- 1 Nowe lokale: od skrzatów po Portugalię (109 opinii)
- 2 Lubisz kawę? Odwiedź ten festiwal (60 opinii)
- 3 Coraz więcej sposobów na napiwek (309 opinii)
- 4 Ranking pierogarni w Trójmieście (58 opinii)
- 5 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 6 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (194 opinie)
Burgery - najtańsze i najdroższe propozycje z trójmiejskich lokali
Burger to już nie tylko bułka z mięsem i warzywnymi dodatkami. Ten kulinarny klasyk doczekał się tylu wariantów, że wymienić wszystkie byłoby nie sposób. Dziś skoncentrujemy się na najbardziej klasycznych propozycjach, serwowanych przez najpopularniejsze trójmiejskie burgerownie. Ile kosztuje burger w najtańszej opcji, a ile w najdroższej? Jaka pomiędzy obiema propozycjami jest różnica?
Co rusz otwierające się nowe lokale, specjalizujące się w bułach z wołowiną i dodatkami, zaskakują nie tylko oryginalnymi połączeniami smaków, ale i cenami potrafiącymi sięgać niekiedy wartości bardziej wymagających dań w dobrych restauracjach. O najbardziej oryginalnych propozycjach piszemy regularnie. Dziś zerkniemy w menu najpopularniejszych trójmiejskich burgerowni, żeby sprawdzić, jaka jest różnica pomiędzy najtańszymi i najdroższymi bułami.
Gdynia
Zdrowym podejściem do najpopularniejszego reprezentanta nurtu fast food szczyci się też Carmnik Kantyna. Tu za najtańszą propozycję, kryjącą się pod nazwą Hamb, zapłacimy 27 zł (wołowina, bekon, cebula czerwona, ogórek konserwowy, pomidor, rukola, sosy musztardowo-miodowy i ketchup. Za najdroższą opcję w menu - Bekon Dżem - zapłacimy tylko cztery złote więcej, otrzymując bułę wypchaną wołowiną, dżemem bekonowym, sałatą, piklami, cheddarem i sosem z pieczonego czosnku. Cena każdej z opcji w menu wzrośnie o 10 zł, jeśli zamówimy burgera podwójnego (300 g wołowiny).
W Bistro Śródmieście burgery są podawane w zestawie z frytkami i sosami lub miksem sałat (nie mniej niż 280 g). Za burgera klasycznego zapłacimy tu 32 zł (wołowina, bekon, ser cheddar, pomidor, ogórki konserwowe, czerwona cebula, sos bbq lub ketchup, musztarda i majonez). 39 zł kosztuje natomiast propozycja najdroższa, którą jest Duży Burger . W bułce znajdziemy podwójną wołowinę, ser cheddar, czerwoną cebulę, papryczkę jalapeno, ogórki kiszone, pomidora, sałatę lodową i sos amerykański.
Najbardziej oryginalne burgery w Trójmieście. Zaskakujące smaki i formy podania
Sopot
W Sopocie Bobby Burger pojedynczy "Classic" kosztuje 20 zł, a podwójny 27 zł. W brioszce znajdziemy wołowinę, ser gouda, sałatę, czerwoną cebulę, pomidora, ogórki konserwowe, sosy classic i czosnkowy. Najdroższa z burgerowych opcji w karcie - Big Double Death By Cheese wyceniona jest na 33,90 zł (z mięsem podwójnym) bądź 40,90 zł (z mięsem potrójnym). Jak nazwa wskazuje, składniki wspomnianego wcześniej Classica dopełnia spora porcja sera.
Czy wegekiełbasa to nadal kiełbasa? O odpowiednikach wege mięsnych potraw
Gdańsk
Wizytę po gdańskich burgerowniach zaczynamy od SurfBurgera. Tutaj do wyboru mamy buły pszenne, graham i maślane. W zależności od "wkładu" możemy zapłacić za burgera 26 zł (Specjal - 180 g wołowiny, cheddar, sałata lodowa, ogórek kiszony, czerwona cebula, pomidor, sosy limonkowy i bbq), albo 46 zł (Ten Duży - 2 x 180 g wołowiny, 4 x bekon, 4 x cheddar, kotlet serowy, krążki cebulowe, sałata lodowa, pomidor, obórek kiszony, czerwona cebula, dowolny sos). Mniej zapłacimy za burgery z wsadem drobiowym (28-30 zł) oraz wegetariańskim (23 - 27 zł).
