- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (184 opinie)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Sprawca tej dziwnej kradzieży namierzony (105 opinii)
- 5 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Maślane, wytrawne i okrągłe. Dziś Dzień Croissantów
Maślane, z czekoladą, autorskim kremem, z wytrawnymi dodatkami, a także będące hitem ostatnich miesięcy rollsy i cruffiny. Kojarzące się z francuskim śniadaniem croissanty wypiekane są na całym świecie. 30 stycznia świętujemy ich międzynarodowy dzień.
Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 r. i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu, który spopularyzował technikę wypiekania przy użyciu pary wodnej. Nie bez znaczenia jest też wpływ Marii Antoniny, austriackiej żony Ludwika XVI, za której sprawą croissanty pojawiły się we Francji. To tu w XIX w. została ustalona ich aktualna forma i nazwa, a od 1920 r. croissant jest narodowym produktem Francji.
Tradycyjny croissant nie był nadziewany, serwowano go jedynie z dużą białą kawą. Obecnie na stołach, tych domowych i w cukierniach, królują rogaliki podawane na różne sposoby - nie tylko z nadzieniem, ale także przekrojone - w formie kanapki. Zapraszamy na mały przegląd croissantów w trójmiejskich piekarniach, cukierniach i restauracjach.
Dokąd na croissanta?
Z croissantów słynie rzemieślnicza cukiernia Le Delice. To miejsce prowadzone w stylu francuskich piekarni. Nic dziwnego, że jako jedni z pierwszych w Trójmieście mieli w swojej ofercie maślane croissanty.
- Produkujemy je z miłością do naszych klientów, zgodnie z własną recepturą, tylko z dodatkiem masła polskich krów, z mąki najlepszych gatunków, bez dodatków i polepszaczy. Każdy croissant jest ręcznie robiony na miejscu, dlatego ma tak niesamowity smak - mówią właściciele.
W stałej ofercie cukierni znajdziecie croissanty klasyczne (10 zł), migdałowe (15,80 zł), z nadzieniem mascarpone-malina i mascarpone-jagoda (16,90 zł) oraz pistacjowym (19 zł). Już po raz siódmy cukiernia zaprasza 30 stycznia na wspólne obchody Światowego Dnia Croissanta. Posiadacze karty stałego klienta mogą w tym dniu skorzystać ze zniżki 15 proc. na wszystkie wypieki. Ci, którzy jeszcze nie mają karty, będą mogli ją założyć. Specjalnie na tę okazję cukiernia przygotowała nowość - croissant piernikowe latte.
Kolejnym miejscem, w którym można rozkoszować się maślanymi croissantami, są cukiernie Umam. Znajdziemy tu zarówno klasyczne, maślane rogaliki, jak i z wnętrzem wypełnionym kremem, np. pistacjowym, mango, słonym karmelem, konfiturą wiśniową lub innym sezonowym smakiem.
Również w cukierniach Kaiser można znaleźć rogaliki przygotowane z tradycyjnego ciasta półfrancuskiego. W ofercie są zarówno klasyczne - bez nadzienia, jak i z nadzieniem migdałowym, kremem orzechowym i słonym karmelem, z jagodami lub malinami. W Must Bake można się rozsmakować w croissantach pistacjowych i marakujowych (18 zł).
Gigantyczny croissant
Wspomniana cukiernia Le Delice ma w swojej ofercie croissanta, który bije na łeb wszystkie inne swoją... wielkością. Ogromny, pełen słodkiego nadzienia croissant XXL ma prawie 50 cm, a waga dochodzi do 850 g. To deser, który spokojnie można podzielić nawet na 10 osób.
3 szalone rzeczy, które zamówisz w trójmiejskich lokalach
Aby go skosztować, nie wystarczy zamówić go z menu. Taką ucztę należy zaplanować z co najmniej trzydniowym wyprzedzeniem. Żeby to zrobić, należy wejść na stronę cukierni i zamówić swój przysmak online. Wielki wypiek jest dostępny w trzech wariantach: z nadzieniem pistacjowym (97 zł), mascarpone-malina (85 zł) oraz klasycznym bez dodatków (waga ok. 550 g, 60 zł).
Rollsy, czyli okrągłe croissanty
W ofercie Le Delice znajdziecie także okrągłe croissanty w kilku wariantach do wyboru, m.in. z kremem czekoladowo-orzechowym, z kremem pistacjowym i wiśniami oraz z kremem orzech pekan-kawa. Rollsy można zamówić też w rozmiarze XXL (cena: 95 zł). Okrągłe croissanty z nadzieniem pistacjowym ma w swojej ofercie również cukiernia Must Bake (24 zł).
