- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (87 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (48 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Coraz więcej sposobów na napiwek (295 opinii)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
Siedem restauracji na uboczu, w których warto zjeść
Wybraliśmy się na spacer opłotkami głównego szlaku trójmiejskiej gastronomii. Zboczyliśmy z głównych arterii, odwiedziliśmy mniej znane rejony miasta i dzielnice, w których na co dzień tętno miasta bije powoli. I znaleźliśmy restauracje, które poszukiwacze ciekawych smaków powinni wpisać na swoją listę "do odwiedzenia".
Winne Grono
Do Winnego Grona przez przypadek nie trafisz - nie oszukujmy się: mało kto spaceruje po ulicy Kopernika w Gdańsku. Ale informacje o tej restauracji miłośnicy kuchni francuskiej podają sobie pocztą pantoflową od dawna. Właściciel zna się na rzeczy - bywał i jadał we Francji wielokrotnie. Wie, jak powinna smakować konfitowana kaczka (tutaj podawana m.in. z sosem jagodowym), z jakich gatunków serów złożyć deskę podawaną do wina, skąd sprowadzić najlepsze foie gras i jak sprawić, żeby sos do krewetek był naprawdę odpowiednio maślany (a nie tylko winny).
Gdynia - gdzie zjeść? 13 najlepszych restauracji w Gdyni
To również miejsce, gdzie bardzo ważną rolę odgrywa wino - a jakże, francuskie, kupowane także u mniejszych dostawców. Zjeść tutaj przystawkę czy obiad bez kieliszka wina raczej nie wypada. Każdy Francuz by się obraził. Ceny średnie.
Północ Południe
Aktualizacja: Restauracja właśnie została zamknięta.
Spora restauracja, które przycupnęła w raczej martwej na co dzień części ulicy Świętojańskiej w Gdyni - tj. przy jej początkowym odcinku na wysokości stacji SKM Wzgórze św. Maksymiliana. W kuchni szefuje młody i zdolny Kamil Kowalski, który potrafi składać smaczne (i ładne) talerze zarówno z dań rybnych, jak i mięsnych (choć w karcie nie brakuje też dań wegetariańskich).
Warto wybrać się tutaj na lunch, który jest dobrą okazją do sprawdzenia umiejętności szefa kuchni - za 25 zł dostaniemy dwa dania: przemyślane i skomponowane w taki sposób, że bez problemu mogłyby trafić do karty głównej. Na koniec ciekawostka: do lokalu wejdziemy z dwóch stron: zarówno od Świętojańskiej, jak i od strony przystanku autobusowego przy alei Zwycięstwa. Ceny umiarkowane.
Przepis na
Osiedlowa restauracja na Morenie (na tyłach biurowca Skwer Morena pod adresem Jaśkowa Dolina 132/5 ), która znalazła bardzo fajny pomysł na siebie. W nowoczesnym, ale kameralnym wnętrzu serwowane są smaki z przeróżnych stron świata. Aby ułatwić gościom wybór, nawet karta została podzielona geograficznie a do każdej kategorii trafiły przystawki, dania główne i deser.
Jest m.in. polski tatar czy schab z kostką, amerykańskie steki i burgery, tajski pad thai i zupa tom kha, portugalskie owoce morza czy francuska kacza noga lub panierowany camembert. Rano zjemy też śniadania - oczywiście z różnych stron świata i tylko za złotówkę (jeśli zamówimy kawę). Nie jest drogo.
Azzurro
Aby wybrać się do Azzurro, potrzeba samochodu. Trudno bowiem dojść na piechotę do restauracji, która znajduje się przy zjeździe na obwodnicę przy ul. Spacerowej . Warto więc wybrać się tam większą grupą - tym bardziej, że lokal jest idealnym miejscem na rodzinne (lub w gronie znajomych) biesiady.
W karcie znajdziemy dania inspirowane smakami z regionu Morza Śródziemnego. Jest i włoska pizza, i hiszpańska paella. Są mule po prowansalsku oraz grecka moussaka. Ale najlepiej wybrać się na marokański tadżin z baraniną - niewiele jest w Trójmieście lokali, gdzie serwują ten specjał, a w Azzurro znają się na rzeczy. Dobra rada: w pogodny dzień można zarezerwować miejsce w ogrodzie na tyłach restauracji. Ceny średnie.
Dokąd na obiad przy obwodnicy?
Wozownia Gdańska
Restauracja z jednym z najlepszych widoków w Gdańsku - lokalizacja na Górze Gradowej , w odrestaurowanym budynku wozowni zobowiązuje. Siedząc na tutejszym tarasie grillowym (swoją drogą bardzo fajne miejsce na spotkania przy stole na świeżym powietrzu), możemy spoglądać na dachy miasta i podziwiać panoramę.
