- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Święta w restauracji: luksus dla każdego?
Coraz więcej restauracji proponuje spędzenie świątecznego czasu w lokalu zamiast w domu. Chętnych nie brakuje, także w Trójmieście.
Zbliżające się wydarzenia w Trójmieście
Przeczytaj także: Ile kosztuje rodzinna Wigilia?
Poszukiwanie prezentów, zakupy, dekorowanie domu i jeszcze godziny spędzone w kuchni: to model świąt, który wielu osobom przestaje odpowiadać, dlatego coraz więcej świątecznych obowiązków wolimy powierzyć innym osobom, byśmy sami mogli skupić się na wypoczynku.
- Z roku na rok dostrzegamy trend, aby spędzać święta w hotelu, a kiedy to nie jest możliwe, to chociażby część z nich przenieść do restauracji. Najlepszym tego przykładem jest trójmiejska rodzina, która wynajęła naszą salę balową właśnie w Wigilię, aby spędzić ją wspólnie w pięknym otoczeniu i przy tradycyjnych potrawach a jednocześnie uniknąć żmudnych przygotowań, które z reguły koncentrują się na jednej osobie lub/i jednym domu. A tak wszyscy czują się pełnoprawnymi gośćmi i mogą po prostu cieszyć się swoim towarzystwem. Inne rozwiązanie to obiad świąteczny w pierwszy lub drugi dzień Świąt - mówi Marta Dworak, Sales&Marketing Manager w Hotelu Quadrille.
- W tym roku kolacja wigilijna w Hotelu Haffner będzie naprawdę wyjątkowa. "Gwiazdka z Gwiazdami" to szereg atrakcji zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Koncert kolęd, czytanie bajek przez medialne nazwiska czy "Kevin sam w domu" w wigilijny wieczór, to tylko nieliczne atrakcje, jakie przygotowaliśmy w tym roku. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne wigilijne dania w nowoczesnej odsłonie. Goście będą mogli skosztować m.in. tradycyjnej zupy grzybowej, filetu z karpia z migdałami z tradycyjną kapustą i piernikowym pure ziemniaczanym, kaczki faszerowanej bakaliami, karpia pod cytrynową galaretką, podsmażanych pierogów z kapustą i grzybami, filetu z sandacza w sosie polskim, makowca staropolskiego czy piernika świątecznego. Odwiedzi nas również Święty Mikołaj. Dzięki tak bogatej oprawie świątecznej z roku na rok widzimy wzrostową tendencję a goście mogą odpocząć od codziennych obowiązków takich jak sprzątanie czy gotowanie - mówi Paulina Marwińska, Marketing&PR Manager Hotelu Haffner.
Przeczytaj także: Piękne dekoracje: przygotuj dom na święta
Święta w trójmiejskich restauracjach
W Trójmieście nie brakuje restauracji, w których możemy spędzić część Świąt. Wiele z nich funkcjonuje ze względu na gości, którzy zatrzymali się w hotelach znajdujących się przy restauracji i spędzają tam całą świąteczną przerwę. Wszystkie opisywane restauracje są natomiast otwarte na gości z zewnątrz, którzy zechcą w tym czasie wybrać się do restauracji.
Tomasz Koprowski opracował wigilijne menu w restauracji Art Deco w Hotelu Sofitel Grand Sopot. Znajduje się w nim m.in. pierś z kaczki marynowanej w pierniku i soli z Wieliczki, filet z sandacza smażony na palonym maśle i barszcz grzybowy z łazankami, a na deser jabłko duszone w winie i suszonych owocach z musem czekoladowym, makiem i lodami waniliowymi. Koszt kolacji za osobę wynosi 179 zł.
Na uroczystą kolację wigilijną wybrać się możemy do restauracji Biały Królik. To propozycja, aby spędzić ten wieczór w gronie najbliższych, przy wspólnych stołach zastawionych półmiskami ze świątecznymi specjałami, których zgodnie z tradycją będzie aż dwanaście. Szef kuchni, Marcin Popielarz, przygotuje m.in. dorsza z kurkami, raki w majonezie i zupę z suszonych grzybów. Cena za osobę wynosi 185 zł.
Restauracja Mercato, z Pawłem Stawickim na czele, zaprasza na wykwintną wigilię. W trakcie wieczoru podane będą autorskie dania szefa kuchni, m.in. marynowany śledź z cebulą i jabłkiem, barszcz z grzybami, pstrąg w połączeniu z porem i rakami oraz piernik z białą czekoladą i lodami o smaku owoców leśnych. Cena zestawu wynosi 135 zł. W restauracji serwowany będzie również obiad bożonarodzeniowy, w którym znajdą się dania w ciekawej odsłonie. Cena wynosi 145 zł za osobę.