Ceny buł z mięsem w Original Burger zaczynają się od 29 zł (Classic Cheese z cheddarem, marynowaną czerwoną cebulą, pomidorem, sosami chutney i majonezowym oraz sałatami). Tyle samo zapłacimy za wegetariański odpowiednik, a trzy złote mniej za burgera z drobiem. Najdroższym burgerem w karcie jest Godfather - 37 zł (tyle samo za odpowiednik roślinny, 34 zł za kurę). W bułce znajdziemy podwójne mięso, wędzony bekon, cheddar, karmelizowaną cebulę, sos bbq i sałaty).
Na koniec przyjrzyjmy się bułom z wołowym wsadem serwowanym w 3Burger. Tu za klasyka zapłacimy 26 zł (bułka sezamowa, wołowina, sałata lodowa, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, sos musztardowy). 35 zł kosztują natomiast pozycje najdroższe - Koziołek (bułka maślana, wołowina, ser kozi grillowany, rukola, pomidor, cebula, sos musztardowy), Bomba Serowa (bułka sezamowa, wołowina 3 sery - brie, bavaria blue, masdamer, sałata lodowa, ogórek konserwowy, cebula, sos majonezowy z zielonym tabasco) i Bill (bułka maślana, wołowina, grillowany boczek, ser masdamer, sałata lodowa, sos bbq, cebula).
A ile wy zapłaciliście najwięcej za bułę z wołowiną i czy propozycja ta była warta swojej ceny? Macie jakieś sprawdzone miejscówki? Podzielcie się wrażeniami w komentarzach.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-06-02 14:45
A może domowy burger? (19)
Wszystko fajnie tylko jest coraz gorzej jeśli chodzi o jakość i ceny. Proponuję spróbować samemu zrobić takiego domowego burgera ja ostatnio zaczęłam tak robić i jest rewelka. Smaczny oraz znam jakość produktów, które daje do burgera.
- 137 13
-
2022-06-04 06:25
A ile Cie wyniósł taki domowy Burger?
W sumie to nie dziwie sie, że kosztują coraz więcej. Dobra Wołowinka teraz jak wszystko troche kosztuje a tu trzeba pracowników, lokal, rachunki i cała resztę. Eeeehhhh
- 0 0
-
2022-06-03 15:37
Domowy burger to kotlet mielony.
Niektórzy stronią od niezdrowego fastfooda, więc mielą mięso razem z bulką, mieszają z wodą i smażą w dużej ilości oleju, żeby dobrze wsiąkł.
- 0 2
-
2022-06-02 18:33
Burger babuni?
- 1 2
-
2022-06-02 17:41
daj adres, przyniosę piwo/wino, co wolisz (2)
zjemy te burgery, a potem się zobaczy ;)
- 3 5
-
2022-06-02 20:55
Hehe czyli przez żołądek do serca.
- 2 0
-
2022-06-02 20:31
Przecież to jarek
- 1 1
-
2022-06-02 15:17
(9)
"znam jakość produktów"
Gadka tych, którzy znają tylko jakość z promek z LidloBiedry i im się wydaje, że wszyscy tak jedzą.- 8 40
-
2022-06-02 17:09
(3)
kupujesz steka z dobrego zrodla i mielisz. gadka tych co gadają gadki..
- 5 2
-
2022-06-02 18:52
Przy czym w tym dobrym źródle steka dostaniesz za 15 zł kg ! Jak więcej to lans dla rurkowców.
- 1 7
-
2022-06-02 17:21
Stek to overkill, wystarczy szynka. (1)
- 3 6
-
2022-06-03 07:38
Od razu widać znawcę!
