwykle cenny łup. Zazwyczaj ma ona spore rozmiary, więc z jednej sztuki możemy uzyskać cztery duże filety - mówi Tomasz Król, szef kuchni w restauracji Grand Cru.
Świeżego turbota trójmiejskim restauracjom dostarczają m.in. Kuchnie Świata. Rybę kupimy w delikatesach Alma (cena: 49.90 zł za kilogram), a przy odrobinie szczęścia - również prosto z kutra (m.in. na przystani w Karlikowie w Sopocie).
Z przygotowaniem smacznego dania z turbota każdy powinien sobie poradzić. Po obraniu i wyfiletowaniu ryby wystarczy ją usmażyć. - Przygotowanie turbota nie jest wielką sztuką, po posoleniu i oprószeniu mąką wystarczy go usmażyć na patelni. Istotna jest natomiast wysoka jakość samej ryby, co wcale nie jest takie oczywiste, bowiem jej zdobycie nie należy do najłatwiejszych - mówi Tomasz Król.
Mięso turbota jest białe, zwarte i jędrne, a jego smak jest bardzo delikatny. Dobrze usmażony filet jest soczysty i bardzo pożywny. Z czym najlepiej go zaserwować? - Turbot świetnie komponuje się z wszelkimi owocami morza. Sama ryba jest bardzo delikatna i łagodna w smaku, więc wyraziste przegrzebki, mule, małże czy nawet krewetki bardzo do niej pasują. Możemy go również zaserwować w ziołach czy pieczonego, aczkolwiek osobiście najbardziej lubię go przyrządzać właśnie z owocami morza - mówi Tomasz Król.
W 100 g smażonego fileta turbota jest 125 kcal, 20.95 g białka i 3.74 g tłuszczu. Ryba zawiera sporo selenu, który ma działanie przeciwzapalne i polecany jest przy zapaleniu stawów.
Jak często ryby powinny pojawiać się w naszej diecie? - Zaleceniem Instytutu Żywności oraz Światowej Organizacji Zdrowia jest jedzenie ryb min. 2 razy w tygodniu, a najlepiej 2-3 razy w tygodniu. Ryby mają łatwo przyswajalne białko, mogą z powodzeniem zastępować białko zwierzęce - radzi dietetyk, Aleksandra Marchwińska.
Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.
Miejsca
Opinie (36) 2 zablokowane
-
2015-04-13 11:05
A mała Basia Ritz co na to?
- 10 5
-
2015-04-13 11:28
Co obowiazkowo trzeba zrobic idac do drogiej restauracji oprocz posiadania zasobnej kwoty oczywiscie ? (3)
najesc sie w domu do syta, wziac szklo powiekszajace i mini sztucce, tabletki uspokajajace potrzebne przy placeniu ....
- 66 4
-
2015-04-13 12:14
niestety droga to nie dobra w polskich warunkach (2)
dasz pan wiarę że w pewnej ekskluzywnej restauracji należącej do rodziny polskich emigrantów w kraju dawniej uchodzącym za stolicę kultury i wyznacznik stylu 3 bardzo drogi posiłek otrzymaliśmy gratis ?
Mało tego poinformowano nas o tym przed zamówieniem kolacji.- 8 3
-
2015-04-13 20:03
Pewnie za to że teściowa na zmywaku zmywala
- 2 5
-
2015-04-17 15:14
drogi w polskich warunkach są tragiczne
czyli chcieliście zamówić kolację po dwóch obiadach? łakomczuchy wy...
w ogóle fajny bełkot- 0 1
-
2015-04-13 11:45
Skarp nie należy do rodziny flądrowatych (4)
Skarp lub turbot (sztainbut) należy, w zależności od systemów taksonomicznych, do rodziny skarpiowatych lub nagładowatych. Autorka miała zapewne na myśli rząd flądrokształtynych.
Odpowiedź redakcji:
Dziękujemy za sugestię. Treść została poprawiona.
