- 1 Wojsko okazyjnie sprzedaje działkę w Gdyni (115 opinii)
- 2 Dolne Miasto. Pierwszy budynek w PPP (103 opinie)
- 3 Park Południowy i Jasień. Nowe plany (54 opinie)
- 4 Nowy park w centrum Gdyni aż do mariny (122 opinie)
- 5 Najem krótkoterminowy. Co może wspólnota? (218 opinii)
- 6 Jak urządzić mieszkanie na wynajem? (29 opinii)
Drewniane meble i blaty: olejowane czy lakierowane?
Drewniane meble i blaty: lakierowane czy olejowane? Są osoby, których żadnymi argumentami nie da się przekonać, że płyty meblowe mogą zastąpić drewno. I tak wybiorą stół, blat do kuchni czy nawet całe meble z naturalnego materiału. I tu pojawia się kwestia zabezpieczenia i pielęgnacji, których drewno - w przeciwieństwie do płyt - wymaga. Najpopularniejsze są lakierowane i olejowane. Co wybrać?
- Drewniany blat w kuchni i w łazience
- Drewniane meble: dlaczego olejowanie jest lepsze?
- Lakierowanie drewnianych mebli: elegancja w zderzeniu z naturalnością
- Drewniane meble i blaty: z połyskiem, matowe czy w kolorze?
Drewniany blat w kuchni i w łazience
Drewniany blat w kuchni dodaje wnętrzu jakości i uroku. Jest też jednym ze sposobów na "ocieplenie" aranżacji, co nie pozostaje bez znaczenia w połączonych z częścią wypoczynkową aneksach kuchennych.
Oprócz szeregu zalet taki blat ma jednak jedną wadę: nieco gorzej niż blat laminowany radzi sobie z uszkodzeniami mechanicznymi, na które narażony jest każdy blat kuchenny.
- Zaleca się, by drewniany blat w kuchni czy w łazience był olejowany. Wynika to z faktu, że powierzchnie w tych pomieszczeniach są intensywnie używane, a co z tego wynika - bardziej narażone na zarysowania i miejscowe uszkodzenia niż blat mebli np. w sypialni czy w pokoju dziennym - radzi Paweł Puszczyński z Modern Classic Home.
Jaki kamień na blat do kuchni i łazienki?
Drewniane meble: dlaczego olejowanie jest lepsze?
W czasie olejowania drewniana powierzchnia jest, najlepiej kilkukrotnie, pokrywana warstwą specjalnego oleju. Jego rodzaj dobiera się do powierzchni, jaka ma zostać zabezpieczona. Nieco inny olej nakłada się na blat kuchenny, a inny na podłogę. Przed olejowaniem powierzchnia musi zostać gładko wyszlifowana, dzięki czemu potem zyskuje jedwabistą powierzchnię. Olej zabezpiecza drewno przed zabrudzeniami i wilgocią, ale umożliwia jego oddychanie, wchłanianie i uwalnianie wilgoci.
W razie potrzeby olejowany blat można miejscowo zregenerować, co nie jest możliwe w przypadku powierzchni lakierowanych. Jeśli uszkodzenie przydarzy się na powierzchni lakierowanej, konieczne będzie usunięcie całej warstwy lakieru i naniesienie jej ponownie na mebel.
Mieszkanie w nadmorskim klimacie. Jak je urządzić?
- Nałożony olej wnika w drewno na głębokość minimum dwóch milimetrów, zachowując jego naturalną powierzchnię, na dodatek wolną od szkodliwych substancji - wyjaśnia Karolina Żwirblińska-Rywelska z Tila.pl.
W przeciwieństwie do oleju lakier nie wnika w drewno, a jedynie tworzy powłokę na jego powierzchni, przez co jest mniej odporny na uszkodzenia mechaniczne.
Blaty i inne powierzchnie olejowane wymagają jednak regularnej pielęgnacji: olejowanie należy powtarzać od dwóch do nawet trzech razy w roku.
Lakierowanie drewnianych mebli: elegancja w zderzeniu z naturalnością
Do mniej eksploatowanych pomieszczeń możemy z powodzeniem wybrać lakierowane komody, konsole czy stoły. Nie wymagają one regularnych zabiegów pielęgnacyjnych tak jak drewniane powierzchnie olejowane.
- Meble z litego drewna dają człowiekowi poczucie tożsamości i korzeni. Nowe technologie obróbki drewna sprawiają, że wzrasta poziom ich funkcjonalności i wytrzymałości - podkreśla Karolina Żwirblińska-Rywelska.
