• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Bitwa na talerzu: schabowy czy stek? Wybierz faworyta

Klaudia Cichocka
23 lipca 2024, godz. 07:00 
Opinie (99)
Polska czy amerykańska klasyka? Mieszkańcy Trójmiasta decydują Polska czy amerykańska klasyka? Mieszkańcy Trójmiasta decydują

Schabowy czy stek? Miłośnicy mięsa są podzieleni. Polski kotlet to klasyka kojarząca się z domowym obiadem, prostotą i sprawdzonym smakiem. Steki często uznaje się za symbol wyrafinowanego smaku i amerykańskiej kuchni. Co wybierasz? Zagłosuj! W dolnej części strony głównej Trojmiasto.pl znajdziesz box z głosowaniem. Pokaż nam, co dzisiaj zjesz, i przekonaj się, co wybrali mieszkańcy Trójmiasta. Ostatnio o ich głosy walczył burger z kebabem.





Schabowy, czyli król polskiego stołu



Schabowy to jedno z kultowych dań na polskim stole, a każda rodzina ma własny przepis na idealnego kotleta schabowego. Podstawa to dobrej jakości mięso - schab z kością lub bez, które rozbija się tłuczkiem na cienkie plastry.

W niektórych domach i restauracjach mięso namacza się w mleku z solą, pieprzem i cebulą nawet przez całą noc, w innych po doprawieniu od razu przechodzi się do smażenia.

Ważny punkt to panierka. Najpierw obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej. W nowoczesnych wersjach bułka tarta bywa zastępowana np. mąką orkiszową, płatkami kukurydzianymi, a nawet migdałami.

Czasami klasyczną mieszankę soli i pieprzu uzupełnia się o czosnek czy mieloną paprykę. Według tradycyjnego przepisu, kotlet schabowy jest smażony na smalcu, a podawany z ziemniakami i zasmażaną kapustą.

Smaczne, tradycyjne i stosunkowo tanie danie systematycznie pojawia się niemal w każdym stole.

Wegetarianie i weganie zastępują mięso, np. soją albo ciecierzycą.

Schabowy większy od głowy. Kotlety-giganty w Trójmieście Schabowy większy od głowy. Kotlety-giganty w Trójmieście

Stek - mięsna uczta po amerykańsku



Steki kojarzą się przede wszystkim z kuchnią amerykańską. Ponownie podstawa to wysokiej jakości mięso, w tym przypadku mowa o wołowinie. Steki robi się głównie z antrykotu, polędwicy i rostbefu.

Świeży, odpowiednio przygotowany stek z wysokiej jakości mięsa to źródło białka, tłuszczu i witamin. Najczęściej podaje się z grillowanymi warzywami i sosem np. pieprzowym.



Przygotowanie steka w domu wymaga wiedzy i podobnie, jak w przypadku kotletów schabowy - ilu kucharzy, tyle przepisów. Mięso należy wyjąć z lodówki minimum pół godziny przed smażeniem, oczyścić i osuszyć. Część osób doprawia mięso solą przed smażeniem, inni robią to później.

Największym ograniczeniem jest cena. Za dobrej jakości mięso na steka trzeba zapłacić dużo więcej niż za tradycyjnego kotleta schabowego.

Schabowy to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Schabowy to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej.

Polska czy amerykańska klasyka? Mieszkańcy Trójmiasta decydują



Aż 56 proc. mieszkańców Trójmiasta chętniej wybiera schabowe.

Tradycyjny schabowy kochamy za prostotę, klasyczny smak i domowy charakter. Steki to amerykańska świeżość na polskim talerzu. Cieszą się popularnością w wielu miejscach na świecie i stanowią ciekawą alternatywę dla innych mięsnych opcji.

Wolisz steki? Zagłosuj w naszym boxie na stronie głównej i zmień wynik!

W ostatnich tygodniach nasi czytelnicy wskazali również, że:
  • kebab jest lepszy od burgera,
  • kuchnia azjatycka przebija meksykańską,
  • chętniej sięgają po śniadania wytrawne niż słodkie,
  • wolą pizzę od sushi,
  • kuchnia tajska jest ostrzejsza od meksykańskiej,
  • preferują nowe miejsca niż sprawdzone lokale.

Lubisz kulinarne rozgrywki?

Sprawdzaj nasz box na stronie głównej i pokaż innym, co lubisz.

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (99)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Najczęściej czytane