- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Smaki deluxe: fenkuł włoski
Ma wyśmienity, anyżowy smak i aromat, niewiele kalorii oraz mnóstwo właściwości zdrowotnych, jednak wciąż nie jest u nas popularny - może dlatego, że nie wiemy, jak właściwie go przyrządzić? Najwyższa pora to zmienić.
- Fenkuł włoski, inaczej zwany koprem włoskim, jest rośliną o szerokim spektrum zastosowania. Od dawna znany jest nie tylko ze swych walorów smakowych, ale również właściwości leczniczych. Bulwa tego warzywa to doskonałe źródło witaminy C, będącej antyoksydantem, ale również błonnika, potasu czy kwasu foliowego. Natomiast liście kopru włoskiego, dzięki właściwościom olejków eterycznych, wspaniale sprawdzają się nie tylko jako przyprawa (posiadają aromat zbliżony do anyżu), ale również środek rozkurczający i zapobiegający wzdęciom po obfitym posiłku - mówi mgr Aleksandra Szybiak, dietetyk kliniczny z Poradni Dietetycznej Lifemedica Gdańsk.
- Jedzmy go jak najczęściej, ponieważ jest skarbnicą witamin z grupy B, witaminy C, a także manganu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego i błonnika. Zawiera spore ilości łatwo przyswajalnego potasu, który wspomaga pracę naszego układu nerwowego oraz stosunkowo dużo fosforu, który reguluje metabolizm komórkowy poprzez transportowanie energii do komórek. A przy tym jest niskokaloryczny, 100g zawiera tylko 31 kcal - zachęca dietetyczka, Aleksandra Rybak z firmy Na Zdrowie - Catering Dietetyczny.
Kupując koper włoski, należy zwrócić uwagę na jego świeżość. Bulwa powinna być biała, twarda i jędrna. Najlepiej kupować go w całości - białą bulwę z łodygami i świeżymi zielonymi liśćmi, które są podobne do kopru. Bulwę wykorzystamy do jednej z potraw, nasiona - jako potrawę, gałązki do dekoracji, a łodygi do bulionu na zupę.
Co możemy zrobić z fenkułu włoskiego i jak się w ogóle z nim obchodzić?
- Aby otrzymać plastry, bulwę należy kroić pionowo. Jeśli chcemy uzyskać paski, na przykład do sałatki, kroimy ją poziomo - radzi Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni Brasserie Verres en Vers.
Koper włoski możemy jeść na surowo - np. w sałatkach, jeśli natomiast go udusimy lub usmażymy, zyskamy aromatyczny dodatek do mięs, makaronów czy ryb. Warzywo doskonale nadaje się również do zup.
- Koper włoski najczęściej wykorzystuję jako dodatek do ryb - zblanszowany, podduszony na maśle z dodatkiem białego wina, poprzez swój anyżowy smak i zapach doskonale komponuje się z zębaczem czy pieczonym łososiem. Można też wzmocnić jego smak, dodając wódkę anyżową - radzi Rafał Doczyk, szef kuchni w restauracji Pasjami. - Już wkrótce w naszej karcie koper włoski pojawi się w nowej odsłonie - tym razem jako deser. Pozostałe komponenty deseru pozostawimy do odkrycia naszym gościom - dodaje.
Osoby, które nie są amatorami gotowania, mogą wybrać się do jednej z trójmiejskich restauracji i tam skosztować tego wyśmienitego warzywa. Przykładowo - w karcie włoskiej Trattoria la Cantina pod nazwą Insalata gamberi e finocchio kryje się sałatka z koprem włoskim, krewetkami, grejpfrutem i rukolą (32 zł).
Ci, którzy wolą sałatkę przyrządzić w domu, mogą skorzystać z łatwego przepisu, którym podzielił się z nami Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni Brasserie Verres en Vers.
Sałatka z fenkułu włoskiego z przepisu Krzysztofa Kowalczyka.