Żyj wśród natury. Wnętrza inspirowane lasem
Meble lakierowane są bardziej eleganckie, za to olejowanie drewna - zwłaszcza blatów stołów - podkreśla szlachetność i fakturę drewna. W konsekwencji użytkownik ma większe poczucie otoczenia w domowym wnętrzu naturalnymi materiałami.
- Dobrej jakości lakier ma bardzo wysoką odporność na ścieralność i zarysowania. Niestraszne mu także odbarwienia powodowane działaniem promieni UV. Odpowiednio położona warstwa lakieru chroni blat przed zniszczeniem lepiej niż pojedyncza warstwa oleju - przekonuje Paweł Puszczyński.
Drewniane meble i blaty: z połyskiem, matowe czy w kolorze?
Połyskujący lub matowy efekt możemy uzyskać zarówno w przypadku mebli olejowanych, jak i lakierowanych.
Inaczej jest z nadaniem drewnu koloru - to umożliwia tylko lakierowanie, i to w szerokiej gamie barw, co sprzyja dopasowaniu odcieni do konkretnego wnętrza. Takiej możliwości nie ma w przypadku powierzchni olejowanych. Drewno pomalowane olejem zmieni po prostu naturalny kolor na nieco ciemniejszy.
- Możliwe jest wykorzystanie oleju nadającego kolor drewnu, jednak będzie to wybarwienie subtelne, bazujące na jego naturalnym odcieniu. Należy też pamiętać, że olejowany blat trudno będzie w przyszłości polakierować. W drugą stronę zabieg będzie łatwiejszy i blat lakierowany może być olejowany po uprzednim usunięciu wierzchniej warstwy lakieru - wyjaśnia Paweł Puszczyński.
Ogłoszenia.trojmiasto.pl – Drewniane meble w Trójmieście
Miejsca
Opinie (29)
-
2022-09-12 08:13
Opinia wyróżniona
Moja rekomendacja (a przerabialem wszystko): (4)
Do blatu kuchennego - laminat. Ani lakier ani olej nie sprawdzaja sie na powierzchniach roboczych. Tam gdzie jest kontakt z tluszczami, rzeczami kwasnymi i zasadowymi, wilgocia i zuzyciem mechanicznym nie ma sensu bawic sie w regenerowanie powierzchni co pol roku. Lakier sie zmatowi, na drewnie olejowanym glebokie plamy gwarantowane.
Do blatu kuchennego - laminat. Ani lakier ani olej nie sprawdzaja sie na powierzchniach roboczych. Tam gdzie jest kontakt z tluszczami, rzeczami kwasnymi i zasadowymi, wilgocia i zuzyciem mechanicznym nie ma sensu bawic sie w regenerowanie powierzchni co pol roku. Lakier sie zmatowi, na drewnie olejowanym glebokie plamy gwarantowane.
Do stolu kuchennego - olej. Daje bardzo przyjemne w dotyku drewno. Prosty w utrzymaniu - raz na miesiac wystarczy wyszorowac mydlem marsylskim i po wyschnieciu sciereczka nalozyc cienka warstwe nowego (kilka minut roboty). Gdy zabrudzenia / uszkodzenia sa wieksze mozna gabka scierna zetrzec samodzielnie zniszczona powierzchnie i nalozyc nowy olej. Co jest prostsze niz regeneracja lakieru, bo nie trzeba scierac tak gleboko twardej warstwy, nie trzeba umiec rowno lakierowac i olejowanie nie smierdzi tak jak lakierowanie. Gdy chce sie miec elegancki stol to drewno olejowane jest idealnym balansem miedzy estetyka a prostota utrzymania.
Pamietac trzeba, ze drewno olejowane mocno zzolknie. Naprawde mocno. Nie ma obecnie olejow do drewna calkowicie odpornych na UV. Bialy debowy stol ze sklepu nabierze zoltego lub zoltopomaraczowego zabarwienia z czasem i moze odstawac od reszty wystroju kuchni czy salonu. Dlatego polecam oleje wybielajace juz na pierwsze olejowanie.- 16 5
-
2022-09-12 12:25
No nie moge z Was. Komentarz OP dotyczyl artykulu o drewnie.
A pod spodem juz trzech medrkuje o blatach kamiennych :)
- 2 7
-
2022-09-12 12:13
Mam zupełnie odmienne zdanie o materiałach.
