- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Smaki deluxe: perełki tapioki
Perełki tapioki (zwane również kuleczkami) nie mają smaku, jednak doskonale absorbują aromaty i smaki ze składników, z którymi je połączymy. Szefowie kuchni i kulinarni pasjonaci używają ich do zup, sosów i deserów. Znajdziemy je również w popularnym... napoju herbacianym.
Tapioka to produkt skrobiowy otrzymany z bulw manioku, rośliny będącej odpowiednikiem ziemniaka w krajach Ameryki Południowej i w Azji. Nie zawiera glutenu i cholesterolu, jest przy tym hipoalergiczna.
- Czasem występuje pod postacią mąki, której używa się do wypieku bezglutenowego pieczywa oraz ciast i ciastek dla alergików, jednak najczęściej można spotkać tapiokę w formie małych, białych kulek, z których przygotowuje się puddingi oraz popularne bubble tea - mówi Maja Lewandowska, dietetyk z Naturhouse.
wartość energetyczna w 100g - 358 kcal
białko w 100g - 0,19 g
węglowodany w 100g - 88,69 g
tłuszcz w 100g - 0,02 g
Tapioka występuje zatem w dwóch postaciach - perełek i mąki (grysiku). Dania na bazie grysiku są popularne wśród osób dbających o linię, chorych na miażdżycę oraz wegetarian i wegan.
- Tapioka powstaje po zmieleniu i wysuszeniu bulwy manioku. W ten sposób powstaje coś na kształt mączki lub cienkiej kaszy. Produkt nie posiada żadnego smaku, więc może być z powodzeniem używany np. do zagęszczania różnych produktów (zarówno zup, sosów, czy musów owocowych). Tapioka może być używana przez osoby chore na celiakię, ponieważ świetnie zagęszcza potrawy, a przy okazji nie posiada glutenu - mówi Magdalena Oskroba, dietetyk z firmy Zalety Diety.
Warto wiedzieć, że kuleczki tapioki, przed ugotowaniem, musimy namoczyć w wodzie.
- Niepreparowane kulki musimy namoczyć w wodzie, najlepiej 24 godziny w sporej ilości wody - na pół szklanki kuleczek tapioki dodaję 3-4 litry wody i dopiero później gotuję. Według mnie, najlepiej smakuje tapioka zimna. Można też kupić kulki instant, preparowane, które wystarczy wrzucić do gorącej wody. One pęcznieją, wystarczy je zagotować i są gotowe do użycia - komentuje Paweł Pawluk, szef kuchni restauracji Senso.
Inaczej rzecz ma się z grysikiem z tapioki. Ten jest znacznie prostszy w przygotowaniu.
- Wystarczy zalać wrzącą wodą, intensywnie mieszać i - w miarę gęstnienia - dolewać kolejne porcje wody. Tapioka jest gotowa do spożycia, gdy tylko stanie się przezroczysta i wystarczająco miękka. Grysik tapioki służy przede wszystkim do wyrobu budyniu, legumin i kisielu. Grysik ma działanie zagęszczające, dodaje się go więc do zup, sosów, musów, polew i lukrów, by zmienić ich konsystencję - radzi Maja Lewandowska.
Zarówno grysik, jak i kuleczki tapioki kupimy w trójmiejskich sklepach ze zdrową żywnością oraz w dużych marketach, na działach o tej samej nazwie.
Osoby, które mają chrapkę na tapiokę, a jednak obawiają się jej samodzielnego przygotowania w domu, mogą skusić się choćby na jeden z gotowych napojów herbacianych, dostępnych w Bubblelogy. Napój ten jest bardzo popularny w krajach azjatyckich (stamtąd też pochodzi), Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, a ostatnio również i w Polsce. Co ciekawe, po wypiciu kubka wybranego przez siebie wariantu smakowego, na którego dnie znajdują się kuleczki tapioki, możemy czuć się... nasyceni, jak po pełnowartościowym posiłku.
- Tapioka jest powszechnie używanym dodatkiem spożywczym, dodawanym nie tylko do herbaty. W mące maniokowej znajdują się węglowodany, które są łatwo trawione przez żołądek ludzki - mówi Łukasz Smoliński, prezes Bubbleology Polska.
Herbatę z tapioką możemy również przygotować samodzielnie w domu.
- Perełki tapioki można ugotować w zielonej herbacie, ich smak jest wówczas bardzo oryginalny. Ten odżywczy i aromatyczny napój jest bardzo popularny w krajach azjatyckich - mówi Paweł Pawluk.
Paweł Pawluk zdradził nam, jak przygotować egzotyczną zupę z bananów, tapioki i batatów, do przyrządzenia której zainspirowały go podróże po Karaibach.
