- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (184 opinie)
- 3 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 4 Craft Beer Fiesta: święto miłośników piwa (124 opinie)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Sprawca tej dziwnej kradzieży namierzony (105 opinii)
Nie tylko kotlety sojowe. Jakie ciekawe wegedania możemy zjeść w Trójmieście?
Wegeburgery z roślinnym kotletem, bezrybne sushi, wegańska pizza, tofucznica, bezmięsne steki i kebaby, flaczki z boczniaków, sojowy schabowy, hot-dogi z wegeparówką oraz wiele innych dań weszło już na stałe do jadłospisów knajp. Wegetarianie i weganie mają się w Trójmieście całkiem nieźle. Powstaje u nas coraz więcej lokali serwujących wyłącznie roślinną kuchnię, ale również te tradycyjne mają w menu propozycje dla jaroszy. Co zatem zjemy ciekawego, nietypowego lub wyjątkowego z menu wegańskich i wegetariańskich potraw?
Sprawdź, gdzie można zjeść wegedania w Trójmieście
Przeczytaj także: Dziś Międzynarodowy Dzień Hummusu. Gdzie go zjemy w Trójmieście?
Zupa szczawiowa z grzybami shimeji w Zakwasowni
Zakwasownia to miejsce wyjątkowe na kulinarnej mapie Trójmiasta, gdzie króluje kuchnia roślinna w wydaniu fine casual. Karta menu opiera się na sezonowości - ze zmianami pór roku pojawiają się w niej nowe propozycje.
- W obcowaniu z kuchnią roślinną zawsze brakowało nam lekkości, elegancji i zmysłowości. Tęskniliśmy za tym, żeby celebrować bogactwo smaków w pięknym otoczeniu, zamiast wąchać zapach rozgrzanego tłuszczu czy frytury i ograniczać się do siermiężnych dań wege. Marzyliśmy o zdrowym jedzeniu, które byłoby sexy. Zwykle dania wegetariańskie czy wegańskie są jedynie "opcją", dodatkiem w karcie. My pragnęliśmy, żeby zawładnęły niepodzielnie menu i zachwycały smakoszy - mówią Magdalena i Mikołaj Batorowie - twórcy restauracji, a także concept store.
Z aktualnego menu wart spróbowania jest zwłaszcza tatar z pomidorów Lima z dodatkiem musztardy pommery. Balans smaków kwaśnych i cytrusowych tworzą zioła i świeża szalotka. Tatar podany jest w towarzystwie grillowanych karczochów, marynowanych w pesto z czosnku niedźwiedziego. Dla podkreślenia bazy pojawiają się delikatnie prażone pistacje. Dodatek grzybów shimeji, marynowanych w białym occie winnym, służy wydobyciu jeszcze bardziej wykwintnego smaku potrawy. Wszystko otulone jest olejem z zielonego pieprzu.
Godne polecenia są też pierogi - sakiewki z twarogiem z nasion słonecznika, który łączy się w aksamitną jedność z purée ziemniaczanym. W roli okrasy występują boczniaki z cebulą z dodatkiem palonego masła migdałowego. Ale królową menu jest zupa szczawiowa z grzybami shimeji pieczonymi w skrobi ziemniaczano-kukurydzianej z cząbrem, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim, serwowana z roślinną śmietanką, nalewaną już przy stoliku z małego rondelka. "Całość przypomina leśną wyspę, która wyłania się z kremowej zupy szczawiowej z dodatkiem pudru z kopru i pietruszki - mówią właściciele".
Przeczytaj także: Czy wegekiełbasa to nadal kiełbasa? O odpowiednikach wege mięsnych potraw
Burger z grillowanym ananasem w Wavegan
Któż z nas nie lubi burgerów? Nie mogło ich zabraknąć i w tym zestawieniu. Wegeburgery w wyjątkowej odsłonie zjemy w Wavegan. To stosunkowo nowe miejsce na kulinarnej mapie Trójmiasta. Celem założycieli Wavegan jest pokazanie, że roślinami można się najeść bez poświęcania smaku lub jakości. Jako pasjonaci natury dbają o to, żeby dania przygotowane były z naturalnych składników. Specjalnością lokalu są wegeburgery z autorskim, roślinnym kotletem, który stał się bazą wszystkich kompozycji. Każda z nich jest wypełniona świeżymi warzywami oraz aromatycznymi sosami opracowanymi oraz przygotowywanymi na miejscu.