Szczególnie biorąc pod uwagę wiele lat pracy z drzewem egzotycznym.
Po pierwsze - do kuchni na blat tylko kamień naturalny, i to granit, gnejs, sjenit. Marmury się nie nadają. Ewentualnie konglomerat ceramiczno-kamienny. Granit ma tylko dwie wady - jasne (szare) granity ciemnieją pod wpływem tłuszczu i dość szybko tępią się na tym nożeSzczególnie biorąc pod uwagę wiele lat pracy z drzewem egzotycznym.
Po pierwsze - do kuchni na blat tylko kamień naturalny, i to granit, gnejs, sjenit. Marmury się nie nadają. Ewentualnie konglomerat ceramiczno-kamienny. Granit ma tylko dwie wady - jasne (szare) granity ciemnieją pod wpływem tłuszczu i dość szybko tępią się na tym noże (szczególnie ceramiczne). Poza tym same zalety - mięso tłuczesz na blacie, ciasta wyrabiasz na blacie, mycie to bajka.
Co do olejowania powierzchni drewnianych - nie warto kupować olejów specjalnych wciskanych przez sklepy budowlane. To dziadostwo i właśnie dlatego drewno mocno ciemnieje. Najlepsze są całkowicie naturalne oleje bez dodatków do kupienia w sklepach dla plastyków. Do drewna jasnego polecam olej lniany. Do ciemniejszych odmian - olej tungowy. Fantastycznie do blatów drewnianych sprawdzają się oleje do konserwacji... kolb broni palnej - olej Birchwood Casey Tru-Oil albo Heritage Gunstock Oil. Jeśli blat jest z czarnego orzecha amerykańskiego dobrym olejem będzie Parker Hale Natural Walnut Oil. Sztuką olejowania drewna jest... głębokie nasączenie olejem ( a nie na 2mm). Przyjmuje się, że olej nakłada się... przez pierwszy rok raz w tygodniu! Po wyschnięciu/wchłonięciu oleju robi się matowienie najdrobniejszą wełną stalową (0000), potem polerka i można nakładać kolejną warstwę oleju. Po zakończeniu takiego procesu olej nakłada się ponownie co 2-3 miesiące. Efekt końcowy to niezwykle gładka powierzchnia z wysokim połyskiem nie nasiąkająca żadnym medium!- 9 2
-
2022-09-12 09:12
Tylko granit (1)
Raczej nie wszystko przerabiałeś ! Laminat w kuchni na blat to katorga .Nie położysz gorącego garnka lub patelni ,bo pozostają gorące plamy Już Nie do Usunięcia ! A również częste zadrapania od codziennych czynności . Wiem co mówię , miałem i po 2 latach wyrzuciłem na śmietnik . Żałuję tylko że od początku nie zastosowałem blatu granitowego , owszem kosz 2 krotny ale na lata .
- 13 2
-
2022-09-13 12:09
widac miales budzetowy laminat. ja od 10 lat na moim laminacie stawiam co chce, rozlewam co chce i nie ma sladow zuzycia.
- 1 1
-
2022-09-12 09:42
Opinia wyróżniona
Z blatów
lakierowanych lub olejowanych wybieram wyłącznie kamień chyba że blaty służą do oglądania a nie używania.
- 17 1
-
2022-09-12 09:10
Opinia wyróżniona
blat kuchenny drewniany nawet w 1 osobowym gospodarstwie bez zmywarki (to ważne) (1)
to masakra co tygodniowej pielęgnacji, ze zmywarką można sobie poradzić bo mniej się chlapie wokół zlewozmywaka.
- 9 4
-
2022-09-12 11:28
to ludzie jeszcze tak zyją? bez zmywarki?
szkoda zycia na stanie przy zlewie
- 1 3
Wszystkie opinie
-
2022-09-12 07:11
olej rozpuszcza się od wszelakich mydeł, płynów do mycia i nawet zwykłej sody oczyszczonej. (2)
szkoda nerwów. o przypaleniach, plamach po owocach nie wspomne. ładny lecz klopotliwy.
- 15 6
-
2022-09-12 10:01
Zależy jakiego oleju używasz i jak to robisz. (1)
Ja mam blaty drewniane 5 rok i nie ma żadnych plam...