Zobacz, jak przyrządzić zupę karaibską:
Zupy karaibskiej nie znajdziemy w karcie restauracji Senso, jest ona przygotowywana na specjalne zamówienie oraz podczas warsztatów kulinarnych.
Miejsca
Opinie (20) 3 zablokowane
-
2014-10-21 12:36
(6)
To chyba koniec zielonej wyspy mlekiem i miodem spływającej skoro skrobia jest deluxe :)
- 35 6
-
2014-10-21 12:40
:) Najciekawsze ze te potrawy sa w ich rodzimych stronach potrawami najubozszych ! (5)
A tu prosze ! '' Deluxe '' :)..
- 15 6
-
2014-10-21 14:05
niby tak (3)
, ale nasze najuboższe bywa de lux gdzie indziej... punkt widzenia zależy od punktu siedzenia
- 15 1
-
2014-10-21 18:51
bredzisz '' pikus '' i przesadzasz. (2)
banany to dla ciebie danie lux ? nie przesadzaj. Rowniez slodkie ziemniaki nie sa zadnym deluxe. Idac twoim tokiem myslenia rowniez ryż mozna nazwac produktem deluxe bo jest z dalekiej Azji..
- 2 8
-
2014-10-21 22:49
raczej Ty bredzisz niepodpisany/a
W De lux może być produkt końcowy wysokiej jakości ale równie ciekawe jest ewoulownie produktu pierwotnego do końcowego de lux . Jak w seksie :) no chyba że Ty od razu szczytujesz. A ja tam lubię też wszystko co podrodze , nawet jeśli to zachowaniem pierwotnym trąca :)
- 8 2
-
2014-10-23 19:26
de lux
W dzisiejszych zwariowanych i pokreconych czasach czesciej ,,de lux '' bedzie cos co zdrowe choc proste niż drogie i przekombinowane a tu proszę prosta zdrowa i egzotyczna zupa - dla mnie de lux , pozdrawiam gastronomicznych malkontentów :-)
- 4 0
-
2014-10-23 19:32
Tak tak ,tubylcy jakże ubodzy , a jacy szczęśliwi i ich zupa zupełnie im wystarcza , i nie tesknią za pianą z homara jak nasi bywalcy z de lux :-), no i te czerwone banany za 35 pln za kilo i 4o procent skury tk też be i do de-lux się nie nadają .pozdro :-)
- 6 1
-
2014-10-21 14:12
Pozdrowienia dla pana Pawła :) (1)
Pomijając temat samej tapioki chciałbym pozdrowić pana Pawła :). To chyba jeden z nielicznych szefów, który nie obnosi się nadmiernym nadęciem i bufonadą. Panie Pawle, sukcesów życzę na większą skalę !
- 17 1
-
2014-10-23 19:33
Dzięki i pozdrawiam serdecznie :)
- 8 0
-
2014-10-21 14:17
"Tapioka ma niewiele kalorii" hę? (1)
wartość energetyczna w 100g - 358 kcal
białko w 100g - 0,19 g
węglowodany w 100g - 88,69 g
88% węgli i 358 kcal to jednak się mi zdaje trochę więcej niż "niewiele"- 26 3
-
2014-10-21 14:19
no dobra
biorąc pod uwagę, że jest bardzo lekka to zwracam honor :)
- 10 1
-
2014-10-21 19:11
Tapioka ma niewiele kalorii, chleb ma wiele, a maja tyle samo:)
- 15 4
-
2014-10-21 20:28
(7)
Gdzie w okolicach Przymorza, Wrzeszcza, Zaspy można dostać tapiokę?
Pytam bo nie mam siły na zwiedzanie sklepów w poszukiwaniach a przy mojej chemioterapii mógłby to być produkt który mi się przysłuży bo naprawdę trudno jest znaleźć coś do jedzenia odpowiedniego, będąc w moim stanie.
Liczę na pomoc!- 14 2
-
2014-10-21 20:49
dostępna jest na allegro
- 8 0
-
2014-10-21 21:12
Sklep Spozyvczak....we Wrzeszczu na ul.Grazyny
- 6 0
-
2014-10-21 22:27
(1)
Kuchnie Świata w Galerii Bałtyckiej. są i drobne perełki i większe. Pycha w puddingu na mleku kokosowym
- 10 0
-
2014-10-21 22:30
jest tez chyba sklep internetowy '' kuchnie swiata ''
sama cena tapioki to chyba 6 zl .
- 7 0
-
2014-10-22 15:25
alma
ja mam male dziecko i od 4 lat zamawiam zakupy online w almie,przywoza ,wnosza,place karta,polecam,po co sie szarpac w porze grypy.
- 9 0
-
2015-03-05 20:40
Tapiokę można dostać w Galerii Bałtyckiej w sklepie Kuchnie Świata.
- 2 0
-
2015-03-19 17:23
Sklep Eko Aleja na Zaspie.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.