- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 3 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 5 Sprawca tej dziwnej kradzieży namierzony (105 opinii)
Nie tylko kotlety sojowe. Jakie ciekawe wegedania możemy zjeść w Trójmieście?
Wegeburgery z roślinnym kotletem, bezrybne sushi, wegańska pizza, tofucznica, bezmięsne steki i kebaby, flaczki z boczniaków, sojowy schabowy, hot-dogi z wegeparówką oraz wiele innych dań weszło już na stałe do jadłospisów knajp. Wegetarianie i weganie mają się w Trójmieście całkiem nieźle. Powstaje u nas coraz więcej lokali serwujących wyłącznie roślinną kuchnię, ale również te tradycyjne mają w menu propozycje dla jaroszy. Co zatem zjemy ciekawego, nietypowego lub wyjątkowego z menu wegańskich i wegetariańskich potraw?
Sprawdź, gdzie można zjeść wegedania w Trójmieście
Przeczytaj także: Dziś Międzynarodowy Dzień Hummusu. Gdzie go zjemy w Trójmieście?
Zupa szczawiowa z grzybami shimeji w Zakwasowni
Zakwasownia to miejsce wyjątkowe na kulinarnej mapie Trójmiasta, gdzie króluje kuchnia roślinna w wydaniu fine casual. Karta menu opiera się na sezonowości - ze zmianami pór roku pojawiają się w niej nowe propozycje.
- W obcowaniu z kuchnią roślinną zawsze brakowało nam lekkości, elegancji i zmysłowości. Tęskniliśmy za tym, żeby celebrować bogactwo smaków w pięknym otoczeniu, zamiast wąchać zapach rozgrzanego tłuszczu czy frytury i ograniczać się do siermiężnych dań wege. Marzyliśmy o zdrowym jedzeniu, które byłoby sexy. Zwykle dania wegetariańskie czy wegańskie są jedynie "opcją", dodatkiem w karcie. My pragnęliśmy, żeby zawładnęły niepodzielnie menu i zachwycały smakoszy - mówią Magdalena i Mikołaj Batorowie - twórcy restauracji, a także concept store.
Z aktualnego menu wart spróbowania jest zwłaszcza tatar z pomidorów Lima z dodatkiem musztardy pommery. Balans smaków kwaśnych i cytrusowych tworzą zioła i świeża szalotka. Tatar podany jest w towarzystwie grillowanych karczochów, marynowanych w pesto z czosnku niedźwiedziego. Dla podkreślenia bazy pojawiają się delikatnie prażone pistacje. Dodatek grzybów shimeji, marynowanych w białym occie winnym, służy wydobyciu jeszcze bardziej wykwintnego smaku potrawy. Wszystko otulone jest olejem z zielonego pieprzu.
Godne polecenia są też pierogi - sakiewki z twarogiem z nasion słonecznika, który łączy się w aksamitną jedność z purée ziemniaczanym. W roli okrasy występują boczniaki z cebulą z dodatkiem palonego masła migdałowego. Ale królową menu jest zupa szczawiowa z grzybami shimeji pieczonymi w skrobi ziemniaczano-kukurydzianej z cząbrem, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim, serwowana z roślinną śmietanką, nalewaną już przy stoliku z małego rondelka. "Całość przypomina leśną wyspę, która wyłania się z kremowej zupy szczawiowej z dodatkiem pudru z kopru i pietruszki - mówią właściciele".
Przeczytaj także: Czy wegekiełbasa to nadal kiełbasa? O odpowiednikach wege mięsnych potraw
Burger z grillowanym ananasem w Wavegan
Któż z nas nie lubi burgerów? Nie mogło ich zabraknąć i w tym zestawieniu. Wegeburgery w wyjątkowej odsłonie zjemy w Wavegan. To stosunkowo nowe miejsce na kulinarnej mapie Trójmiasta. Celem założycieli Wavegan jest pokazanie, że roślinami można się najeść bez poświęcania smaku lub jakości. Jako pasjonaci natury dbają o to, żeby dania przygotowane były z naturalnych składników. Specjalnością lokalu są wegeburgery z autorskim, roślinnym kotletem, który stał się bazą wszystkich kompozycji. Każda z nich jest wypełniona świeżymi warzywami oraz aromatycznymi sosami opracowanymi oraz przygotowywanymi na miejscu.
Na szczególną uwagę zasługuje burger wegański, który oprócz kotleta i warzyw dopełniony jest grillowaną cukinią oraz bakłażanem, sosem daktylowo-musztardowym oraz rukolą. Drugim interesującym burgerem jest Curry-Ananas, połączenie autorskiego kotleta, grillowanego ananasa oraz sosu curry-mango. Pomimo egzotyczności jest to jedna z najpopularniejszych pozycji w menu. Dla każdego, kto nie przepada za bułką, Wavegan oferuje burgera w wersji bez bułki. Jest to kotlet z warzywami podany na talerzu z frytkami, ryżem lub komosą ryżową. Oprócz burgerów w ofercie Wavegan znajdziemy zupy oraz dania inspirowane kuchnią różnych regionów świata, jak np. Tofu Tikka Masala - danie inspirowane kuchnią pakistańską oraz indyjską, będące bogato doprawioną pastą z soczewicy oraz pomidorów, podawane z ryżem, a w wegańskiej wersji z podsmażonym tofu. W Wavegan dostać można także pożywne smoothie oraz świeżo wyciskane soki.