Restauracje serwujące kuchnię francuską
Cruffin, czyli trochę croissant, trochę muffin
W Umam znajdziecie też cruffiny, czyli croissanty w kształcie muffina. Ich wnętrze wypełnia waniliowy krem patisserie oraz konfitura wiśniowa, a z zewnątrz zdobi je różowa posypka - puder wiśniowy. Chrupiąca skórka, miękkie, maślane ciasto i aksamitny krem - tak przedstawia się cruffin w Must Bake. Z kolei cruffin z kremem pistacjowym cieszy się sporą popularnością w restauracji Mimosa.
Croissant jako kanapka
Croissanty stały się tak popularne, że korzysta się z nich także do zrobienia kanapki: jada się je z szynką, łososiem, mozzarellą i wieloma innymi nadzieniami.
Z wytrawnych croissantów słynie Lviv Croissants. To firma, która w ciągu 7 lat wyrosła na ogólnoukraińską sieć franczyzową o szerokim asortymencie dużych, świeżo upieczonych croissantów z różnym nadzieniem. Pod koniec ubiegłego roku otworzyła punkt w galerii Forum. W menu znajdziemy m.in.: croissanta z łososiem i serkiem śmietankowym, włoskiego (salami Milano, szynka parmeńska, ser mozzarella, pomidory suszone, rukola i sos pesto), lwowskiego (salami, jajecznica, ser tostowy, liście sałaty, pomidor, ogórek, sos czosnkowy) czy królewskiego (kurczak, ser żółty, liście sałaty, pomidor, sos musztardowy). Dostępne są również rogale w wersji słodkiej: z dżemem, czekoladą, bitą śmietaną, kremem waniliowym, pijana wiśnia (krem śmietankowy, konfitura wiśniowa, kakao w proszku), migdałowa rozkosz (krem migdałowy, płatki migdałowe i cukier puder) czy najnowsza propozycja - z kremem pistacjowym i pistacjami. Ceny croissantów wynoszą ok. 20-25 zł.
Klasyczne, maślane croissanty, z orzechami, a także wytrawne - podawane w formie kanapki serwuje Piekarnia Gdańsk. Do wyboru: croissant z szynką, sosem jogurtowo-ziołowym, ogórkiem, rukolą i papryką żółta lub z serem gouda, sosem jogurtowo-ziołowym, ogórkiem, rukolą i papryką czerwoną.
Z kolei w restauracji Mimosa na śniadanie można zjeść jajka po benedyktyńsku serwowane na pieczywie lub w... nowojorskim rollsie. Do wyboru: z wędzonym łososiem, z twarogiem i pomidorami oraz z szarpaną wołowiną barbacoa.
Wytrawne croissanty ma w ofercie też Umam - do wyboru w wersji francuskiej i włoskiej.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2024-01-30 08:36
(3)
Zawsze jak szliśmy z babcią na zakupy w Brzeźnie to babcią kupowała mi Pepsi w szklanej,krosanty i parówki na metry . Ach lata 80... wspanialy czas . U nas w Polsce kupę lat nie było krosantow. W Niemczech zawsze na trasę kupowałem sobie kilka i kawę. Mniam. W reichu robią bardziej maślane jak u nas .
- 14 9
-
2024-01-30 14:41
wtedy juz były croissantyy? a nie zwykłe rogaliki? nie kojarzę aby tak dawno byly (2)
- 4 1
-
2024-01-30 17:19
Były,były (1)
Croissanty w tamtym czasie to były rzadkością, ale były.
- 1 0
-
2024-01-31 23:13
nie bylo, bo nawet z maslem byl klopot
a to glowny skladnik, no i pomine pepsi, ktora sporadycznie rzucona "na sklep" znikala w okamgnieniu
- 0 0
-
2024-01-30 07:24
(8)
A mi tam smakują te lidlowe. Są naprawde spoko.
- 50 12
-
2024-01-30 14:41
sprawdź sklad (1)
- 0 4
-
2024-01-30 14:57
Tak. Wiem. Mąka z robaków.
- 1 2
-
2024-01-30 13:09
Często można trafić na jeszcze ciepłe. Te orzechowe też są bardzo dobre. Z biedronki dużo gorsze. Jakieś takie gumowe.
- 4 0
-
2024-01-30 11:26
Z Biedronki też nie są złe a o ile tańsze! (1)
- 2 3
-
2024-01-30 14:41
skład sprawdź
- 2 3
-
2024-01-30 10:48
na margarynie ale całkiem całkiem to prawda choc wybeiram le delice
- 3 3
-
2024-01-30 09:27
są bardzo dobre, zreszą ze sklepu z owadem w logo równiez spoko :)
- 4 5
-
2024-01-30 07:25
i to jest też okej! nie musimy na siłę lgnąć z prądem.
Smacznego :)- 12 1
-
2024-01-30 07:40
Przelewki (2)
Kawiarnia Przelewki w Oliwie- turbo croissanty! Najlepsze jakie jadłam w Trójmieście. Pozdrawiam ekipę!
- 7 6
-
2024-01-30 21:25
Za brakuje bienvenu tu, a dali instagramowe umam..
- 0 0
-
2024-01-30 10:48
pytanie od kogo kupuja
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.