- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (288 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (55 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Azjatyckie smaki na imprezie Smakuj Trójmiasto
Impreza Smakuj Trójmiasto to świetna okazja, aby w ekspresowym tempie poznać ofertę niektórych trójmiejskich (i nie tylko) restauracji. Tym razem w niedzielę w Starym Maneżu tematem przewodnim była kuchnia azjatycka.
Smakuj Trójmiasto na dobre wpisało się w gastronomiczny kalendarz Trójmiasta. Ten organizowany co kilka tygodni targ kulinarny za każdym razem odbywa się w niedzielę na dwóch piętrach klubu Stary Maneż we Wrzeszczu. Tematem przewodnim zawsze jest inny rodzaj kuchni lub region świata - trójmiejskie (i nie tylko) restauracje i firmy kateringowe przygotowują inspirowane nimi dania i przekąski.
To świetny sposób, aby w jednym miejscu zdegustować ofertę kilkunastu wystawiających się lokali i sprawdzić kreatywność i umiejętności ich szefów kuchni. O ile oczywiście nie przeszkadza komuś tłum, ścisk i dość trudne warunki konsumpcji na stojąco - impreza od początku cieszy się niemalejącym zainteresowaniem odwiedzających. Jeśli wolimy jeść w spokoju, lepiej wybrać się do lokalu.
Tym razem tematem przewodnim Smakuj Trójmiasto były smaki Azji - i to zarówno z regionu Bliskiego Wschodu i Indii, jak i dalekich krajów, takich jak: Wietnam, Tajlandia, Chiny czy Japonia.
Koku Sushi przygotowało łódeczki z tradycyjnym sushi (10 zł); Między Rolkami japoński przysmak w innym wydaniu - w postaci rolek (od 6 zł); Lao Thai podawało pad thai z krewetkami (15 zł) i mango lassi (10 zł); Karma Guru samosy (5 zł) i hinduski kanapki z warzywnymi kotlecikiem vada pav (7 zł), restauracja Bollywood Lounge klasyczne curry butter chicken z wypiekanymi na miejscu w piecu tandoor chlebkami naan (10 zł), bar Ararat hummus oraz Cygara Sulejmana, czyli tureckie zawijasy z ciasta yufka z twarogiem (10 zł), a Lee's Chinese m.in. kurczaka Gong Bao z orzechami ziemnymi i wieprzowinę z warzywami w sosie syczuańskim (10 zł).
Ciekawostką dla bywalców trójmiejskich restauracji były na pewno stoiska firm warszawskich, m.in. food trucka Viet Street Food, gdzie można było zjeść typowe wietnamskie jedzenie uliczne: zupę pho z wołowiną (15 zł), kanapki banh mi z boczkiem lub pasztetem i marynowanymi warzywami (od 15 zł) czy pyzę ryżową banh gio (12 zł); niegdyś trójmiejskiego food trucka Akita Ramen z ramenem - japońską zupą z makaronem (od 21 zł) czy wegańskiego kateringu Vegushka, gdzie podawane były m.in. sajgonki ze świeżymi warzywami (6 zł), orzechowe curry z ryżem (15 zł) czy sernik z herbatą matchą (10 zł).
Impreza Smakuj Trójmiasto potrwa do godz. 19. Przed wizytą trzeba zabrać za sobą gotówkę - wystawcy nie dysponują terminalami do kart płatniczych. Warto również pamiętać, że od ostatniej edycji w grudniu podrożał wstęp - teraz za jedną osobą dorosłą należy zapłacić 10 zł (dzieci do lat 17 wchodzą bezpłatnie).
Przygotowywanie chlebków naan na stoisku Bollywood Lounge.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (60) 4 zablokowane
-
2017-02-19 15:15
(6)
Przed wizytą trzeba zabrać za sobą gotówkę - wystawcy nie dysponują terminalami do kart płatniczych.
nie można kontrolować obrotów- 29 8
-
2017-02-19 15:21
(2)
Warto również pamiętać, że od ostatniej edycji w grudniu podrożał wstęp - teraz za jedną osobą dorosłą należy zapłacić 10 zł (dzieci do lat 17 wchodzą bezpłatnie).
a czy młodzież do lat 40 może za 50%?- 29 5
-
2017-02-19 17:34
(1)
emeryci po 90 też darmo
- 4 0
-
2017-02-19 22:44
plus możliwość przejścia na czerwonym
- 3 0
-
2017-02-19 15:57
może niektórzy nie
ale my płaciliśmy na 4 stoiskach kartami...