Blinburgery w Atelier Smaku
Kuchnia Atelier Smaku to dania nie tylko roślinne, ale i bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej, ponieważ są certyfikowane znakiem przekreślonego kłosa. Bistro bierze udział w programie "Menu bez glutenu", zatem przyciąga nie tylko wegan, ale także osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Właściciele Jola Słoma i Mirek Trymbulak bardzo dbają o to, by ich autorska kuchnia była dobrze dosmakowana i przywoływała miłe, znane wspomnienia kulinarne.
Miejsce to znane jest ze swoich flaczków z boczniaka serwowanych z grzankami z chleba ryżowego, a także grochówki z wędzoną śliwką i tofu podawanej z gryczaną grzanką. Ciekawą propozycją są gryczane naleśniki z nie-kaczką z jabłkami lub nie-gyrosem z sosem tzatziki z mleczka kokosowego i tofu. Uwagę przyciąga również blinburger - zamiast bułki znajdziemy tu gryczane bliny, a w środku kotlet soczewicowo-ryżowy lub grochowo-jaglany. Jeśli mamy ochotę na przystawkę lub drugie śniadanie, możemy przegryźć chleb gryczany na zakwasie z wegańskim smalczykiem z jabłkami lub grzankę z nie-rybą po grecku.
Przeczytaj także: Wegetarianie w Polsce: Trójmiasto w czołówce
Szaszłyki z wędzoną śmietaną i plackiem roti w Las Vegan
Las Vegan to nowa, roślinna restauracja na mapie Trójmiasta, która działa od listopada ubiegłego roku w Gdyni. Stworzona przez dwie siostry, które od lat promują zdrowy tryb życia i dietę wegańską. Pozycje w karcie są bardzo różnorodne, możemy tu znaleźć dania bezglutenowe, bezcukrowe, keto oraz raw, zamienniki dań z kuchni tradycyjnej, dania sezonowe, śniadania, desery oraz codziennie nowe lunche dnia. Wieczorną porą można tu skosztować wegańskich win i ciekawych propozycji koktajli.
Wśród śniadań godnych polecenia jest co najmniej kilka propozycji, tj.: bajgiel z wędzonym tofu i gzikiem, guacamole, pomidorem, warzywami sałatowymi i kiełkami rzodkiewki, a także gofry wytrawne podawane z tofucznicą i parmezanem z migdałów lub pastą z bobu, kiszoną rzodkiewką i bakłażanem w miso. Jeśli chodzi z kolei o dania główne, to zjemy tu m.in. szaszłyki z seitanem, z marynowaną cukinią i ananasem, podawane z autorską wędzoną śmietaną i sosem mango-piri piri oraz plackiem roti.
Miejsca
-
Atelier Smaku Gdynia, Bytomska 36
-
Las Vegan Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10
-
Zakwasownia Gdańsk, Norwida Cypriana Kamila 2
Opinie wybrane
-
2022-05-31 11:41
Z całym szacunkiem, ale... (15)
Kotlet to kotlet, polędwica to polędwica, a stek to stek. Nazywanie wegańskich potraw nazwami dań mięsnych jest okłamywaniem siebie samego. Proszę wymyślić własne nazwy dla tych produktów i nie mówić, że się miało na obiad wątróbki z rukoli
- 79 46
-
2022-06-01 06:01
Hipokryzja
Jest to związane z pragnieniem naturalnego jedzenia w tym mięsa zamiast tych wysokoprzetworzonych ludzkich wytworów.
- 1 1
-
2022-05-31 18:12
Ponieważ oryginalna pizza to była margherita (100% bezmięsna) to proponuję aby mięsożercy nie używali wegetariańskiej nazwy pizza tylko wymyślili sobie coś innego.
- 9 1
-
2022-05-31 18:04
Toż przecież wymyślili
Nie-kaczka, nie-gyros itp.
- 0 0
-
2022-05-31 17:49
Ta jasne
Nazwy takie ważne, chyba że chodzi o schabowego z piersi kurczaka albo "flexitariańskie" parówki z dodatkiem soczewicy xd
- 0 0
-
2022-05-31 15:30
No to się nie pomyl jak znajdziesz mleczko do czyszczenia w szafce pod zlewem.
- 7 1
-
2022-05-31 13:12
Zieeew, stary nietrafiony argument (2)
Kiełbasa, kotlet to forma a nie że z mięsa. Nikt nikogo nie wprowadza w błąd, inaczej niż producenci mięsa, którzy jako parówki cielęce potrafią sprzedawać mielone podroby z drobiu
- 26 5
-
2022-05-31 20:22
Stary, pudło! (1)
Kiełbasa to zmielone mięso (bądź podroby) wraz z dodatkami (przyprawy, zioła), umieszczone w osłonce. Taka jest definicja.
