- 1 Coraz więcej sposobów na napiwek (241 opinii)
- 2 Ranking pierogarni w Trójmieście (41 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Aichi (dobrze) Gotuje (72 opinie)
- 4 Psiorbet, tatar lub psierogi. Menu dla psów (188 opinii)
- 5 Azjatycki Market na Ulicy Elektryków (40 opinii)
- 6 Za tym teraz szaleje kulinarny internet (27 opinii)
Gastrobanda: Kamil i jego karkówka z grilla
Miłośnicy grilla od kilku tygodni poczynają sobie frywolnie na świeżym powietrzu. Mam przekonanie graniczące z poczuciem pewności, że czasy samych kiełbas i kaszanek odchodzą na bok, a wiedza o samych technikach grillowania i mieszania smaków z prostego rusztu pomaga stworzyć potrawy doskonałe. Ostatnio w kulinarnym cyklu "Gastrobanda" polecałem sałatę z ośmiornicą, dziś przepis na obłędną karkówkę z grilla.
Na szaszłyki potrzebujecie pół kilograma karkówki wieprzowej, fajnie "przetłuszczonej" (to tłuszcz niesie smak).
Aromatyczna marynata do mięsa zawiera:
- dwie łyżki miodu;
- trzy łyżki sosu ostrygowego;
- dwie łyżki jasnego sosu sojowego;
- kilka ząbków czosnków;
- dwie łyżki sosu rybnego;
- jedną łyżkę posiekanej kolendry z łodygami;
- jedną łyżeczkę białego pieprzu.
Składniki sosu:
- cztery łyżeczki suszonych płatków chili;
- pół kubka pasty z tamaryndowca (owoce tej egzotycznej rośliny skrywają pyszny miąższ);
- jedna łyżka cukru brązowego lub palmowego;
- sok z trzech limonek;
- mięta i kolendra posiekana po jednej łyżce;
- trzy łyżki sosu rybnego.
Przygotuj też kilka drewnianych patyczków do szaszłyków. Sprytna rada: namoczcie je w wodzie, nie będą się paliły na grillu. Sami zobaczycie, jaki będzie efekt, totalny odjazd smakowy.
Co na grilla?
Szaszłyki namoczcie na kilka godzin przed grillowaniem.
Wszystkie składniki marynaty miksujemy w mikserze. Wieprzowinę̨ kroimy na niewielką kostkę̨ lub cienkie plastry. Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem, najlepiej w temperaturze pokojowej (PS wierzę, że kupujecie dobre mięso).
Okiem dietetyka: pomysły na lekkie dania z grilla
Składniki sosu miksujecie i doprawiacie do smaku, powinien być kwaśno-ostry i lekko słony. Mięso nabijacie dosyć gęsto na szaszłyki, grillujecie kilka minut z każdej strony.
Mięso powinno być rumiane, nie bójcie się, jeśli miód spowoduje karmelizację cukru, tak po prostu jest. Podajecie z sosem.
Fajnie, jeśli zamiast chłodnego piwa zabierzecie na grilla butelkę dobrego wina, tutaj niezastąpiony Piotr Zastróżny z Festusa ma pomysł. Zaproponował do tej soczystej karkówki z niebanalnymi aromatami trzy hiszpańskie wina z regionu Rioja (Bodegas Bhilar Phinca Gapa, Gomez Cruzado Crianza, Gomez Cruzado Reserva).
Kwaśne i ostre smaki ze słodyczą i soczystym mięsem spowodują, że znajomi zobaczą w was króla grilla. Zaufajcie swojej wyobraźni, to w kuchni poza produktami najważniejsze.
O autorze
Kamil Sadkowski: kulinarny obieżyświat, od dziecka podróżował po świecie z dziadkami, gdzie nowe kultury i miejsca poznawał od kuchni. Przeszedł przez niemal wszystkie szczeble pracy w gastronomii. Jego przepisy cechuje prostota wykonania i nietuzinkowy smak. Fascynuje go kuchnia azjatycka oraz street food. Pomysłodawca K5 (autorskiej akademii kulinarnej) oraz współautor książki “Gastrobanda”.
Miejsca
Opinie (45) 7 zablokowanych
-
2019-06-14 13:53
się by komuś chciało tak pitolić! (2)
Karkówka (plaster - można wcześniej rozbić jak schaboszczaka) leci na ruszt, nie przypiekamy, ale i nie dymimy, przewracamy tak co 2 minutki.
Sekret nr 1. Przed każdym przewróceniem skrapiamy piwem (metoda na zatkanie kciukiem)
Sekret nr 2. Pogwizdujemy wesoło
Solimy przed podaniem nie za mocno. Karkówka musu pozostać "mokra" - tzn musi być lśniąca od wytapianego tłuszczu.
Smacznego!- 20 1
-
2019-06-14 14:26
I będzie suche jak podeszwa. Daj mięsu się zamknąć. Piwo ok.
- 0 0
-
2019-06-14 16:24
Ja smażę jak wołowinę. Przewracam tylko raz. Wcześniej sole pieprze i smaruje oliwa.
- 2 0
-
2019-06-14 13:55
czerwone mięso grillowane (1)
= rak jelita
- 3 13
-
2019-06-14 19:57
Niestety to prawda
- 0 2
-
2019-06-14 14:11
(2)
nie mówię nie... ale wolę tradycyjnie, mięso, papryka, cebula, przyprawy (no i piwo)
- 6 0
-
2019-06-14 14:15
Ja mógłbym zrezygnowac nawet z calej reszty zeby tylko bylo piwo! (1)
5 co dzień od lat
- 3 0
-
2019-06-14 17:06
ja piłem 7
ale się wyleczyłem
- 1 0
-
2019-06-14 14:50
Karkówka to odpad (1)
Tego się nie jada. Mielone można ukręcić, przynajmniej będą soczyście tłuste.
Nie wspominając o tym, że 1500 100 900 składników marynary skutecznie zakryje smak mięsa. A wiecie jak ono naturalnie dobrze smakuje? Wystarczy 6 godzin w niskiej temperaturze piekarnika i odrobina soli. Tak smakuje mięso, a nie tamaryndowcem, limonką i sosem rybnym.- 4 2
-
2019-06-14 19:56
To prawda jest przede wszystkim zdrowsze
- 1 0
-
2019-06-14 15:14
Sos rybny pachnie jak pełny śmietnik w lipcu, ale w smaku jest dobry.
- 4 0
-
2019-06-14 15:48
Można się bawić z marynatą i setką składników.
Można też kupić pyszną kiełbasę "polską" i bez zbędnego p#@&$@#a zjeść pyszne danie z grila
- 4 0
-
2019-06-14 15:52
petarda (1)
podmienię tylko tkankę zwierzęcą na tofu/tempeh, i jazda :D
- 3 2
-
2019-06-14 21:48
albo seitan
tfu!
- 1 0
-
2019-06-14 17:44
szaszłyk (1)
Najlepszy i najprostrzy jest szaszłyk kałkaski.
- 1 0
-
2019-06-14 18:32
Chyba kaukaski
ka Ł kaski to jakoś malo smacznie mi się kojarzy
- 1 0
-
2019-06-14 19:16
jednogodzca na mangale ok
- 1 0
-
2019-06-14 23:25
Kiełbasa i juz
Po co wyszukiwać. Te kucharze po zawodowkach niech sobie sami dogadzaja
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.