- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Wyszukane AGD: pomysł na designerską kuchnię
Współczesne wnętrza mają z reguły dopracowane nawet najdrobniejsze szczegóły. Chcąc stworzyć niesamowitą aranżację powinniśmy zadbać nie tylko o ogólny wizerunek przestrzeni, ale także wyszukane detale. Nic więc dziwnego, że urządzając kuchnię coraz chętniej wybieramy niebanalne, idealnie dopasowane do naszych potrzeb, wyposażenie.
Zarówno w kwestii sprzętów AGD, wyposażenia kuchni czy wyboru materiałów wykończeniowych istotną rolę odgrywa precyzyjna dbałość o najdrobniejsze szczegóły. Coraz chętniej sięgamy po odważne rozwiązania, ciekawe formy lub wzory.
- We współczesnej aranżacji wnętrz ważny stał się detal. Każdego roku na rynku pojawiają się nowe kolekcje sprzętów AGD. Producenci zauważyli, że zarówno inwestorzy, jak architekci wnętrz poszukują oryginalnych wzorów, pasujących do ich wizji mieszkania czy domu - mówi Ewa Greczkowska z DoMilimetra.
Znacznie zmieniło się także podejście do zabudowy sprzętów. Jeszcze nie tak dawno najbardziej powszechną formą wizualną sprzętów była zabudowa kuchenna. Współcześnie chętnie wracamy do wolnostojących sprzętów. Jednak znacznie różnią się one od tych wybieranych przed laty.
Kuchnia dopasowana do trendów
Coraz częściej zauważamy, że sprzęty są idealnie skomponowane z aktualnymi obecnie trendami. Nie powinien dziwić zatem fakt, że wyposażenie dopasowuje się przede wszystkim do wnętrz klasycznych, loftowych czy nowoczesnych. To ta stylistyka pozostaje wciąż wśród wiodących trendów w aranżacji wnętrz.
Jednym z przykładów innowacyjnych rozwiązań do kuchni są produkty marki Sub Zero i Wolf. Warto podkreślić, że oferowane sprzęty są przygotowywane ręcznie w manufakturze na indywidualne zamówienie.
- Mimo klasycznego wyglądu sprzęty Sub Zero i Wolf przez swoje rozmiary i stylistykę tworzą klimat kuchennego laboratorium - w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Doskonała jakość wykonania oraz zintegrowanie różnych modeli ze sobą za pomocą specjalnych łączników wpływa na funkcjonalność rozwiązań - mówi Aleksandra Kuza z Element A Studio.
Ceny chłodziarek, zamrażarek czy winiarek rozpoczynają się od około 10 tys. euro.
- Sprzęty Sub Zero oraz Wolf są przeznaczone dla tych, którzy kochają gotować i robią to z pasji. Jest to profesjonalny sprzęt o nietypowych wymiarach. Możemy dostosować go do swoich potrzeb czy kulinarnych podróży. Piekarnik może mieć zarówno 76 cm szerokości, jak i standardowe 60 cm - opowiada Aleksandra Kuza.
Kuchnia zgodna ze stylem życia
Ze względu na wzrastające zainteresowanie zdrowym trybem życia i celebrowaniem chwil, producenci wprowadzają do sprzętów różnorodne udogodnienia. Dobrym przykładem okazują się szuflady podgrzewające.
- To świetna propozycja dla rodzin. W sytuacji, gdy każde dziecko kończy lekcje o innej porze okazuje się to bezcenne. W ten sposób mamy zawsze ciepły obiad bez podgrzewania w kuchence mikrofalowej - ocenia Aleksandra Kuza.
Niektóre piekarniki mają także funkcję szybkiego podgrzewania. Dzięki zastosowaniu takiego rozwiązania możemy zrezygnować z kuchenki mikrofalowej.
Wszechobecna stylizacja produktu
Jednym ze sposobów aranżacji kuchni jest nadmierna ekspozycja produktów. Stonowana zabudowa meblowa jest delikatnym tłem dla wyszukanych sprzętów AGD. Ciekawa stylistyka, niebanalna forma i precyzyjne wykończenie podkreślają wyjątkowość każdej aranżacji.