Na szczególną uwagę zasługuje burger wegański, który oprócz kotleta i warzyw dopełniony jest grillowaną cukinią oraz bakłażanem, sosem daktylowo-musztardowym oraz rukolą. Drugim interesującym burgerem jest Curry-Ananas, połączenie autorskiego kotleta, grillowanego ananasa oraz sosu curry-mango. Pomimo egzotyczności jest to jedna z najpopularniejszych pozycji w menu. Dla każdego, kto nie przepada za bułką, Wavegan oferuje burgera w wersji bez bułki. Jest to kotlet z warzywami podany na talerzu z frytkami, ryżem lub komosą ryżową. Oprócz burgerów w ofercie Wavegan znajdziemy zupy oraz dania inspirowane kuchnią różnych regionów świata, jak np. Tofu Tikka Masala - danie inspirowane kuchnią pakistańską oraz indyjską, będące bogato doprawioną pastą z soczewicy oraz pomidorów, podawane z ryżem, a w wegańskiej wersji z podsmażonym tofu. W Wavegan dostać można także pożywne smoothie oraz świeżo wyciskane soki.
Blinburgery w Atelier Smaku
Kuchnia Atelier Smaku to dania nie tylko roślinne, ale i bezpieczne dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej, ponieważ są certyfikowane znakiem przekreślonego kłosa. Bistro bierze udział w programie "Menu bez glutenu", zatem przyciąga nie tylko wegan, ale także osoby z nietolerancjami pokarmowymi. Właściciele Jola Słoma i Mirek Trymbulak bardzo dbają o to, by ich autorska kuchnia była dobrze dosmakowana i przywoływała miłe, znane wspomnienia kulinarne.
Miejsce to znane jest ze swoich flaczków z boczniaka serwowanych z grzankami z chleba ryżowego, a także grochówki z wędzoną śliwką i tofu podawanej z gryczaną grzanką. Ciekawą propozycją są gryczane naleśniki z nie-kaczką z jabłkami lub nie-gyrosem z sosem tzatziki z mleczka kokosowego i tofu. Uwagę przyciąga również blinburger - zamiast bułki znajdziemy tu gryczane bliny, a w środku kotlet soczewicowo-ryżowy lub grochowo-jaglany. Jeśli mamy ochotę na przystawkę lub drugie śniadanie, możemy przegryźć chleb gryczany na zakwasie z wegańskim smalczykiem z jabłkami lub grzankę z nie-rybą po grecku.
Przeczytaj także: Wegetarianie w Polsce: Trójmiasto w czołówce
Szaszłyki z wędzoną śmietaną i plackiem roti w Las Vegan
Las Vegan to nowa, roślinna restauracja na mapie Trójmiasta, która działa od listopada ubiegłego roku w Gdyni. Stworzona przez dwie siostry, które od lat promują zdrowy tryb życia i dietę wegańską. Pozycje w karcie są bardzo różnorodne, możemy tu znaleźć dania bezglutenowe, bezcukrowe, keto oraz raw, zamienniki dań z kuchni tradycyjnej, dania sezonowe, śniadania, desery oraz codziennie nowe lunche dnia. Wieczorną porą można tu skosztować wegańskich win i ciekawych propozycji koktajli.
Wśród śniadań godnych polecenia jest co najmniej kilka propozycji, tj.: bajgiel z wędzonym tofu i gzikiem, guacamole, pomidorem, warzywami sałatowymi i kiełkami rzodkiewki, a także gofry wytrawne podawane z tofucznicą i parmezanem z migdałów lub pastą z bobu, kiszoną rzodkiewką i bakłażanem w miso. Jeśli chodzi z kolei o dania główne, to zjemy tu m.in. szaszłyki z seitanem, z marynowaną cukinią i ananasem, podawane z autorską wędzoną śmietaną i sosem mango-piri piri oraz plackiem roti.
Miejsca
-
Atelier Smaku Gdynia, Bytomska 36
-
Las Vegan Gdynia, Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10
-
Zakwasownia Gdańsk, Norwida Cypriana Kamila 2
Opinie (94) 8 zablokowanych
-
2022-05-31 11:49
Chyba opuściłem kilka lekcji z biologii (6)
Proszę mi łaskawie wyjaśnić, gdzie w boczniaku można znaleźć flaki i która część soji to schab?
- 22 10
-
2022-05-31 12:00
A gdzie w slonych paluszkach masz kosci, miesnie i skore? No gdzie?
- 14 10
-
2022-05-31 12:00
(1)
Juz nie wspomne o ciastkach kocie jezyczki.