Poza tym taki blat bez większych trudności odnowisz samodzielnie w jedno popołudnie... żaden inny materiał na to nie pozwala.- 0 0
-
2022-09-13 09:30
po co odnawiać blat, bierze sie taki, który jest bezobsługowy, np granit.
olej to olej, jak użyjesz płynów rozpuszczających olej, to się rozpuści. woski też podobnie, tylko częsciowo inne substancje.
- 0 0
-
2022-09-12 07:15
(1)
Olejowane może nie jest tak praktyczne ale drewno oddaje swój urok jak się naturalnie starzeje i nabiera sznytu. Po drewnie ma być widać, że pracuje i jest naturalnym materiałem.
Drewno to zawsze drewno. Materiał przyjazny w odróżnieniu od posklejanych żywicami trocin oklejonych wartwą plastiku.- 16 0
-
2022-09-13 09:33
dla masochistów oczywiście drewno jak znalazł. Uroda niezaprzeczalna, ale konserwacja..
a poza tym z naturalnych to akurat kamień lepszy.
- 0 0
-
2022-09-12 07:28
(2)
Uwielbiam zapach starych drewnianych podkładów kolejowych i starych drewnianych słupów telegraficznych. ;)
- 14 5
-
2022-09-12 09:08
czyli uwielbiasz zapach oleju kreozotowego (1)
którym były nasączane, ponoć mocno rafotwórcze z grupy fenoli
- 6 0
-
2022-09-17 15:18
Ksylamit
Nie ma to jak sztachnąć się ksylamitem
- 0 0
-
2022-09-12 08:13
Opinia wyróżniona
Moja rekomendacja (a przerabialem wszystko): (4)
Do blatu kuchennego - laminat. Ani lakier ani olej nie sprawdzaja sie na powierzchniach roboczych. Tam gdzie jest kontakt z tluszczami, rzeczami kwasnymi i zasadowymi, wilgocia i zuzyciem mechanicznym nie ma sensu bawic sie w regenerowanie powierzchni co pol roku. Lakier sie zmatowi, na drewnie olejowanym glebokie plamy gwarantowane.
Do stolu kuchennego - olej. Daje bardzo przyjemne w dotyku drewno. Prosty w utrzymaniu - raz na miesiac wystarczy wyszorowac mydlem marsylskim i po wyschnieciu sciereczka nalozyc cienka warstwe nowego (kilka minut roboty). Gdy zabrudzenia / uszkodzenia sa wieksze mozna gabka scierna zetrzec samodzielnie zniszczona powierzchnie i nalozyc nowy olej. Co jest prostsze niz regeneracja lakieru, bo nie trzeba scierac tak gleboko twardej warstwy, nie trzeba umiec rowno lakierowac i olejowanie nie smierdzi tak jak lakierowanie. Gdy chce sie miec elegancki stol to drewno olejowane jest idealnym balansem miedzy estetyka a prostota utrzymania.
Pamietac trzeba, ze drewno olejowane mocno zzolknie. Naprawde mocno. Nie ma obecnie olejow do drewna calkowicie odpornych na UV. Bialy debowy stol ze sklepu nabierze zoltego lub zoltopomaraczowego zabarwienia z czasem i moze odstawac od reszty wystroju kuchni czy salonu. Dlatego polecam oleje wybielajace juz na pierwsze olejowanie.- 16 5
-
2022-09-12 09:12
Tylko granit (1)
Raczej nie wszystko przerabiałeś ! Laminat w kuchni na blat to katorga .Nie położysz gorącego garnka lub patelni ,bo pozostają gorące plamy Już Nie do Usunięcia ! A również częste zadrapania od codziennych czynności . Wiem co mówię , miałem i po 2 latach wyrzuciłem na śmietnik . Żałuję tylko że od początku nie zastosowałem blatu granitowego , owszem kosz 2 krotny ale na lata .
- 13 2
-
2022-09-13 12:09
widac miales budzetowy laminat. ja od 10 lat na moim laminacie stawiam co chce, rozlewam co chce i nie ma sladow zuzycia.
- 1 1
-
2022-09-12 12:13
Mam zupełnie odmienne zdanie o materiałach.
Szczególnie biorąc pod uwagę wiele lat pracy z drzewem egzotycznym.
Po pierwsze - do kuchni na blat tylko kamień naturalny, i to granit, gnejs, sjenit. Marmury się nie nadają. Ewentualnie konglomerat ceramiczno-kamienny. Granit ma tylko dwie wady - jasne (szare) granity ciemnieją pod wpływem tłuszczu i dość szybko tępią się na tym noże (szczególnie ceramiczne). Poza tym same zalety - mięso tłuczesz na blacie, ciasta wyrabiasz na blacie, mycie to bajka.
