- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Smaki deluxe: kawior - carski rarytas
Kawior, czyli ikra ryb, to jeden z najbardziej luksusowych produktów na świecie. Kiedyś jedli go tylko rosyjscy baronowie, dziś jest powszechnie dostępny. Nadal jest jednak bardzo drogi, przez co najlepsze restauracje serwują go w małych ilościach. Czy kawior może znaleźć się w naszej kuchni i z czym go podawać, podpowiadamy w kolejnym artykule z cyklu Smaki deluxe.
Rodzaje kawioru
W zależności od tego, z jakich ryb jest pozyskiwany, wyróżniamy trzy rodzaje kawioru z ryb. Najlepszy, czarny, pochodzi z ryb jesiotrowatych: bieługi, jesiotra syberyjskiego, siewrugi, sterlety. Mniej szlachetny, kawior czerwony (w rzeczywistości ma barwę od jaskrawoczerwonej do jasnopomarańczowej) jest tym cenniejszy, im mniejsze ma ziarenka. Pozyskuje się go z ryb łososiowatych: łososia, kety, gorbuszy czy kiżucza. Istnieje również złota odmiana otrzymywana z pstrągów.
- Kawior najlepiej kupować od sprawdzonych i certyfikowanych dostawców, aby mieć pewność, że pozyskany był w kontrolowany sposób. Powinien być błyszczący, nieposklejany, mieć całe niepopękane ziarenka, jak najmniej pachnieć rybą. Ceny kawioru wahają się oczywiście w zależności od jakości i gatunku. Dobry czarny kawior kosztuje około 200-300 zł za 50 g. Dużo droższy, z bieługi, to już 1500-2000 zł za 100g, czyli około 20 tys. za kilogram. Najdroższy, produkowany w złotych puszkach w Iranie, kosztuje 20-25 tys. dolarów za kilogram. Najdroższy kawior najlepiej podawać na pszennym toście, z blinami gryczanymi, z szampanem lub z 50 g mocniejszego trunku - przekonuje Krzysztof Kowalczyk, szef kuchni w restauracji Brasserie de Verres en Vers mieszczącej się w hotelu Radisson Blu.
Ile kosztuje kawior?
Rekord cenowy bije biały kawior pochodzący z białej ikry niezwykle rzadkiego jesiotra albinosa. Ikra mieszana jest z 22-karatowym złotem, które w małych porcjach ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Kawior "Strottarga Bianco" sprzedawany jest za ponad 100 tys. dolarów za kilogram.
Kawior od lat jest symbolem wysokiej pozycji społecznej, dobrego gustu i smaku. Mogą spożywać go tylko wybrani ze względu na bardzo wysokie ceny. Dla szerszego grona konsumentów jest osiągalny, ale w stosunkowo małych ilościach. Kawior podawany w restauracjach również występuje w małych porcjach, zazwyczaj jako dodatek do dań głównych, zup i przystawek, a jego zadaniem jest uszlachetnienie dania. Zazwyczaj używany jest kawior czerwony z racji przystępnej ceny, a także dobrej jakości.
Dania z kawiorem
W restauracji Art Deco możemy skosztować jesiotra podawanego z puree z groszku, ogórkiem kiszonym, kalafiorem romanesco, przepiórczym jajem i właśnie kawiorem Antonius. Wędzona ikra z pstrąga w postaci przystawki z serem dżersejowym, pieczonym burakiem i nasturcją to propozycja w menu restauracji Mercato.
Żuławskie smaki w restauracji Biały Królik otwiera przysmak,w którego skład wchodzi: kawior z troci, jogurt i kiszony ryż. Natomiast sałatka z krewetek z ikrą sielawy, podawana na chrupiącej grzance, to propozycja restauracji Gard Nordic Kitchen.
W restauracji Sztuczka kawior z pstrąga występuje jako dodatek w daniu głównym, którym jest comber i biodrówka jagnięca z purée z zielonego groszku z miętą, purée z palonego bakłażana wraz z karmelizowanymi batatami.
- Chętnie wykorzystuję kawior w swojej kuchni, zwłaszcza jego czarną odmianę. To bardzo charakterystyczny produkt, który podkreśla smak zarówno ryb, jak i mięsa. Korzystamy głównie z kawioru pochodzącego od polskiego producenta kawioru, firmy Antonius. Znajdujemy coraz więcej zwolenników właśnie polskiego kawioru, który jest delikatniejszy w smaku niż ten rosyjski. Znawcy kawioru są w stanie odróżnić jego właściwości i pochodzenie - przekonuje Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato.
Czy kawior jest zdrowy?
Niezależnie od pochodzenia, wszystkie odmiany kawioru są zdrowe. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witaminy A, D, E i K, a także wapń, magnez, żelazo, cynk, jod i fosfor. Dzięki swoim właściwościom odżywczym kawior znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Kremy, balsamy i odżywki z dodatkiem kawioru znajdziemy w prawie każdej drogerii.
