- 1 Wielcy mistrzowie do obejrzenia za darmo (13 opinii)
Zimowa edycja Fine Dining Week w Trójmieście
Fine Dining Week to wyjątkowy festiwal kulinarny, w którym biorą udział najlepsze polskie restauracje. Zimowa edycja wydarzenia rozpocznie się 12 lutego i potrwa do 1 marca. Szefowie dziesięciu trójmiejskich restauracji przygotują po dwie propozycje pięciodaniowego menu. Festiwalowa kolacja to koszt 129 zł.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
W zimowej edycji festiwalu biorą dział restauracje: Fino, Mercato, Sztuczka, Majolika, Correze, Krew i Woda, Rada Miasta, Nowy Świat, Biały Królik i Słona Woda.
- Menu, które stworzyłem na to specjalne wydarzenie, jakim jest Fine Dining Week, opiera się na dwóch setach dań, które już serwowaliśmy w Białym Króliku. Są to potrawy przetestowane i "wykończone" w 100 proc., które pozostały na długo w pamięci naszych gości - zarówno mięsne jak i wegańskie. W pierwszym menu zdecydowany faworyt to szprotka w jajku z piklowanymi ogórkami i kwaśną śmietaną oraz równie rozpamiętywana krówka z topinamburu z prażoną kaszą gryczaną i pigwowcem. W menu wegańskim bezkonkurencyjna jest przypalona biała kapustka z prażonymi nasionami lnu i słonecznika - to danie podbiło serca naszych wegańskich gości - mówi Rafał Koziorzemski, Head Chef restauracji Biały Królik.
Biały Królik oferuje rozwiniętą formułę kolacji degustacyjnej razem z pairingiem win (cena za tę kolację wynosi 199 zł za gościa).
- Jesteśmy w Białym Króliku bardzo dumni z naszej listy win i sommelierów, którzy chcieliby podzielić się w czasie Fine Dining Week z naszymi Gośćmi swoją pasją i wiedzą na temat wina. Dlatego też zdecydowaliśmy się w tej edycji festiwalu na zaproponowanie naszym Gościom oferty łączonej czyli menu degustacyjne plus selekcja win - mówi Marcin Oziębły, Front of House Manager restauracji Biały Królik i Hotelu Quadrille. - Do flagowych dań naszego szefa kuchni Rafała Koziorzemskiego dobraliśmy wina, które współgrają z jego stylem i filozofią gotowania. I tak oferujemy cztery bardzo różne wina, które według nas dopełnią idealnie smaki proponowane przez Rafała, jak i będą świetnym uzupełnieniem jego dań.
Koncentrujemy się w naszym pairingu na winach z Europy, z tak zwanego winnego Starego Świata, które są bardzo delikatne, subtelne i stworzone do łączenia z jedzeniem. Zdejmą też one z naszych Gości ciężar decyzji, które wino wybrać z naszej bogatej selekcji i które będzie najlepiej pasować do tak różnych i indywidualnych smaków potraw. Oczywiście staraliśmy się wybrać wina nieoczywiste - od małych, butikowych producentów i mamy nadzieję, że nasi goście poddadzą się naszym rekomendacjom i wyruszą z nami w tę winną podróż z prawdziwą przyjemnością.
Nowy Świat oprócz festiwalowego menu przygotował dla gości specjalne koktajle.
- Przede wszystkim sam udział w festiwalu jest gwarancją jakości całego doświadczenia kulinarnego. Nasza wizja festiwalu to nie tylko wspaniałe jedzenie, a także pyszne koktajle i perfekcyjna obsługa. Nasze autorskie menu jest swojego rodzaju opowieścią i podróżą kulinarną w głąb lasów karkonoskich oraz rodzinnych stron naszego Szefa Kuchni - Marcina Kazimierczaka. Znajdziemy w nim charakterystyczne produkty dolnośląskie (min. comber z jelenia, ser zgorzelecki, miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich). Przy okazji festiwalu nie ograniczaliśmy się do samego menu degustacyjnego, lecz przygotowaliśmy do niego specjalnie dopasowany zestaw koktajli w myśl zasady "food-pairingu" - mówi Marek Pobłocki, szef baru w restauracji Nowy Świat.
Większość restauracji oferuje gościom wybór między menu mięsnym a wegetariańskim/wegańskim.
- Taka wizyta to idealny sposób na spędzenie czasu z przyjaciółmi lub rodziną w formie pięciodaniowego spektaklu. Dodatkowo pośrednio dbamy też w ten sposób o środowisko - dzięki systemu wcześniejszej rezerwacji szef kuchni wie wcześniej, ile porcji setów degustacyjnych przygotować, a przez to nic się nie marnuje - dodaje Tomasz Chądzyński.
Festiwalowi towarzyszą też dodatkowe wydarzenia - w cenie 149 zł możemy skorzystać z wyjątkowej degustacji 6-kieliszkowej selekcji win w Probierni. O dodatkowe podbicie smaków winnej podróży zadba restauracja Fino. Natomiast 29 lutego, z okazji roku przestępnego Fino, Pixel i marka Glenfiddich zapraszają na Glen Fixel, czyli 6 dań spod ręki chefa Jacka Koprowskiego oraz selekcję 3 szkockich whisky i opartych na nich 3 koktajli autorstwa Szymona Woźniaka z cocktail baru Pixel (cena 240 zł) w Restauracji Fino.
Trójmiasto: najwyżej oceniane restauracje
Na kolacje i wydarzenia w ramach Restaurant Week obowiązują zapisy internetowe. Na stronie festiwalu dostępne jest menu wszystkich restauracji. Festiwal trwa od 12 lutego do 1 marca.
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (7) 5 zablokowanych
-
2020-02-08 14:18
Sommelier (2)
If you like some wine, please help yourself Jerry.
- 6 2
-
2020-02-09 09:07
Petarda! Będzie dzień udany! Dzięki:)
- 1 0
-
2020-02-09 09:29
Ach przepraszam, taka jestem...
- 2 0
-
2020-02-08 15:21
Najlepszą restaurację mam u mojej żony !!!
- 8 4
-
2020-02-10 22:27
Pytanie
Dlaczego w Quadrile zmieniają mengera co roku? Pracować tam to nie jest Fine job?
- 3 0
-
2020-02-16 08:44
z edycji na edycje coraz słabiej
to co tym razem zaprezentowali niektorzy restauratorzy w ramach festiwalu, to straszna slabizna. Mialo byc duzo i prosto. Krew i Wino np mnie strasznie rozczarowało
- 0 1
-
2020-02-16 20:10
Majolika
Rewelacja. Pięknie podane, pyszne dania z dodatkową poczekajką, przerywnikiem i prosecco w cenie. Niecodzienne połączenia smaków. Bardzo sympatyczny kelner opowiadał o tym, co serwuje. Cała degustacja trwała dwie godziny i był to bardzo przyjemny czas. Wyszliśmy najedzeni i zadowoleni. Jeśli szukacie czegoś specjalnego, polecam.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.