- 5 0
-
2022-06-01 10:11
Sprawdź w poradni językowej PWN.
- 0 0
-
2022-05-31 12:52
..ale
kotlety z ziemniaków to się wcinało za dzieciaka i z tym nazewnictwem jakoś nie było kłopotu :)
- 25 4
-
2022-05-31 11:51
(2)
To co my zrobimy z kotletami jajecznymi, ziemniaczany mi czy chlebowych babci, szynką z indyka, kabanosem drobiowym, frytkami i popcornem z kurczaka mięsnym chipsami, mlekiem kokosowym, kolorowa bielizna, parasolka (wl. para sole -przeciw słońcu) na deszcz, stawkiem z tuńczyka, tatarem z łososia, mleczkiem do demakijażu, mleczkiem do czyszczenia,
To co my zrobimy z kotletami jajecznymi, ziemniaczany mi czy chlebowych babci, szynką z indyka, kabanosem drobiowym, frytkami i popcornem z kurczaka mięsnym chipsami, mlekiem kokosowym, kolorowa bielizna, parasolka (wl. para sole -przeciw słońcu) na deszcz, stawkiem z tuńczyka, tatarem z łososia, mleczkiem do demakijażu, mleczkiem do czyszczenia, mleczna kanapka, mlecznym burgerem,brawa zbożowa, herbata owocową, kiszka ziemniaczaną, itd. itp? Wszyscy sami siebie okłamuja! Co za hipokryzja! Proszę wymyślać własne nowe nazwy na wszystko!
- 33 5
-
2022-05-31 15:19
(1)
90% z tego co podałeś jest dosłownie próbą wciśnięcia ludziom produktu znanego z jakości, wyprodukowanego przy użyciu składników niskiej jakości.
- 3 14
-
2022-05-31 15:58
"Stek" z tunczyka, "tatar" z łososia czy krewetek, mleczko kokosowe, to produkty niskiej jakości? Nie osłabiaj mnie...
- 11 1
-
2022-05-31 11:43
Takie np maslo orzechowe- no dramat! (2)
- 28 6
-
2022-06-01 08:30
Uwielbiam masło orzechowe.
Pamiętam jak pierwszy raz spróbowałem tego specyfiku jako dziecko w pierwszej połowie lat 80. - znajdowało się w paczce żywnościowej ze Szwedzkiego Czerwonego Krzyża.
- 2 1
-
2022-05-31 13:12
Tak, wszyscy się przecież mylą i biorą bo myślą, że to osełka zakopiańska
- 17 3
-
2022-05-31 11:19
(4)
Wege? Okej, ale nie przetworzone jak połowa produktów!
Pozostaje jednak przy poście przerywanym, unikaniu cukru i przetworzonych produktach. Mieso nie gości każdego dnia na stole, warzyw jem ile tylko chce. Ryba raz w tygodniu, pizza raz w tygodniu. Wszystko robione samemu od podstaw, żadnego kucharka i gotowych przypraw. Oliwa z oliwek i smalec zawsze w kuchni.
Orzechy, nasiona, kiełki.
I mógłbym se tak pisać i pisać
Miłego dnia- 36 8
-
2022-06-01 07:35
Moda...
Głód by cię przycisnął to byś zobaczył jaka jest twoja natura
- 1 1
-
2022-05-31 11:44
A kogo obchodzi twoj jadłospis?
- 5 7
-
2022-05-31 11:42
Wege jest przetworzone nie bardziej niż niewege (1)
Zgadzam, że duża część wege/wegan jest przetworzona. Ale spójrzmy prawdzie w oczy... jedzenie niewege/niewegan jest nie mniej przetworzone - wędliny, nabiały, wszelakie dodatki do jedzenia.
- 10 2
-
2022-05-31 17:09
80% produktów w sklepach jest przetworzona mniej czy bardziej. Żadna dieta nie zastąpi wiedzy i zdrowego rozsądku na zakupach.
- 5 0
-
2022-05-31 11:31
(4)
Dlaczego wegetarianie nie lubiąc mięsa przygotowują posiłki które przypominają mięso?
- 24 20
-
2022-05-31 15:06
Skąd założenie, że nie lubią? Wielu lubi smak i teksturę mięsa, a po prostu unika lub nie może jeść mięsa z różnych powodów. Nie wiem, który już raz natykam się na to bezsensowne pytanie.
- 10 2
-
2022-05-31 11:46
A dlaczego pijesz mleko bez tłuszczu lub laktozy, chcesz deser bez cukru, kawę bez kofeiny czy bezalkoholowe piwo?
- 17 8
-
2022-05-31 14:51
(1)
Idea diety wege nie polega na tym że nie jem mięsa bo go nie lubię! Nie jem mięsa z miłości do zwierząt, nie chcę ich cierpienia!
- 29 10
-
2022-06-02 13:14
Kocham rośliny więc ich nie zjadam!
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.