• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Bar "U Szwagra" znów działa

MM
26 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Bar u Szwagra to znany oliwski lokal z fast foodem. Bar u Szwagra to znany oliwski lokal z fast foodem.

Bar "U Szwagra" znów działa. Kultowa oliwska budka z zapiekankami i hamburgerami została zamknięta na niecałe dwa tygodnie po tym, jak wybuchł w niej pożar, w wyniku którego część strychu uległa zniszczeniu. Obawy, że kolejny słynny trójmiejski lokal może przejść do historii, okazały się przedwczesne. Mieszkańcy znów z radością mogą zajadać się ulubionymi daniami.



Bary fast food w Trójmieście


Czy byłe(a)ś kiedyś "U Szwagra"?

Położony niedaleko dworca PKP OliwaMapka niewielki bar "U Szwagra" od niedzieli, 24 października znów jest czynny. Lokal został otwarty po niemal dwutygodniowej przerwie, spowodowanej zniszczeniami po pożarze. Na facebookowych grupach mieszkańcy dzielą się tą informacją, a pod wpisami pojawia się wiele radosnych reakcji, a nawet zdjęć spod budki przedstawiających zadowolonych klientów.

Pożar w oliwskim barze



Przypomnijmy, w poniedziałek 10 października w godzinach południowych na poddaszu baru wybuchł pożar, gasiły go trzy jednostki straży pożarnej. Na szczęście nikt nie ucierpiał, czego nie można powiedzieć o niewielkim budynku. Choć z zewnątrz nie było tego tak widać, wnętrze lokalu i dach zostały częściowo zniszczone. Najbardziej ucierpiało poddasze, a parter budynku został zalany wodą użytą w czasie akcji gaśniczej.

  • Pożar wyrządził szkody, ale nie na tyle, aby baru nie dało się wyremontować.
  • Pożar wyrządził szkody, ale nie na tyle, aby baru nie dało się wyremontować.
  • Pożar wyrządził szkody, ale nie na tyle, aby baru nie dało się wyremontować.
Wieść o pożarze poruszyła internautów. Wielu zaczęło wspominać wizyty "U Szwagra" i wymieniać kultowe dania, które zamawiali od lat.

- Tylko z powodu przeprowadzki do innego miasta już tam nie chodzę. A tak to dobre 20 lat stałe moje miejsce. Najlepszy bar z hamburgerami w Trójmieście, jak nie w pomorskim albo jeszcze dalej. Burger i inne MacDonaldy nie dorównają poziomem - mogliśmy przeczytać w naszym Raporcie.
Choć były obawy, że kolejny słynny trójmiejski lokal przeszedł do historii, większość zdecydowanie wierzyła, że mimo wszystko bar "U Szwagra" nie jest spisany na straty i za jakiś czas powróci, a wraz z nim słynne "zapieksy" i "hambuksy" z okna.

- Jaka szkoda! Jak buła, to tylko od Szwagra. Takie kultowe miejsce! Mam nadzieję, że powstanie jak feniks z popiołu.
I tak się szczęśliwe stało. Wystarczyły niecałe dwa tygodnie, aby właściciele baru poradzili sobie ze skutkami pożaru i "U Szwagra" znów mogło działać.

Kultowe bary znikną z Sopotu. W ich miejsce powstanie nowy obiekt Kultowe bary znikną z Sopotu. W ich miejsce powstanie nowy obiekt

35 lat działalności



Bar "U Szwagra" to kultowe miejsce na gastronomicznej mapie Trójmiasta. Powstał w 1987 roku i od tego czasu serwuje zapiekanki, hamburgery, frytki, kebaby i tym podobne dania prosto z okna. Chyba nie ma mieszkańca Gdańska, a przynajmniej Oliwy, który choć raz nie był lub przynajmniej nie słyszał o tym miejscu. To tu można było zjeść fast food zanim jeszcze pojawił się w Gdańsku pierwszy McDonald`s. Choć jest to rodzinny biznes, to jego twarzą od lat jest tytułowy Szwagier.

  • Bar "U szwagra" działa od 35 lat.
  • Bar "U szwagra" działa od 35 lat.
  • Bar "U szwagra" działa od 35 lat.
MM

Miejsca

Opinie (85) ponad 10 zablokowanych

  • tak bylem raz. (3)

    i po kurczku w bułce dostałęm takiej s.ki ze wiecej nie pojde - ale było smaczne ;)

    • 4 12

    • idź do sieciówki to może jeszcze proces się uda wytoczyć za brak mięsa ryby w fish burgerze.Smacznego

      • 4 2

    • (1)

      Na stówe ogurki

      • 0 0

      • Pani od polaka pęka z dumy

        • 0 0

  • Jakie ceny?

    Tak pytam.

    • 3 0

  • Kultowy? Zwykła buda z przeciętnym jedzeniem.

    Oczko wyżej niż pasza z Maca przeznaczona dla masowego tucznika, ale nic wiecej.

    • 9 21

  • Kiedyś to było , nie to co teraz

    • 2 2

  • Jak to mozliwe przeciez wszystkie firmy upadaja według Propagandówki POwskiej (1)

    • 9 8

    • zawsze się znajedzie jakaś p.i.s,i,,orska onuca

      co ślepo wierzy w propagandę rozwoju i dobrobytu, idź się lecz psycholu

      • 3 6

  • Brawo!!!