Przeczytaj także: Sylwester w najlepszym wydaniu. Propozycje deluxe
Codziennie, od 22 do 26 grudnia w Hotelu Sopot, serwowane będą obiadokolacje. Każdego dnia tematem przewodnim będzie jeden z pięciu regionów Polski. W sobotę, 22 grudnia, pojawi się menu wielkopolskie, następnie menu śląskie, wigilia odbędzie się z tradycyjnymi kaszubskimi smakami, a później goście będą mogli spróbować jeszcze góralskich i mazurskich potraw. Cena za obiadokolację wigilijną wynosi 190 zł za osobę, a w pozostałe dni 130 zł.
Bufetowe menu wigilijne czekać będzie również w restauracji Verres en Vers, znajdującej się w Hotelu Radisson Blu w Gdańsku. W przygotowanych daniach połączono lokalną kuchnię opartą na przepisach znanych od pokoleń z nutą nowoczesności. Pojawiają się m.in. takie dania jak pieczony filet z łososia z duszonymi porami i sosem maślanym, tradycyjne śledzie w stylu polskim czy udko z kaczki konfitowanej z czerwoną kapustą i jabłkami. Koszt za osobę wynosi 150 zł.
Restauracja Pasjami zaprasza na świąteczny brunch w pierwszy i drugi dzień Świąt. Możemy spędzić Święta Bożego Narodzenia w kameralnych wnętrzach Hotelu Rezydent. W tutejszej restauracji serwowane będą dania w formie otwartego bufetu, zaś czas umili muzyka na żywo. Koszt uczestnictwa w brunchu wynosi 120 zł za osobę.
Na kolację wigilijną zaprasza hotel Mercure Gdańsk Posejdon. Serwowane menu lub dania w formie bufetu kosztują 120 zł za osobę.
W większości restauracji wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.
Miejsca
Zobacz także
Opinie (112) 7 zablokowanych
-
2018-12-23 20:15
Luksus? Dla was to jest luksus kolacja za kilka stów zamiast gotowania w domu? Haha luksus to jest jak kogoś stać wykupić dla rodziny rejs świąteczny wycieczkowcem po karaibach.
- 4 5
-
2018-12-24 03:54
Ehhh (1)
Ludzie siedzcie w domu, ludzie z gastro tez by chcieli miec swieta, a nie moga bo marketing i wlasciciele chca w te szczegolne dni zbijac kase.. pracownicy hoteli i restauracji tez powinni miec prawo do swiat z rodzina i chwili oddechu, chociaz raz w roku!
- 8 6
-
2018-12-25 15:01
Ale byłoby larum w środowisku hipsterskim. XD
- 3 0
-
2018-12-27 09:14
Jak już chcecie święta w restauracji, to odradzam ale w hotelu Grand Lubicz jest super. Pełno jedzenia, ogromny basen, kręgle, sala zabaw dla dzieci i wiele innych!
- 1 0
-
2018-12-27 14:53
Święta
Nie wyobrażam sobie Świąt w knajpie. Cały rok można chodzić po restauracjach, ale Święta to czas dla rodziny i bardzo scala spędzanie go w domu, przy samodzielnie i wspólnie z rodziną przygotowanych potrawach.Nawet bardzo skromnych. To jest wartość. Zapłacić za imprezę można kiedykolwiek, w urodziny, imieniny, rocznice, ale Święta to naprawdę czas budowania ogniska domowego, podtrzymania tradycji, scalenia więzi międzypokoleniowych, rozmów w gronie najbliższych. Nie wyobrażam sobie tego na forum w obcym miejscu. Ale jak kto lubi...
- 4 0
-
2018-12-27 16:15
może i komfortowo ale co to ma wspolnego z wigilią ?
nigdzie nie ma karpa,sledzia,barszczu z uszkami ,pierogow co to za potrawy
no i te ceny toż to tylko dla emerytów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!- 0 0
-
2018-12-28 14:35
to nie luksus, to wygoda (niekoniecznie zdrowa)
Jeśli ktoś ma naturę cygana, to chętnie się włóczy. Są też ludzie, kórzy sami ze sobą nie mogą wytrzymać i potrzebują zgiełku, by czyms wypełnić pustkę. Każdy sobie wybiera sposób spędzania wolnego czasu, to jego prywatna sprawa. Przestańcie tylko dorabiać do tego ideologię.
- 1 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.