- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Smaki deluxe: pyszny brzydal na talerzu
Ma jędrne, białe mięso o niezwykłych walorach smakowych. Jest przy tym niewiarygodnie... brzydki. Mowa o zębaczu, rybie, która w jednych wzbudza niechęć, a w innych - pożądanie.
Może mieć nawet 1,5 metra długości i ważyć 25 kg. Posiada bardzo silne szczęki i zęby, niezbędne do rozłupywania krabów, jeżowców i skorup różnych stworzeń, którymi się żywi. Najczęściej żyje przy skalistym dnie, na głębokościach do 500 m i jest gatunkiem poławianym na wędkę. Podczas wyhaczenia warto zachować ostrożność, bowiem istnieje ryzyko utraty palca lub połamania wędki - szczęki zębacza są bardzo silne, a zęby - niezwykle ostre.
Istnieje kilka rodzajów zębacza - pasiasty, smugowy, czy pospolity. Jest to gatunek ryby okoniokształtnej z rodziny zębaczowatych (Anarhichadidae), potocznie zwany wilkiem morskim (wolf fish) i rybą kotem (cat fish). Zębacz występuje w północnym Atlantyku, a najbliższe łowiska zębacza znajdują się u wybrzeży Norwegii. Jest to niezwykle cenne trofeum dla każdego wędkarza morskiego.
Zębacz jest przysmakiem w wielu europejskich krajach, chociaż w Polsce nie cieszy się specjalną popularnością. A szkoda, bo jego mięso jest naprawdę pyszne - jędrne i zwarte, a przy tym delikatne i soczyste. Jego smak porównać można do żabnicy lub... kurczaka.
- Niewątpliwym walorem tej ryby jest jędrne i delikatne mięso o niepowtarzalnym smaku, podobnym do smaku kurczaka. Oczyszczony filet ma mało ości, jest więc rybą idealną dla dzieci. Z tego względu jest przysmakiem w kuchni wielu krajów. Mięso zębacza idealnie poddaje się obróbce termicznej - smażeniu, gotowaniu, pieczeniu. Ponadto, skóra zębacza jest bardzo ciekawie ubarwiona, przez co wykorzystywana jest do wytwarzania galanterii skórzanej - mówi Andrzej Ławniczak.
Na forach internetowych znaleźć można wiele negatywnych opinii o zębaczu, który po obróbce w domowych warunkach wcale nie powalał smakiem - wręcz przeciwnie, był gorzki i niezbyt dobry. Możliwe, że nieprzyjemny posmak pochodził od niedokładnego oddzielenia skóry od mięsa. Zębacz nie posiada łusek bocznych, nie musimy zatem go skrobać. Niemniej, skóra musi być całkowicie z niego usunięta.
Jeśli ktoś nie jest pewien swoich umiejętności i nie wie, jak dokładnie wyfiletować rybę, zawsze można kupić gotowe filety. Zębacza kupić można (choć nie zawsze jest dostępny) na halach targowych lub zmówić w sklepie internetowym.
- Generalnie można powiedzieć, że jest to ryba bardzo atrakcyjna i smaczna, pomimo odstraszającego wyglądu, która nijak nie przywodzi na myśl pysznego dania. Osoby mniej odważne zawsze mogą kupić gotowy filet, wówczas nie musimy martwić się obróbką, aby uzyskać danie o wyjątkowym, niepowtarzalnym smaku. Pamiętajmy jednak, że gwarancją dobrego smaku jest ryba świeża, a nie mrożona - radzi Andrzej Ławniczak.
Zawsze też można skusić się na gotowe danie. Poszukiwania zębacza w kartach trójmiejskich restauracji doprowadziły mnie do Sopotu.
- Mimo że zębacz jest pyszny, nie widziałem go w żadnej pobliskiej restauracji, postanowiłem zatem przetrzeć szlaki i stworzyłem danie główne z zębaczem - mówi Rafał Doczyk, szef kuchni restauracji Pasjami. - Nie jestem zwolennikiem smażenia zębacza, bo jego mięso robi się wówczas gumowate i twardnieje. Zdecydowanie wolę je upiec.
