• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Maślane, wytrawne i okrągłe. Dziś Dzień Croissantów

Magda Mielke
30 stycznia 2024, godz. 07:00 
Opinie (58)
30 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Croissantów. 30 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Croissantów.

Maślane, z czekoladą, autorskim kremem, z wytrawnymi dodatkami, a także będące hitem ostatnich miesięcy rollsy i cruffiny. Kojarzące się z francuskim śniadaniem croissanty wypiekane są na całym świecie. 30 stycznia świętujemy ich międzynarodowy dzień.



Czy lubisz croissanty?

Trudno wyobrazić sobie francuskie śniadanie bez delikatnego, maślanego croissanta. Mimo że wypiek kojarzy się francuską kuchnią, jego historia jest dość zawiła. Według legendy sięgającej XVII wieku podczas oblężenia Wiednia przez Turków piekarze mieli odkryć podziemny tunel, służący do ataku na miasto, i uchronić je przed zagładą. Dla uczczenia zwycięstwa uformowali z ciasta chlebowego rogaliki w kształcie godła Turcji - półksiężyca. Związek z rogalikami miał też mieć polski szlachcic, szpieg i dyplomata Jerzy Franciszek Kulczycki, właściciel kawiarni "Zur blauen Flasche", który namówił właściciela pobliskiej piekarni, Petera Wendela, by zaczął wypiekać bułeczki w kształcie półksiężyca.


Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 r. i jest wiązany z osobą Augusta Zanga, właściciela wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu, który spopularyzował technikę wypiekania przy użyciu pary wodnej. Nie bez znaczenia jest też wpływ Marii Antoniny, austriackiej żony Ludwika XVI, za której sprawą croissanty pojawiły się we Francji. To tu w XIX w. została ustalona ich aktualna forma i nazwa, a od 1920 r. croissant jest narodowym produktem Francji.

Tradycyjny croissant nie był nadziewany, serwowano go jedynie z dużą białą kawą. Obecnie na stołach, tych domowych i w cukierniach, królują rogaliki podawane na różne sposoby - nie tylko z nadzieniem, ale także przekrojone - w formie kanapki. Zapraszamy na mały przegląd croissantów w trójmiejskich piekarniach, cukierniach i restauracjach.

  • Z pysznych croissantów słynie cukiernia Le Delice.
  • Croissant mascarpone z malinami - Le Delice

Dokąd na croissanta?



Z croissantów słynie rzemieślnicza cukiernia Le Delice. To miejsce prowadzone w stylu francuskich piekarni. Nic dziwnego, że jako jedni z pierwszych w Trójmieście mieli w swojej ofercie maślane croissanty.

- Produkujemy je z miłością do naszych klientów, zgodnie z własną recepturą, tylko z dodatkiem masła polskich krów, z mąki najlepszych gatunków, bez dodatków i polepszaczy. Każdy croissant jest ręcznie robiony na miejscu, dlatego ma tak niesamowity smak - mówią właściciele.
W stałej ofercie cukierni znajdziecie croissanty klasyczne (10 zł), migdałowe (15,80 zł), z nadzieniem mascarpone-malina i mascarpone-jagoda (16,90 zł) oraz pistacjowym (19 zł). Już po raz siódmy cukiernia zaprasza 30 stycznia na wspólne obchody Światowego Dnia Croissanta. Posiadacze karty stałego klienta mogą w tym dniu skorzystać ze zniżki 15 proc. na wszystkie wypieki. Ci, którzy jeszcze nie mają karty, będą mogli ją założyć. Specjalnie na tę okazję cukiernia przygotowała nowość - croissant piernikowe latte.


Kolejnym miejscem, w którym można rozkoszować się maślanymi croissantami, są cukiernie Umam. Znajdziemy tu zarówno klasyczne, maślane rogaliki, jak i z wnętrzem wypełnionym kremem, np. pistacjowym, mango, słonym karmelem, konfiturą wiśniową lub innym sezonowym smakiem.

Również w cukierniach Kaiser można znaleźć rogaliki przygotowane z tradycyjnego ciasta półfrancuskiego. W ofercie są zarówno klasyczne - bez nadzienia, jak i z nadzieniem migdałowym, kremem orzechowym i słonym karmelem, z jagodami lub malinami. W Must Bake można się rozsmakować w croissantach pistacjowych i marakujowych (18 zł).

  • Chrupiące, maślane croissanty znajdziecie w cukierniach Umam.
  • Croissant pistacjowy - połączenie słodko-słonego smaku, chrupiących i cudownie rozpływających się w ustach warstw ciasta półfrancuskiego.

Gigantyczny croissant



Wspomniana cukiernia Le Delice ma w swojej ofercie croissanta, który bije na łeb wszystkie inne swoją... wielkością. Ogromny, pełen słodkiego nadzienia croissant XXL ma prawie 50 cm, a waga dochodzi do 850 g. To deser, który spokojnie można podzielić nawet na 10 osób.

3 szalone rzeczy, które zamówisz w trójmiejskich lokalach 3 szalone rzeczy, które zamówisz w trójmiejskich lokalach
Aby go skosztować, nie wystarczy zamówić go z menu. Taką ucztę należy zaplanować z co najmniej trzydniowym wyprzedzeniem. Żeby to zrobić, należy wejść na stronę cukierni i zamówić swój przysmak online. Wielki wypiek jest dostępny w trzech wariantach: z nadzieniem pistacjowym (97 zł), mascarpone-malina (85 zł) oraz klasycznym bez dodatków (waga ok. 550 g, 60 zł).


