- 1 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (70 opinii)
- 2 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 3 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (179 opinii)
- 5 Sprawca tej dziwnej kradzieży namierzony (105 opinii)
Dlaczego kręcą nas kucharze-celebryci?
Wejściówki na wydarzenia z ich udziałem rozchodzą się nie gorzej niż bilety na koncerty, brylują w śniadaniówkach, pozują do sesji zdjęciowych, piszą o nich najgorętsze magazyny modowe. O kim mowa? O kulinarnych celebrytach, których popularność coraz bardziej przypomina sławę, jaką cieszą się gwiazdy muzyki. Zresztą sama uległam temu szaleństwu.
Nie inaczej będzie pewnie po grudniowym spotkaniu z Michałem Korkoszem, znanym w internecie jako "Rozkoszny", który przyjedzie do IKM promować swoją nową książkę kucharską. Książkę, która rekordy popularności biła już w przedsprzedaży. Na wydarzenie obowiązują bezpłatne wejściówki, których pula już się skończyła, a na Facebooku zainteresowanie udziałem w spotkaniu wyraziło ponad 1100 osób.
- Dostaję sporo wiadomości od osób, którym się nie udało pobrać biletu. Są to wiadomości pełne rozgoryczenia, czasami nawet pretensji, ale musicie wiedzieć, że zrobiliśmy to ze względu na wasze bezpieczeństwo i komfort. Zainteresowanie trasą przerosło nasze najśmielsze oczekiwania - zwrócił się na Instagramie do swoich fanów Michał Korkosz.
Top 6: instagramerzy kulinarni z Trójmiasta, których warto znać
Sama polowałam na tę wejściówkę. Wieczór przed startem sprzedaży ustawiłam sobie budzik na godz. 23:55 i równo o północy "ruszyłam do walki" z myślą o tym, że już od lat nie polowałam tak na żaden bilet. Dlaczego? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć.
Myślę, że kulinarni celebryci to przede wszystkim doskonali sprzedawcy marzeń. Marzeń o luksusie, który leży na wyciągnięcie ręki. O nieziemskich doznaniach, które mają spłynąć na nas z każdym kęsem wymyślonej przez nich potrawy, ale też o czymś bardziej nieuchwytnym - spokoju, miłości, bezpieczeństwie, które kryją się za parującym talerzem. Bo skoro filmy i piosenki niejednokrotnie poruszają trudne i bolesne tematy, tak gotowanie jawi się jako coś absolutnie pokrzepiającego. Bezpieczna przestrzeń, w której nie spotka nas nic gorszego niż przypalony garnek.
Inna rzecz to to, że kucharzami, którzy przebijają się do mainstreamu, są najczęściej mężczyźni. Michał Korkosz, Robert Makłowicz, Karol Okrasa, Mateusz Gessler, Pascal Brodnicki czy nawet nasz trójmiejski Gaweł Czajka, który ma już na koncie publikację w Vogue, występ w Dzień Dobry TVN i współpracę z marką Reserved Home. Być może brakuje nam gotujących mężczyzn? Nie na szklanym ekranie, a w prawdziwym życiu. Wiem, że czasy się zmieniają i coraz więcej panów sięga po garnki i patelnie, jednak umiejętność gotowania wciąż traktowana jest jako atut u mężczyzny, a konieczność u kobiety.
Powiedzmy to wprost - lubimy patrzeć na gotujących facetów, a czy jest to ujmujący urokiem miłego chłopca z sąsiedztwa Rozkoszny, tatusiowaty Makłowicz czy perwersyjny Cedrik Lorenzen - to już zależy od preferencji.
Feta Rakieta i Burrata Wymiata: Gaweł w "Dzień Dobry TVN"
Kucharze-celebryci dają nam coś jeszcze - złudzenie, że potrafimy gotować. Spójrzmy prawdzie w oczy, większości z zapisanych "na później" przepisów nigdy nie wykonamy, jednak po ich obejrzeniu towarzyszy nam przyjemne poczucie, że nasz repertuar dań się powiększa. Konfitowanie, deglasowanie, poszetowanie czy flambirowanie wchodzą do naszego kulinarnego słownika i choć co rano zajadamy się tą samą kanapką z serem, to mamy wrażenie, że umiemy przyrządzić coś wyjątkowego.
Mimo tego wszystkiego ze wszystkich współczesnych sław z pełną świadomością wybieram kucharzy. Choć fascynuje i nieco bawi mnie rozmach, z jakim wchodzą do celebryckiego świata, wiem, że zostaje po nich coś naprawdę cennego - zalążek nowej pasji, zachęta, by spróbować nowego produktu, kulinarna wiedza, która poszerza horyzonty. Niech nam będą i gotują, a kto wie, czy kiedyś, na wzór muzyków, nie zdarzy im się zapełniać stadionów.
