• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Brovarnia najlepszą restauracją hotelową w Polsce

14 maja 2024, godz. 09:00 
Opinie (33)
Restauracja Brovarnia w Hotelu Gdańsk została nagrodzona Złotym Widelcem w kategorii "Restauracja Hotelowa". Restauracja Brovarnia w Hotelu Gdańsk została nagrodzona Złotym Widelcem w kategorii "Restauracja Hotelowa".

Restauracja Brovarnia otrzymała nagrodę Złotego Widelca dla najlepszej restauracji hotelowej w Polsce. Wielka Gala rozdania nagród odbyła się 25 kwietnia w Airport Hotel Okęcie w Warszawie.



Wyjątkowa nagroda dla gdańskiej restauracji



Znajdująca się w Hotelu Gdańsk restauracja Brovarnia została nagrodzona Złotym Widelcem w kategorii "Restauracja hotelowa" w konkursie "Polska od kuchni". Akcja ta, zorganizowana już po raz 13., ma na celu promowanie polskiej gastronomii na szeroką skalę. Jej zadaniem jest rekomendacja najlepszych restauracji, prezentacja kulinarnego dziedzictwa miast i regionów, a także przyciągnięcie turystów poprzez unikalne doznania kulinarne.

Wyróżnienie Restauracji Brovarnia jest efektem jej wysokiej jakości usług, innowacyjności w kreowaniu potraw oraz zaangażowania w promocję polskiej kuchni. To także dowód na to, że gastronomiczna scena Trójmiasta nieustannie się rozwija, oferując mieszkańcom i turystom wyjątkowe doznania kulinarne.

  • Brovarnia to pyszna polska kuchnia z gdańskimi i europejskimi akcentami, a także najstarszy browar w Gdańsku, w którym spróbujecie warzonych na miejscu i wielokrotnie nagradzanych piw.
  • Brovarnia to pyszna polska kuchnia z gdańskimi i europejskimi akcentami, a także najstarszy browar w Gdańsku, w którym spróbujecie warzonych na miejscu i wielokrotnie nagradzanych piw.
  • Brovarnia to pyszna polska kuchnia z gdańskimi i europejskimi akcentami, a także najstarszy browar w Gdańsku, w którym spróbujecie warzonych na miejscu i wielokrotnie nagradzanych piw.

Brovarnia - kontynuator polskich tradycji



Znajdująca się w zabytkowym budynku Brovarnia kontynuuje najlepsze polskie tradycje. To restauracja, w której można spróbować pysznej polskiej kuchni, opartej na regionalnych produktach od lokalnych dostawców (znajdujących się w promieniu 30 km). Wszystkie dania przygotowywane są samodzielnie, bez wspierania się półproduktami. Znaczna część menu jest "domowa", czego najlepszym przykładem są pierogi, które są w całości robione samemu. Nie byłoby tego prestiżowego wyróżnienia dla Brovarni, gdyby nie niezwykła wyobraźnia i kunszt kulinarny tutejszych kucharzy na czele z Przemysławem Zwańskim.

Miejsce jest znane nie tylko ze znakomitego jedzenia, lecz także z warzonego na miejscu piwa. Brovarnia, jako najstarszy działający browar w Trójmieście, kontynuuje browarnicze tradycje Gdańska. Piwa rzemieślnicze warzone w XVII-wiecznym spichlerzu to symboliczne nawiązanie do bogatej historii gdańskiego piwowarstwa. Od wielu lat zdobywają one liczne nagrody, a także uznanie i szacunek wśród swoich odbiorców.

  • Statuetki "Złotego Widelca" dla najlepszych restauracji wręczono w kilkunastu kategoriach. Brovarnia została doceniona jako najlepsza restauracja hotelowa.
  • Nie byłoby tego prestiżowego wyróżnienia dla Brovarni, gdyby nie niezwykła wyobraźnia i kunszt kulinarny tutejszych kucharzy.
  • Nie byłoby tego prestiżowego wyróżnienia dla Brovarni, gdyby nie niezwykła wyobraźnia i kunszt kulinarny tutejszych kucharzy.

