• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gastro finał niejednej imprezy. Gdzie na kebaba w Trójmieście?

Mateusz Groen
15 czerwca 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Kebab to ulubiony posiłek powracających z imprezowych wojaży ludzi. Kebab to ulubiony posiłek powracających z imprezowych wojaży ludzi.

Kto nigdy po imprezie nie trafił na kebaba, niech pierwszy rzuci kamieniem. Kebab od lat 90. jest jednym z najpopularniejszych fast foodów, zwłaszcza po nocnych wojażach, ale też sprawdza się idealnie jako szybki lunch. Jedni wolą zjeść go w bułce, czy picie, inni stawiają na pudełka z mięsem i frytkami. W Trójmieście znajdziemy wiele miejsc, w których zjemy kebaba, dlatego postanowiliśmy porównać ceny w kilku najpopularniejszych lokalach. Gdzie zjemy najtańszego kebaba w Trójmieście?



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Po imprezie idę...

Przegląd trójmiejskich kebabowni warto zacząć od rozwiązania odwiecznej wojny. "Kebab", czy "kebap"? Zgodnie z pochodzeniem dania, jego nazwa oznacza po turecku "mięso" i oryginalnie zapisywana jest fonetycznie z "p" na końcu. Jednak poprawna forma przyjęta przez słownik języka polskiego to "kebab". Obie formy spotkamy zarówno w menu lokali, jak i ich nazwach.

Danie zagościło w Europie na przełomie lat 60. i 70. za sprawą tureckich imigrantów, zaś do Polski trafiło dopiero w latach 90., po ówczesnej transformacji gospodarczej i ustrojowej. W naszym kraju najczęściej spotykamy dania ze wsadem z mięsem wołowym, drobiem lub z baraniną. Wariant z baraniną jest niestety bardzo rzadko spotykany w Trójmieście. Co ciekawe, najpopularniejsza forma kebaba z bułką pszenną, warzywami i sosem majonezowym może mieć nawet około 900 kcal.

Czytaj też: Najtańsze i najdroższe burgery w restauracjach

Ceny kebabów w Trójmieście



Pierwszym miejscem, od którego rozpoczniemy przegląd trójmiejskich lokali będzie Istanbul Doner Kebap. Zjemy tutaj "Durum Kebap" w tortilli z 80 g porcją mięsa (do wyboru: kurczak, wołowina lub mięso mieszane), sałatkami i sosem za 20 zł. Możemy nasze rollo wzbogacić o oliwki lub ser feta za 1,50 zł za każdy dodatek. Prócz tego możemy zamówić też "Döner Kebapa", czyli kebaba w bułce również z 80 g porcją mięsa z sałatkami i sosem także za 20 zł. Jednak jeżeli lubimy większe porcje mięsa, mamy okazję zamówić wersję "Special" o 3 zł droższą, wtedy w naszej bułce znajdziemy 110 g mięsa. Tańsze są kebaby wegetariańskie: "Pita Wegetariańska" kosztuje 17,50 zł, a "Falafel w Tortilli" 18,50 zł.

Kebab King Kebab King
Kebab King w Gdańsku to jedna z najpopularniejszych sieciówek w Polsce. Kebaba na grubym cieście zjemy tu za 19,50 zł, zaś wersję w rollo dostaniemy w trzech wielkościach: małej - 15,99 zł, normalnej - 18,99 zł oraz "Kebab King size" za 28,99 zł. Oferowane mięso to kurczak, wołowina lub mięso mieszane. Prócz standardowej opcji, można dostać w lokalu również: "Frytokebab", który zawiera pieczone mięso do wyboru, surówkę, frytki i sos za 18,99 zł, "Chilli cheese mexicana" z mięsem (120 g), pitą, sałatą lodową, jalapeno i sosem cheddar - 21 zł, a nawet "Fit Kebab" oraz inne niespotykane warianty. Dostępne są też dania wegetariańskie zawierające wege koftę, falafel lub placek warzywny.

W zlokalizowanym na gdańskim Garnizonie lokalu Kebway dostaniemy: kebaba w bułce z mięsem z kurczaka lub wołowiną, czerwoną kapustą, sałatą lodową, pomidorem, ogórkiem i sosem za 20 zł, "Kebab Box" z warzywami, mięsem do wyboru i sosem za 22 zł lub "Kebab Rollo" z mięsem i warzywami oraz sosem za 19 zł. Zaś w lokalach Alanya Kebap na Przymorzu i na Morenie dostaniemy kebaba Durum (w placku) z mięsem do wyboru, surówkami i sosem za 20 zł, zaś wersję z frytkami za 24 zł. Kebab w bułce z warzywami i sosem kosztuje 20 zł. W Elaviv Kebab również otrzymamy "Durum kebaba" za 20 zł z mięsem kebab, naleśnikiem tureckim, sałatkami, surówkami i sosem.

