- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (165 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (34 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (187 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
Bary z jedzeniem na wagę. Duże podwyżki, ale nadal smacznie
Większość z nas w obecnych czasach za obiad chciałaby zapłacić jak najmniej, a w zamian dostać dużą, smaczną porcję. Jednak czy jeszcze da radę najeść się za rozsądną cenę w Trójmieście? Z pomocną dłonią do niedawna wychodziły do nas bary, w których mogliśmy nałożyć dania na wagę. Jeszcze kilka miesięcy temu w tego typu lokalach obowiązywała cena około 3,70 zł/100 g. Dziś jednak próżno szukać takich cen, a podwyżki są dość znaczne.
Wydarzenia w Trójmieście
Smacznie, sycąco i tanio - ale czy na pewno? Bary, w których mamy możliwość zamówić jedzenie na wagę, podniosły swoje ceny. Korzystający z tych miejsc klienci zapewne pamiętają ceny 3 zł za 100 g. Jeszcze do niedawna za 500 g posiłek (przeciętna obiadowa porcja dla dorosłego człowieka) można było zapłacić mniej niż 20 zł. Niestety inflacja i rosnące ceny produktów spożywczych odbiły się również na barach z daniami na wagę.
Smak na Tak w C.H Riviera
Dania na wagę sprzedaje m.in. bar Smak na Tak znajdujący się w centrum handlowym Riviera. Otrzymamy w menu dania mięsne, np. karkówkę, schab po staropolsku, sztygarsku lub faszerowany suszoną morelą, grillowany drób, żeberka. Prócz tego klienci mają okazję zamówić również dania rybne, wegetariańskie, półmięsne, jak np. pierogi lub gołąbki, dopełniające posiłek sałatki i surówki, a także desery i przekąski.
Dostępność dań jest zależna od tego, co aktualnie zostało przygotowane przez kucharzy. Znajdziemy tu dania na każde podniebienie, od gotowanych, po duszone, pieczone lub grillowane. W restauracji musimy zapłacić 5,49 zł za 100 g. Dodatkowo na ostatnią godzinę przed zamknięciem punktu dostępna jest promocja -40 proc. na dostępny asortyment.
Inflacja nie omija nikogo. Czy bary mleczne nadal są tanie?
Luna Express w Gdyni
Najtańszą ofertę w przeliczeniu na gramy ma Luna Expres, również mieszcząca się w galerii Riviera w Gdyni oraz w centrum handlowym Batory. W lokalach Luna Express zjemy dania za 5,29 zł za 100 g. Dostępne są gotowe warianty mięsne, wegetariańskie, a także rybne, dodatki w postaci frytek, ziemniaków i kasz oraz surówki i sałatki. Codziennie dostępna jest też inna zupa.
Restauracja Olimp w Gdańsku
Olimp to sieć restauracji z jedzeniem na wagę, której lokale można znaleźć w gdańskiej Galerii Madison, w centrum biurowym Cube Office Park na Jasieniu, oraz w C.H. Morena, a także w gdyńskiej Galerii Handlowej Klif. Cena za 100 g to 5,79 zł. W ostatniej godzinie obowiązuje rabat -30 proc.
W ofercie oprócz dań z kuchni polskiej znajdziemy również smaki z różnych kuchni świata. Jak zaznaczają przedstawiciele restauracji, coraz więcej jest też dań, które są lekką i bezmięsną alternatywą ciężkostrawnych i kalorycznych potraw. W menu znajdziemy również duży wybór zup.
Co składa się na koszt burgera w barze czy restauracji?
Kuchnia Marche w Gdańsku
Smaczne dania można zjeść też w sieci restauracji Marche, które dostępna są m.in. na Przymorzu przy UG w kompleksie Alchemia, Galerii Bałtyckiej, C.H. Alfa, Galerii Forum. Gdańskie lokale są franczyzami, a w całej Polsce znajdziemy aż 43 miejsca o tej nazwie.
Zjemy tu różnorodne dania z kuchni polskiej, ale też znane specjały z kuchni świata, smakowite wegetariańskie przekąski, niskokaloryczne dania fitness oraz owocowe soki i orzeźwiające koktajle. W zależności od punktu dania na wagę zamówimy w nieco różnych cenach. W kompleksie Alchemia za 100 g będziemy musieli zapłacić 5,59 zł, a w Forum już 5,89 zł za taką samą wagę.