Co do olejowania powierzchni drewnianych - nie warto kupować olejów specjalnych wciskanych przez sklepy budowlane. To dziadostwo i właśnie dlatego drewno mocno ciemnieje. Najlepsze są całkowicie naturalne oleje bez dodatków do kupienia w sklepach dla plastyków. Do drewna jasnego polecam olej lniany. Do ciemniejszych odmian - olej tungowy. Fantastycznie do blatów drewnianych sprawdzają się oleje do konserwacji... kolb broni palnej - olej Birchwood Casey Tru-Oil albo Heritage Gunstock Oil. Jeśli blat jest z czarnego orzecha amerykańskiego dobrym olejem będzie Parker Hale Natural Walnut Oil. Sztuką olejowania drewna jest... głębokie nasączenie olejem ( a nie na 2mm). Przyjmuje się, że olej nakłada się... przez pierwszy rok raz w tygodniu! Po wyschnięciu/wchłonięciu oleju robi się matowienie najdrobniejszą wełną stalową (0000), potem polerka i można nakładać kolejną warstwę oleju. Po zakończeniu takiego procesu olej nakłada się ponownie co 2-3 miesiące. Efekt końcowy to niezwykle gładka powierzchnia z wysokim połyskiem nie nasiąkająca żadnym medium!- 9 2
-
2022-09-12 12:25
No nie moge z Was. Komentarz OP dotyczyl artykulu o drewnie.
A pod spodem juz trzech medrkuje o blatach kamiennych :)
- 2 7
-
2022-09-12 08:18
Drewno jest ładne, ale ze względu na niechęć do konieczności ciągłej konserwacji wybrałem laminat
- 8 3
-
2022-09-12 09:10
Opinia wyróżniona
blat kuchenny drewniany nawet w 1 osobowym gospodarstwie bez zmywarki (to ważne) (1)
to masakra co tygodniowej pielęgnacji, ze zmywarką można sobie poradzić bo mniej się chlapie wokół zlewozmywaka.
- 9 4
-
2022-09-12 11:28
to ludzie jeszcze tak zyją? bez zmywarki?
szkoda zycia na stanie przy zlewie
- 1 3
-
2022-09-12 09:28
Opinia wyróżniona
(1)
drewniany blat wymaga więcej dbania niż laminat, ale przynajmniej jest ładny :)
- 4 2
-
2022-09-13 14:45
Drewniany blat jest do niczego ! Szczególnie w kuchni ! Ewentualnie jako drewniany blat stołu .
- 0 0
-
2022-09-12 09:34
Olejowanie należy powtarzać od dwóch do nawet trzech razy w roku. Raczej 100razy wiecej i nikt tego robic nie będzie !
Ludzie kupują sobie meble które nie wymagają od nich specjalnych pielęgnacji i umiejętności fachowych wymaganych by o nie dbać!
Chyba ze ktosc zatrudnia fachowców co robia to za nich i maja nadmiar wolnego czasu.- 5 3
-
2022-09-12 09:42
Opinia wyróżniona
Z blatów
lakierowanych lub olejowanych wybieram wyłącznie kamień chyba że blaty służą do oglądania a nie używania.
- 17 1
-
2022-09-12 10:01
Polecam produkt (4)
remmers hws 112 - hydryda lakieru z olejowoskiem ! petarda, mam już drugi rok, blat bardzo intensywnie eksploatowany i wygląda jak nowy. W przypadku gdy fragment wymagałby regeneracji - można to odnowić miejscowo (zaleta oleju), czerwone buraczki zostawione na weekend nie "wgryzły" się w drewno (po umyciu nie ma śladu). Stale mokre miejsca przy zlewozmywaku - bez sinizny itp.
Malowane 3 razy
Polecam!- 1 4
-
2022-09-12 10:13
Ja dorzucę produkty marki OSMO... używam na blatach, meblach itd...
Świetne w użyciu i niesamowicie trwałe. Zero odbarwień.
- 1 0
-
2022-09-12 10:49
zapomniałes podac cene :)
- 0 2
-
2022-09-12 12:29
(1)
Ma certyfikat żywnościowy? Do zabawek tak ,ale do żywności chyba nie.
- 0 0
-
2022-09-14 04:21
Top olej z Osmo ma taki certyfikat do kontaktu z żywnością.
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.