- 18 3
-
2022-05-31 13:14
Muszę cię rozczarować, do ptasiego mleczka też nikt nie doi żadnego ptaka
- 12 2
-
2022-05-31 15:38
(1)
A flaki wołowe to myślisz, że są zrobione z flaków?
- 3 2
-
2022-05-31 23:19
Owszem - żołądka krowiego.
- 2 0
-
2022-05-31 23:36
Na języku polskim chyba też miałeś niską frekwencję
- 0 1
-
2022-05-31 12:15
(1)
czekam kiedy sie wejdzie do restauracji zamowi sie danie potwierdzi od razu ze sie zjadlo a kelner wypisze rachunek to bedzie samo zdrowie i nie bedziemy mieli nadwagi
- 6 1
-
2022-05-31 12:17
Palec i język lub języczek
To również części maszyn/urządzeń mechanicznych. Schab nie
- 1 0
-
2022-05-31 12:25
Soja to jednen z najwiekszych syfów na świecie.
Jest tak zmodyfikowana że aż dziw że nie świeci w ciemności. Niedługo samochody będą z niej robić.
- 17 6
-
2022-05-31 12:41
Jak szczawiowa, to tylko z jajeczkiem ! (1)
- 15 2
-
2022-05-31 14:42
Szczawiowa- wrog numer 1 kazdego przedszkolaka, a przysmak doroslego. Zjadloby sie :)
- 6 0
-
2022-05-31 12:47
Czy tylko mi się odbija i brzuch boli (3)
Po tym vege? Celuloza z przyprawami nie wchodzi :/
- 14 5
-
2022-05-31 13:14
Rozumiem, że mięso też tylko na surowo prosto z kości
- 5 6
-
2022-05-31 14:53
(1)
Po mięsku ci nie odbija...?
- 2 3
-
2022-06-01 09:03
Mięsko ma smak
A ten przemiał modyfikowany dostaje tyle dosypek, że ullaaaa. Nawet zwierzętom do karmy tyle nie dosypują. Z tego vege nie jest bio czy eko. Mylicie pojęcie teoretycy spozywki
- 1 0
-
2022-05-31 13:26
Nie mam nic do weganskiego zarcia (procz nazywania zupy bez flakow, flakami) (1)
Ale cala otoczka jaka przy tym robia jest az do porz...gu. Zbawiciele swiata, bez szerszego postrzegania swiata. Rosliny tez sa organizmami i tez ,komunikuja sie miedzy soba' w sytuacjach zagrozenia / stresowych. Ale dla wegan jak cos nie ma oczu to juz mozna zjesc.
- 16 9
-
2022-05-31 19:55
Czy ty właśnie porównałes zdolność odczuwania zwierząt do odruchów bezwarunkowych roślin?
- 1 1
-
2022-05-31 13:57
Wege piosenka Jacka Skubikowskiego (4)
Czy pamiętacie tę piosenkę o deserze wege?
Weź to do buzi Weź do buzi
Weź to do buzi, weź, weź, weź
No proszę weź to do buzi
bo za chwilę się pobrudzisz
Weź to do buzi weź!
Tutaj bać się nie ma czego
Zwykły lizak, nie palec, nie kij
Przecież nie ma w tym nic złego!
Chwyć oburącz i ssij Mocno ssij, no, no!- 8 1
-
2022-05-31 16:38
Zlali mi się do środka... (2)
- 0 0
-
2022-05-31 23:22
To był tymon tymański... (1)
W latach 80 ponoć smarowali się łajnem - oczywiście w ramach performansu. Full kultura w wersji full. Ostatnio wyznał,że jest bi...
- 0 0
-
2022-06-01 12:42
Serio? :O
- 0 0
-
2022-05-31 23:21
Trudno o coś mniej stosownego...
Faceta powinni zamknąć...
- 0 0
-
2022-05-31 14:48
(1)
Bełkot, bełkot i jeszcze raz bełkot.
- 11 6
-
2022-05-31 15:50
Nie bądź taki samokrytyczny
- 2 3
-
2022-05-31 16:41
To reklama czy artykuł? (1)
Gdzie te ceny?
- 7 0
-
2022-05-31 23:23
Reklama
podobnie jak serwisy ratujące planetę...
- 0 0
-
2022-05-31 18:09
Nie jem mięsa bo nie lubię
I za to jakiś czas temu aktywistki wege wyrzuciły mnie z grupy na ten temat na Fejsie. Najraźniej nie liczy się to jeśli nie ma w tym cierpienia.
- 4 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.