- 26 3
-
2015-04-13 23:41
chyba na turbota jest krótki sezon (3)
jak na belonę, z miesięc,
na hali rybnej kupiłem ze 3 lata temu ślicznego,
a pysznyyyyyyyy,
mam zdjęcie na talerzu :)- 1 2
-
2015-04-14 00:02
to nie trzymasz zdjęc w albumie albo na dysku , pendrajwie tylko na talerz kładziesz? (2)
- 8 0
-
2015-04-14 00:03
mozna jeszcze w telefonie mieć (1)
ale fotki na talerzu to nowośc hehehe
- 3 0
-
2015-04-14 10:52
taki skrót myślowy
ale jak teraz patrzę to śmieszne :)
- 6 0
-
2015-04-13 11:45
Ciekawe (1)
Ryby mają łatwo przyswajalne białko, mogą z powodzeniem zastępować białko zwierzęce - radzi dietetyk, Aleksandra Marchwińska.
Instrukcja zastąpienia białka zwierzęcego, białkiem zwierzęcym, bo chyba ryba to nie roślina- 61 3
-
2015-04-13 19:55
bo riba to nie źwierz
riba to mokrzok
- 12 0
-
2015-04-13 11:57
Tylko Ustka (1)
Jak na turbota to tylko do pani Jadzi w Ustce! Palce lizac!
- 7 7
-
2015-04-14 00:31
Czyje
te palce lizać? Pani Jadzi? A feeeee.................
- 6 0
-
2015-04-13 12:07
Wolę łupacza z frytkami.
- 8 1
-
2015-04-13 12:11
Dla typowego konsumenta
urzędnika państwowego wyższego szczebla który płaci za posiłki z funduszy państwowych różnica między flądrą a turbotem będzie niezauważalna niestety dla budżetu instytucji już tak.
Czy urzędnicy państwowi to inna rasa ludzi czy nie mogą sami płacić za swoje posiłki i trunki tak jak robią to uczciwie pracujący ludzie?- 37 0
-
2015-04-13 13:10
W biedronce była ta ryba w promocji,
ale nie kupiłem.
Wolałem śledzie.- 22 4
-
2015-04-13 13:55
Niestety... (3)
Ryby wcale nie są takie zdrowe. W krajach Skandynawskich jak idziesz do sklepu to pytają o to, czy nie jesteś w ciąży, bo kobieta w ciąży nie może jeść ryb Bałtyckich, bo Bałtyk jest bardzo zanieczyszczony. Polecam obejrzeć program ,,Cała prawda o rybach'' francuskiej produkcji. Program jest nawet na youtube.
- 31 4
-
2015-04-13 23:44
to samo kurczaki karmione transgeniczną paszą z Monsanto (1)
lub zmutowana kukurydza, też Monsanto
z wyjałowionych bułgarskich plantacji- 8 1
-
2015-04-13 23:45
i mączką rybną
wiwat tani kurczak z bied-ronki i innych tesków
- 5 0
-
2019-08-01 00:07
nie jedz
ryb z bałtyku, jedz gdzies na wakacje i tam sie najedz :)
- 0 0
-
2015-04-13 14:11
Skarp (2)
Firmy które zostały wymienione dostarczają jedynie hodowlanego turbota i to w dodatku samce których mięso jest twarde. pewnie dlatego że na giełdach w Francji samce hodowlane są dużo tańsze od samic turbota . Najsmaczniejszy jest turbot z Bałtyku połowy dopiero się rozpoczną i trwają do czerwca potem do sierpnia jest ochrona
- 11 0
-
2015-04-13 17:22
Ryba faktycznie jest bardzo dobra, chociaż nie tania. Raz udało mi się ją kupić z kutra od rybaka.
- 4 1
-
2015-04-13 23:45
skarp państwa
na stronie głownej gazeta.pl
mam screena- 6 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.