- Kawior warto wdrożyć do swojej diety. Ikra ryb jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie z grupy tak zwanych omega-3 - zaledwie jedna łyżeczka kawioru spełnia normę na dzienne zapotrzebowanie tych kwasów przez człowieka. Produkt ten zmniejsza ryzyko wystąpienia zakrzepów i chorób sercowo-naczyniowych. Jedzenie kawioru zapewnia również odpowiednią podaż witaminy B12 - zapewnia Magdalena Oleś, dietetyk w firmie Slimfood.
Ponieważ aktualnie panuje sezon na szparagi, chciałbym polecić zupę krem z białych szparagów z jesiotrem, jajkiem przepiórczym i czerwonym kawiorem.
Składniki na zupę - 4 porcje
2 pęczki białych szparagów - 1 kilogram
1 por biała część
100 g seler korzeniowy
1 duży ziemniak
50 ml wytrawnego białego wina
100 ml śmietany 36 proc.
1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego
50 g masła
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Do padania
20 g kawior czerwony
200 g jesiotr filet
4 jajka przepiórcze
1 łyżka masła klarowanego
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki octu winnego białego
Świeży koperek
Sposób przygotowania:
Szparagi kroimy na centymetrowe kawałki, por w półplasterki, ziemniaki i seler w centymetrowe kawałki. W garnku na maśle podsmażamy kawałki pora, następnie ziemniaki i seler, dusimy około 5 min. Dodajemy szparagi i chwilę dusimy. Podlewamy winem i odparowujemy około 1 minuty. Zalewamy bulionem, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Gotujemy około 10-15 min aż warzywa zmiękną. Całość miksujemy na krem i przecieramy przez sitko. Ponownie zagotowujemy i dodajmy śmietanę.
Jesiotra kroimy na cztery kawałki, obsmażamy na klarowanym maśle. W garnku zagotowujemy wodę z octem, wbijamy delikatnie jajka i gotujemy minutę.
Na talerzu układamy jesiotra, na to jajko przepiórcze, zalewamy gorącą zupą, na górę odrobina kawioru i gałązki koperku.
Tu możesz sprawdzić, gdzie odbywają się kolacje degustacyjne w Trójmieście.
Miejsca
Opinie (46) 9 zablokowanych
-
2018-05-14 17:42
(4)
Ankieta jak zwykle o kant tyłka rozbić, gdzie opcja "spróbowałem raz,ale nigdy więcej tego nie powtórzę"? Próbowałam tanich i drogich kawiorów i żaden nie był smaczny. Nie rozumiem co w nim takiego niezwykłego.
- 22 3
-
2018-05-14 18:17
Smakuje jak tran. Okropność. Równie wstrętne są małże i krewetki.
- 15 4
-
2018-05-14 20:22
Też mi brakuje tej opcji - spróbowałam i paskudne.
- 15 2
-
2018-05-14 22:18
cena :)
- 6 0
-
2018-05-14 22:40
Tak sie manipuluje informacjami sponsorowanymi .Niema opcj ze niesmakuje.
- 14 0
-
2018-05-14 21:57
Strasznie to śmierdzi.
- 10 2
-
2018-05-14 22:38
Luksusem to są trufle a kawior juz dawno nim nie jest!
- 7 6
-
2018-05-14 22:53
Jadam kawior po terminie, niezapomniane doznania...
- 8 4
-
2018-05-14 22:54
Kawior (1)
Naprawdę jadłam jeden z lepszych,ale niestety wolę naszą kaszankę.No trudno.Nie przekonał mnie i nie żałuję.
- 11 2
-
2019-10-17 21:19
biedulka
- 0 0
-
2018-05-14 23:40
Radisson blu
Kelner-2200 netto, to jest kawior!
- 10 1
-
2018-05-15 09:21
tylko kawior z biedronki (1)
9.99zł za 100g tego przysmaku .
- 1 7
-
2019-10-17 21:21
to nie kawior tylko algi
- 0 0
-
2018-05-15 15:09
Jadam często prosto z puszki, z majonezem, pod piwo kustosz
Niezapomniane doznania!
- 8 3
-
2018-05-15 18:53
Jadam często z karasia, niezapomniane doznania
- 7 3
-
2018-05-15 19:29
Kawior czyli dywan po rosyjsku ..... (1)
a konkretnie ikra bo o tym chyba mowa u nas jest 5 razy drozsza stad rarytas na wschodzie to normalne zarcie
- 5 2
-
2018-05-18 14:53
Krzycz Trybson!
Tak, Rosjanie jedza do obiadu zamiast zimniokow. :)
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.