  • Okrągłe croissanty z nadzieniem pistacjowym znajdziecie w Must Bake.
  • Okrągłe croissanty z Le Delice
  • Rolls XXL z Le Delice

Rollsy, czyli okrągłe croissanty



W ofercie Le Delice znajdziecie także okrągłe croissanty w kilku wariantach do wyboru, m.in. z kremem czekoladowo-orzechowym, z kremem pistacjowym i wiśniami oraz z kremem orzech pekan-kawa. Rollsy można zamówić też w rozmiarze XXL (cena: 95 zł). Okrągłe croissanty z nadzieniem pistacjowym ma w swojej ofercie również cukiernia Must Bake (24 zł).

Restauracje serwujące kuchnię francuską


  • Cruffin, czyli croissant w formie muffina
  • Cruffin to chrupiąca skórka, miękkie, maślane ciasto i aksamitny krem.

Cruffin, czyli trochę croissant, trochę muffin



W Umam znajdziecie też cruffiny, czyli croissanty w kształcie muffina. Ich wnętrze wypełnia waniliowy krem patisserie oraz konfitura wiśniowa, a z zewnątrz zdobi je różowa posypka - puder wiśniowy. Chrupiąca skórka, miękkie, maślane ciasto i aksamitny krem - tak przedstawia się cruffin w Must Bake. Z kolei cruffin z kremem pistacjowym cieszy się sporą popularnością w restauracji Mimosa.

  • Lviv Croissants
  • Lviv Croissants
  • Lviv Croissants

Croissant jako kanapka



Croissanty stały się tak popularne, że korzysta się z nich także do zrobienia kanapki: jada się je z szynką, łososiem, mozzarellą i wieloma innymi nadzieniami.

Z wytrawnych croissantów słynie Lviv Croissants. To firma, która w ciągu 7 lat wyrosła na ogólnoukraińską sieć franczyzową o szerokim asortymencie dużych, świeżo upieczonych croissantów z różnym nadzieniem. Pod koniec ubiegłego roku otworzyła punktgalerii Forum. W menu znajdziemy m.in.: croissanta z łososiem i serkiem śmietankowym, włoskiego (salami Milano, szynka parmeńska, ser mozzarella, pomidory suszone, rukola i sos pesto), lwowskiego (salami, jajecznica, ser tostowy, liście sałaty, pomidor, ogórek, sos czosnkowy) czy królewskiego (kurczak, ser żółty, liście sałaty, pomidor, sos musztardowy). Dostępne są również rogale w wersji słodkiej: z dżemem, czekoladą, bitą śmietaną, kremem waniliowym, pijana wiśnia (krem śmietankowy, konfitura wiśniowa, kakao w proszku), migdałowa rozkosz (krem migdałowy, płatki migdałowe i cukier puder) czy najnowsza propozycja - z kremem pistacjowym i pistacjami. Ceny croissantów wynoszą ok. 20-25 zł.

  • Mimosa serwuje śniadania w okrągłych croissantach.
  • Wytrawne croissanty serwuje Piekarnia Gdańsk.
  • Wytrawne croissanty serwuje Piekarnia Gdańsk.
  • Wytrawne croissanty w wersji francuskiej i włoskiej od Umam.
  • Wytrawne croissanty w wersji francuskiej i włoskiej od Umam.
Klasyczne, maślane croissanty, z orzechami, a także wytrawne - podawane w formie kanapki serwuje Piekarnia Gdańsk. Do wyboru: croissant z szynką, sosem jogurtowo-ziołowym, ogórkiem, rukolą i papryką żółta lub z serem gouda, sosem jogurtowo-ziołowym, ogórkiem, rukolą i papryką czerwoną.

Z kolei w restauracji Mimosa na śniadanie można zjeść jajka po benedyktyńsku serwowane na pieczywie lub w... nowojorskim rollsie. Do wyboru: z wędzonym łososiem, z twarogiem i pomidorami oraz z szarpaną wołowiną barbacoa.

Wytrawne croissanty ma w ofercie też Umam - do wyboru w wersji francuskiej i włoskiej.

Miejsca

Opinie (58) 10 zablokowanych

  • od kiedy jest dzien tego rogala? (1)

    cos mi umknelo, czy to nowa swiecka/hanlarska tradycja?

    • 11 0

    • wciskanie nowej

      • 0 0

  • Najlepsze we Francji

    w lokalnej piekarni i tylko za 1,20 Euro

    • 8 1

  • rolsy z cremo w pruszczu to jest wypas

    • 1 0

  • Croissanty lepiej sobie odpuścić, chyba że ktoś chce być ulany.

    • 2 5

  • Lidl ma po 1,80 zł

    pyszne gorące piekę na miejscu

    • 3 2

  • piekarnia "Paryska" z wieżą Eiffla

    nie robi ich, a ciasta bierze od dostawcy

    • 0 0

  • Zawiedziona

    Dzień croissanta, a w pierwszym wymienionym lokalu o godzinie 15 ich brak. Po waszym artykule spodziewałam się dużego wyboru zwłaszcza tych o smaku latte piernikowym. Duża szkoda, że polecacie lokal, a w nim towaru brak. Nie polecam.

    • 1 1

  • Czemu u nas wszystko jest drożej, niż gdziekolwiek?

    Nawet Japonia i Nowa Zelandia ma tańsze jedzenie

    • 5 0

  • Potem cukrzyca

    otyłość i inne sprawy od nadmiaru cukru czy ogólnie węglowodanów. Zwłaszcza z mąki.

    • 3 1

  • Nieprawda!

    30 stycznia to nie żaden dzień rogalików, ale międzynarodowy dzień ignorowania dni wymyślonych przez marketingowców!

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Rozrywka

Najczęściej czytane