Składniki:
1 bulwa fenkułu włoskiego
1 dojrzała pomarańcza
oliwa z oliwek
świeży koperek
sól i różowy pieprz do smaku
Surowy fenkuł włoski kroimy w poprzek włókien, dodajemy cząstki pomarańczy, dodajemy niewielką ilość dobrej jakościowo oliwy z oliwek. Doprawiamy solą, różowym pieprzem i siekanym świeżym koperkiem. Sałatka doskonale pasuje do pieczonego łososia.
Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.
Miejsca
Opinie (26) 4 zablokowane
-
2015-07-23 10:16
Macie może przepis na to? (1)
Zębacz z pieczonym ziemniakiem i fenkułem włoskim. Danie z jesienno-zimowej karty restauracji Pasjami.
Macie może przepis na to?- 3 3
-
2015-07-26 12:36
koper włoski, ugotuj to jak inne warzywa
ja do zupy wrzucam pokrojony w spore kawałki,
do tkaiej wielowarzywnej na śmietanie,
można też na patelni smażyć z innymi,
dosyć szybko koper dochodzi
no i smakuje jak anyż,
nasiona suszone też smakują jak anyż- 1 1
-
2015-07-23 10:45
Na czym polega ten luksus skoro fenkuł kosztuje 11 zł/kg? (9)
- 19 8
-
2015-07-23 12:28
:) dzis to i kaszanka stala sie luksusem i tzw. swojskim smakiem :) (7)
Ludzie dzis stali sie nienormalni a mlode pokolenie nie ma pojecia nawet jaki smak ma dobra kuchnia czy domowe potrawy gdyz ich smak byl budowany na produktach gotowych sklepowych. Luksus w tym artykule chyba bardziej ma polegac na tym aby dostrzec normalnosc w kuchni. Czy ludzie pamietaja smak domowych pierogow recznie robionych przez babcie i ciotki ? nie bo bezmyslnie kupuja w paczce i mysla ze to to samo. Tak samo z tym co napisales ze widzisz cos za 11 zl !....ale wiekszosc mysli ze jak pojdzie do restauracji to tam jedza jakies '' cuda '' bo sa drogie :) ..mam znajomych co jezdza gdzies na placki ziemniaczane i placa gruby szmal za nie ) .jak im powiedzialem ze wystarczy utrzec ziemniaki i dodac cebulki i marchewki ,jajko i szczypte maki .to zbladli bo mysleli ze tam gdzie jezdza to jakas maszyna robi te placki :))) .wiec o czym tu gadac !
- 18 1
-
2015-07-23 14:30
marchewce w plackach ziemniaczanych stanowcze NIE! (3)
reszta się zgadza, najlepsze ze śmietaną i solą :)
- 17 1
-
2015-07-23 15:00
za dużo cebuli też nie
bo powoduje szybsze "przypalanie" się placków, po prostu cebula ma dużo cukru, który się karmelizuje podczas smażenia
- 8 2
-
2015-07-25 13:02
polecam dodać majeranek
- 2 3
-
2015-07-26 09:21
Z cukrem pudrem :)! Miniam!
- 0 4
-
2015-07-23 15:02
to chyba uogólnienie (2)
w moim środowisku młodzi gotują, także dla rodziny (rodziców, rodzeństwa),
a ręcznie w domu robione pierogi to hicior---większość moich koleżanek robi sama pierogi w domu, zamrażają i potem jak znalazł.
ja się jeszcze nie nauczyłam , ale inne potrawy także przygotowuje w domu,
fast foody czy gotowce- rzadko, wyjątkowo, może z raz na kwartał.- 6 2
-
2015-07-24 20:40
(1)
Piszesz że czegoś nie umiesz ale stwierdzasz że potrafisz opiniować.
Opisany wcześniej kanon jest właśnie o tobie.- 1 1
-
2015-07-26 12:38
ale o co chodzi, można mieć rozwinięty smak
i jednocześnie zero umiejętności,
nic w tym zaskakującego
(uwaga, analogia słuszna w niewielu dziedzinach)- 1 0
-
2015-07-26 09:20
Ooooo to warzywniak w ktorym kupuje jest zatem deluxe skoro ma tak wykwintne warzywo w ofercie.
- 3 1
-
2015-07-23 13:30
Trattoria La Cantina Dębinki (2)
Kiedy byłem pierwszy raz - zauroczenie - świeżo, smacznie, ciekawy wystrój, za szybą kucharze przygotowujący potrawy, delikatna muzyka, bardzo miła obsługa. Kiedy byłem drugi raz - dłuższe czekanie, ale dla smaków było warto. Po pewnym czasie byłem po raz trzeci (wcześniejsza rezerwacja) - i wielkie rozczarowanie zmianami na minus: bardzo długie oczekiwanie (zbyt długie); potrawy nie wszyscy goście dostali na raz (jeść? czekać?); stół obok zastawiony dla uczestników chrzcin czy przyjęcia więc dzieci, hałas, lecące sztućce, ciasnota, zaduch, głośnie rozmowy/krzyki, jak u cioci na imieninach; wreszcie rozczarowanie w domu po dokładnym sprawdzeniu rachunku - zamówiony dzbanek wina a policzone 2 dzbanki... Było tak niefajnie, że powiedziałem sobie, że już nigdy więcej. Szkoda. Piszę to dla szefa restauracji - do przemyśleń.
- 19 3
-
2015-07-23 20:20
nie rozumiem ludzi (1)
no dzieci tez ludzie..wiec nie obrazac sie ze w restauracjach tez sie zajadaja i czerpia z zycia..co o wina mogli sie pomylic omylkowo poprostu..polaczek tobpolaczek
- 1 15
-
2015-07-26 12:41
nie, dzieci to nie ludzie
dla dzieci są place zabaw
a restauracja to nie miejsce do zabawy dla dzieci,
przynajmniej nie wszystkie,
chcesz drzeć japę znajdź na swoim poziomie lokal
a nie wchodzisz państwu pod nogi- 5 5
-
2015-07-23 14:58
(1)
Koper włoski gotuję w zupie, potem miksuję z niewielką ilością "wody" zupy i dodaję z powrotem do zupy, to zagęszcza lekko (dodaję jeszcze zmiksowaną cukinię) - a jaki super smak!
- 5 4
-
2015-07-26 12:42
morderca smaku, miksuje warzywa
odrażająca jest ta głupia moda na niszczenie smaku i tekstury
- 3 1
-
2015-07-23 17:36
Funchal
Czy to to samo co Funchal po portugalsku?
- 0 2
-
2015-07-23 19:54
Fenkuł kojarzy mi się z... chorobą dermatologiczną.
- 4 5
-
2015-07-23 22:44
Szkoda pieniędzy.
Powiem tylko tyle, że zawiodłem się na wszystkich restauracjach klasy premium, bo cena nie odzwierciedla jakości potraw. Młodzi kelnerzy w tych restauracjach powinni się nauczyć dobrych manier i umieć odnieść się do pozytywnych i negatywnych opinii klientów. Jedyną restaurację, którą mogę pochwalić za profesjonalną obsługę jest inAsia w hotelu Sheraton w Sopocie.
- 10 7
-
2015-07-24 14:04
Ale to już było... (1)
Boom na koper włoski był jakieś 5 lat temu. Teraz to żaden deluxe. Teściowa robi co niedzielę a u znajomych na każdej imprezie jest sałatka z fenkułem. Fajne warzywo, ale żeby robić taki szum ;)
- 10 1
-
2015-07-26 12:43
koper to jest
normalny koper,
tak jak kozieradka i tymianek- 2 1
-
2015-07-25 17:35
Matko kochana i to ma być de luxe?
To nie trufle, litości.
- 7 4
-
2015-07-26 09:26
Byliśmy z Ukochaną na Walentynki, fajne miejsce, polecany szczerze.
- 7 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.