Powiedz mi tylko, gdzie jest szynka wołowa? A jeżeli masz na myśli część zrazową, albo ligawę, to życzę smacznego burgera...
- 2 0
-
2022-06-02 15:36
Zgadza się (4)
Bo restauratorzy nie zaopatrują się w LidloBiedrze tylko w Selgrosie.
- 45 4
-
2022-06-02 17:39
niestety nieprawda (3)
każdy kupuje gdzie taniej, a Makro czy Selgros tanie nie są; oferują jednak dowóz i odroczoną płatność, jednak część zaopatrzenia to dyskonty
- 14 0
-
2022-06-03 08:55
(2)
kup wołowinę z lidla lub biedronki , ulep kotlety , połóż na blasze lub na grillu , zobacz ile szlamu wypływa a z kotleta zostaje bobek, nie ma szans na dobrego burgera na bazie mięsa z dyskontu , kup kawałek wołowiny poproś o zmielenie wówczas kotlet będzie tej samej wielkości przed i po
- 5 5
-
2022-06-04 06:30
Mięso na burgera musi być tłuste
To co sie wytapia to jest tłuszcz. Dzieki temu burgera grillujemy czy smażymy bez jakichś olejów dodatkowych. Dzieki temu tłuszczowi Burger nie jest suchy i twardy jak zelówa.
- 3 0
-
2022-06-03 11:21
"zobacz ile szlamu wypływa a z kotleta"
Przecież oni uważają, że to normalne.- 3 2
-
2022-06-02 14:56
(2)
Daj swoje djęcie to może wpadnę na burgiera
- 8 19
-
2022-06-02 17:08
jak musisz prosic to nie wpadniesz xd
- 3 3
-
2022-06-02 17:07
za cieńki bolek jesteś
- 13 3
-
2022-06-02 14:45
(7)
te powiększone burgery powinny być szersze (większa średnica) a nie wyższe. Tych piętrowych nie da się jeść.
- 266 0
-
2022-06-02 18:01
Też to kiedys powiedzialem (6)
znajomemu, który ma burgerownię w Gdyni. A on mi odpowiedział że tutaj chodzi o efekt wizualny. Być może podał jeszcze inne argumenty, ale ich nie pamiętam.
- 40 0
-
2022-06-02 18:30
(5)
Robią takie na Jasieniu - gigantyczna bułka, ale nic nie spada przy jedzeniu
- 21 1
-
2022-06-03 01:26
(4)
Gdzie? Aż się bym skusił.
- 4 0
-
2022-06-03 07:57
Bracia B. (3)
Niestety, już się zamknęli :(
- 4 1
-
2022-06-03 08:46
(2)
Czyli robili a nie robią
- 4 0
-
2022-06-03 09:24
Musieli się zamknąć bo brak było chętnych na szerokie buły i szerokie kotlety (1)
- 0 3
-
2022-06-04 05:23
Idealne dla koksow z silek
- 0 0
-
2022-06-02 14:42
(6)
Lubie burgery. jednak nie przepadam za tymi olbrzymimi. Uważam,że lokale powinny mieć w menu mniejsze za mniejszą kwotę a nie te 200g mięcha.
- 88 9
-
2022-06-05 16:39
huhu
mniejsze? Obecnie burgery są na 5 kęsów a kosztują fortunę
- 1 0
-
2022-06-05 08:35
Polecam zajrzeć do 3B Burger - mają cztery rozmiary (najmniejsze mają po 90g mięsa).
- 0 0
-
2022-06-03 19:15
Patrząc na rozmiary porcji i napojów w stanach, to jeszcze daleka droga przed nami i będziesz tęsknił za tymi teraz.
- 1 0
-
2022-06-03 08:44
Mora bistro serwuje mini burgery
i w dodatku są smaczne
- 1 0
-
2022-06-02 20:40
(1)
W Macu są mniejsze
- 9 1
-
2022-06-03 08:57
ostatnio dużo mniejsze , tradycyjny hamburger wygląda jak posmarowany metką a nie kotlet , w royalu jest kotlet jak kiedyś był w burgerach , takie czasy
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.