- 4 5
-
2017-02-19 18:15
a ty co gotówki nie masz? wszystko na kredyt? żal...
- 7 14
-
2017-02-19 22:43
i bardzo dobrze, a po kiego kontrolować obroty?
- 2 2
-
2017-02-19 15:43
10 zl za wstep i placic jak w kanjpie? a jesc na stojaco jak na targowisku ? (9)
czyli bez 50-100 zl na osobe nie ma po co tam isc.
- 65 5
-
2017-02-19 15:51
Taa cwaniaki zorganizować musieli temat (4)
Wstęp i poczęstunek free ok, ale kasowanie za test paszy. 29 x kij w d*p..ę organizatorowi
- 8 8
-
2017-02-19 16:20
Qwerty (2)
No tak bo przecież ogrzanie sali, jej posprzątanie po imprezie, klimatyzacja, prąd, woda, mydło, papier w toaletach - to wszystko jest za darmo:)
Wstęp za 10 zł eliminuje potencjalnych plątaczy którzy przyjdą spróbować tego co jest za darmo - wystawione do degustacji. Np pieczywo, orzeszki itp. Na górze było sporo miejsca do siedzenia. Taki urok tego typu spendów :) Stoimy, integrujemy się z innymi i wydaje mi się właśnie dzięki tłumom i różnorodności smaków ta impreza z kazdą kolejną odsłoną cieszy się coraz większym powodzeniem:) Kto pamięta Smakuj Trójmiasto w Sztuce Wyboru? Obecni zainteresowani nie zmiesciliby się tam - nie ma opcji;P A powierzchnia Manezu jest jesli dobrze mi sie wydaje minimum 4 razy większa. :P- 17 12
-
2017-02-19 17:21
Człowieku!
Taka impreza to REKLAMA. Z zasady ma pośrednio przynosić zysk.
To co napisałeś to zwykłe januszowanie na potencjalnych klientach a właściwie, braku owych klientów.- 14 3
-
2017-02-19 17:48
ale za to powinni placic wystawcy a nie klienci!!!! Idą do knajpy nie płacisz dodatkowo za toaletę ( w normalnych knajpach), masz wszysko w cenie. Tak samo tutaj, ceny wystawców nie są wcale promocyjne!
- 16 1
-
2017-02-19 16:39
Zawsze śmieszą mnie tego typu wypociny....
.... że drogo, że wstęp itp itd. Przecież to nie jest obowiązkowa impreza. Chcesz to idziesz, nie chcesz to zjedz obiad w domu i .... nie psuj wzroku przed kompem, bo dodatkowo ekran albo klawiaturę zachlapiesz. Smacznego ;)
- 22 10
-
2017-02-19 16:08
Prawda to
- 2 0
-
2017-02-19 16:18
Jak chcesz popróbować 5 dych może być mało na osobę.
Jak chcesz się najeść lekko licz 100/os. wątpliwej jakości żarcia...- 8 4
-
2017-02-20 13:11
Bardzo dobrze że jest płatny wstęp
pamiętam pierwszą "Asia edition" gdzie był takie tłumy że nie dało się przecisnąć, nie mówiąc już o jakiejkolwiek konsumpcji.
Trzeba oddzielić spacerowiczy od tych zainteresowanych degustacją i uczestnictwem w imprezie.
10 zł to nie majątek- 6 0
-
2017-02-22 14:25
Zgadzam się w 100% na ostatniej edycji byliśmy z grupą znajomych, co okazało się wielkim błędem. Miejsce oraz jedzenie na stojąco kompletna porażka, nigdy więcej. I ta opłata, śmiechu warte!
- 0 0
-
2017-02-19 16:35
(3)
Zdzierusy,nabijają ludzi w butelkę,jeszcze za wstęp 10 zł?!to ja za 10 zł mam dobre jakościowo produkty w markecie i samemu sobie moge upichcić.Teraz praktycznie każdy wielki Restaurator patrzy jak by tu ograbić klienta,smutna rzeczywistość
- 23 16
-
2017-02-19 20:21
4 bułki i kawałek pasztetu (1)
gratuluje uczty pasztecie
- 4 3
-
2017-02-19 21:12
Nieprawda. Moge kupic 10 zupek vifon w promocji i jeszcze mi zostanie. Ale dzesika i brajanek musza przeciez zjesc za 100 zlotych.