Miejsca
Wydarzenia
Opinie wybrane
-
2023-11-09 16:31
nie wiem jak inni w tym zestawieniu, ale Okrasa i Brodnicki (2)
robią dziwaczne dania albo w dziwny sposób, jakby zostały wymyślone wyłącznie do celów filmikowych. Do tego ten pierwszy mówi w sposób kompletnie nienaturalny, zmanierowany, a drugi przez 40 lat nie potrafi wymawiać słów po polsku, choć non stop ględzi.
- 5 2
-
2023-11-11 19:01
Okrasa wyróżnia się
na tle reszty.
Jeśli nie wiesz po czym poznać, czy ktoś spędził sporo czasu w kuchni, to zobacz w jaki sposób posługuje się nożem.
Śmieszą, a zarazem przerażają mnie wyczyny osób pokroju Gessler czy Makłowicza.- 1 0
-
2023-11-09 16:46
akurat Okrasa fach ma
- 1 3
-
2023-11-09 10:20
Makłowicz (5)
Makłowicza to bardzo lubię oglądać odkąd ma kanał na YT. Tam gotowanie jest tylko dodatkiem do myśli przewodniej danego odcinka, a Pan Robert skupia się bardziej na pokazaniu lokalnych knajp/rzemieślinków. Ciekawa sprawa, zwłaszcza że jako jeden z nielicznych może pochwalić się niebanalną polszczyzną :) a do celebryty-kucharza to wg mnie mu daleko.
- 73 9
-
2023-11-09 16:49
No właśnie - pan Makłowicz to tak mniej kucharz, a bardziej eksplorator jedzenia
aczkolwiek te ostatnie lokowania marek na jego kanale robią się coraz mniej strawne (samochody, etc...)
- 3 1
-
2023-11-09 10:42
Zgadzam się, choć.. (3)
"branie" się za opis aut, to chyba nie ta droga.. Włoski odcinek. Generalnie, podróże Pana RM to uczta dla oka/ucha..
- 11 4
-
2023-11-09 11:14
No cóż musi mieć sponsorów (2)
Wiec lokuje produkty. Normalna sprawa. Lubię go oglądać właśnie za to, że gotowanie jest dodatkiem do jego opowieści. Pan Makłowicz ma dużą wiedzę historyczną i super do wpłata do odcinków.
- 8 2
-
2023-11-09 16:51
Można lokować produkty, ale w ostatnich odcinkach pana Makłowicza jest to jakoś tak bardziej nachalne niż było wcześniej (1)
- 5 0
-
2023-11-09 17:41
Pewnie, niech robi wszystko za darmo.
- 0 4
-
2023-11-09 08:57
Rozkoszny jest świetny! Ma wspaniałe przepisy (9)
Odrobinę denerwuje mnie jego maniera w filmikach, ale dzieli się internautami naprawdę fajnymi i prostymi przepisami, a jego sernik baskijski jest obłędny
- 19 43
-
2023-11-09 22:12
Makłowicz to jednak straszny bufon.
Prywatnie też.
- 2 2
-
2023-11-09 14:16
Najlepsze jagodzianki od rozkosznego
W końcu udało mi się upiec jagodzianki z cieniutką warstwą ciasta i dużą ilością jagód. Bardzo prosty przepis.
- 1 4
-
2023-11-09 11:31
Sernik
Od kiedy to jest jego sernik? Przepis znany od setek lat, w Kraju Basków, bardzo popularny.
Przepis nie jego, sernik nie jego, pomysł nie jego.
"3 sztabki Baskowie, jedna sztabka chłopaka z ig - o ile go nie spali"- 10 3
-
2023-11-09 10:44
Olaf
Twój chłopak nie jest zazdrosny? Bo mój strasznie ;)
- 4 1
-
2023-11-09 10:11
(2)
Nie kręcą! Kreci to mnie widok ponętnej kobiety, a nie małolata z pierścionkami od babci. Makłowicz rządzi, reszta to hop sztaplerzy szukający łatwych pieniędzy.
- 10 6
-
2023-11-09 14:01
(1)
Makłowicz jest spoko, ale niestety nie posiada własnego dossier z przepisami a jedynie odtwarza je podróżując po świecie. Jest bardziej gawędziarzem niż kucharzem.
- 8 0
-
2023-11-09 18:09
I dobrze, przynajmniej nie udaje kogos kim nie jest. Swiat istnieje tak dlugo, ze kazde polaczenie smakow juz istnialo, zanim dorobil do tego ideologii jakis tiktokowy lanser. Maklowicz przyznaje, ze przepisy znajduje, a nie pali frana ze to jego nowa, autorska konpozycja.
- 3 2
-
2023-11-09 09:41
to prawda chociaż te ma także bardziej wymagające ale głownie takie eleganckie , ciekawe i nietrudne do zrobeinia (1)
to prawda chociaż te ma także bardziej wymagające ale głownie takie eleganckie , ciekawe i nietrudne do zrobeinia
- 1 8
-
2023-11-09 15:59
Jeszcze w podpisie to wklej.
Co 3 razy to nie 2.
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.