    I to jest news na pierwszą stronę!!!

    • 11 1

  • Sentymenty na bok. Obiektywnie to paskudne żarcie najgorszej jakości. (2)

    Serio ktoś tęskni za wyrobem mięsopodobnym w hamburgerze i surówką, której sok robi maź z bułki?

    • 11 27

    • Są tacy. Tęsknią za komuną . Za tym że niczego nie było.

      Każdy miał pracę , wszyscy takie same żołądki i takie tam różne dyrdymały. Tęsknią ,bo nie odnależli się w tych czasach i uważają że najlepiej aby niczego nie było bo tak będzie sprawiedliwie.

      • 6 11

    • Nie byłeś tam to po co wypisujesz bzdury.

      • 3 4

  • Ankieta (6)

    Ponad 35% słoików. "Nie znam miejsca"

    Nie ma rdzennej osoby z Trójmiasta która by nie slyszala o tym miejscu, tak samo jak o Gdyniance.

    • 25 7

    • No to szacowny trójmieszczaninie (2)

      Oto jestem, żyję tu od 1992 roku i lokal ten znam tylko z widzenia. Czy popsułem ci obraz słoika?

      • 3 12

      • Czytaj że zrozumieniem (1)

        Czytaj że zrozumieniem...
        Znasz z widzenia czyli znasz. W ankiecie są trzy odpowiedzi
        1. Znam jadłem
        2. Znam nie jadłem (czyli Ty)
        3. Nie znam (sloiki)

        • 12 3

        • No nie znam

          Widzę zdjęcie w artykule i wiem, że to jest przy pętli autobusowej oliwa skm, czy jak jej tam. Do artykułu o pożarze nie wiedziałem co to jest czy pijalnia piwa, automaty na pieniadze czy zapiekanki.
          Widziałem tylko szyld, nie korzystałem, nie słyszałem od nikogo żadnych opinii. Ta środkowa opcja to na przykład znany lokal na Słupskiej, wiem że sprzedają tam drogie owoce, chociaż nigdy nie byłem.

          • 2 9

    • Nie każdy mieszkaniec ma po co bywać w tym miejscu, nawet przejazdem

      • 4 3

    • Są takie osoby- nigdy nie były w tym miejscu i nie znają nazwy, a urodzone w Gdańsku w 1966, mieszkają w Gdańsku

      • 4 4

    • p.s. nie mam pojęcia co to ,,Gdynianka"

      • 2 2

  • Wstyd się przyznać niegdy w życiu tam nic nie jadłem (3)

    a mieszkam w Trójmieście 50 lat, nawet jak stałem na przystanku autobusowym obok nigdy nawet tego nie zauważałem, Dlatego z tą rozpoznawalnością każdej budy z jedzeniem to bym nie przesadzał

    • 10 9

    • A skąd ten wstyd?

      To tak jakby powiedzieć - wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłem śniadania w ikea, obiadu w kmarze, a kolacji w jerusalem.

      • 6 1

    • Wstyd to kraść. (1)

      Nieznajomość jakiejś budy z tanim żarciem to nie powód do wstydu.

      • 13 0

      • I wpaść.

        Bo jak nie wpadniesz to jaki to wstyd?

        • 1 1

  • Dobra, kulinarni eksperci (6)

    Bo opinie są podzielone, łapki w górę jeżeli jedzenie jest tam przyzwoitej jakosci, łapki w dół jeżeli mówimy o hamburgerach z kapustą i sosem ala 1000 wysp rozmiękczającym bułe,czyli smak z przełomu wieków. Pytam serio, mijam to miejsce prawie codziennie od 7 lat i nigdy tam nie byłem.

    • 27 12

    • Hamburger z piersią kurczaka . Epicki.

      • 5 1

    • (1)

      Każden jeden hamburger winien być z surówką (także z kapusty) oraz keczupem. Takie jest prawo.

      Wykałaczkom, kraftowym frytkom w koszyczku i sosom o wymyślnych nazwach mówimy zdecydowane NIE

      • 9 3

      • W życiu!

        Kapusta do hamburgera pasuje, jak kotlet ze świni! Sałata być może, ale na pewno nie biała kapusta. To właśnie ten szit, z odległych czasów szeleszczacych dresami, czyli kotlet z wszystkich MOMów zebranych w ubojni posypany szatkowaną kapustą i sosem o niewiadomym składzie spowodował upadek tych wszystkich małych fastfoodów na rzecz mcd i kfc.

        • 2 4

    • I lepiej abyś nie wchodził. (1)

      Bo nie dojdziesz potem do celu po tych sosach.

      • 5 1

      • No tego się właśnie obawiam

        Bo ostatnio, to chyba z 15 lat temu trafilem na taką minę. W tej budzie na Miszewskiego, co tam teraz kebab jest.

        • 1 0

    • Kebab

      Prawdziwy shish kebab w bułce z ogórkiem i ostrym sosem. Identyczny jak w sopockim kebabie który tam istniał w latach 80tych a teraz jest po drugiej stronie monciaka.

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane