• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Finlandia od kuchni

Kuchnia fińska jest stosunkowo mało znana w Polsce, a szkoda, bo ma wiele do zaoferowania. Chleb żytni, nabiał, mięso reniferów czy płody runa leśnego odgrywają istotną rolę w diecie mieszkańców Finlandii. Ale jedzenie to nie tylko składniki i techniki kulinarne, to również ważny element kultury, dziedzictwo przekazywane z pokolenia na pokolenie i nośnik emocji. Zapraszamy na niezwykłą podróż szlakiem fińskich smaków ukazanych przez pryzmat ludzi: fińskich szefów kuchni, producentów i pasjonatów.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek - orientalista, kulturoznawca, badaczka kultury żywieniowej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Japońskie słodycze", "Tradycje kulinarne Korei" i "Polish Culinary Paths". Zdobywczyni wielu światowych nagród kulinarnych (Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award) i polskiej Nagrody Magellana.

O książce "Tradycje kulinarne Finlandii"

Finlandia ma dużo do zaoferowania poszukiwaczom niezwykłych smaków. Ze względu na burzliwą przeszłość, we współczesnych potrawach odnajdziemy wpływy szwedzkie, rosyjskie czy saamskie. Miejscowa, tradycyjna kuchnia jest niezwykle ujmująca w swojej prostocie. Charakteryzuje ją ogromny szacunek do produktów, które przez wieki często były trudno dostępne. Wykorzystanie tego, co oferuje świat natury, i racjonalne zarządzanie składnikami to jej kolejne cechy.

Publikacja "Tradycje kulinarne Finlandii" znalazła się w finale jednego z najbardziej prestiżowych konkursów dla książek kulinarnych - Gourmand World Cookbook Awards (Kulinarne Oskary). Publikacja nominowana jest aż w dwóch kategoriach: Scandinavian (kuchnia skandynawska) i Embassies (ambasady, dyplomacja kulinarna).

Partnerzy projektu:
Ambasada Finlandii w Warszawie - Suomen suurlähetystö Varsovai, UPM Communication Paper, Chaîne des Rôtisseurs, Fiskars, Orion Pharma

Partnerzy spotkania:
Fazer, Hanami, Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Gdańsku

Przeczytaj także

Opinie

Katalog.trojmiasto.pl -Wkrótce otwarcie

Smashniutko Burger Bar

Gdynia
Chylońska 104

Burgery

Planowane otwarcie

wrzesień 2024

Popeyes

Gdynia
Kazimierza Górskiego 2

Fast food

Planowane otwarcie

koniec roku 2024

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Pierogarnia Dziana Dana Mapka 6.0

Pierogarnie
Najlepsze pierogi jakie jadłem,rozpływają się w ustach.

Złota Róża Mapka 6.0

Restauracje
Serdecznie polecam ! Pyszne jedzenie, przepiękny wystrój, miła obsługa. Bedę tam często wracać.

Restauracja Geneza Mapka 5.6

Restauracje
Pysznie , miło. Byliśmy wczoraj, dzisiaj wracamy i ponownie spędzimy miły i smaczny wieczór ️

One lepią Mapka 6.0

Pierogarnie
Pyszne cienkie ciasto farsze rewelacyjne a zwłaszcza szpinak. A poza tym tanio i domowo