Kebab u Turka Kebab u Turka
Berlin Doner Kebap dostępny jest m.in. w Galerii Bałtyckiej, Galerii Przymorze, czy też w Galerii Madison. Dostaniemy w nim kebaba (Doner) w bułce za 22,45 zł. Do wyboru mięso z kurczaka lub wołowiny. W skład dania oczywiście wchodzi sałata, kapusta czerwona, pomidor, ogórek, cebula, sos i zapłacić musimy za niego 23,45 zł. Za "Rollo Kebap" w placku - 22,45 zł. Mamy okazję wybrać spośród placka tureckiego pszennego lub wieloziarnistego. Dostępny jest też "Rollo Fit" kebab za 27,45 zł. W jego skład wchodzi: mięso z kurczaka lub wołowiny, sałata, pomidor, rukola, słonecznik z sezamem, turecki placek pszenny, sos jogurtowy, sos winegret i balsamico. Zaś fani "Kebap Boxa" muszą zapłacić za niego 22,45 zł i prócz mięsa do wyboru mogą również wybrać czy chcą zjeść go z frytkami, czy z ryżem.

Czytaj też: Pizza mocno drożeje. Bierzemy pod lupę ceny w pizzeriach sieciowych

W zestawieniu nie mogło zabraknąć również Kebaba u Turka, który znają szczególnie gdynianie. W lokalu, który znajduje się na początku skweru Kościuszki, "Durum Kebab" w naleśniku tureckim, ze świeżymi sałatami, surówkami i sosem otrzymamy za 20 zł, kebaba na talerzu z mięsem, ryżem lub frytkami, świeżymi sałatami, surówkami i sosem za 33 zł, a kebaba w bułce z mięsem, bułką turecką, warzywami i sosem za 20 zł. W każdym wariancie mięsnym można wybrać kurczaka, wołowinę lub zmieszać mięsa.

A gdzie twoim zdaniem znajdziemy najlepszego kebaba w Trójmieście? Podziel się swoją opinią w komentarzach.

Miejsca

Opinie (290) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    Nie ma innych tematów na portalu? Opinie nt. gastronomii można znaleźć chociażby na google maps czy w jedzeniowych aplikacjach. Weźcie się za rzetelne dziennikarstwo, a nie lejecie clickbaito'wą wodę.

    • 16 4

    • Przecież to tylko chodzi o promowanie wybranych lokali!

      • 6 0

    • Portale innformacyjne nie służa informowaniu czy poruszaniu tematów.

      To jedynie platformy wyswietlania się reklam poprzetykanie gdzieniegdzie "artykułami" czy też "newsami"

      • 6 0

  • Kebab Alanya (1)

    na Kołodziejskiej a nie na Kołobrzeskiej więc nie Przymorze ;)

    • 1 5

    • to nie to

      • 3 0

  • Nie ma w Trójmieście dobrego kebaba. Kiedyś był na ul. Do Studzienki, robili go Turcy. (2)

    Ale zniknął nagle ładnych kilka lat temu.

    • 13 1

    • Syryjczycy robili

      • 2 0

    • Alabala Kebab

      I sos czosnekowy xD

      • 0 0

  • tip top

    kto raz spróbuje zawsze tam wroci

    • 3 5

  • Kali Orexi Kebab Grecki na Klonowej (2)

    Jedyny kebab który mogę polecić z czystym sumieniem. Jakość widać i czuć. Warzywa krojone na mandolinie a nie wyciągane z wiaderek. Mięso prawdziwe a nie "pasztetowe". I właściciel - Cypryjczyk który ma fantastyczne podejście do życia

    • 16 1

    • Nie ma lepszego

      Nie ma lepszego w trójmieście.
      Między Kali Orexi a jakimkolwiek innym jest po prostu przepaść.
      Tylko uwaga, po zjedzeniu w Kali Orexi inne gdańskie kebaby już nie smakują.