Szef kuchni zdradził nam swój autorski przepis na doskonałego zębacza ze słodką nutą miodu.
Filet z zębacza solimy, polewamy miodem wielokwiatowym i dodajemy świeże zioła - tymianek i końcówki kopru włoskiego. Tak przygotowane mięso zawijamy w papilot z folii aluminiowej i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C na ok.15-20 minut.
Przygotowujemy koper włoski. W dużym rondlu podgrzewamy masło, dodajemy posiekane bulwy kopru włoskiego, wlewamy niewielką ilość białego wina, solimy i pieprzymy do smaku. Całość dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min.
Danie doskonale komponuje się z ziemniakiem pieczonym w piekarniku.
Innymi warzywami, których smak dobrze skomponuje się z mięsem zębacza, są szparagi lub karmelizowane młode marchewki. - Z ryżem nie podajemy tej ryby. To polskie przyzwyczajenie, które niestety, nie zawsze jest dobrym pomysłem - radzi Rafał Doczyk.
Wino jest kropką nad i, która dopełni smak potrawy. Z delikatnym zębaczem, który w tym daniu ma słodką nutę, doskonale komponować się będzie wytrawne chardonnay.
- Proponuję białe hiszpańskie chardonnay z Nawarry lub amerykańskie chardonnay, robione na wzór win burgundzkich - radzi Krzysztof Rybacki, szef restauracji Pasjami.
Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.
Miejsca
Opinie (52) 3 zablokowane
-
2014-06-11 12:49
..pożądanie....:D ...ja jego...
- 3 2
-
2014-06-11 13:08
propagowanie wykroczenia
Zębacz jest rybą będącą w naszym kraju pod całkowitą ochroną. Propagowanie pozyskiwania tych ryb przez panią redaktor jest namawianiem do popełnienia wykroczenia
- 43 25
-
2014-06-11 13:12
czy ktoś się zastanawia (9)
nad tym, jak niemoralne i nieetyczne jest rozpatrywanie wartości żywego, czującego stworzenia pod względem jego.. smaku?? przecież to ohydne!
- 16 70
-
2014-06-11 13:19
Ja też tak to odbieram.
- 6 15
-
2014-06-11 13:28
Nie.
Po co?
- 7 3
-
2014-06-13 13:27
a wiesz co czują marchewki wyrywane z ziemi?! (2)
- 10 0
-
2014-06-16 09:47
wiem. (1)
nie czują. nie mają układu nerwowego.
- 0 6
-
2019-04-14 10:31
Albo my nie mamy wiedzy na ten temat.
- 1 0
-
2014-06-17 08:50
Prawa zwierząt
Od dawna walczę o prawa zwierząt! Zwierzęta mają prawo być smaczne!
- 7 0
-
2017-10-12 17:43
Wyjadanie
Jasne, najlepiej żywić się roślinnością i wyjadać ją innym stworzeniom :(
- 1 0
-
2018-07-12 07:05
Jakiś fanatyk matki natury?
- 0 0
-
2019-06-27 10:15
barbarzynskie rozpatrywanie
konsumpcja jadla w calosci jest ohydna!!! mam niesmak moralny i czuje wstret do tego wszystkiego ,co sie tutaj promuje!! !! te chore wynalazki,rywalizacje niespelnionych garkotlokow ,z ktorych raptem banda snobow potworzyla artystow,a z ich poronionych wynalazkow uczynila sztuke!!! mamy jesc po to ,aby przetrwac,przede wszystkim!!! a final tej sztuki tak,czy siak,jakikolwiek miszczu tematu by jej nie stworzyl konczy sie ,niestety banalnie!!!! GDZIE??? wszyscy wiecie,bo z tego caly swiat korzysta!!!
