• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Domowe kiszonki - warsztaty kulinarne

Coraz chętniej zwracamy się dziś ku kiszonym produktom, doceniając ich właściwości prozdrowotne i łatwość przyrządzania. Już 5 października w Centrum Handlowym Osowa odbędą się bezpłatne warsztaty z przygotowywania kiszonek, gdzie pod czujnym okiem autorki książek o gotowaniu i uczestniczki Master Chef, Jolanty Naklickiej-Kleser, uczestnicy przyszykują własne przetwory.

Jolanta Naklicka-Kleser jest trenerką kulinarną, pasjonatką dobrego jedzenia i miłośniczką sezonowej i lokalnej kuchni. Z podróży przywozi nowe inspiracje kulinarne, które chętnie wykorzystuje przy okazji prowadzonych przez nią warsztatów. Tym, co przedstawi w Centrum Handlowym Osowa, są kiszonki - przetwory korzystające z dobrodziejstw jesieni.

Harmonogram warsztatów:

12.00-12.30 - I warsztaty (do 20 osób)
12.30-13.00 - przerwa
13.00-13.30 II warsztaty (do 20 osób)
13.30-14.00 przerwa
14.00-14.30 III warsztaty (do 20 osób)
14.30-15.00 przerwa
15.30-15.30 IV warsztaty (do 20 osób)
15.30 - 16.00 przerwa
16.00-16.30 V warsztaty (do 20 osób)

Co ciekawe, nie będą to wyłącznie tradycyjne przepisy, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Uczestnicy będą mieli okazję odbyć kulinarną podróż w dalekie kraje i przyrządzić kimchi, pomidory na sposób azjatycki czy chutney jabłkowy rodem z Indii, lecz również śliwki z cynamonem oraz buraczki czerwoną papryką. Każdy przygotuje dwie kiszonki - w zależności od wybranego wariantu i dostępnych składników - które zabierze ze sobą do domu. Jolanta Naklicka-Kleser będzie nie tylko gotować wspólnie z uczestnikami, lecz również udzielać kulinarnych porad.

- Domowe przetwory są najlepszym sposobem na zatrzymanie smaków i aromatów lata. Wyjątkowy smak, wysoka jakość, brak konserwantów i satysfakcja, że sami je przygotowaliśmy to powody, dla których zachęcamy klientów do samodzielnego eksperymentowania z kiszonkami. Warsztaty, które organizujemy, mają zainspirować do poszukiwania nowych przepisów, często pochodzących z odległych zakątków świata, a także do rozpoczęcia swojej przygody z przetworami i przełamania mitu, że jest to zajęcie czasochłonne - tłumaczy Justyna Siemińska, dyrektor CH Osowa.

Warsztaty będą odbywać się w pięciu turach. W każdej z nich może wziąć udział maksymalnie 20 osób. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych zajęć z wycinania dyni czy zdobienia mini słoiczków.

Opinie

Katalog.trojmiasto.pl -Wkrótce otwarcie

Smashniutko Burger Bar

Gdynia
Chylońska 104

Burgery

Planowane otwarcie

wrzesień 2024

Pinseria Pizza

Gdańsk
Franciszka Hynka 18

Pizzerie

Planowane otwarcie

Wkrótce

Popeyes

Gdynia
Kazimierza Górskiego 2

Fast food

Planowane otwarcie

koniec roku 2024

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Pierogarnia Dziana Dana Mapka 6.0

Pierogarnie
Polecam ten lokal z zamkniętymi oczami . Biję innego typu lokale o głowę. Sympatyczna obsługa no i ceny nie z chmury.

Good Morning Vietnam Mapka 1.0

Restauracje
Tragedia. Mieliśmy rezerwację stolika na urodzinowy obiad, byliśmy tam po dłuższej przerwie. Zupa z pierożkami won to... więcej

Restauracja Ocneba Mapka 6.0

Restauracje
Klimatyczna, pięknie urządzona restauracja. Serwuje pyszne posiłki. Można tam posłuchać oryginalnej muzyki gruzińskiej.

Pierogarnia Na Pierogi Mapka 6.0

Pierogarnie
Ta pierogarnia to absolutny numer jeden! Uwielbiam ich pierogi i barszcz czerwony. Pierogi na słono są idealnie dopra... więcej