      • 9 0

    • tylko szkoda, że właściciel to kłamczuch i twierdzi, że mięso z kurczaka jest robione na miejscu :D Następnym razem jak wciska ściemę, to wypadałoby fakturę za dostawę mięsa schować :D

      • 1 5

  • osobiście polecam kebab przy pomniku sobieskiego w gdańsku

    smacznie, szybko i bardzo duże porcje

    • 0 8

  • (1)

    Nie ma w Trójmieście dobrych kebabów... Niestety

    • 12 4

    • Jest jeden

      We Wrzeszczu koło skrzyżowania grunwaldzkiej z do studzienki

      • 3 0

  • W 3m nie ma kebaba do któego chce się wrócić (2)

    Jak chcecie naprawdę dobrego kebsa to polecam Olsztyn - Art Kebab Libański.

    • 3 2

    • idź do tip topa

      • 0 1

    • idź do Aleppo Kebab

      • 0 0

  • "Kto nigdy po imprezie nie trafił na kebaba, niech pierwszy rzuci kamieniem. "

    Rzucam kamien.

    • 10 2

  • wszystkie te kebaby są nic nie warte, ten na Garnizonie to porażka (6)

    ich właściciele nie mają pojęcia jak się robi dobre kebaby, shoarmy i shishe. Przede wszystkim musi by c dobre mięso - a oni kupują gotowce w hurtowniach, zamiast przygotować samemu - ale nawet jeśli to mięso musi być dobrej jakości, przydałaby się odmiana z udziałem jagnięciny/baraniny. Kluczowa kwestia to sosy - te napewno powinno się robić samemu - to włśnie odróżnia kebaby od siebie. Tymczasem polewają chemicznym świństwem z plastikowych litrowych butelek. Co za problem zrobić samemu dobre sosy : pomidorowy, ostry-paprykowy, musztardowy, chili, majonezowy... . Po trzecie warzywa - oferują tanią kapuchę, jakiś słabe ogórki pomidory i cebulę. Powinny być własne kiszonki: ogórki curry, chili, słodko-kwaśne, papryczki grilowane, pomidory dobre odmiany (mięsiste) dobra sałata krucha - a nie kapucha. Jak ktoś nie wierzy to polecam wizytę w Berlinie (kebab Mustafa) albo w Kolonii. Nie mówię już o Turcji, Uzbekistanie (tam robią najlepsze z baraniego mięsa). To jest tak jak z pizzeriami - 90% nie ma pojęcia jakie są oryginalne smaki włoskich pizz i jak się je przyrządza. Wychodzą tłuste potwory na kiepskiej oliwie, polane keczupem.

    • 25 0

    • Bo chodzi o szybkie golenie frajerów

      A nie dobre jedzenie i składniki. Do wakacji to trzeba kupić suva. Tak myśli 99% januszy gastro biznesu. Niestety myślenie nie aktualne od 20 lat ale w cebulandii wciąż aktualne.

      • 4 0

    • (1)

      Jakby była jagnięcina i baranina to by już studenciaki nie kupowali. Podaż mięsa tego typu w Polsce jest prawie zerowa, na 100% przewyższałaby popyt, co kreuje wysokie ceny.

      • 3 0

      • Przykre. W mojej opinii najlepsze mieso.

        • 0 0

    • Najlepszy jaki jadłem to był w Istambule, dzielnica Lalei. Była to proste danie: bułka, mięso i sos z tego mięsa z frytkami. Zero surówek, sosów z butelki a smakował wybitnie i do tego ayran.
      Genialny kebab. No i oczywiście długa kolejka.

      • 4 0

    • Tak, tak, ma być świeżo i dobrze jakościowo. No i tanio, bo to przecież tanie jedzenie. Problem w tym, że 80% Polaków (jak nie więcej) tego nie doceni, a cena pójdzie w górę, więc będą narzekać, że sprzedają "ten sam syf, co gdzie indziej, tylko 2 razy drożej", a w ogóle to najlepiej w domciu, gdzie wiesz co jesz i pod korek.

      • 2 0

    • Ewentualnie w Berlinie polecam Rueyam Gemuese Kebab. Maja 2 lokale wysmienite i wiele rodzajow chili do posypania. Tanio i swiezo i smacznie

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot (1 opinia)

(1 opinia)
240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Niedzielne obiady z muzyką na żywo

187 zł
muzyka na żywo

Wakacyjny live cooking | Kulinarne podróże z The Kitchen

170 zł
degustacja, spotkanie

Rozrywka

Kultura

Najczęściej czytane