- 0 1
-
2014-06-11 13:20
"Zębacz nie grzeszy urodą. Okaz ze zdjęcia ma i tak dość małe zęby" (4)
Gdzie pani redaktorka widzi tam zęby ?
Nawet małe ?- 13 10
-
2014-06-11 13:29
na przedzie. Nie widzisz? do okulisty! (1)
- 4 5
-
2014-06-11 21:48
Te pypcie to nie zęby.
do szkoły gimbazo.
- 1 2
-
2014-06-15 10:23
zeby
Slepy jesteś. W kompie jest taka funkcjia powiekszania wiec zrob to i zobaczysz a jesli nie widzisz to okulary albo nie pisz tego co ci slina na jezyk przyniesie.Ty znawco i smakoszu z bozej lub pisu laski
- 1 0
-
2022-08-29 12:12
zęby ma nawet bardzo ostre
- 0 0
-
2014-06-11 13:28
Sama jesteś brzydal, szanowna pani redaktor
Nieładnie tak obrażać nieświadomych tego istot.
- 14 13
-
2014-06-11 13:40
(1)
To taki przyrodniczy paradoks. To co jest "szare" i "brzydkie" jest zdrowe i służy. To co kolorowe, z pozoru piękne, okazałe, zazwyczaj jest trujące. Dotyczy to zarówno flory jak i fauny.
- 28 1
-
2014-06-16 09:48
taak.
zwłaszcza truskawek.
- 1 0
-
2014-06-11 13:42
dla tej ryby to my jesteśmy brzydcy :D
- 24 0
-
2014-06-11 14:09
złowiłem, jadłem, dobra
- 8 2
-
2014-06-11 14:17
ja tam wolę falujące śledzie.
- 11 1
-
2014-06-11 15:02
(4)
=ryba, o której wspominam, nie miała, poza obrzydliwym wyglądem i nazwą, nic wspólnego z prawdziwym zębaczem, czyli diabłem morskim.=
Zębacz to zębacz, diabeł morski to żabnica, tez pyszna zresztą.- 6 2
-
2014-06-12 10:25
nazwa potoczna-zębacza (2)
Wolffish Atlantic ( Anarhichas lupus ), znany również jako Seawolf , zębacz , oceanu, sum , diabeł ryby , wilk węgorz (wspólna nazwa dla jego Pacific stosunku ), albo morze kot , to ryby morskie, największy z rodziny Wolffish Anarhichadidae . Numery z Wolffish Atlantic szybko się wyczerpują, najprawdopodobniej z powodu nadmiernych połowów i przyłowów , a obecnie gatunki Koncernu według Narodowego Oceanic and Atmospheric Administration jest Rybołówstwa Morskiej Służby Narodowej . Choć wygląda przerażający, Zębacz jest tylko zagrożeniem dla ludzi, kiedy broni się z wody. Oprócz ich niepowtarzalny wygląd Wolffish wyróżniają się naturalnym przeciw zamarzaniu, które produkują, aby utrzymać ich krew porusza się bardzo płynnie w swoim zimnym środowisku, zaangażowanie zarówno mężczyzn i kobiet w potomstwa łożyska, i duży rozmiar ich jaj. Są one także ważnym czynnikiem w kontrolowaniu zielony krab i jeżowca populacji, które mogą stać się zbyt uciążliwy do siedlisk przypadku zlekceważenia. Sukces ludności Wolffish jest również ważnym wskaźnikiem zdrowia innych populacjach mieszkaniec dołu, jak dorsz .
- 0 4
-
2014-06-14 11:11
W jakim języku napisałeś? (1)
- 3 0
-
2017-11-16 15:13
skopiował
i to nieporadnie na dodatek
- 0 0
-
2019-11-09 14:56
Ze skora
Skóry nie obdzierac. Jest bardzo dobra. Między nią a mięsem jest warstwa smacznej galaretki. Pozdrawiam
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.