- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
- 2 Paris Hilton na gdańskim jachcie (127 opinii)
Zaskakujące smaki w Eliksirze. Start nowego menu
Letnia, świeża, ale również intensywna - tak można podsumować nową kartę restauracji Eliksir. Start nowego menu odbył się w czwartkowy wieczór. Kameralne grono gości mogło podzielić się swoim zdaniem na temat nowych dań z szefem kuchni, Pawłem Wątorem.
Restauracja i koktajlbar Eliksir, mieszczący się na gdańskim osiedlu Garnizon, od początku swojej działalności pokazuje, jak łączyć dania z autorskimi koktajlami. Podobnie było w czwartkowy, długi wieczór, kiedy zaprezentowano siedmiodaniowe menu degustacyjne połączone z sześcioma koktajlami.
Weekend w Trójmieście: wydarzenia
Od stycznia tego roku szefem baru jest Pablo Gorianskyi. To jego autorstwa koktajle podano gościom podczas kolacji. W głównej roli pojawiała się whisky Chivas, która staje się flagowym trunkiem tego miejsca.
- Serdecznie witamy państwa na premierze nowej karty. Zmieniamy menu z trochę ciężkiego jesienno-zimowego na menu z dużą ilością warzyw i nowalijek, więc mam nadzieję, że wszystko będzie smakować. Wiemy również, że kilkoro gości dojedzie do nas za chwilę, ale powoli zaczynamy naszą kolację - mówił na wstępie Paweł Wątor, szef kuchni i współwłaściciel Eliksiru.
Kolację rozpoczęło consomme, czyli esencjonalna zupa, z wyczuwalnym anyżem. W wywarze znalazły się pierożki z mięsem z kaczki, młoda marchewka, a to wszystko dopełniła piana cytrynowa i oliwa z pietruszki.
Jako przystawka zimna, pojawił się gravad z pstrąga z anyżem podany na dressingu musztardowym ze świeżo startym chrzanem. Dodatkiem była sałatka z kopru włoskiego, tarty świeży chrzan, dressing musztardowy. Do tego zaserwowano trzy rodzaje pieczywa i palone masło z solą morską.
Z przystawką połączono pierwszy koktajl o nazwie "Ostry zawodnik" zawierający: Chivas 12, skórkę pomarańczy, goździki, cytrynę, a także, aromatyczny pieprz syczuański.
Kolejnym zimnym daniem było "wegetariańskie carpaccio", którego podstawę stanowił kiszony burak. Najciekawszym elementem był twaróg własnej produkcji, a dokładnie szefa kuchni. Na talerzu pojawił się również ogórek gruntowy oraz kalarepa i dressing limonkowy. Do tego zaserwowano najciekawszy koktajl tego wieczoru, składający się również z Chivas z dodatkiem papryki i selera.
Własnej produkcji, czarny makaron tagliatelle (barwiony węglem kokosowym), zestawiono z owocami morza: sercówkami, mulami, krewetkami i ośmiorniczkami. Wykończono go koprem włoskim i charakterystycznym w smaku masłem krewetkowym.
Tutaj podano koktajl musujący "Burżuazja", którego głównym składnikiem był szampan G.H. Mumm, a smak dopełnił likier Lillet Blanc i listek bazylii.
Propozycją na letnie dni jest sałatka: mieszanka młodych liści z fasolką szparagową, młodymi ziemniakami, szparagami, sosem holenderskim i dressingiem ziołowym. Na środku kompozycji znalazło się ekologiczne jajko moczone w buraku, dzięki czemu uzyskało różową otoczkę.
Smak miał podkreślić klasyczny koktajl, w którego skład wchodził: wermut Punt e mes, likier Zucca Rabarbaro i woda gazowana.
Po pięciu propozycjach, przyszedł czas na danie główne. Duszona, miękka gicz jagnięca podana została na kaszy pęczak z warzywami, zakwasem żytnim i esencjonalnym sosem jagnięcym ze świeżym rozmarynem. Do tego, w osobnym naczyniu, podano warzywa małosolne. Intensywne, pełne aromatów danie podkreślił równie ciekawy koktajl w składzie z Chivas 12, piwem pszenicznym, jabłkiem i likierem miętowym - creme de menthe.
Na zakończenie, jako siódme danie, podano deser. Zaserwowano rabarbar z sernikiem waniliowym, żelem z rabarbaru i kruchym ciastkiem imbirowym wprowadzającym elementem chrupkości.
W koktajlu nie zabrakło owocowego akcentu: w literatce z ananasem na wierzchu, znalazła się tequila Olmeca Altos Plata Reposado, piwo ananasowe, a także likier na bazie rumu - Pimento Dram.
Podczas wieczoru, wszystkie dania i koktajle były opisywane na bieżąco przez ich autorów. Premiera nowego menu, to okazja, żeby spróbować nowych smaków w promocyjnej cenie: bilety kosztowały 199 zł (cena regularna - 289 zł). Nowa karta obowiązuje w restauracji Eliksir od dzisiaj.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (19) ponad 10 zablokowanych
-
2019-05-10 18:59
Brawo Paweł!
- 4 13
-
2019-05-10 20:00
Paweł (1)
Nie lubię go !
- 13 4
-
2019-05-11 10:15
Czemu
Może jakaś konstruktywna opinia a nie jak komentarz 7 latki bo go nie lubię bo tak
- 3 0
-
2019-05-10 21:03
po whiskey wszystko dobrze smakuje (1)
- 6 2
-
2019-05-11 00:40
:)
Chyba Ci się sufit na główkę oberwał,byle co pijesz byle co piszesz
- 4 1
-
2019-05-10 21:21
A ja wole pierogi ruskie z Biedry
A co....!
- 9 10
-
2019-05-10 22:56
Czemu tak mało zdjęc?
- 2 6
-
2019-05-11 14:31
Kelnerka ładna
Ale chyba słabe napiwki były.... Brak uśmiechu
- 4 0
-
2019-05-11 22:26
Oszczędności
Jedzenie bardzo smaczne, alkohol pyszny ale warto trochę posprzątać podłogę i łazienkę.
- 6 0
-
2019-05-12 18:08
A co to jest kumidor? (1)
- 3 0
-
2019-05-13 15:26
uprasza się o ciszę gdyż adeem dzwoni ;)
- 0 0
-
2019-05-12 20:29
pychota!
muszę tego spróbować - a potem cygaro w salonie dla palaczy a wybór cygar tez ciekawy
- 0 1
-
2019-05-13 14:15
Znana.. (2)
a niedopałki pracownicy zostawiają na chodniku za restauracją.
- 7 0
-
2019-05-13 19:14
Nie masz czego sie czepiac? (1)
- 0 4
-
2019-05-14 07:48
Nie czepiam się tylko jak Ich widzą tak napiszą.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.