"Polska od kuchni"



Celem konkursu "Polska od kuchni" jest rekomendowanie najlepszych polskich restauracji, cukierni, promowanie i wykreowanie regionalnych potraw, prezentacja kuchni z różnych regionów świata, a także wytyczenie gastronomicznych tras i zagłębi gastronomicznych w kraju. W konkursie do tej pory wzięło udział około 4 tys. restauracji, w tym roku startowało 137 restauracji.

W składzie jury konkursu "Polska od kuchni" znaleźli się: Jolanta Borowiec, Wiesław Bober - założyciel Klubu Szefów Kuchni, Jean Bos - twórca kuchni molekularnej w Polsce, Krzysztof Szulborski - prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Giancarlo Russo - Studio Kulinarne. Przewodniczącym jury, jak co roku, był Waldemar Piórek. Przez kilka tygodni odwiedzali oni lokale, które przystąpiły do konkursu, i oceniali je pod względem jakości serwowanych potraw, estetyki lokalu, obsługi, efektowności podania oraz wielu innych czynników.

Podczas uroczystej gali, która odbyła się 25 kwietnia w Airport Hotel Okęcie w Warszawie, laureaci otrzymali statuetki Złotego Widelca oraz dyplomy.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (33) 3 zablokowane

  • Pamiętam jak się otworzyła. To był taki powiew czegos nowego "na mieście". Chodziliśmy tam na piwo choć było tak troche nie po drodze. Nawet nie wiem czy pierwsza Szafarnia juz tam stała. Ja nawet pamietam jak były tam wkoło magazyny. Teraz to juz inny świat.

    • 12 6

  • Pamietam kulinarne nagrody z PRL-u. Duzo ich nie bylo, ale najzaszczytniejsza byla "Zlota Patelnia"

    lecz komus zle sie kojarzyla i zostala tylko akcja "Ludwiku do rondla" Natomiast knajpy byly ponumerowane, np. lokal IV kategorii.

    • 6 1

  • A kiedyś

    Rozpadający się bruk , ruiny i plot od Dagomy. Tubylcy wynosili ruinami wina i musztardę

    • 6 4

  • Pyszne pierogi! Z gęsiną najepsze!

    Wpadamy zawsze na pierogi! zawsze pyszne! Polecam!

    • 10 5

  • Schabowy rewelacja ! (1)

    Jestem w tej restauracji regularnie gdyż serwują tam najlepszy schabowy w całej Polsce - naprawdę polecam !!

    • 9 8

    • a zjadlas juz schabowe w calej polsce aby pisac takie slodkie dziewczece tresci?

      • 5 0

  • całkiem smaczne szparagi jedliśmy ostatnio

    • 7 5

  • Szparagi

    Jadłem niedawno szparagi z jajkiem i ziemniaczkami. Palce lizać! Polecam.

    • 11 6

  • 6+ (4)

    Ta restauracja to kulinarne niebo Trójmiasta, oferujące doskonałe jedzenie, wyrafinowany klimat i obsługę na najwyższym poziomie. Ich menu kusi unikalnymi smakami, harmonijnie łącząc tradycję z nowoczesnością. Wnętrze restauracji zachwyca elegancją i przytulnością, tworząc idealną atmosferę dla każdej okazji. Obsługa jest nie tylko profesjonalna, ale również serdeczna, dbając o każdy detal, by każda wizyta była niezapomnianym doświadczeniem. Uwielbiam to miejsce

    • 27 13

    • Bardzo ładna opinia (1)

      Kim jesteś EB?

      • 6 1

      • Popieram, super obsługa i pyszny schabowy :)

        • 1 5

    • bylem, jadlem i pilem, niekoniecznie chcialbym raz jeszcze

      • 4 0

    • wpis zapewne przez personel albo szefa

      • 3 0

  • zachwycona (2)

    piękne wnętrze, przepiła obsługa, pszepyszne jedzenie, w szczególności kopytka- nigdzie nie jadłam lepszych. uwagę warto też zwrócić na serwowane tam piwo- warto je skosztować. ogromnie polecam. jedno z nielicznych miejsc, gdzie na pewno nie da się odczuć rozczarowania. zasłużona nagroda, gratulacje! :)

    • 15 14

    • przepila obsluga :) (1)

      • 6 0

      • Obsługa przepiła to "pszepyszne" jedzenie.

        Czy jakoś tak :D

        • 5 0

  • Zasłużone

    Najlepszy schabowy jaki jadłam

    • 5 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane