• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Burgery - najtańsze i najdroższe propozycje z trójmiejskich lokali

Ewa Palińska
2 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Propozycje trójmiejskich burgerowni coraz rzadziej przypominają swój fast foodowy pierwowzór. Dziś burgery robi się z wysokiej jakości mięs oraz w wielu "zdrowych" wariantach. Niemniej wciąż najpopularniejszą propozycją jest "klasyk" z wołowiną. Propozycje trójmiejskich burgerowni coraz rzadziej przypominają swój fast foodowy pierwowzór. Dziś burgery robi się z wysokiej jakości mięs oraz w wielu "zdrowych" wariantach. Niemniej wciąż najpopularniejszą propozycją jest "klasyk" z wołowiną.

Burger to już nie tylko bułka z mięsem i warzywnymi dodatkami. Ten kulinarny klasyk doczekał się tylu wariantów, że wymienić wszystkie byłoby nie sposób. Dziś skoncentrujemy się na najbardziej klasycznych propozycjach, serwowanych przez najpopularniejsze trójmiejskie burgerownie. Ile kosztuje burger w najtańszej opcji, a ile w najdroższej? Jaka pomiędzy obiema propozycjami jest różnica?





Co rusz otwierające się nowe lokale, specjalizujące się w bułach z wołowiną i dodatkami, zaskakują nie tylko oryginalnymi połączeniami smaków, ale i cenami potrafiącymi sięgać niekiedy wartości bardziej wymagających dań w dobrych restauracjach. O najbardziej oryginalnych propozycjach piszemy regularnie. Dziś zerkniemy w menu najpopularniejszych trójmiejskich burgerowni, żeby sprawdzić, jaka jest różnica pomiędzy najtańszymi i najdroższymi bułami.

W wielu burgerowniach można dokładać sobie do burgera składniki wedle życzenia. Ma to oczywiście wpływ na cenę - im bardziej wymyślne i im więcej ich będzie, tym więcej zapłacimy. W wielu burgerowniach można dokładać sobie do burgera składniki wedle życzenia. Ma to oczywiście wpływ na cenę - im bardziej wymyślne i im więcej ich będzie, tym więcej zapłacimy.

Gdynia



Jesteś fanem burgerów?

Burger i slow food to jak oksymoron. Baranola Burger od dłuższego czasu pokazuje jednak, że da się zrobić buły z mięsem w taki sposób, żeby jedzenie było zarówno zdrowe, jak i smaczne. Najmniej 26 zł zapłacimy tu za pozycję o nazwie "Sami Swoi", złożoną z wołowiny, sałaty, pomidora, ogórka kiszonego, czerwonej cebuli i sosów. Tylko złotówkę droższy jest burger w opcji wegetariańskiej, z cieciorką, sałatą, kalarepą, grillowanym bakłażanem, cukinią, papryką, pomidorem, rukolą i sosami. Najdroższy w karcie jest Janosik - burger z szarpanymi żeberkami wołowymi, cebulą czerwoną, papryczkami jalapeno, ogórkiem piklowanym i domowym sosem bbq. Zapłacimy za niego 47 zł. W każdej opcji możemy osobno wybrać bułkę. W ofercie są pszenna, żytnia, maślana i z niską zawartością glutenu.

Zdrowym podejściem do najpopularniejszego reprezentanta nurtu fast food szczyci się też Carmnik Kantyna. Tu za najtańszą propozycję, kryjącą się pod nazwą Hamb, zapłacimy 27 zł (wołowina, bekon, cebula czerwona, ogórek konserwowy, pomidor, rukola, sosy musztardowo-miodowy i ketchup. Za najdroższą opcję w menu - Bekon Dżem - zapłacimy tylko cztery złote więcej, otrzymując bułę wypchaną wołowiną, dżemem bekonowym, sałatą, piklami, cheddarem i sosem z pieczonego czosnku. Cena każdej z opcji w menu wzrośnie o 10 zł, jeśli zamówimy burgera podwójnego (300 g wołowiny).



W Bistro Śródmieście burgery są podawane w zestawie z frytkami i sosami lub miksem sałat (nie mniej niż 280 g). Za burgera klasycznego zapłacimy tu 32 zł (wołowina, bekon, ser cheddar, pomidor, ogórki konserwowe, czerwona cebula, sos bbq lub ketchup, musztarda i majonez). 39 zł kosztuje natomiast propozycja najdroższa, którą jest Duży Burger . W bułce znajdziemy podwójną wołowinę, ser cheddar, czerwoną cebulę, papryczkę jalapeno, ogórki kiszone, pomidora, sałatę lodową i sos amerykański.

Najbardziej oryginalne burgery w Trójmieście. Zaskakujące smaki i formy podania



W menu wielu trójmiejskich restauracji znajdziecie nie tylko burgerowe klasyki, ale też niesamowicie oryginalne fantazje na ich temat. W menu wielu trójmiejskich restauracji znajdziecie nie tylko burgerowe klasyki, ale też niesamowicie oryginalne fantazje na ich temat.

Sopot



W Sopocie Bobby Burger pojedynczy "Classic" kosztuje 20 zł, a podwójny 27 zł. W brioszce znajdziemy wołowinę, ser gouda, sałatę, czerwoną cebulę, pomidora, ogórki konserwowe, sosy classic i czosnkowy. Najdroższa z burgerowych opcji w karcie - Big Double Death By Cheese wyceniona jest na 33,90 zł (z mięsem podwójnym) bądź 40,90 zł (z mięsem potrójnym). Jak nazwa wskazuje, składniki wspomnianego wcześniej Classica dopełnia spora porcja sera.

Czy wegekiełbasa to nadal kiełbasa? O odpowiednikach wege mięsnych potraw



Trójmiejskie burgerownie prześcigają się w pomysłach. Na zdj. soczysta propozycja od Burger Stacji. Trójmiejskie burgerownie prześcigają się w pomysłach. Na zdj. soczysta propozycja od Burger Stacji.

Gdańsk



Wizytę po gdańskich burgerowniach zaczynamy od SurfBurgera. Tutaj do wyboru mamy buły pszenne, graham i maślane. W zależności od "wkładu" możemy zapłacić za burgera 26 zł (Specjal - 180 g wołowiny, cheddar, sałata lodowa, ogórek kiszony, czerwona cebula, pomidor, sosy limonkowy i bbq), albo 46 zł (Ten Duży - 2 x 180 g wołowiny, 4 x bekon, 4 x cheddar, kotlet serowy, krążki cebulowe, sałata lodowa, pomidor, obórek kiszony, czerwona cebula, dowolny sos). Mniej zapłacimy za burgery z wsadem drobiowym (28-30 zł) oraz wegetariańskim (23 - 27 zł).

Ceny buł z mięsem w Original Burger zaczynają się od 29 zł (Classic Cheese z cheddarem, marynowaną czerwoną cebulą, pomidorem, sosami chutney i majonezowym oraz sałatami). Tyle samo zapłacimy za wegetariański odpowiednik, a trzy złote mniej za burgera z drobiem. Najdroższym burgerem w karcie jest Godfather - 37 zł (tyle samo za odpowiednik roślinny, 34 zł za kurę). W bułce znajdziemy podwójne mięso, wędzony bekon, cheddar, karmelizowaną cebulę, sos bbq i sałaty).

Na koniec przyjrzyjmy się bułom z wołowym wsadem serwowanym w 3Burger. Tu za klasyka zapłacimy 26 zł (bułka sezamowa, wołowina, sałata lodowa, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, sos musztardowy). 35 zł kosztują natomiast pozycje najdroższe - Koziołek (bułka maślana, wołowina, ser kozi grillowany, rukola, pomidor, cebula, sos musztardowy), Bomba Serowa (bułka sezamowa, wołowina 3 sery - brie, bavaria blue, masdamer, sałata lodowa, ogórek konserwowy, cebula, sos majonezowy z zielonym tabasco) i Bill (bułka maślana, wołowina, grillowany boczek, ser masdamer, sałata lodowa, sos bbq, cebula).

A ile wy zapłaciliście najwięcej za bułę z wołowiną i czy propozycja ta była warta swojej ceny? Macie jakieś sprawdzone miejscówki? Podzielcie się wrażeniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie (159) ponad 10 zablokowanych

  • Bułka miesko warzywa 30-40zl (2)

    A w domu koszt 5zl a na dobrym mięsie zarąbstym z dyszka

    • 28 13

    • Za 5 zł to chyba z jakiejś padliny. (1)

      • 11 8

      • Nie z padliny tylko ścinki (końcówki) ze sklepu mięsnego. Od razu "szarpane".

        • 3 7

  • A nie można po prostu podać kotleta na talerzu i obok warzywa i bułka w koszyku żeby się "dopchać?" (4)

    • 20 11

    • Można tez podać we wiadrze, dopóki porcje będą pełne. (1)

      • 10 5

      • A dlaczego człowiek ma jeść z wiadra?

        Jakie pełne porcje? Pisz jasniej człowieku

        • 3 1

    • Nie można.

      W niektórych daniach sposób podania wpływa na to jak łączą się smaki i jak odbieramy całość. Burger jest jednym z nich. Podany w częściach na talerzu smakuje inaczej.

      • 6 0

    • Jasne. Właściwie to zamiast bułki, można kartofle dać,

      mięso opanierować by zamknąć w nim soki, w sumie najlepiej do tego się nadaje schab, pierś z kurczaka lub indyka, a sałatę podmienić na ogórki świeże, można je w plasterki pokroić, a takie dobrze ze śmietaną i koperkiem się komponują. Jak ktoś woli makaron, to może nim zastąpić kartofle. Ale to wtedy bez panierki mięso. I właściwie to lepiej nawet mielone mięso do tego będzie lepsze, wołowe najlepiej. Ogórka można wtedy zastąpić pomidorem, albo od razu sosem pomidorowym. No i wtedy potarkować na to ser, najlepiej twardy typu parmezan.

      • 1 2

  • (1)

    Trzeba mieć paszczę jak krokodyl żeby ugryźć takiego burgera.

    • 42 1

    • Sasza grej nie narzeka

      • 13 1

  • (9)

    Najtaniej w Maku.
    Maestro Grand Classic daje radę.

    • 16 6

    • Niby te maestro nawet nawet ale burger drwala to dla mnie sztos szkoda że (1)

      pojawia się tylko sezonowo a tak to lubię Wieśmaka w zestawie z colą zero i chrupiącymi łódeczkami z sosem śmietanowym, w tej cenie wszystkie burgerownie mogą się schować

      • 8 4

      • A to nie jest z wieprzem? Myslalem, ze właśnie dlatego tak Polakom smakuje.

        • 1 8

    • Burger drwala lepszy niż to co jest oferowane w niejednej burgerownii. (1)

      Przynajmniej jest pewność, że nie będzie przebojów pokarmowych.

      • 10 0

      • No i pewność że jak zostawisz na stole na 5lat to nawet zielony się nie zrobi

        • 3 5

    • Smacznego nadciśnienia, cukrzycy i chorób serca (4)

      Od maka boli S...!

      • 3 10

      • (3)

        Za to rzemieślnicze burgery za 50 złotych z food trucka z tłustym bekonem, mielonym mięsem, itd to samo zdrowie.

        Taki sam wysokokaloryczny niezdrowy syf.

        • 14 1

        • (1)

          Tylko z jedną różnicą burger z food trucka się psuje a z maka to po kilku latach nadal wygląda jakby był przed chwilą zrobiony

          • 3 4

          • I dlatego

            I dlatego właśnie lepszy z Maca

            • 9 2

        • A co jest niezdrowego w dużej ilości kalorii? Ktoś ci każe jeść takie danie 5 razy dziennie? Jak się mieścisz w swojej normie na dzień, to nic złego w pojedynczym posiłku 2000kcal. Jeszcze ci zostaje sporo limitu.

          • 0 0

  • 4 dychy

    Za bułkę z kotletem to cena równie absurdalna jak cena ryżu zawiniętego w glony z kawałkiem ogórka w środku. W krajach pochodzenia to jedzenie dla biedoty, a u nas uroslo do ceny złota

    • 50 5

  • Kucharz, który nie umie usmażyć kotleta dopasowanego do wielkości bułki, to ch. nie kucharz :)

    • 9 0

  • Od pewnego czasu nie kupuję burgerów na mieście, ani ich nie zamawiam. (3)

    Zawsze coś było nie tak, często bolał mnie brzuch. Biegunki tez się zdarzały. A że burgery lubię to zrobiłem parę razy w domu - mięso a to z Lidla a to od rzeźnika. Bułki samemu zrobiłem.

    I nie było mi po tym nic, a koszt dużo mniejszy. Mało tego, pozostałe skladniki mozna wykorzystać do innych potraw.

    A ceny ostatnio? 40zł za Burgera. Buhahaha ha hahaha. Nie, mimo że nadal mnie na to stać.

    • 47 2

    • Odpowiem odnośnie bólów brzucha. (1)

      Przyczyny sa zazwyczaj dwie. Pierwsza jest sztuczne pieczywo, a w zasadzie tzw mieszanki piekarskie (ciasto głęboko mrożone), a druga jest stary tłuszcz.

      Jeszcze kilka lat temu mało kto tak robił, ale inflacja zrobiła swoje. Knajpy rzadziej zmieniaja tłuszcz, stosuja zamienniki - ceny jednak też ida w górę.

      Czy to draństwo? Owszem.

      • 12 2

      • To draństwo, bo obniżając jakość podnosili ceny.

        • 16 0

    • Jeszcze podepnij się zadem do instalacji gazowej w domu.

      Zetniesz koszty.

      • 0 1

  • A Burgermania to gdzie? :) (2)

    • 17 1

    • (1)

      Burgermania jest okropna :(

      • 0 6

      • Burgermania jest najlepsza!

        • 2 0

  • W sieciach fast food można kupić już za 5-6 zł. (1)

    • 6 8

    • Za 5-6 zł kupisz wypierdka na dwa kęsy.

      • 1 0

  • OFF (3)

    Polecam we Wrzeszczu na końcu Jaśkowej Doliny burgerownia OFF

    • 1 8

    • koniec Jaśkowej Doliny jest na Morenie przy Przychodni Zdrowia (2)

      • 1 3

      • We Wrzeszczu

        Napisałem We Wrzeszczu więc jeśli Morena jest Wrzeszcz to spooko

        • 1 1

      • Jak sie obrocisz to poczatek bedzie tam gdzie koniec :)

        • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Kultura

Najczęściej czytane