- Wielu inwestorów wybiera sprzęty wolnostojące, stylizowane na te znane nam z kuchni naszych babć. To tak zwany styl retro. Wielokrotnie łączymy nowoczesne elementy zabudowy z tymi stylizowanymi, do tego idealnie wpisują się sprzęty AGD przypominające wyglądem przedwojenne lodówki, piekarniki czy kuchnie gazowe - dodaje Ewa Greczkowska.
Sprzęty zsynchronizowane z kuchnią
Innym widocznym trendem okazuje się maksymalne zsynchronizowanie sprzętów AGD z przestrzenią. W ten sposób sprawiamy, że lodówka, piekarnik czy płyta grzewcza nie są punktem skupiającym uwagę. Dobieramy sprzęty w taki sposób, aby pasowały stylistycznie, kolorystycznie oraz materiałowo do zabudowy meblowej i pozostałego wyposażenia.
- Wielu producentów wprowadza do swoich kolekcji sprzęty o różnych kolorach frontów - od białych, przez odcienie szarości, po czerń. Znajdą się też odcienie z gamy RAL. Możemy wybierać w drzwiczkach metalowych, szklanych, z elementami drewna, takich z masywnymi uchwytami, aż po takie otwierane dotykowym przyciskiem - stwierdza Ewa Greczkowska.
Podobnie wygląda kwestia doboru płyt grzewczych czy okapów. Różnorodne odcienie i sposoby wykończenia pozwalają tworzyć nam dowolne aranżacje.
- Dostępne są modele pozwalające na wpuszczenie płyty w blat, dzięki czemu tworzymy jedną spójną powierzchnię. Okapy kuchenne od wielu lat są istotnym zagadnieniem wśród producentów. Dziś nad płytą możemy mieć okap taki, jaki tylko się nam zamarzy - od wbudowanego w blat czy sufit, po najbardziej zaawansowane wiszące kształty - dodaje Ewa Greczkowska.
Ciekawą koncepcję w zakresie okapów kuchennych prezentuje marka Bora. W przeciwieństwie do dawnych rozwiązań, okapy są dopasowane do komfortowego użytku. W ten sposób niwelujemy hałas, zwiększamy efektywność i mamy większe możliwości aranżacyjne.
- Wszystkie systemy Bora zapewniają użytkownikom większą swobodę, funkcjonalność i niezwykłe możliwości projektowe. Zaawansowana technologia nie pozwala, aby opary i zapachy wznosiły się do góry, lecz zasysa je tam, gdzie powstają, czyli bezpośrednio znad garnka, patelni czy grilla. Wszystkie rewolucyjne rozwiązania sprawiły, że marka Bora jest obecnie największym prekursorem w zakresie technologii i projektowania systemów kuchennych - mówi Bogusław Majda z P3Studio.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Zobacz także
Opinie (21) 10 zablokowanych
-
2017-09-09 10:41
Niestety sam dałem się nabrać na sprzęt AGD firmy Smeg.
Większego paździeża nie ma na tym świecie.
Szmelc jakich mało .... opadające pokrętła , przepalona żarówka po kilku miesiącach itd.
A menu obsługi piekarnika to projektował chyba gimbus po dopalaczach, dramat.- 5 0
-
2017-09-11 10:24
Coś dla frankowiczów
- 2 0
-
2017-09-12 13:39
Nic nie przebije babcinej kuchni z zapachem placków ziemniaczanych i chłodnego zsiadłego z kamiennego garnka.
Kuchnia przesączona zapachami gotowanych potraw, ze śladami przypalenia na drewnianym blacie, z ręcznymi iskrownikami na kamień.
każde pomieszczenie w domu powinno żyć i mieć duszę, a nie jedynie wyglądać.
takie kuchnie jak te w artykule są jak dzisiejsze dziunie po solarium z nastrzykniętymi wargami.
niestety wiele osób robi raki sam styl i w sypialni i w pokoju dziennym.
sterylność prosektorium.- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.