To jedynie wybrane miejsca z jedzeniem na wagę w Trójmieście. Więcej ciekawych miejsc znajdziecie w naszym katalogu. Zachęcamy do dzielenia się w komentarzach ulubionymi miejscami.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-08-29 15:27
czasami korzystam
jeśli ktoś idzie zaspokoić głód, a nie się napchać, to za rozsądną cenę można w takim barze zjeść. I to smacznie, trzeba tylko sprawdzić czy potrawa jest ciepła. Rzadko kiedy jestem rozczarowany...
- 12 22
-
2022-08-29 14:49
(5)
Nie polecam takich miejsc, słabe warunki sanitarne, problemy gastryczne to norma po zjedzeniu w takim miejscu.
- 69 64
-
2022-08-30 11:28
Zwykłe głupie gadanie.
Takie miejsca to z pewnością nie szczyt smaku i świeżości, ale nigdy się w nich nie zatrułem niczym. Moze spróbuj myć ręce przed posiłkiem.
- 10 2
-
2022-08-29 19:03
Jak masz po jedzeniu problemy gastryczne (2)
to może być nowotwór jelita grubego.
- 19 8
-
2022-08-29 21:58
Albo zespół jelita drażliwego
- 14 1
-
2022-08-29 19:07
nooo i trumnę trzeba nabyć
- 8 3
-
2022-08-29 18:37
Często jadałam tam kiedyś z dzieckiem.
Nie przydarzyła nam się żadna niestrawność. A dodam że miałyśmy zwyczaj brać sosy z różnych dań do jednego mięsa.
- 11 6
-
2022-08-29 12:19
Słaba opcja (13)
gotowe dania w pojemnikach które długo stoją, robią się suche i stare, wszyscy w tym mieszają. Generalnie wychodzi drożej niż w restauracji. Przy kasie zwykle dziwisz się, że nagle jest cena w okolicy 40zł a spodziewałeś się ok 20.
W polsce brakuje restauracji typu płacisz raz i jeż ile chcesz, dobrych restauracji (nie barów) chińskich czy np greckich. W zamian za to są polskie restauracje kryte strzechą z nudnym jedzeniem i drogie bary na wagę. Słaba opcja- 205 11
-
2022-08-30 02:53
Marsze w forum jest super, różnorodne sporo Wege i wybierając z głowa można zapłacić rozsądna cenę
Sory ale bardzo nie zgadzam się z twoja opinia- 0 2
-
2022-08-30 01:15
Nie będzie knajp typu płacisz raz i jedz ile chcesz (1)
Bo polskie cebulaki przyszliby wpierniczyć po 2 kg samych najdroższych mięs itp. Bez ziemniaków i surówek, żeby poczuć swoją oszczędność, przebiegłość i zwycięstwo nad restauratorem. Wejście musiałoby kosztować ze dwie stówy żeby właściciel mógł na tym zarobić
- 15 3
-
2022-09-03 08:19
były takie knajpy w Trójmieście i wcale nie przychodziło tam wiele ludzi aby się nażdeć a wręcz przeciwnie
pustki świeciły bo jednak chyba ludziom było wstyd tam chodzić, chyba nazywało się to Hibachi w Gdyni na Pułaskiego
- 0 0
-
2022-08-29 14:12
Nigdy nie jadam z podgrzewaczy
Cena z kosmosu, a jakość produktów słaba.
- 23 0
-
2022-08-29 13:09
A jak myślisz ile byś za to zapłacił? (4)
Na kaszubach odkryłem w te wakacje taka knajpę. Masz dwie godziny na posiadówkę i płacisz (bez napojów rzecz jasna) 45 zeta. W menu żurek, żeberka, etc.
- 18 4
-
2022-08-30 10:48
Czyli nic dobrego do jedzenia
- 1 1
-
2022-08-29 18:25
Drogo w sumie
- 5 2
-
2022-08-29 13:56
(1)
Podaj nazwę tej knajpy.
- 7 3
-
2022-08-29 14:13
Chałupa 73
Kaszuby, pole 6
- 5 10
-
2022-08-29 12:34
To otwórz takie restauracje i zarabiaj (3)
- 20 37
-
2022-08-29 17:54
A po co, żebyś przychodził się nażreć. Ona gotuje smacznie dla siebie. A tobie pozostaje wylizywanie plastikowego talerza.
- 2 4
-
2022-08-29 15:58
Nie wszyscy są kucharzami, ale mają prawo wyrażać swoją opinie.
- 18 3
-
2022-08-29 12:54
Dziekuję za złota poradę
Niestety mam już inny, absorbujący biznes. Pozdrawiam
- 49 7
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.