- 4 3
-
2017-02-19 22:43
Janusz
to nie impreza dla ciebie
- 1 1
-
2017-02-19 16:53
podstawy (3)
może będzie edycja z jedzeniem adekwatnym do cen..jak można brać pieniadze za produkty z makro itp. które każdy może sam kupić. . ryby/mieso wszystko mrożone. .kucharze i pseudo restauratorzy muszą zmienić podejście
- 14 3
-
2017-02-19 17:51
lipton
namiastka egzotyki w januszkowym wydaniu..
- 9 2
-
2017-02-19 19:01
realia (1)
wszyscy spotkamy się w manekinie. .
- 4 7
-
2017-02-19 21:08
A w życiu. Asia Hoanmy jak już, tam to przynajmniej dają porządnie zjeść.
- 0 1
-
2017-02-19 16:54
Azjatycka kuchnia w Polsce to nieporozumienie, (4)
zamiast ściągać kebaby do kraju, powinniśmy przyjmować uchodźców z dalekiego wchodu (Korea, Japonia, Indonezja, Chiny).
- 22 10
-
2017-02-19 20:42
(1)
Pokaż mi jakiegoś araba czy turka który żyje na zasiłku. Wszyscy pracują i zarabiają na siebie bo co im Polska może zaproponować jak dla własnych obywateli nic nie ma?!
- 6 3
-
2017-02-19 20:51
Ale jakie to ma znaczenie,
dla kuchni azjatyckiej?
- 0 4
-
2017-02-20 15:13
a mnie po takim żarciu do kibla ciśnie od razu... (1)
- 0 3
-
2017-02-20 21:20
to czas lekarza odwiedzić
ale on powie ci t samo, denaturat nie jest dobry,
szczególnie na śniadanie- 1 1
-
2017-02-19 17:05
:) (1)
Masakra!!!
- 8 4
-
2017-02-20 00:10
a jak masz na trzecie?
- 3 0
-
2017-02-19 17:51
Ja (3)
Proponuję kuchnię wielkiego naczelnika z Żoliborza
- 15 6
-
2017-02-19 17:54
a co on je? Macę? (2)
- 9 1
-
2017-02-19 19:52
(1)
Kanapki
- 5 0
-
2017-02-20 21:21
z macą i czosnkiem
- 0 0
-
2017-02-19 18:22
Jedzenie dobre, ale 10zł za wejście to trochę drogo
Liczyliśmy się z tym, że wydamy trochę pieniędzy. Jednak wydawało nam się, że możliwość degustacji oznacza, że kilka rzeczy spróbujemy bezpłatnie to by trochę zbilansowało koszt wejścia. Właściwie tylko kawałek zwykłego chleba z pastą z bakłażana nam się udało skubnąć. I niestety było tak dużo ludzi, że szybko uciekliśmy. To co zjedliśmy było faktycznie smaczne.
- 19 2
-
2017-02-19 19:27
byli kucharze z broda I wasami?
Barmani z tatuazami?
Rosół za 21 zł - zwany po hipstersku ramenem.
Główna osobowa wystawiła się z ostatnio opisywanymi sajgonkami?
Ciekawe skąd produkty mieli skoro w biedronce tydzień francuski a w lidlu tydzień meksykanski- 24 6
-
2017-02-19 20:06
ASIA BAR (2)
Kto wie gdzie mozna zjeść kuchcznię oriental to odwiedza ASIA na Przymorzu, bar deklasuje wszystko w okolicy i te wystawy w plackowych miejscach to są tylko dla lansu
- 3 2
-
2017-02-20 07:59
Benek
Kto sie nie zna to tam je. Masakra jakas. Wypociny ugotowane przez chlopczykow z Wolki Kosowskiej. To dopiero smieci.
- 1 1
-
2017-02-20 13:56
Kim jest Asia?
A Bar beznadziejny. Jako żarcie z dowozem, jeżeli nie mamy innej opcji jeszcze ujdzie, ale jeżeli lubimy azjatyckie żarcie to lepiej tam nie zaglądać.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.