W karcie Wozowni Gdańska znajdziemy polską klasykę, ale podaną bez przaśności. Śledzie, tatary, żurek, zrazy, pierogi i tym podobne dania - tego należy się tutaj spodziewać. Uwaga, lokal dość często bywa rezerwowany na imprezy okolicznościowe - przed wizytą (i spacerem na Górę Gradową) warto więc wpierw zadzwonić. Ceny niewysokie.
Secretariat
To miejsce warto odwiedzić nie tylko ze względu na kuchnię, ale i bardzo niecodzienną scenerię. Secretariat znajduje się bowiem na terenie sopockiego hipodromu , co więcej - w budynku trybuny, która została od podstaw wyremontowana.
Warto przyjść tutaj w któreś z weekendowych popołudni, zaszyć się w bocznej loży i w spokoju, ciesząc oko zieloną panoramą okolic, zjeść coś dobrego. Menu to nowoczesne spojrzenie na europejską kuchnię, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Ceny średnie.
Ryż
Restauracja z kuchnią tajską na parterze chałupy przy Starym Rynku Oliwskim , która zaskakuje niebanalnym, a może wręcz - jak na trójmiejską gastroscenę - nowatorskim podejście do tych całkiem już w Polsce popularnych smaków.
Zjemy tutaj co prawda pad thaia czy zupę tom yum, ale nawet te tajskie standardy smakują ciekawej. Bo Ryż to kuchnia autorska Piotra Żelicha, który terminował m.in. u guru kuchni tajskiej - Davida Thompsona. Łosoś jurajski z liściem betelu i galangalem, chrupiąca golonka z karmelem, kaczka na chrupko z cukrem palmowym i tamaryndowcem czy młody okoń z woka z dżemem chilli i świeżym kafirem to obowiązkowe pozycje podczas pierwszej wizyty. Raczej drogo.
Miejsca
Opinie (77) ponad 10 zablokowanych
-
2019-08-01 07:20
(3)
Dobra jakosc zawsze sie obroni. Lokalizacja moze byc nawet na przyslowiowym wyp.
- 53 4
-
2019-08-01 09:03
Powiedz to tym z Północ-Poludnie
- 5 0
-
2019-08-01 09:59
Czyli
Reklama restauracji na uboczu ...
- 1 0
-
2019-08-06 05:13
wino trzymane na półce w upale / nie w lodówce / nie w piwniczce?
to nie jest dobra jakość ... to polnische wirtschaft ;))))
- 0 0
-
2019-08-01 07:33
Tylko część tych miejsc jest wciąż warta uwagi (6)
Ryż, winne grono to nadal najwyższa półka. Azzuro ma lata swej świetności za sobą, a przepis na chyba nigdy ich nie osiągnął. To moje własne zdanie w każdym z tych lokali byłem kilkukrotnie w ciągu ostatnich 2 lat
- 37 3
-
2019-08-01 09:02
wiesz co, uwazam tak samo, wszedzie bylem
- 3 0
-
2019-08-01 09:15
O Azzuro trudno już teraz mówić coś dobrego. Przeszłość i legenda
- 5 1
-
2019-08-01 09:35
Azzuro (2)
kiedys swietne miejsce, teraz przecietne dania i koszmarny okres oczekiwania w weekend (nasz rekord 80 minut) . Wesoly wlasciciel bywa denerwujacy kiedy po 60 minutach klepie cie po plecach i mowi ze trzeba sie wyluzowac. Ok wyluzowalem sie. wiecej tam nie pojdziemy na obiad rodzinny
- 14 1
-
2019-08-01 21:18
(1)
Z Osowej, mój drogi, nie z Osowy!
- 0 0
-
2020-01-12 17:26
Chyba lepiej wie skąd jest
- 0 0
-
2019-08-01 21:06
Śniadanie za 1zł, tylko trzeba kupić kawę. To nie do końca za 1zł. A kawa w jakiej cenie?
- 1 1
-
2019-08-01 08:39
ładny kelner ten z Przepisu (7)
- 45 7
-
2019-08-01 08:44
bardzo przystojny
- 24 6
-
2019-08-01 09:20
No.
Też mi się podoba.
~Maciek- 13 0
-
2019-08-01 10:09
chciałbym żeby podawał mi amu:))
- 9 0
-
2019-08-01 10:53
Ciasteczko
Maciuś Ciasteczko :D
- 8 0
-
2019-08-01 11:41
a no racja:)
- 4 0
-
2019-08-01 14:18
Też mnie robi...
- 2 0
-
2019-08-01 14:47
. Mi też się bardzo podoba
- 4 0
-
2019-08-01 08:42
przeciez Polnoc Poludnie jest juz martwa, jak ta czesc Swietojanskiej (10)
poprzednicy tez padli po jakims roku.
ps. strach wykupic reklame, bo mozna nie dotrwac do emisji :)- 31 3
-
2019-08-01 09:02
Fakt :)
- 4 0
-
2019-08-01 09:12
(1)
hmm ciekawa sprawa z tym miejscem, nie nazwałbym go 'martwym' bo znajduje się w ciągu pieszym między ścisłym centrum a przystankiem SKM i Rivierą, a obok z powodzeniem od lat funkcjonuje np burgerownia Baranola czy chińczyk na wynos. Może sytuacja dla takich lokali poprawi się po oddaniu do użytku dwóch biurowców budowanych w okolicy...
- 4 1
-
2019-08-01 09:22
bo to nie kwestia lokalizacji, tylko oferty
a w biurowcach beda kolejny pasniki.
ps. jak cos jest slabe to nic nie pomoze- 1 0
-
2019-08-01 09:17
autorze, zaktualizuj artykul
i usun nieistniejace miejsca, po co wprowadzac w blad.
- 7 0
-
2019-08-01 09:35
W sensie, że sie zamkli? (1)
,
- 1 1
-
2019-08-01 09:45
w sensie
- 2 0
-
2019-08-01 09:36
Szkoda (2)
Wielka szkoda, ze ten lokal zniknął. Mieli bardzo dobrą kuchnię.
Mam nadzieję, że otworzą w innym miejscu.
Niestety Gdynia jest daleko w tyle za Gdańskiem i Sopotem pod względem atrakcyjności dla lokali gastronomicznych.- 2 6
-
2019-08-01 10:34
zadna szkoda, rynek weryfikuje i tyle
gdyby bylo ok, trwaliby
- 2 1
-
2019-08-01 10:57
"Niestety Gdynia jest daleko w tyle za Gdańskiem i Sopotem pod względem atrakcyjności dla lokali gastronomicznych."
co za brednie. jest raczej na odwrót, tutaj gastro musi się bardziej starać, bo nie wystarczy serwować byle czego za potrójną cenę bo 'turyści i tak zjedzą'- 7 3
-
2019-08-02 09:59
tam zawsze bylo pusto, nie pamietam poprzedniej nazwy, ale lokal
wypelnialo powietrze, a przedtem ego postawnej wlascicielki.
- 1 0
-
2019-08-01 08:45
Spróbujcie znaleźć miejsce w Mulku przy drodze (6)
w kierunku Zukowa z Chwaszczyna podczas pory obiadowej... Powodzenia
I to jest dopiero restauracja na uboczu ...- 44 3
-
2019-08-01 09:16
a po co?
- 3 4
-
2019-08-01 09:32
(2)
Dobre jedzenie maja ale już nie takie jak kiedyś, jeśli ktoś woli zjeść w spokoju to raczej nie miejsce dla niego.
- 9 1
-
2019-08-01 09:48
Kiedyś to było
- 3 0
-
2019-08-23 16:09
potwierdzam, nie to co kiedys
- 0 0
-
2019-08-01 09:35
Na uboczu? Przy drodze krajowej nr 20 (1)
Gdzie przejeżdża tysiące aut na dobę ?
To raczej nie jest ubocze...- 8 1
-
2019-08-02 12:15
ale nie masz tam stać, tylko wejść do knajpy
- 0 0
-
2019-08-01 08:58
Pousada Kumaki w Kowalach (4)
Serwują kuchnię brazylijską. Polecam!
- 16 3
-
2019-08-01 09:16
Nasza ekipa była dwa razy (2)
Oba były rozczarowujące, ale może źle trafiliśmy
- 1 1
-
2019-08-01 11:40
Również byłam tam dwa razy, za pierwszym razem rewelacja, pół roku później pojechaliśmy na urodziny obiad. Miały być potrawy z grilla, ale jedzenie było odsmażane, suche i naprawdę niesmaczne. Szkoda, bo fajne miejsce...
- 0 0
-
2019-08-01 12:55
To chyba źle trafiliście.
- 0 1
-
2019-08-01 14:34
Kowale to nie Trójmiasto
- 6 0
-
2019-08-01 08:59
Północ Południe (2)
Zamknęli, bo podobno kucharz ma na oku nowy projekt.
- 11 2
-
2019-08-01 09:01
Czyli nie opłacało im się na uboczu
- 2 0
-
2019-08-01 09:15
poprzednicy tez tak pisali
- 0 0
-
2019-08-01 09:19
(2)
Ryż to zdecydowanie trójmiejskie TOP restauracji. Kapitalne menu z obłędną kaczką
- 11 11
-
2019-08-01 09:36
to prawda , miejsce o wyjatkowych smakach. Tanio nie jest ale co ostatnio jest tanie....
- 5 1
-
2019-08-02 07:23
Top ? Ryż
Droga knajpa ! I slaby wystrój.
- 0 0
-
2019-08-01 09:43
Piotr Adamczyk kucharzy w Północ Południe?! (1)
No tak , po tych wszystkich ;średniej jakości ; komediach romantycznych, "papież" musi sie jakos od dna odbic...
- 20 1
-
2019-08-01 13:36
przecież to Mecwaldowski :D
- 0 0
-
2019-08-01 09:57
Wstyd redakcjo
Tak wygląda "rzetelny" artykuł... Północ Południe od 29 lipca jest zamknięta.
- 38 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.