- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (289 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (57 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
- 6 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
Dwa nocne maratony kulinarne w Gdańsku
W piątek, 30 maja w Gdańsku odbędą się dwie imprezy kulinarne: Noc Restauracji i Chmielaton. Choć mają różny charakter, łączy je cel - nocne konsumowanie. W przypadku tej pierwszej - wykwintnych potraw kuchni regionalnej i światowej. W przypadku drugiej - piwa z browarów restauracyjnych i rzemieślniczych.
Noc Restauracji to próba przeniesienia śródziemnomorskich tradycji wieczornego biesiadowania do Gdańska. Organizatorzy zaprosili do udziału piętnaście gdańskich restauracji, których szefowie kuchni na piątkowy wieczór przygotowali specjalne nocne menu.
- W imprezie biorą udział restauracje autorskie, niesieciowe, których szefowie kuchni mają własną wizję kulinarną, nie boją się w kuchni oryginalności i kreatywności oraz pracują na wyselekcjonowanych produktach - tłumaczy Hubert Gonera z firmy landbrand.
Od godz. 19 do 2 (lub ostatniego klienta) będzie można zjeść w następujących gdańskich lokalach: 4 Strony Świata, Bohemia, Brovarnia, DaMario, Dom Sushi, Filharmonia, Kokieteria, Lao Thai, Mon Balzac, Restauracja Gdańska, VNS, San Marco, Swojski Smak, Gdański Bowke i Kubicki (oraz Inspiracja w Pałacu Kościerzy w Przyjaźni i Karczma Sidło w Żukowie). Każdy z szefów kuchni przygotuje specjalne danie popisowe.
- Będzie to z jednej strony kuchnia oparta o reinterpretację gdańskich i regionalnych smaków, a z drugiej nawiązania do smaków z innych stron świata - mówi Gonera. - W restauracji Kubicki będzie można spróbować risotta z kaszy pęczak, która - zanim dotarły do nas ziemniaki - była podstawowym dodatkiem skrobiowym, podanego z szyjkami rakowymi, czyli kaszubskimi owocami morza. Z kolei w DaMario serwowane będzie wyjątkowa kaszanka z sandacza z sosem piernikowymi i kawiorem z papryczki jalapeño. To kulinarna kreatywność, która jest znakiem rozpoznawczym Nocy Restauracji.
W każdym z lokali szefowie kuchni zaprezentują również swoje umiejętności podczas pokazów gotowania na żywo. Najbardziej spektakularny szykuje się w Filharmonii, gdzie goście będą mogli obserwować błyskawiczne mrożenie ciekłym azotem oraz flambirowanie na płonących patelniach.
Ceny dań popisowych będą wahać się od 28 zł do 49 zł i - jak zapewniają organizatorzy - będą to porcje, które można potraktować jako danie kolacyjne, a nie tylko degustacyjne. Zobacz więcej o serwowanych podczas Nocy Restauracji potrawach specjalnych oraz pokazach kulinarnych.
Inny charakter będzie miał piwny maraton Chmielaton, który wystartuje w piątek wieczorem i potrwa do niedzieli wieczorem. W imprezie bierze udział dziewięć pubów w centrum Gdańska: Browar Piwna, Degustatornia, Browar Lubrow/Barbados, Lawendowa 8, Pułapka, Bruderschaft, U Szkota, Loft i Flisak 78.
- Zaprosiłem lokale, które serwują dobre piwo, tzn. takie, które niekoniecznie rozlewane jest przez wielkie browary przemysłowe, ale raczej pochodzi z niewielkich browarów rzemieślniczych, produkcji domowej lub warzone jest na miejscu - mówi pomysłodawca Wojciech Szlosowski z Degustatorni. - Coraz więcej piwoszy odchodzi od koncernów piwnych na rzecz lokalnych i zagranicznych niewielkich producentów, którzy proponują wyższej jakości piwa gatunkowe.
Piwny maraton należy zacząć w Browarze Piwna, gdzie każdy z uczestników dostanie specjalną kartę, na której będzie zbierał pieczątki. Jedna pieczątka to jedno piwo zamówione w każdym z pubów. Po uzbieraniu kompletu karta zostanie wymieniona na kartę rabatową honorowaną w lokalach biorących udział w imprezie.
- Nie chodzi o to, żeby wypić jak najwięcej jasnego lagera i szybko wprowadzić się w dobry humor - dodaje Szlosowski. - Każdy lokal będzie lał inne piwo. Zależy mi na tym, aby w parze z zabawą szła wiedza o kulturze picia piwa. Dlatego podczas Chmielatonu będzie można o piwie porozmawiać, odbędą się prezentacje produktów do domowej produkcji złotego trunku oraz pokaz warzenia.
Piwa objęte promocją podczas Chmielatonu sprzedawane będą w cenie 5 zł i 6 zł.
Opinie (12)
-
2014-05-27 14:15
Co na to gastrolog?
- 6 4
-
2014-05-27 15:13
lokalne browary? zywiec i heineken bedzie zawiedziony (1)
- 6 1
-
2014-05-27 22:21
żywiec TO heineken
- 0 0
-
2014-05-27 19:14
Ale się nawalę w weekend!!
- 4 2
-
2014-05-27 19:22
karta rabatowa (1)
Przy zbieraniu punktow do karty wiekszosc ludzi do dziewiatego pubu pewnie nie dojdzie. No, moze niektorzy sie dotocza :)
- 3 3
-
2014-05-28 15:57
Gratuluję "mocnej" głowy
Chmielaton będzie trwał TRZY dni, więc te dziewięć pubów można odwiedzić w ciągu całego weekendu. Poza tym to są piwa 0,3, więc nie jest to ilość, po której człowiek się upije.
Ale co tam, pomarudzić zawsze można...- 3 0
-
2014-05-27 21:04
(1)
Ceny dań popisowych będą wahać się od 28 zł do 49 zł i - jak zapewniają organizatorzy - będą to porcje, które można potraktować jako danie kolacyjne, a nie tylko degustacyjne.
chyba sobie jaja robicie,za 50 zjem normalny obiad w restauracji w ciagu dnia w sezonie.Frajerow szukacie ale cos czuje ze sie klapa skonczy jak maja byc takie ceny.- 6 6
-
2014-05-27 21:06
Nie chodzi o to, żeby wypić jak najwięcej jasnego lagera i szybko wprowadzić się w dobry humor - dodaje Szlosowski. - Każdy lokal będzie lał inne piwo. Zależy mi na tym, aby w parze z zabawą szła wiedza o kulturze picia piwa. Dlatego podczas Chmielatonu będzie można o piwie porozmawiać, odbędą się prezentacje produktów do domowej produkcji złotego trunku oraz pokaz warzenia.
jaaasneee tak sobie wmawiajcie.- 2 1
-
2014-05-28 00:00
Piatka W.Sz fajny pomysł z tym piwkiem
- 1 0
-
2014-05-28 12:40
Typowo polskie ... (2)
- 0 0
-
2014-05-28 12:45
(1)
... jak wszystko,poroniona idea,najwazniejsze,zeby moc sie za darmo zanietrzezwic,niech zyje polska mentalnosc i "kultura" !!!!
- 2 0
-
2014-05-28 19:37
najpierw zajmij się gramatyką i interpunkcją, a później pisz o kulturze.
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.