- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Trójmiejskie restauracje w konkursie Wine&Food Noble Night
Dwanaście starannie wyselekcjonowanych restauracji z całego kraju już za miesiąc będzie gotować na żywo dla 1000 zgromadzonych gości podczas 8 Edycji Wine&Food Noble Night w Warszawie. Wśród nich wystartują dwa lokale z okolicy Trójmiasta - Bulaj z Sopotu i Pałac Kościeszy z Przyjaźni. Czy powtórzą sukces Mercato - zwycięzcy dwóch kategorii z 2012 roku?
Kapituła konkursu z nadesłanych zgłoszeń rokrocznie selekcjonuje 12 finalistów. Pod uwagę bierze nie tylko menu, ale również jakość obsługi oraz aranżację wnętrza. W 2012 roku, pierwsze miejsce aż w 2 kategoriach (przystawka, danie główne) oraz wyróżnienie Jury profesjonalnego zajęła restauracja Mercato. Do dziś nikt z Trójmiasta nie powtórzył tego sukcesu.
- Dania, które przygotowaliśmy w 2012 roku były proste, smaczne i nieprzekombinowane. Wygraliśmy prostotą. Czym prostsze danie, oparte maksymalnie na pięciu składnikach, tym lepiej. Ważna jest również strona wizualna potrawy - mówi Adam Woźniak, szef restauracji Mercato.
19 września, w trakcie konkursowego wieczoru, trójmiejskie drużyny przygotują przystawkę i danie główne. Menu nadesłane przez szefów kuchni jest trzymane w ścisłej tajemnicy, poznamy je dopiero w dniu konkursu. Jedynym pewnym składnikiem jest polska wołowina z Sokołowa, która została narzucona przez organizatorów.
Dania oceniać będzie publiczność na specjalnie przygotowanych kuponach oraz profesjonaliści gastronomii, w tym uznani szefowie kuchni. Jury otrzyma potrawy bez informacji, z jakich restauracji pochodzą. Wyróżniona zostanie ta drużyna, która przygotuje najbardziej wykwintne dania oraz zaproponuje spójne menu.
Bulaj
Restauracja znajduje się tuż przy plaży i w tej formie działa od maja 2004 roku. W menu, które możemy konsumować z widokiem na morze, znajdziemy kuchnię polską z dodatkiem trendów hiszpańskich, skandynawskich i dalekowschodnich. Wszystkie potrawy są przygotowywane z lokalnych produktów, a wystrój restauracji jest bardzo skromny i marynistyczny.
Motorem uczestnictwa "Bulaja" w konkursie jest Paweł Chomentowski, który wspólnie z szefem kuchni i właścicielem Arturem Morozem będzie walczył o zwycięstwo. Jak informuje Moroz, konkurs to duże wyzwanie logistyczne i otwarcie mówi, że jadą tam, aby wygrać. Nie jest to bynajmniej spowodowane brakiem pokory, lecz szczerą chęcią zdobycia pierwszego miejsca, popartą prawie 12-letnim doświadczeniem prowadzenia tejże restauracji.
- Fajnie, że jesteśmy w tej dwunastce, ale nasze aspiracje na tym się nie kończą. To jasne, że startujemy, aby wygrać. Jestem szefem furiatem, ale moja drużyna jest do tego przyzwyczajona. Oczywiście to nie oznacza, że będę krzyczeć i rzucać miskami. Z moją ekipą znamy się tak dobrze, że porozumiewamy się bez słów. Wystarczy jedno spojrzenie i każdy wie, co trzeba zrobić. U nas wszyscy dają z siebie 100 proc., a wtedy to normalne, że pojawiają się emocje i nerwy - mówi Artur Moroz, właściciel i szef kuchni restauracji Bulaj.
Inspiracja by Kopicki w Pałacu Kościeszy
Pałac Kościeszy to miejsce z XVI-wieczną tradycją. Jak przyznaje Rafał Kopicki, szef kuchni restauracji pałacowej - okolica jest piękna, ale dojazd na obrzeża Gdańska może być problematyczny. W ostatnich latach dwór został poddany gruntownej rewitalizacji, a obecnie trwa dobudowywanie kolejnej części hotelowej. Znajduje się tutaj 21 pokoi oraz 100 miejsc konsumpcyjnych w 4 salach restauracyjnych i Sali Balowej.
Menu restauracji "Inspiracja by Kopicki" jest oparte na kuchni francuskiej oraz polskiej regionalnej, pełnej świeżych ziół, warzyw i owoców z przypałacowego ogrodu. Szef kuchni wybiera produkty ekologiczne, a mięso, jaja i miód są pozyskiwane z pobliskich gospodarstw. Restauracji przyświeca również idea "Slow Food", czyli wolnego przygotowywania potraw i celebrowania posiłków.
- Jedziemy, żeby się pokazać i udowodnić, że restauracja w małej miejscowości też może istnieć. Chcielibyśmy liczyć na wygraną, ale jest bardzo dużo mocnych ekip, więc nie wiem, czy jest to realne. To będzie jeden wielki stres. Ekipę mam ogarniętą, ale nerwy w kuchni są zawsze. Jako szef kuchni, staram się być dobrym kolegą. Relacje mamy bardzo przyjemne, ale gdy trzeba - wybucham. Myślę, że w Warszawie będzie nerwowo już od samego rozładunku - śmieje się Rafał Kopicki.
Restauracje, które zakwalifikowały się do konkursu:
Bulaj - Sopot
Chapeau Bas Restaurant A la carte by Grand Hotel Lubicz - Ustka
Endorfina Foksal - Warszawa
Galeria Blu - Bielsko-Biała
Hugo - Poznań
Inspiracja by Kopicki - Przyjaźń
Kiepura - Hotel Czarny Potok Resort&Spa - Krynica-Zdrój
Le Victoria Brasserie Moderne - Warszawa
PerMare - Marine Hotel - Kołobrzeg
Poziom 511 Restaurant & Bar - Podzamcze k. Ogrodzieńca
Uroczysko Siedmiu Stawów Luxury Hotel - Niemcza
Z57 - Warszawa
Zobacz także
Opinie (22) 3 zablokowane
-
2015-08-13 10:41
Inspiracja by Kopicki
Pozdrowienia dla Rafała Wojtka oraz Przemka :)
Tak trzymać chłopaki życzę wygranej a wybiore się do was posmakowac kuchni- 1 1
-
2015-08-13 22:21
Pałac (1)
Fajnie ale nie wiem czy byłoby mnie stać na rodzinny obiad w Pałacu Kościeszy. Nie ma cennika restauracyjnego. W ciemno nie pojadę bo byłby wstyd niestety. Tak coś około cennika za obiad poproszę...
- 1 0
-
2015-08-18 23:14
Zapraszamy
Pani Doroto,
Pracujemy nad osobną stroną dla restauracji, na której oczywiście menu będzie dostępne. Natomiast postaramy się jeszcze w tym tygodniu umieścić je na stronie Pałacu.
Zapraszamy do kontaktu mailowego - chętnie też je Pani prześlemy.
(recepcja@palackoscieszy.pl)
Pozdrawiamy!- 1 0
-
2015-08-15 13:55
a od kiedy
to restauracje gotuja? Szefowie Kuchni, pracownicy owych restauracji tak,, ale sam lokal gastronomiczny nic nie ugotuje. Chyba, ze cos się zmieniło w tym temacie.
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.